Skip to Content

Frankrikes president Emmanuel Macron och Sveriges statsminister Stefan Löfven startade i november 2017 ett samarbete mellan länderna på miljöområdet, vilket fick stor medial publicitet. När nu avtalet utvidgas till en gemensam EU-vision där länderna åtar sig att arbeta för att förskjuta makten till Bryssel på bland annat sociala områden, jämställdhet och arbetsmarknad, har uppmärksamheten nästan helt uteblivit. Foto: Elyséepalatset
ANALYS

Sverige gisslan för franska intressen

PappersupplaganNya Tider v. 25

Frankrike och Sverige har skrivit under ett bilateralt samverkansavtal, som syftar till att ländernas regeringar skall samordna sina aktiviteter och ställningstaganden inom EU samt en fortsatt samverkan kring ”grön” forskning och utveckling. Avtalet kritiseras för att innehålla en mängd avsnitt som låser upp Sverige till att agera tvärtemot traditionella svenska ställningstaganden. Det går också på tvärs mot inte minst finansministerns uttalanden om EU:s nya budget.

Publicerad: 19 juni, 2019, 16:20

  • Svenska

Läs även

Själva idén med ett bilateralt samverkansavtal mellan två länder är att bygga och dokumentera en gemensam grundsyn för olika förhållanden. Genom att befästa ländernas ställningstaganden i skrift, skapar man en förpliktelse för att agera i den överenskomna inriktningen.

Vision för framtidens EU

Det aktuella avtalet med Frankrike är en omfattande utvidgning av ett samarbete som stadfästes så sent som i november 2017. Då handlade det i huvudsak om samverkan kring forskning och utveckling kring ”gröna lösningar”.

Huvudinriktningen på det nya avtalet är, förutom att gå vidare med ”grön teknik”, att de båda länderna avtalar om en gemensam inriktning för arbetet med att utveckla EU. I den delen kan man se tydliga tendenser till att Sverige förbinder sig att driva frågor som går på tvärs mot traditionell svensk politik i flera avseenden.

Avtalet innebär att parterna skall arbeta för kraftiga utökningar av EU:s kompetensområden, på bekostnad av medlemsstaternas nationella självbestämmande. Det är precis den väg Frankrike drivit hårt under en lång följd av år. Om avtalet fullföljs, allt tyder på det, så kommer det att bli en mycket dyr och omvälvande affär för Sverige, som hamnar i en gisslansituation gentemot Frankrike.

I Sverige har det funnits en sund skepsis mot den avtalade utvecklingen och i Riksdagen har det funnits en stabil majoritet för att inte släppa efter alltför långt när det gäller överföring av makt till EU. Inte minst har det funnits en stark opinion mot att ge EU en påtagligt större budget, eller makt över skattepolitiken. Istället har beskeden från såväl Riksdag som regering varit att nya utgifter måste matchas mot besparingar på andra områden. Ökad svensk avgift har det också funnits ett kompakt motstånd till i riksdagen under lång tid.

Finansminister Magdalena Andersson har, till exempel, vid ett flertal tillfällen riktat skarp kritik mot ökad avgift för Sverige efter Brexit. I en intervju med SVT den 15 april i år sade hon att den höjning av den svenska avgiften till EU som kommissionen anser att Sverige skall betala, dvs ytterligare cirka 15 miljarder kronor per år, är ”oacceptabel”.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Alexander Bard till attack mot DN:s hets mot oliktänkande

INRIKESDagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski menar att det är förkastligt att Alexander Bard, eftersom han deltagit i en debatt arrangerad av Palaestra Media, får förekomma i TV4. Alexander Bard skriver i en motattack att Wolodarski är yttrandefrihetens fiende och att denne bör ställas inför rätta.

Akut regeringskris kan utlösas av oppositionens uppgörelse om statens budget

INRIKESDe fyra oppositionspartierna, M, KD, V och SD lägger imorgon fram ett förslag till riksdagens finansutskott som kan stjälpa regeringen Löfvén. I veckans nummer av papperstidningen beskrivs bakgrunden till problemet och imorgon tar oppositionen det steg som rimligen bör utvecklas till en regeringskris, om ingenting nytt händer innan dess.

Terror- eller antiterror-general?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUSA:s lönnmord i Irak på Irans ikoniske general Qassem Soleimani har inte bara sänt chockvågor genom Mellanöstern och betecknats som en ”Game changer”, utan även splittrat delar av den invandringskritiska rörelsen i Sverige. Så vad anklagas han egentligen för och av vem?

Till minne av Sir Roger

DÖDSRUNA

Roger Scrutons vän: ”Han gav oss hopp”

UTRIKESDen konservative filosofen Roger Scruton är död. Han dog den 12 januari i cancer. Scruton adlades 2016, men utsattes förra året för en brutal svartmålning av systemmedia och var i slutet av sitt liv persona non grata bland etablissemanget. När döden var nära berättade Scruton att han blivit fråntagen både hälsa och rykte, men uttryckte ingen vrede utan istället tacksamhet över allt det positiva han fått vara med om. Nya Tider har talat med Scrutons vän Gregory Lauder-Frost från Traditional Britain Group.

Socialdemokratisk riksdagsledamot attackerar AfS: ”Nyfascistiskt, rasistiskt parti med skumma kopplingar till Ryssland”

INRIKESDen socialdemokratiske riksdagsledamoten Olle Thorell öser politiskt korrekta skymford mot Alternativ för Sverige i ett inlägg på sociala medier. Han uppmanar också människor att inte bry sig om det allt mer invandringskritiska debattklimatet i Sverige. ”Om man bygger hela sin analys på hur debattklimatet är så får man fel uppfattning”, skriver socialdemokraten.

”Näthatsgranskaren” erbjuder Joakim Lamotte en förlikning

INRIKESEn kvinna dömdes nyligen för förtal efter att ha delat ett facebookinlägg av Joakim Lamotte som handlade om Tomas Åberg, även känd som ”Näthatsgranskaren”. Hon vill överklaga till Hovrätten, men i väntan på dom har Åberg erbjudit Joakim Lamotte en förlikning, i utbyte mot att inte förtalsanmäla ytterligare tusentals av Lamottes följare som också har delat inlägget. Lamotte har nu via sin facebooksida avvisat erbjudandet.

Nya schweiziska tvåvåningstågen DOSTO hos Mälartåg och Upptåget

INRIKESEn julklapp till de hårt prövade jobbpendlarna i Mälartrafiksområdet kom i mitten av december. Tvåvåningstågen DOSTO, som utvecklats av Schweiziska Stadler, provkördes under hela 2019 innan Mälartåg och operatören SJ vågade sätta dem i reguljär trafik. De accelerationsstarka tågen erbjuder en mycket angenäm resa.

Gå till arkivet

Send this to a friend