Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
Frankrikes president Emmanuel Macron och Sveriges statsminister Stefan Löfven startade i november 2017 ett samarbete mellan länderna på miljöområdet, vilket fick stor medial publicitet. När nu avtalet utvidgas till en gemensam EU-vision där länderna åtar sig att arbeta för att förskjuta makten till Bryssel på bland annat sociala områden, jämställdhet och arbetsmarknad, har uppmärksamheten nästan helt uteblivit. Foto: Elyséepalatset
ANALYS

Sverige gisslan för franska intressen

PappersupplaganNya Tider v. 25

Frankrike och Sverige har skrivit under ett bilateralt samverkansavtal, som syftar till att ländernas regeringar skall samordna sina aktiviteter och ställningstaganden inom EU samt en fortsatt samverkan kring ”grön” forskning och utveckling. Avtalet kritiseras för att innehålla en mängd avsnitt som låser upp Sverige till att agera tvärtemot traditionella svenska ställningstaganden. Det går också på tvärs mot inte minst finansministerns uttalanden om EU:s nya budget.

Publicerad: 19 juni, 2019, 16:20

  • Svenska

Läs även

Själva idén med ett bilateralt samverkansavtal mellan två länder är att bygga och dokumentera en gemensam grundsyn för olika förhållanden. Genom att befästa ländernas ställningstaganden i skrift, skapar man en förpliktelse för att agera i den överenskomna inriktningen.

Vision för framtidens EU

Det aktuella avtalet med Frankrike är en omfattande utvidgning av ett samarbete som stadfästes så sent som i november 2017. Då handlade det i huvudsak om samverkan kring forskning och utveckling kring ”gröna lösningar”.

Huvudinriktningen på det nya avtalet är, förutom att gå vidare med ”grön teknik”, att de båda länderna avtalar om en gemensam inriktning för arbetet med att utveckla EU. I den delen kan man se tydliga tendenser till att Sverige förbinder sig att driva frågor som går på tvärs mot traditionell svensk politik i flera avseenden.

Avtalet innebär att parterna skall arbeta för kraftiga utökningar av EU:s kompetensområden, på bekostnad av medlemsstaternas nationella självbestämmande. Det är precis den väg Frankrike drivit hårt under en lång följd av år. Om avtalet fullföljs, allt tyder på det, så kommer det att bli en mycket dyr och omvälvande affär för Sverige, som hamnar i en gisslansituation gentemot Frankrike.

I Sverige har det funnits en sund skepsis mot den avtalade utvecklingen och i Riksdagen har det funnits en stabil majoritet för att inte släppa efter alltför långt när det gäller överföring av makt till EU. Inte minst har det funnits en stark opinion mot att ge EU en påtagligt större budget, eller makt över skattepolitiken. Istället har beskeden från såväl Riksdag som regering varit att nya utgifter måste matchas mot besparingar på andra områden. Ökad svensk avgift har det också funnits ett kompakt motstånd till i riksdagen under lång tid.

Finansminister Magdalena Andersson har, till exempel, vid ett flertal tillfällen riktat skarp kritik mot ökad avgift för Sverige efter Brexit. I en intervju med SVT den 15 april i år sade hon att den höjning av den svenska avgiften till EU som kommissionen anser att Sverige skall betala, dvs ytterligare cirka 15 miljarder kronor per år, är ”oacceptabel”.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Lokal vänsterpartist vill se folkomröstning om tiggeriförbud i Järfälla – lämnar partiet och blir politisk vilde

INRIKESChristoffer Hörnhagen, vänsterpartistisk kommunpolitiker i Järfälla, lämnar nu sitt parti i protest mot att han tycker att partiet sviker i flera viktiga frågor samt tillämpar härskartekniker internt gentemot partikamrater som vågar trotsa en trång åsiktskorridor. Den avgörande frågan blev dock synen på om Järfälla kommun skall hålla en folkomröstning angående ett tiggeriförbud, något han tycker är rimligt av demokratiskäl. Nu har han blivit politisk vilde i fullmäktige.

Stockholmare demonstrerade för återvandring – kritiserades av församling

INRIKESI Stockholm arrangerade gruppen ”Stockholmare för ett suveränt Sverige”, som tidigare har arrangerat demonstrationer för ett utträde ur EU och till stöd för yttrandefriheten, den 3 november en demonstration under parollen ”mot befolkningsutbyte och för återvandring”. Valet av plats kritiseras av Judiska församlingen.

Ärans och hjältarnas språk

OPINION: JULIA CAESARAllt färre behärskar sitt eget modersmål i tal och skrift. Inte minst på universiteten slår man larm om att studenter – varav en del själva ska bli lärare – inte klarar av att uttrycka sig på ett begripligt sätt. Julia Caesar, som haft förmånen att gå i den svenska folkskolan, realskolan och gymnasiet på 1950-60-talen medan de ännu var bra, menar att språket inte bara är viktigt för kommunikationen, utan också för nationens överlevnad.

Visselblåsare: Sjukvårdspersonal vågar inte prata om orsakerna till rekordlånga vårdköer

INRIKESÖver 120 000 svenskar står nu i köer så långa att det strider mot lagen. Samtidigt har flera sjukhus i landet anställningsstopp och på Karolinska sjukhuset varslas nu 600 anställda om uppsägning – man har inte råd att behålla personalen. Regeringen har tidigare skyllt situationen på att svenskar blir allt äldre. Enligt flera läkare som Nya Tider talat med är dock massinvandringen en betydligt större faktor, men det råder en ”tystnadskultur” som gör att man inte vågar prata om det.

Pedofil åtalad för ny barnvåldtäkt

BROTT OCH STRAFFPedofilen som tidigare dömts för flera brott, inklusive barnpornografi och våldtäkt av en tolvårig flicka, står nu åtalad på nytt för nya våldtäkter mot ett annat barn. Åtalet rör ett flertal brutala våldtäkter mot en åttaårig flicka han varit bekant med.

Tobias Hübinette får miljoner till rasismforskning

INRIKESDen flerfaldigt brottsdömde Tobias Hübinette har tilldelats 3,9 miljoner kronor av Vetenskapsrådet för att i tre år forska om termerna ras och rasism på sociala medier. Det meddelar Hübinette på sin egen twitter. Han menar att detta innebär en revansch och upprättelse efter att under flera år ha varit isolerad från det antirasistiska etablissemanget.

Tredje tonåringen skjuten på lika många dagar

INRIKESMalmö har drabbats hårt av brutalt våld de senaste dagarna med flera uppmärksammade brott. På lördagskvällen sköts två 15-åriga tonåringar ner med ett flertal skott utanför en pizzeria. En av dessa avled av sina skador. På måndagskvällen sköts ytterligare en tonåring i den mångkulturella staden och nu utlöser polisen en nationell särskild händelse efter dåden i Malmö.

Konservativa riksdagsmandat kan knäcka justitieminister Morgan Johansson i misstroendeomröstning

INRIKESSverigedemokraterna kommer inom kort att väcka missförtroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson efter att våldsdåden i Malmö nått en ny kulmen. Moderaterna anslöt sig mycket snabbt till Sverigedemokraternas linje, och även om Kristdemokraterna ännu inte vill ge något besked, säger KD:s presschef Per Gudmundsson i en kommentar till Nya Tider att ”vårt partis kritik mot justitieministern är väl känd och att detta nog kommer att fälla utslaget”.

Gå till arkivet

Send this to a friend