Stefan Löfven under presskonferensen. Foto: Stillbild Youtube

Sverige skall få sex miljoner doser vaccin

Sverige har tecknat vaccinavtal tillsammans med EU för att ta del av AstraZenecas Covid-19-vaccin AZD1222. Avtalet gör att Sverige får tillgång till sex miljoner doser initialt och därefter två miljoner doser vid behov. Sverige har avsatt två miljarder kronor för att kunna vaccinera runt tre till sex miljoner svenskar i första omgångarna – men detaljerna kring vaccineringsprocessen är ännu okända.

Skadeståndskrav från de som riskerar att drabbas av biverkningar kommer att hamna på Försäkringskassan, efter ett krav från AstraZeneca att friskrivas från eventuella skadestånd.

Just nu utvecklas runt 25 olika vacciner mot Covid-19 av olika läkemedelsföretag, varav AstraZeneca är ett av de som kommit längst, samt har lovat att massproducera doser till låga priser. Den svensk-brittiska läkemedelskoncernen meddelade i torsdags i förra veckan via ett pressmeddelande att man avtalat med EU-kommissionen om leveranser av 400 miljoner doser av Covid-19-vaccinet AZD1222 till EU. Ett motkrav var att man skulle slippa eventuella skadeståndskrav från individer som utvecklar negativa sidoeffekter, biverkningar eller åkommor av vaccinet. Nu har Sverige via en presskonferens meddelat att man ingått ett avtal om att köpa in totalt åtta miljoner doser av vaccinet, först sex miljoner och därefter ytterligare två miljoner.

– Sverige skall delta i ett EU-gemensamt avtal med Astra Zeneca beslutade vi idag. Det skall ge Sverige tillgång till vaccinet om det blir godkänt. Och med det kommer vi att kunna ta ett viktigt steg för att säkra ett vaccin till Sverige, sade Löfven.

Varnar för tuff höst

Det var under en presskonferens under torsdagseftermiddagen som beslutet om att köpa in miljontals doser av Covid-19-vaccinet AZD1222 – under förutsättning att det går igenom slutfaserna av testningen – offentliggjordes. Statsminister Stefan Löfven berättade samtidigt att man räknade med att det skulle komma att bli en tuff höst med uppoffringar för det svenska folket.

– Under den här sommaren kan vi konstatera att de flesta i vårt land tagit sitt ansvar. Mycket har gått åt rätt håll om vi jämför med var vi befann oss när läget var som värst under våren. Vi har färre dödsfall och färre som smittas. Varje vecka testas ungefär 100 000 människor eller fler, sade Stefan Löfven.

Än så länge har man bekräftat att 85 411 personer smittats med coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige och 5 802 personer har dött i sjukdomen Covid-19 som viruset kan orsaka. Sjukvården är fortfarande ansträngd, men inte längre på nivåer som i våras när kollapsen inte var långt borta. Under presskonferensen talade Löfven om den kommande prövande tiden man räknar med under hösten, då smittspridningen antas ta avsevärd fart igen.

– Samtidigt befinner sig landet i en allvarlig situation. Vardagen är annorlunda om man jämför med för ett år sedan. Det nya coronaviruset fortsätter att pröva oss och landet. Ett avgörande budskap är att den här krisen inte är över på länge än. Hösten kommer bli annorlunda. Våra uppmaningar är att hålla i och hålla ut, det finns en anledning till att vi upprepar det, det behövs. Vi behöver alla som individer rannsaka oss i vardagen, vad gör vi för att minska risken för att själva bli sjuka eller smitta andra.

En viktig del i kampen mot coronaviruset och möjligheterna att släppa på restriktionerna samt återgå till en normal vardag kommer bli möjligheterna att öka folkets motståndskraft mot viruset och den planen från Folkhälsomyndighetens håll ser onekligen ut att hänga på massvaccinationer av befolkningen som helhet.

Sverige viktig del i det internationella samarbetet

Just AstraZenecas vaccin har länge varit av intresse för flera nationer och det har nu bekräftats att Sverige haft en viktig del i det avtal som lett till att EU ingått avtal med företaget. Uppgörelsen om att köpa in totalt 400 miljoner doser, varav totalt åtta miljoner kommer tillfalla Sverige, bygger på en överenskommelse som fattades i juni med en allians av stora EU-länder ledd av Tyskland, Frankrike, Italien, Nederländerna och Sverige som hållit sig lite i skymundan från nyheterna kring samarbetet.

Socialminister Lena Hallengren. Foto: Stillbild Youtube

 

– Sverige är ett litet land och ett internationellt samarbete kring ett vaccin har varit viktigt. Även om vi har en liten befolkning så har vi en stark röst. Sverige och sex andra länder leder förhandlingarna i EU om vaccin. Ett första avtal finns på bordet och regeringen har i dag beslutat att Sverige skall delta i detta. Vaccinet är lovande och om det bedöms effektivt och säkert så kommer totalt 300 miljoner doser fördelas till länder som deltar i avtalet i EU, samt även Norge, Island och Schweiz. Sverige har tagit på sig att distribuera till Norge och Island, sade socialminister Lena Hallengren.

