Det svenska samhället efter 1945 var fascinerande på många sätt. Under 40-och 50-tal var den svenska skolutbildningen höjden av konsekvens, inriktad på höjning av eleverna och drillandet av en elit. Klassrumssituationen var, jämfört med idag, ett under av ordning och reda; läraren hade auktoritet och störande element fick veta hut. Musikbegåvade elever fick spela blockflöjt och sedan gå vidare till övriga instrument, ett system som gav oss ett vitalt svenskt musikliv. Gymnastikundervisningen såg till att eleverna inte blev försoffade degbollar. Och efter skolan måste männen göra värnplikt, en karaktärsdanande institution som lärde dem ansvar, uppoffring och patriotism.

Detta var fascinerande. Ja, det är ordet för att beskriva det svenska folkhemmet i dess krafts dagar: fascinerande. Och det anser även Lars Björnsson. Ty han kallar sina ”polemiska memoarer” Svensk fascination. Undertiteln är Skåneresor i den goda nationalismens rotsystem. Han skildrar från höger den svenska utvecklingen. Han dokumenterar olika politiska trender så som de kunde upplevas i Skåne, i folkhemmet, i den svenska verkligheten.
Det personliga perspektivet ger boken något av dess egenart. Här framträder ett livsöde inom teknik och ingenjörskonst. Som Göingeson av solid bondestam föddes Björnsson 1952 och blev, efter skolgång, gymnasieingenjör 1973. Värnplikt gjordes på T4 i Hässleholm som gruppchef. Från 1977 till pensioneringen 2014 jobbade Björnsson sedan i olika tekniska befattningar i företag som Osby Pannan AB och LM Ericsson. Såsom fältservicetekniker fick han resa mycket i tjänsten och träffa folk. Han såg den svenska verkligheten med egna ögon. Kort sagt: han iakttog samhället och dess förvandlingar, ofta till det sämre, och blev sedan aktiv som nationell flygbladsaktivist. Därtill hade han intressen bortom ingenjörskonst och samhälle, såsom fornhistoria.
Svensk fascination är, med andra ord, en svensk nutidshistoria med sydsvensk prägel och perspektiv. Rent politiskt är Skåne intressant i denna helhet. Ty Skåne har faktiskt gått i spetsen för att lansera nationell-politiska alternativ, såsom Skånepartiet och Sverigedemokraterna – båda startade i vår södra landsända. Björnsson tecknar denna utveckling, ja han har även själv varit del i den.
Sverige är speciellt, Sverige är fascinerande. Med en högst begränsad invandring, med låt säga europeisk tonvikt, då klarar sig Sverige bra. Det kan man, mellan raderna, utläsa av denna bok. Vidare så ger Svensk fascination denna bild: svenskar, lämnade åt sig själva, skapar ett fascinerande, välfungerande samhälle. Med bondesamhället som bas får vi ett härdigt, duktigt, tåligt folk. Detta folk kan utbildas i en skola med ordning och studiero som ideal, och det kan ges råg i ryggen av värnplikt och hög arbetsmoral i alla näringsgrenar. Vad som förstört allt detta är massinvandring, förslappad moral, ovetskap om vårt historiska förflutna samt en försvagad folkhälsa.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.