Skip to Content

Bild vänster: ”Badkvinna” i serien Badlycka av Kjell Engman. Konstnärens fantasifulla skapelse bygger på en glädjefylld händelse han själv varit med om. Bild mitten: Gröna vasen Minos, formgivare Bertil Vallien, Kosta Boda. Bild höger: Yggdrasil av Mats Jonasson, Målerås glasbruk. Yggdrasil finns i olika storlekar och färger, här en grön variant. Foto: Royaldesign.se
KULTUR

Svenskt konsthantverk – en nästan glömd del av den äkta svenska kulturen

PappersupplaganNya Tider v. 32

Den stora importerade massan av föremål i glas och porslin, trä och textilier förpassar den svenska traditionella formgivningen till kulturens rand. Det gäller nu att inte bara uppmuntra till inköp, men också att lära den unga generationen vad skönhet och estetik innebär. Ett estetiskt sinne skapas av en estetisk själ och gör livet så mycket mer behagligt. På svenska glasbruk lever hantverkstraditionen, yrkesskickligheten och arbetsglädjen vidare.

Publicerad: 15 augusti, 2021, 17:58

  • Svenska

Läs även

Kosta Boda i Lessebo kommun, Småland, är Sveriges äldsta konstglasbruk. Det anlades 1741-1742 av landshövdingarna Anders Koskull och Georg Bogislaus Staël von Holstein. De första stavelserna av deras efternamn (Ko och Sta) bildade glasbrukets namn. Flera framstående glaskonstnärer har varit knutna till Kosta glasbruk.

På 1980-talet möter man bland annat Bertil Vallien (född 1938), hans hustru Ulrika Hydman-Vallien (1963-2018), Anna Ehrner (född 1948) och flera andra duktiga konstnärer. En mycket intressant formgivare och glaskonstnär är Kjell Engman (född 1946). Hans något skämtsamma serie Badlycka och Badkvinna blir garanterat ett intensivt samtalsämne bland gästerna vid soff- eller middagsbordet. Antikens former inspirerade däremot Bertil Vallien i hans serie Minos med en anspelning på de antika grekiska vaserna.

Vattenkannan i serien  Helena har samma formgivare som Nobel – Gunnar Cyrén.

Orrefors glasbruk, grundat 1898, är internationellt känt redan sedan 1920-talet. Efter att Simon Gate (1883-1945) anställdes där 1916 som konstnärlig ledare fick svensk glaskonst en världsberömd profil. Gate uppfann det färgade ”graalglaset” och utförde graverade glas med utsökt dekor. Även Edward Hald (1883-1980), målare och framför allt glaskonstnär, påverkade Orrefors rykte i världen. Hald var Matisse-elev (Henri Matisse, 1869-1954, fransk målare, grafiker och skulptör) och tillsammans med Simon Gate gav han svenskt glas internationell ryktbarhet. Deras ”graalglas” innebär att mönstret ligger insmält i den klara glasväggen.

Orrefors glasbruk producerade även eleganta vardagsserier för en vanlig middagsdukning. Glaskonstnären Gunnar Cyrén (1931-2013) skapade flera vackra serier i kristallglas, där­ibland Helena och Sofiero. Den mest kända är dock Nobel, som numera pryder borden under nobelmiddagarna. Erika Lagerbielke (född 1960) är en annan glaskonstnär knuten till Orrefors. Hennes eleganta glas­serie Intermezzo Blue gjorde henne känd som svensk form­givare även på den internationellt kräsna marknaden.

Ett annat intressant glasbruk endast någon mil ifrån Orrefors är glasbruket i Målerås, grundat 1890. Efter många olika turer med olika ägare signerades den 29 januari 1981 ett kontrakt där 15 konstnärer köpte ut glasbruket. De fick också med sig 80 av byns 250 invånare som investerare. En av de 15 konstnärerna är Mats Jonasson (född 1945). Bland hans alster finns ett föremål som borde intressera den äldre, men framför allt den yngre generationen: Ett handgjort gjutet kristallblock föreställande Yggdrasil, världsträdet i nordisk mytologi. En utmärkt present till utländska vänner eller – varför inte – en prydnad för det egna bordet och ”läromedel” för den egna familjen. Mats Jonassons Yggdrasil finns i olika färger och storlekar, följaktligen även i olika prislägen.
Man kan för familjen och vänner berätta historien kring asken Yggdrasil:

Världens vackraste snapsglas (spetsglas); det tyckte amerikanska officerare och deras fruar.

Världens vackraste snapsglas (spetsglas); det tyckte amerikanska officerare och deras fruar.