– För Sveriges del motsvarar avtalet sex miljoner doser. Beroende på om studierna visar att det krävs en eller två doser, så kommer det första att räcka till vaccination för 3,6 miljoner svenskar. I efterföljande steg kan ytterligare två miljoner doser komma, sade Hallengren.

Vaccinsamordnaren Richard Bergström berättar vidare om tre förhandlingar med ytterligare tre bolag som arbetar fram vaccin.

– Vi vill få ihop en portfölj av vacciner. Skälet är att vi inte vet vilka av dessa vacciner som funkar bäst hos olika patientgrupper. Det är svårt att få immunitet hos äldre, så vi får se om de första vaccinerna är effektiva bland äldre, sade Bergström.

Riskgrupper – och politiker – kommer få vaccinet först

Själva planen för hur massvaccineringen kommer att gå till är inte klar utan kommer att utarbetas under de kommande månaderna. Sannolikt kommer den baseras på frivillighet, då det i nuläget inte finns stöd för tvångsvaccinering i smittskyddslagen. Lagen kan dock ändras, senast i juli i år inträdde till exempel ändringar som tillkommit tack vare coronapandemin.

Initialt kommer ”riskgrupper” troligen få vaccinet först, men även det är beroende på de tekniska data man via testningen av vaccinet får fram. Exempelvis kan det visa sig att äldre inte på ett säkert vis kan vaccineras.

– Troligen kommer riskgrupper och personer inom vård- och omsorg att vaccineras först. Varken regeringen eller vaccinsamordnaren är färdiga med arbetet efter dagens beslut. Vi tänker inte lägga alla ägg i en korg. Om vi skall vara så trygga som möjligt för att få tillgång till säkra vaccin är vi också redo att teckna avtal med andra, och sådana förhandlingar pågår, säger Hallengren.

Enligt de handlingsplaner som finns för extraordinära händelser och smittskydd är det dock en annan grupp som kommer att prioriteras först – politiker. Regering, riksdagen och landstingspolitikerna står alltid först i kö för vaccinering tillsammans med ett antal ”oumbärliga” individer som till exempel ledande militärer. Därefter prioriteras sjukvårdspersonal, räddningstjänstpersonal och poliser och slutligen riskgrupper hos övrig befolkning.

Oklart vilka biverkningar som kan komma av vaccinet

Det är inte klart ännu vilka biverkningar som vaccinet kan föra med sig men dessa inkluderar feber, huvudvärk och muskelsmärtor enligt de kliniska försök som än så länge genomförts. Enligt vaccinsamordnaren är man medveten om riskerna och man hävdar att man tar dem på stort allvar.

– Det är omöjligt att försäkra sig helt och hållet att det inte finns några biverkningar men det görs väldigt omfattande studier, mer omfattande än normalt vid vacciner. Vaccinerna måste godkännas i EU och därefter är det upp till varje land att bestämma vilka vacciner man vill använda. Kraven sänks inte. Vi går in och stöttar fabriker och företag med offentliga medel och tar finansiella risker för att skynda på utvecklingen av vaccin, sade Bergström.

Richard Bergström, vaccinsamordnare. Foto: Stillbild Youtube

 

Man uppger även att det kommer bli Försäkringskassan som handskas med eventuella skadeståndskrav som kan komma från de som tar vaccinet, detta efter att AstraZeneca krävt att slippa skadeståndskrav från medborgare i nationer som köper in deras vaccin.

”Detta är en unik situation där vi som företag helt enkelt inte kan ta risken om vaccinet på fyra år visar biverkningar”, sade Ruud Dobber, en medlem av Astras ledande befattningshavare, till Reuters.

”I de kontrakt vi har på plats ber vi om att slippa eventuella skadeståndsersättningar. För de flesta länder är det acceptabelt att ta den risken på sina axlar eftersom det är i deras nationella intresse”, sade han och tillade att Astra och tillsynsmyndigheterna har säkerhet och tolerabilitet högt prioriterat.

Bland de samlade journalisterna under dagens presskonferens var det dock få som ställde kritiska frågor kring riskerna av massvaccineringar, men en ställdes i alla fall:

– 2009, i samband med svininfluensan, blev det allvarliga biverkningar av vaccinet. Tror du människor känner oro för att ta vaccin oprövat? frågade Aftonbladets utsända under frågestunden i presskonferensen.

– Ur vår synpunkt vill vi därför såklart att det skall genomgå alla tester och steg, men ingen kan någonsin garantera att det inte kommer några biverkningar. Men vi är noga med att alla steg skall gås igenom, säger Löfven.

Under svininfluensan 2009 köpte Sverige in vaccin för 1,3 miljarder kronor. Epidemin visade sig dock bli lindrig och en sluteffekt blev istället att ett hundratal barn utvecklade narkolepsi efter att ha utsatts för vaccinet Pandemrix.

