Skip to Content

Folkhälsomyndigheten får kritik för att inte ha agerat i tid och infört åtgärder för att hindra smittspridningen. Först den 11 mars rekommenderade man regeringen att förbjuda större folksamlingar, och man anser fortfarande att skolor ska hållas öppna. Foto: Holger Ellgaard / Wikipedia
INRIKES

Sverige sist ut med åtgärder trots högt antal smittade

PappersupplaganNya Tider v. 12

Ett Sverige som har få intensivvårdsplatser och vars myndigheter länge förnekat att coronaviruset skulle nå vårt land, har beslutat att sluta testa för coronavirus när antalet började skena iväg. Sent omsider har regeringen infört ett förbud mot större allmänna sammankomster. Samtidigt har Italien satt hela landet i karantän och Israel infört hemisolering för alla som kommer till landet utifrån. Våra grannländer stänger skolorna, men Sverige fortsätter att med hjälp av skolplikten tvinga barnen till skolan.

Publicerad: 16 mars, 2020, 10:48

 • Svenska

Läs även

Sedan coronautbrottet har svenska Folkhälsomyndigheten kritiserats för en alltför passiv hållning och för att fullständigt ha missbedömt situationen. Inledningsvis meddelade man att smittspridning utanför Kina var osannolik, sedan att viruset inte skulle drabba Sverige, vilket senare följdes upp med att kulmen för spridning i Sverige redan var nådd och passerad. Alla dessa förutsägelser visade sig felaktiga.

– Det finns anledning att tro att vi kommer att peaka nu, att vi har peakat, sade Sveriges statsepidemiolog till Dagens Nyheter den 5 mars. Då hade Sverige 94 bekräftade fall av Covid-19. Några dagar senare var man över 500 fall – då beslutade myndigheterna i Stockholm att sluta testa.

Slutar testa

På Vårdguiden för Region Stockholm stod den 12 mars att läsa att regionen upphör med tester för coronaviruset:

”Du som har symtom som påminner om coronavirus kommer inte att provtas framöver. Det gäller oavsett om du varit i de områden som tidigare varit utsatta för smitta eller haft nära kontakt med någon som du vet är sjuk i Covid-19.”

Man kommer att ”koncentrera” provtagningen till dem som är inlagda på sjukhus med symtom som tyder på Covid-19. Syftet med detta är att skydda andra patienter.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • burnedout

  “Bibliska tider” sa apokalypsens fyra riddare till tegnell och red avvaktande tillbaka in i skogen.

 • Snappherren
 • propol

  Sist ut med allt, men först in med muslimer i alla former är vår melodi, regeringen.

 • Dacke

  Regeringen och div. mynd. gör som strutsen och sticker huvudet i sanden och gör som de “tre aporna” som varken hör, lyssnar, eller talar? Alla nya siffror om virusets spridning mörkas och snart inkluderas även dödstalen. Vi befinner oss i dårskapens land och där ter sig inget omöjligt och vi kan förvänta oss mer orimliga “lösningar” framöver? Andra länder har en regering, vi sakar en sådan! Nu är ett ypperligt tillfälle att avgå för Löfven & CO och ställa sig till arbetsmarknadens förfogande.

  • Kentaru

   Troligt att alla människor i Sverige får ett coronavirus i sig. Det går inte att stoppa. Det blir lika många dödsfall idag som i morgon, dvs. vi får lika många dödsfall i år som vi få på 20 år. Större chans att färre dör i år än på 20 år sikt på grund av att du har större motståndskraft idag än om 20 år.

   Vaccination kanske någon tänker. Ja, det hjälper ungefär 10 % av de som vaccineras sig från att dö av corona, men fler kommer att dö på grund av vaccinationen.

   • Dacke

    Vi får väl hoppas att det är samma virus som uppträder om 20 år och inget nytt?

 • Old timer

  2004. Minns ni? Julen 2004? Den fruktansvärda tsunamin i Asien.
  Det tog 3 eller 4 dagar att få tag på ngn ansvarig i Regeringen. Sedan skulle man visa sig på styva linan. Man skulle åka till Asien med utrustning för att hjälpa till. Man samlade ihop bla tält som skulle användas men dessa var så rostiga och malätna så de vara bara till att slänga. Man lyckades dock sparka igång ett gammalt Hercules flygplan från 60 talet. Och for i väg. Nu är det så att en Hercules har en marshastighet av 300 km/h. Så det tog evigheter att komma dit.
  Detta hände för 16 år sedan. Man kan blygsamt konstatera att det har funnits mer än väl med tid att förbättra materiel och organisation. Har man gjort detta? Nä, man har struntat fullständigt i detta och fortsatt med sina ryggdunkningar och fullständigt gett fan i och förbättra någonting. Man har dock sett till att avkräva oss världens högsta skatter. Inga blygsamheter. Sina arvoden har man ej heller glömt att justera.
  Och nu sitter Socialministern helt kallt och säger att man kommer att välja vem som skall få vård och överleva respektive vem som skall dö.Triage.
  Det är ett så vidrigt människoförakt så att tom Adolf Hitler hade känt sig oduglig.

  • Charta-77

   Man har satt in Dan Eliasson som generaldirektör för MSB, som en garant för att inget vettigt händer!

