Skip to Content

Anders Forsberg, 43, är riksdagsman för Sverige­demokraterna sedan 2014. Han är landsbygdspolitisk talesman för partiet, men också gruppledare för SD:s fullmäktigegrupp i Skara kommunfullmäktige. Hans gård ligger en bit utanför Skara, där han bor med fru och fyra barn. Hans egentliga kall är dock bondens. Född på en bondgård, med en far som hade mjölkkor, gick han efter grundskolan på naturbruksgymnasiet och det föll sig ganska naturligt att börja jobba hemma på gården. Sedan 2010 bedriver han på en relativt nyinköpt gård skogsbruk och köttproduktion med rasen Hereford samt förestår ett så kallat Bed & Breakfast tillsammans med sin fru. NyT: Vilken är din favoritpolitiker? – Peter Lundgren, en av Sverigedemokraternas två europaparlamentariker. Han har en jordnära framtoning parat med en tydlig politisk drivkraft och parlamentarisk fingertoppskänsla. Foto: Nya Tider
INRIKES

”Sverige i behov av en livsmedelsstrategi”

På konferensen Folk och Försvar i Sälen nu i början av januari diskuterades behovet av en svensk målsättning och strategi för livsmedelsproduktion – otroligt nog har Sverige ingen sådan strategi, vilket man är ganska ensam om i världen. Behovet finns, Sverige är ett av de länder som har lägst självförsörjningsgrad. För bara 20 år sedan var vi självförsörjande. Nya Tider träffar två bönder som ger sin syn på lantbrukets situation. Bland annat får vi veta att Astrid Lindgren indirekt bär skuld till att den svenske bonden ofta får kämpa i en snårig djungel av lagar och beslut för att få verksamheten att gå ihop.

Publicerad: 21 januari, 2017, 11:38

  • Svenska

Läs även

"Vi reda för landet den närande saft Vi föda det – brödet är vårt
Av oss har det hälsa, av oss har det kraft, och blöder det – blodet är vårt"

Så skaldade Erik Gustaf Geijer en gång för länge sedan. Myc­ket sådd har skördats sedan dess och bondelivet har förändrats, automatiserats och blivit större. På gott och ont.

Det är svårt att få ekonomin att gå runt som bonde, berättar Per Andersson som driver en mjölkgård i Södermanland som varit i familjens ägo i generationer. Den nystartade ekonomiska föreningen Glada Bonden har tagit fram kalkyler som visar att det behövs minst 4,30 kronor per kilo mjölk för långsiktig lönsamhet.
– På den mjölkprisnivån har vi inte varit någonsin och Arla ligger mer än en krona lägre just nu, när man trott att priset börjat peaka, säger Per lite bittert.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Perra Winberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Pandemilagen slår till: 20 000 kronor i böter för demonstration

INRIKESEfter ”Tusenmannamarschen-demonstrationen” i lördags då runt 500 till 600 deltagare samlades för att demonstrera mot regeringens coronapolitik fick arrangören ett vite på 20 000 kronor. Men även deltagarna, som bara tagit del av sina grundlagsskyddade rättigheter om mötesfrihet, kan nu komma att riskera att få böta 2 000 kronor var. Polisen är nu i full färd med att gå igenom stora mängder film de tagit under dagen för att identifiera personer att lagföra.

Mississippi följer Texas exempel – lyfter coronarestriktioner

USAI trots mot de federala hälsomyndigheterna lyfter nu en andra delstat coronarestriktionerna. USA har drabbats hårt ekonomiskt av de nedstängningar som har beordrats med hänvisning till Covid-19, vilket har lett till rekordhög arbetslöshet, vilket i sin tur påverkar människors hälsa negativt. I en rapport hävdar ett antal amerikanska forskare att restriktionerna kommer att kräva runt en miljon liv i USA – många fler än själva sjukdomen.

Riksdagsmajoritet vill förbjuda deltagande i ”rasistiska” organisationer

INRIKESDet ska bli förbjudet att delta i organisationer som utpekas som ”rasistiska”. Det kommer kommittén som arbetar med frågan att föreslå i april, uppger TT. Detta samtidigt som statsministern pekar ut det näst största oppositionspartiet, Sverigedemokraterna, som just rasistiska.

Den internationella kvinnodagen – varför den 8 mars?

UTRIKESI dagens Ryssland är den så kallade internationella kvinnodagen en stor händelse. Enorma mängder tulpaner, men även andra blommor säjs över det stora landet. Man kan se denna hyllning till de ryska kvinnorna som en gottgörelse för decennier av umbäranden och uppoffringar. I dag presenterar den ryske presidenten Vladimir Putin en mer poetisk hyllning till den ryska kvinnan. Han understryker framför allt ömhet, omtanke och kvinnans behagliga närvaro. Intressant nog så långt som möjligt från rabiata, protesterande kvinnosakskvinnor.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

UTRIKESCovid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Polisen begärde att välbesökt demonstration mot corona-restriktioner skulle upplösas

Under lördagen samlades ett tusental personer vid Medborgarplatsen i Stockholm för att demonstrera mot Covid-19-restriktionerna och för fri åsiktsbildning i Sverige. Man menar att restriktionerna inskränker medborgares rättigheter och friheter. Efter omkring en halvtimme av tal och sång meddelade polisen via högtalare att de upplöser demonstrationen på grund av den rådande pandemilagen, som gör gällande att endast åtta personer får samlas för en allmän sammankomst. 

Offret: Afghanen skrek ”Allahu akbar” när han högg folk

INRIKESEtt av offren för den bestialiska attacken i Vetlanda där sju män knivhöggs av den 22-årige afghanske asylsökaren Tamim Sultani har bekräftat för medborgarjournalisten Joakim Lamotte att gärningsmannen skrek ”Allahu akbar”, eller ”Gud är större”, på arabiska när han angrep.

Norrlänningar tar strid mot Rennäringslagen

INRIKESRennäringslagen ger särskilda rättigheter avseende renskötsel för dem som anses tillhöra det samiska folket. När lagen nu ska ses över tar debatten om denna sär­behandling ny fart, och många icke-samiska lantbrukare, markägare och jägare menar att det är fel att ha en lagstiftning som gör skillnad mellan olika etniciteter och att även de har en lång historisk tradition i Sveriges norra halva. ”Vi ifråga­sätter inte det samiska, men vi vill lyfta fram övriga folk”, säger en av de engagerade till Nya Tider.

Gå till arkivet

Send this to a friend