I fallet med coronavaccinen som utvecklas är det ännu oklart om hur effektiva och riskfyllda de är. Dock måste detta även vägas mot de stora påfrestningar som coronapandemin orsakat, med tusentals döda, allvarligt sjuka och omfattande begränsningar i vardagen för många människor i landet. Det är svåra frågor men med det avtal som nu tecknats är det tydligt på vilken fot regeringen står. Massvaccinering ser onekligen ut att bli den väg Sverige väljer.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Mörk inblick i ett land i förfall

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

”Risk för nedåtgående spiral” – Mjölkbönder varnar för kommande kris

”Risk för nedåtgående spiral” – Mjölkbönder varnar för kommande kris

🟠 Logistikproblemen når Sverige Den livsmedelskris som förutspås under de närmaste åren riskerar att drabba även Sverige. Det säger Claes Jonsson, vice ordförande i föreningen Sveriges mjölkbönder, i en intervju med Nya Tider. Gödsel är tre gånger så dyrt som för mindre än ett år sedan, djurfoder upp till dubbelt så dyrt. Jonsson anser att många lantbruk inte kommer att klara sig om trenden fortsätter och bönderna inte får hjälp. Nu efterlyser han en debatt om ökad svensk självförsörjning, vilket skulle kunna stärka det svenska lantbruket.

Regeringen tvingas använda högerbudget – Miljöpartiet lämnar regeringen

Regeringen tvingas använda högerbudget – Miljöpartiet lämnar regeringen

🟠 INRIKES Magdalena Andersson (S) har blivit Sveriges nya statsminister blev det klart under onsdag. Men det är samtidigt oklart om det kommer bli någon längre tid i rollen. Regeringen har nämligen tvingats till att använda en högerbudget från det budgetförslag som M, KD och SD lagt efter en kritisk riksdagsomröstning. Nu har Miljöpartiet under en pressträff sagt att man tänker lämna regeringen som följd av utvecklingen.

Magdalena Andersson (S) ny statsminister

Magdalena Andersson (S) ny statsminister

🟠 INRIKES Idag släpptes Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson fram som ny statsminister med 117 röster för efter en omröstning klockan 10.00 idag där både Vänsterpartiet och Centerpartiet lade ner sina röster.

SD samlas för Landsdagar – förbereder regeringssamarbete

SD samlas för Landsdagar – förbereder regeringssamarbete

🟠 INRIKES När Sverigedemokraterna höll Landsdagar förra gången, i november 2019, nådde partiet sitt hittills högsta stöd i opinionen med ett genomsnitt på 24 procent. Men när coronaviruset bröt ut i mars 2020 tappade partiet hundratusentals väljare och har sedan dess legat stabilt på omkring 20 procent, vilket fortfarande är hög­re än valresultatet 2018. Medlemsantalet är lägre än under valåret, och kyrkovalet tidigare i år blev det första valet i partiets historia där de tappade stöd. Ändå präglas partiet av en optimism när man nu samlas för Landsdagar på Karlstad CCC den 25-28 november. ”Den potentiella möjligheten för Sverigedemokraterna att ta steget in i ett regeringsinflytande är om möjligt större än inträdet i riksdagen 2010”, skriver partiet i sina handlingar.

Nyhetsdygnet

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Om idiotins förutsägbara konsekvenser

🟠 I sin senaste bok, med titeln Konsekvenserna, knyter etnologen och författaren Karl-Olov Arnstberg an till sina tidigare böcker om bland annat PK-folket, och ger en bakgrund till dessa personers agerande, samt redogör för de konsekvenser vi redan ser och kommer att få se. Läsaren blir inte bara mer övertygad om att utvecklingen är mycket allvarlig, utan får sannolikt också en större inblick i varför Västvärlden frivilligt försöker utplåna sig själv, skriver Nya Tiders recensent Tobias Svensson.

Norge hyllar Edvard Munch med världens största museum ägnat åt en enskild konstnär

🟠 Den 22 oktober invigdes det nya Munch-museet i Oslo. Det är en skapelse av arkitekter från Estudio Herreros i Madrid i samarbete med den tyske arkitekten Jens Richter. Kostnaden för denna uppseendeväckande byggnad gick på 280 miljoner euro, men nu har man mer än 26 tusen kvadratmeter att använda som utställningsarea, konsertsal och samlingslokaler. Den strålande utsikten över Oslofjorden ej att förglömma.

Stratosfären militariseras

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Nya långdistansvapen från USA kommer att kunna träffa taktiska mål som missilbaser och luftförsvarsradar flera hundra mil eller mer bort, men bara om de har flygspaning för att fastställa målen. Den amerikanska militären har hittills använt drönare med stealth-teknik för att lösa denna uppgift, men nu börjar experimentella stratosfäriska ballonger som kan förbli oupptäckta av fiendens luftförsvar bli fullvärdiga alternativ.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Att skapa en vampyr

🟠 HISTORIA Den fjärde maj 1932 hittades den frånskilda, prostituerade Lilly Lindeström ihjälslagen på sin ottoman i lägenheten på Sankt Eriksplan i Stockholm. Brottsplatsen var ordentligt städad, pengar och bankbok låg orörda i hennes handväska, men en såsslev med rödbruna fläckar hittades och detta fynd gav upphovet till teorin om att mördaren skulle ha druckit Lilly Lindeströms blod ur den. Ingen misstänktes för mordet och än idag är det olöst.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.