Skip to Content

Frankrikes president Emmanuel Macron och Sveriges statsminister Stefan Löfven startade i november 2017 ett samarbete mellan länderna på miljöområdet, vilket fick stor medial publicitet. När nu avtalet utvidgas till en gemensam EU-vision där länderna åtar sig att arbeta för att förskjuta makten till Bryssel på bland annat sociala områden, jämställdhet och arbetsmarknad, har uppmärksamheten nästan helt uteblivit. Foto: Elyséepalatset
ANALYS

Sverige gisslan för franska intressen

PappersupplaganNya Tider v. 25

Frankrike och Sverige har skrivit under ett bilateralt samverkansavtal, som syftar till att ländernas regeringar skall samordna sina aktiviteter och ställningstaganden inom EU samt en fortsatt samverkan kring ”grön” forskning och utveckling. Avtalet kritiseras för att innehålla en mängd avsnitt som låser upp Sverige till att agera tvärtemot traditionella svenska ställningstaganden. Det går också på tvärs mot inte minst finansministerns uttalanden om EU:s nya budget.

Publicerad: 19 juni, 2019, 16:20

  • Svenska

Läs även

Själva idén med ett bilateralt samverkansavtal mellan två länder är att bygga och dokumentera en gemensam grundsyn för olika förhållanden. Genom att befästa ländernas ställningstaganden i skrift, skapar man en förpliktelse för att agera i den överenskomna inriktningen.

Vision för framtidens EU

Det aktuella avtalet med Frankrike är en omfattande utvidgning av ett samarbete som stadfästes så sent som i november 2017. Då handlade det i huvudsak om samverkan kring forskning och utveckling kring ”gröna lösningar”.

Huvudinriktningen på det nya avtalet är, förutom att gå vidare med ”grön teknik”, att de båda länderna avtalar om en gemensam inriktning för arbetet med att utveckla EU. I den delen kan man se tydliga tendenser till att Sverige förbinder sig att driva frågor som går på tvärs mot traditionell svensk politik i flera avseenden.

Avtalet innebär att parterna skall arbeta för kraftiga utökningar av EU:s kompetensområden, på bekostnad av medlemsstaternas nationella självbestämmande. Det är precis den väg Frankrike drivit hårt under en lång följd av år. Om avtalet fullföljs, allt tyder på det, så kommer det att bli en mycket dyr och omvälvande affär för Sverige, som hamnar i en gisslansituation gentemot Frankrike.

I Sverige har det funnits en sund skepsis mot den avtalade utvecklingen och i Riksdagen har det funnits en stabil majoritet för att inte släppa efter alltför långt när det gäller överföring av makt till EU. Inte minst har det funnits en stark opinion mot att ge EU en påtagligt större budget, eller makt över skattepolitiken. Istället har beskeden från såväl Riksdag som regering varit att nya utgifter måste matchas mot besparingar på andra områden. Ökad svensk avgift har det också funnits ett kompakt motstånd till i riksdagen under lång tid.

Finansminister Magdalena Andersson har, till exempel, vid ett flertal tillfällen riktat skarp kritik mot ökad avgift för Sverige efter Brexit. I en intervju med SVT den 15 april i år sade hon att den höjning av den svenska avgiften till EU som kommissionen anser att Sverige skall betala, dvs ytterligare cirka 15 miljarder kronor per år, är ”oacceptabel”.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Stenarna på heden ovan hav

INRIKESSkeppssättningen Ale stenar på Skånes sydkust har gett upphov till sagor och myter. Den restes under 600-talet och användes troligen framför allt som gravplats. Men amatörforskare vill ha det till att den också är en solkalender, vilket arkeologer ifrågasatt. Hur som, är Heesteena ett mycket populärt utflyktsmål och besöks av mer än en miljon människor varje år.

Migrationsverket vill stoppa fejkanställningar på ”antirasistiskt” företag

INRIKESMigrationsverket vill stoppa arbetskooperativet Abis från att fejkanställa asylsökande invandrare. Enligt Migrationsverket anställer Abis asylsökare för att de ska få arbetstillstånd och därmed beviljas uppehållstillstånd i Sverige.

Förlängningen av tillfälliga flyktinglagen träder i kraft

INRIKESFrån och med imorgon träder den planerade förlängningen av den ”tillfälliga” flyktinglagen i kraft. Med förlängningen tillkommer även ett antal förändringar som kommer att resultera i att tusentals fler anhöriginvandrare får stanna i Sverige.

Justitiekanslern: Tyrrunan fortfarande laglig

INRIKESEfter att Nordiska Motståndsrörelsen anmälts för hets mot folkgrupp efter att de satt upp en banderoll på Kulturhusets fasad i Stockholm har Justitiekanslern gått igenom fallet och kommit med samma besked som flera gånger förut, tyrrunan är fortfarande laglig.

Säpo vill utvisa fler säkerhetshot

INRIKESAntalet individer som är verksamma i extremistmiljöer har ökat kraftigt under de senaste åren, uppger Säkerhetspolisen. Nu vill man bland annat utvisa ”ett antal individer som under längre tid och i stor utsträckning bidragit till radikalisering”.

Bråk om norsk påverkanskampanj i Ungern

UTRIKESEfter fem år av bråk om norskt ekonomiskt stöd på hela två miljarder svenska kronor till vänsteraktivism i Ungern, växer nu dispyten när det centraleuropeiska landet försöker villkora köp av norska vapenmissiler med att Norge backar om det ekonomiska stödet. Men förhandlingarna har kört fast och det är inte första gången Budapest hamnar i konflikt med utländska aktörer som blandar sig i Ungerns politiska liv.

Jag har blivit grovt kriminell

OPINION

ID – en nationalistisk storgrupp i EU

REPORTAGE– Vår analys är att vi behöver samla nationalkonservativa krafter i Europa. Om vi inte samlas så vinner federalisterna, säger Dansk Folkepartis toppnamn Anders Vistisen till Nya Tider. – Detta är ett historiskt ögonblick som vi väntat länge på. Ett ögonblick när vi går samman över hela Europa i ett motståndets, hoppets och återerövringens tecken, menar franska Nationell samlings Marine Le Pen. Sedan valet företräder de båda den nya nationalkonservativa EU-gruppen Identitet och Demokrati – den hittills största nationalistiska gruppen i unionen.

Gå till arkivet

Send this to a friend