 • Vanligtvis

  Vi har som enda land i hela världen med en pågående pandemi och hög smittospridning en begränsning av antalet besökande av offentlig sammankomst på upp till 500 personer. Detta är inget teoretiskt tal. Alla arrangörer med nationalscenerna i spetsen gör sitt bästa för att knöka in 499 åskådare på sina föreställningar. I helgen kunde man på TV se tusentals skidåkare i Åre trängas i liftköer och överfulla kabiner. Nu genomförs distansutbildning för att minska smittspridning i skolorna, vi gamla skall inte ens gå ut och handla, men det är fritt fram att hosta sig igenom operaföreställningar och populära komikers utbud. Var finns relevansen och konsekvensanalysen. Debatten om smittokurvorna och aktuella åtgärder pågår dygnet runt. MEN INGEN. INGEN JOURNALIST. INGEN LÄKARE. INGEN MYNDIGHETSPERSON och i synnerhet, INGEN POLITIKER ifrågasätter logiken i att tiotusentals personer sitter och hostar på varandra varenda kväll inom ramen för denna regel medan WHO, Kina, Sydkorea kritiserar oss för bristande aktivitet i smittspårning och begränsning av smittorisk. Så frågan är. På vilket sätt passar denna regel in i strategin om flockimmunitet som förefaller, åtminstone för en åttiotreåring med coronasymtom, som att man är villig att ta initiala risker för att göra det lättare för dom som klarar den första risken.

UD flög hem svenska ”medborgare” från Marocko – andra utlandssvenskar får klara sig själva

INRIKESTorsdagen den 19 mars landade två fullastade plan från flygbolaget Norwegian på Arlanda. Med sig hade de svenska ”medborgare” som UD hade beslutat flyga hem från Marocko. När Nya Tider når UD:s presstjänst vill man absolut inte bekräfta de uppgifter som cirkulerar, nämligen att det skulle röra sig om marockanska araber som varit och semestrat i sitt gamla hemland.

SVT:s Rapportsändningar textas nu på arabiska

INRIKESNu har SVT beslutat att på grund av coronakrisen börja texta Rapports nyhetssändningar på arabiska. Inledningsvis handlar det om en sändning per dag, uppger SVT på sin hemsida. När Nya Tider lyckas få reda på vem inom SVT nyheters ledningsgrupp som har kommit med initiativet att börja textningen på arabiska väljer SVT att lägga locket på.

Svenskfödd arab som anser sig vara iranier dömd för ofredande mot AfS-möte

Under sin valturné 2018 drabbades uppstickarpartiet Alternativ för Sverige (AfS) av en rad trakasserier och angrepp från invandrare och vänsterextremister. Ett av trakasserierna fick sin upplösning då Ali Al-Hadad, 19, nyligen dömdes till dagsböter för ofredande.

Bakläxa för DO: Högljudda romer diskriminerades ej – Men att övervaka snatteridömda romer är olagligt, slår Göta hovrätt fast.

INRIKESI ett mål mot butiken Sagoland i Linköping bestämde Linköpings tingsrätt förra året att tre romer skulle få totalt 75 000 kronor i skadestånd för att personalen övervakat dem inne i butiken. Göta hovrätt river nu upp domen då det inte står klart att personalen faktiskt övervakat romerna. Att göra det hade varit straffbart, slår hovrätten fast, trots att romerna är dömda för snatteri både före och efter händelsen.

Marockan mördade sin hyresvärd – utvisas inte

INRIKESFör knappt ett år sedan hittades en ung kvinna från Marocko död i en lägenhet i Stockholm. Hon hade knivhuggits till döds, troligen inför ögonen på sin ettårige son som hade lagt sig att sova ovanpå sin mammas döda kropp när polisen anlände. Hennes landsman Abdelali El Hachimi, 34, som varit inneboende hos offret och hennes make, dömdes nyligen av Svea hovrätt till livstids fängelse för mordet – men utan något utvisningsyrkande från åklagaren.

Somalier kräver språklig särbehandling

INRIKESI coronakrisens spår börjar nu bland annat somalier ställa krav på språklig särbehandling när exempelvis kommunala bostadsbolag ändrar sina besöksrutiner för hyresgästerna. Ett exempel på detta är Uddevallahem i västra Sverige. Det allmännyttiga bostadsbolaget har nu tillmötesgått kraven från både araber och somalier, något som kundservicechef Lisa van Brée försvarar när Nya Tider når henne för en intervju.

Upprop från Det fria Sverige: Hjälp våra äldre!

INRIKESFöreningen Det fria Sverige med bas i västgötska Älgarås i Töreboda kommun har nyligen tagit initiativ till att hjälpa äldre svenskar och andra landsmän inom riskgrupperna som i coronakrisens spår nu har svårt att kunna komma ut och handla eller klara av andra vardagssysslor som kräver att de vistas ute bland andra, hjälp som kan vara oumbärlig ifall anhöriga saknas. Nu motarbetas föreningens initiativ av Töreboda kommun, där ansvarigt kommunalråd hävdar att kommunen ensam kan tillgodose de äldres behov.

Knutbymålet: Tre pastorer döms för brott

INRIKESDet blev fällande domar för de tre pastorerna i Knutbyförsamlingen. Den 13 mars kom domen i det uppmärksammade målet. Nya Tider fanns på plats under rättegången.

Gå till arkivet

Send this to a friend