Yggdrasil har tre rötter som står i var sin källa; Hvergelmer, Mimers brunn och Urdarbrunnen. Jätten Mimer som vaktar den tredje källan förfriskar sig dagligen med dess vatten och sitter inne med oändlig visdom. Oden har lämnat sitt ena öga i pant i Mimers brunn.
Dess lövverk är utbrett över hela världen. Vid trädets rot i Urdarbrunnen sitter nornorna som varje dag öser den med vatten så att den inte skall dö. Men på Hvergelmer gnager oförtrutet draken Nidhögg. I askens lövverk betar fyra hjortar och i dess topp gal tuppen Gyllenkamme, vars galande hörs i hela världen. Högst upp i trädets krona sitter en örn och en ekorre som heter Ratatosk. Ekorren pilar ständigt mellan örnen och draken Nidhögg nere i djupet och förmedlar skällsord mellan dessa två. Så kan man binda samman svensk glaskonst och nordisk mytologi.

Medan semestertid (hemester) fortfarande är aktuell – åk till Småland, besök de svenska glasbruken, se duktiga yrkesmän och deras alster. Naturligtvis går det att köpa servisglas till dukning i olika affärer eller på nätet. Välj servisglas och konstglas från svenska glasbruk, något dyrare men så mycket vackrare. Undertecknad samlar sedan decennier svenskt glas; men i samlingen finns även våra fin

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Passionerat om jämtska

KULTURJämtskan är ett av Sveriges genuina folkmål och vissa menar att det mer är ett eget språk än en dialekt. Det finns runt 30 000 talare och kanske dubbelt så många förstår jämtska. En svårighet för jämtskans bruk och bevarande har länge varit att det saknats ett enhetligt skriftspråk. År 1995 författade Akademien för jamska en vägledning för hur man ska skriva, men den som verkligen gått till botten med skriftspråket är Håkan Roos, fil. mag. i nordiska språk, som nyligen gett ut en bok i ämnet. Frågan är i hur god jord den faller hos de jämtsktalande.

Om Fritz von Dardel, En konstnärlig soldat och hovman

KULTURFritz von Dardel levde ett rörligt och händelserikt liv. Han var militär, överintendent vid Nationalmuseum, diplomat, hovman – och konstnär. Faktum är att konsten kom att bli hans främsta intresse i livet. Dardel tecknade serier samt målade karikatyrer och landskap.

Klosterörterna finner nya vägar

KULTURReformationen innebar stora förändringar för människorna i vårt land. Den katolska tron med Jungfru Maria och helgonen genomsyrade vardagen. Under denna tid var inte läs- och skrivkunnigheten allmän. Det var viktigt med böner och ramsor som man lärde sig utantill. Dessa knöt an till det gudomliga. Läkeörterna ansågs vara Jungfru Marias särskilda växter. För att örterna skulle hjälpa var det viktigt att be till både Jungfrun och helgonen. Med reformationen förändrades detta. Det gällde att finna nya vägar.

Den okända kyrkan i Sverige

KRÖNIKA

Ole Dammegårds museum i Göteborg

KULTUROle Dammegård är välkänd i kretsar som inte nöjer sig med den officiella förklaringen av olika händelser som Palme­mordet och mordet på John F Kennedy. Nu finns chansen att studera hans arbete och liv fram tills i dag i ett litet museum, fyllt av föremål från hans liv. Museet ligger i Göteborg och är öppet efter överenskommelse.

Karl XII:s vilda dagar, Berättelsen om det holsteinska raseriet och hur det ledde till krig

KULTURÅren 1698 och 1699 slösade den unge kungen Karl XII stora penga­summor, och tillsammans med kusinen Fredrik IV av Holstein-Gottorp betedde han sig mycket omdömeslöst. Karls beteende under dessa år, som har gått till historien som ”det holsteinska raseriet”, kom att få ödesdigra följder för Sverige.

Eketorps borg, en återuppbygd äkta fornborg

KULTURPå Öland finns Sveriges enda återuppbyggda fornborg. Den heter Eketorps borg och uppfördes på 300-talet e.Kr. för att skydda befolkningen från anfall. Eketorp blev senare en plats för offerriter och idag är det ett fascinerande besöksmål som har öppet under både sommaren och hösten.

Husmor på vikingatiden

KULTURHemmet och gården utgjorde det centrala i tillvaron för vikingatidens människor. Det var kvinnorna som hade ansvaret för att allting fungerade på gården och i hushållet. Symbolen för denna viktiga uppgift var nyckeln. Arkeologer har funnit många nycklar i kvinnogravar från vikingatiden. Nu får vi lära känna en kvinna, en husmor som vi kan kal­la Gunlög, och se hur en husmors liv kunde gestalta sig på vikingatiden.

Gå till arkivet

Send this to a friend