Sverige sämst på integration

Gapet i sysselsättning mellan infödda och icke-EU-medborgare är proportionellt större i Sverige än i något annat EU-land, visar EU-kommissionens statistikenhet Eurostat.

Det enda land som är jämförbart med Sverige i statistiken är Belgien, där 30,7 procent av icke-EU-medborgarna går utan arbete jämfört med 7,3 procent av de infödda. I Sverige är arbetslösheten något lägre hos båda grupperna, men proportionellt är statistiken ännu sämre än Belgiens: 28,2 procent arbetslöshet för icke-EU-medborgare mot 6,1 procent för infödda.

Spanien och det krisande Grekland har ännu högre arbetslöshet bland icke-EU-medborgare, men där är arbetslösheten också hög bland infödda. I exempelvis Danmark går ”bara” 15,2 procent av icke-EU-medborgarna utan arbete mot 5,6 procent av de infödda, i Tyskland 11,9 procent jämfört med 4,5 procent av de infödda.

Bäst på att få icke-EU-medborgare i arbete är Tjeckien där endast 4,6 procent går arbetslösa, vilket är mindre än den infödda befolkningens 6,0 procent. Å andra sidan har Tjeckien ingen asylinvandring att tala om.

Varken Stratfor eller Eurostat redogör för olika invandrargruppers respektive sysselsättningsgrad, trots att det är välkänt att vissa invandrargrupper är svårare att få i arbete än andra. Exempelvis är över 80 procent av somalierna i Sverige arbetslösa, och hör även till de minst sysselsatta grupperna i andra länder som Danmark och Storbritannien. Invandrare från icke-EU-länder som USA, Australien och Kina har däremot låg arbetslöshet oavsett var de är bosatta.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.