Skip to Content

Frankrikes president Emmanuel Macron och Sveriges statsminister Stefan Löfven startade i november 2017 ett samarbete mellan länderna på miljöområdet, vilket fick stor medial publicitet. När nu avtalet utvidgas till en gemensam EU-vision där länderna åtar sig att arbeta för att förskjuta makten till Bryssel på bland annat sociala områden, jämställdhet och arbetsmarknad, har uppmärksamheten nästan helt uteblivit. Foto: Elyséepalatset
ANALYS

Sverige gisslan för franska intressen

PappersupplaganNya Tider v. 25

Frankrike och Sverige har skrivit under ett bilateralt samverkansavtal, som syftar till att ländernas regeringar skall samordna sina aktiviteter och ställningstaganden inom EU samt en fortsatt samverkan kring ”grön” forskning och utveckling. Avtalet kritiseras för att innehålla en mängd avsnitt som låser upp Sverige till att agera tvärtemot traditionella svenska ställningstaganden. Det går också på tvärs mot inte minst finansministerns uttalanden om EU:s nya budget.

Publicerad: 19 juni, 2019, 16:20

  • Svenska

Läs även

Själva idén med ett bilateralt samverkansavtal mellan två länder är att bygga och dokumentera en gemensam grundsyn för olika förhållanden. Genom att befästa ländernas ställningstaganden i skrift, skapar man en förpliktelse för att agera i den överenskomna inriktningen.

Vision för framtidens EU

Det aktuella avtalet med Frankrike är en omfattande utvidgning av ett samarbete som stadfästes så sent som i november 2017. Då handlade det i huvudsak om samverkan kring forskning och utveckling kring ”gröna lösningar”.

Huvudinriktningen på det nya avtalet är, förutom att gå vidare med ”grön teknik”, att de båda länderna avtalar om en gemensam inriktning för arbetet med att utveckla EU. I den delen kan man se tydliga tendenser till att Sverige förbinder sig att driva frågor som går på tvärs mot traditionell svensk politik i flera avseenden.

Avtalet innebär att parterna skall arbeta för kraftiga utökningar av EU:s kompetensområden, på bekostnad av medlemsstaternas nationella självbestämmande. Det är precis den väg Frankrike drivit hårt under en lång följd av år. Om avtalet fullföljs, allt tyder på det, så kommer det att bli en mycket dyr och omvälvande affär för Sverige, som hamnar i en gisslansituation gentemot Frankrike.

I Sverige har det funnits en sund skepsis mot den avtalade utvecklingen och i Riksdagen har det funnits en stabil majoritet för att inte släppa efter alltför långt när det gäller överföring av makt till EU. Inte minst har det funnits en stark opinion mot att ge EU en påtagligt större budget, eller makt över skattepolitiken. Istället har beskeden från såväl Riksdag som regering varit att nya utgifter måste matchas mot besparingar på andra områden. Ökad svensk avgift har det också funnits ett kompakt motstånd till i riksdagen under lång tid.

Finansminister Magdalena Andersson har, till exempel, vid ett flertal tillfällen riktat skarp kritik mot ökad avgift för Sverige efter Brexit. I en intervju med SVT den 15 april i år sade hon att den höjning av den svenska avgiften till EU som kommissionen anser att Sverige skall betala, dvs ytterligare cirka 15 miljarder kronor per år, är ”oacceptabel”.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

Lyckad konstkupp

INRIKESPå måndagsmorgonen den 22 februari möttes fackföreningsbyråkraterna av ett nytt monument utanför LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm. Där står nu en kopparglänsande skulptur föreställande Joakim Lamotte med en dammsugare och med munstycksröret som ett vapen över axeln. På sockeln finns en logga: KÄRNKRAFT.se

Bar kristet kors – förlorade sitt arbete på stående fot

INRIKESGeorge Tannouri råkade i mitten av januari ut för en händelse som enligt honom själv är ett tydligt exempel på hur kristna diskrimineras på svenska arbetsplatser, samtidigt som till exempel muslimer ges fria tyglar. I ett allmänt utrymme på lagret där han jobbade blev han tillsagd att ta av sig det kristna kors som han bar under t-shirten, eftersom det ansågs vara en säkerhetsrisk. Eftersom han vägrade ta av sig det fick han sparken på stående fot.

!STOPPA RESTRIKTIONERNA! – Ny medborgarrättsgrupp bildad på Facebook

INRIKESEn medborgarrättsgrupp med målet att stoppa de svenska coronarestriktionerna har sett dagens ljus. Sedan gruppen !STOPPA RESTRIKTIONERNA! startade onsdagen den 17 februari har den vuxit snabbt i medlemsantal och når nu med marginal över 4 000 medlemmar. Enligt gruppens grundare, Mattias Falkenström, är målet att växa ännu mer för att om det behövs bilda en förening som verkar för att Sverige inte blir ett land med tvång och fortsatta restriktioner som en följd av coronakrisen.

Vansinnesfärd på E4:an – ”Likgiltighet inför andra människors liv”

INRIKESDomen för skadegörelse av Karl XII-tavlan är inte första gången Lövkvist döms. Den 12 oktober 2020, under tiden han arbetade på Nexiko, dömdes han för grov vårdslöshet i trafik och ringa narkotikabrott.

Vänsterextremist döms för vandalisering av Karl XII-tavla – anställd av Filip och Fredrik för SVT-produktion

REPORTAGEI december 2019 greps Terry Lövkvist, 30, på bar gärning på Nationalmuseum, när han tryckte ett vänsterextremt klistermärke från AFA på en av de mest ikoniska tavlorna i svensk konsthistoria: ”Karl XII:s likfärd”. Lövkvist var berusad och hade även kniv på sig. Nu döms han för skadegörelse och brott mot kniv­lagen

Ny stor vetenskaplig studie bekräftar – invandrare bakom majoriteten av våldtäkter i Sverige

INRIKESEn nypublicerad vetenskaplig studie visar att första och andra generationen av invandrare utgör majoriteten av våldtäktsmännen i Sverige, hela 59.3 procent. Nära hälften, 47.8 procent av våldtäktsmännen är dessutom första generationens invandrare och de vanligaste ursprungsområdena är Mellanöstern, Nordafrika och Afrika.

Nordamerika drabbat av ovanlig kyla – Elnätet kollapsade, nästan 10 miljoner strömlösa

USANordamerika drabbas återigen av en snö- och isstorm som kom att påverka samtliga länder och 30 delstater i USA. Köldrekord sattes på löpande band och den södra delstaten Texas fick uppleva -19 grader Celsius. Det var så kallt att vädersatelliter förblindades av kylan. Minst 70 personer har dött bara i USA som en följd av extremvädret. Nästan 10 miljoner nordamerikaner blev strömlösa när elen inte räckte till för det plötsliga behovet av uppvärmning.

Gå till arkivet

Send this to a friend