Skip to Content

KRÖNIKA

Sverige – världens gossen Ruda

PappersupplaganNya Tider v. 21

Publicerad: 22 maj, 2020, 13:59

 • Svenska

Gossen Ruda är en figur i Grönköpings Veckoblad. Han heter Hr. ynglingen Emil Ruda och är son till tullvaktmästare Ruda. Tidningen har utkommit sedan 1916 och dess samhällssatir kan väl ses som en tidig föregångare till dagens alternativmedia. Men snällare och roligare.

Denne unge man är Grönköpings enfant terrible. Såsom till exempel herr ordmästare Hanif Bali (M) framställs av dagens högvälborna socialistledare. Han ses som det svarta fåret i den nutida, vältrimmade fårskocken. Eller som konstmakare herr Vilks, vars illustra verk av den muhammedanska profeten förskräckt setts som ett farligt brott mot religionsfriheten och påkal­lat avsky bland såväl vänsterställda här i riket som dödshot från Arabien.

I vårt kära folkhem har vi ju i samstämmighet och vördnad mot den av oss valda överheten i kammaren tagit bastant avstånd från de upprorsmakare som icke följa spelets regler. Såsom likt barnet i sagan tillåter sig observera den kejserliga nakenheten och offentligt meddela övrig församling detta.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Rolf Malm

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  En bra och rolig krönika av Rolf Malm! Kan hålla med om att inget är som förr – idag. Den ena efter den andra oduglingen får numer fritt tillträde till etern och då utan några dokumenterade kunskaper? Att komma in på namn är överflödigt, åtminstone då det gäller vår regeringen? Det verkar som det vore en tävlan om vem av dem som besitter de sämsta meriterna? Normalt borde det vara så att ingen borde få komma in i riksdagen, som inte arbetat minst 10 år inom den privata sektorn? Nästa steg är att de bör/måste ha en akademisk examen i ryggen t.ex. fil kand, el fil mag? Stefan Löfven gick en svetsarkurs, men hoppade av den ettåriga kursen efter 10 månader, så Stefan är ingen utbildad svetsare. Tror det är symtomatiskt för alla i regeringen där alla vill visa sig på styva linan, men faller vid första yttrande? Varför inte låta svenska folket bestämma deras löner? Lön efter meriter … men någon lön bör de ha?

 • Olle Enström

  Jag har beslutat att vi ska göra 100.000 tester!
  Har du kollat med regionerna?
  ????
  Hur gick det?
  Jag har varit naiv!

Kritik är inte hat

OPINION: FREDRIK LARSONDen vi inte får lov att kritisera styr våra liv. Oavsett vem som skrivit citatet är det ett sant idiom. Den som känner sig kränkt blandar ofta ihop kritik med hat. Man hävdar att hat genomsyrar kritiserande part. Men oftast är det hat som genomsyrar idén de försvarar från kritik. Veckans debattör Fredrik Larson skriver om den märkliga tid vi lever i just nu.

Hur tar sig världen ur lockdown?

LEDAREI Sverige kan det vara svårt att föreställa sig hur det ser ut i resten av världen, men i princip alla andra länder har infört omfattande restriktioner. Hur hade de då tänkt sig komma ur dessa? Det verkar det inte finnas någon bra plan för.

Mediers cyniska försök att likvidera och marginalisera oliktänkande röster

OPINION: RUNAR SøGAARDTiden har kommit för att säga det som behöver sägas. Inte för att det är populärt utan för att ens samvete kräver det. Det menar veckans debattör, författaren och ledarskapskonsulten Runar Søgaard. När media snävar in på yttrandefriheten är det nödvändigt att slå vakt om den offentliga debatten och respekten för olika åsikter, menar han.

Solkraften räcker till en brödrost

KRÖNIKAMichael Moore sågar i sin nya film ”Planet of the Humans” klimatpolitiken jäms med fotknölarna och visar i filmen hur klimatsekten bedrar folk. Det börjar med en uthängning av Al Gore och hans avgörande roll för denna globala hjärntvätt. Det visar sig att Gore sålde sitt tv-bolag till Al Jazeera, som tjänar miljarder på att sälja fossilt bränsle över hela världen. Han lever lyxliv med eget jetplan och en jättevilla som drar mer el än 20 vanliga hushåll.

Åtgärderna farligare än Wuhanviruset – Sverige gör i det stora hela rätt

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders kritik mot Anders Tegnell var lika befogad som han var olämplig i rollen. Sveriges agerande att inte korrekt informera eller varna befolkningen och inte heller adekvat skydda de sjuka och sårbara var också under all kritik och har troligen kostat hundratals svenskar livet helt i onödan. Däremot tog Folkhälsomyndigheten rätt beslut i stort då de valde att inte stänga ner Sverige, som stora delar av omvärlden valt att göra med förödande konsekvenser som vi troligen bara sett början på.

Det är klart att det går!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETFör två veckor sedan skrev jag en ledare med rubriken ”Är ’integration’ ens önskvärd?”. En läsare kommenterar artikeln med att repatriering är omöjlig och att vi i stället bör ”vinna dem till oss”. Det är en intressant inställning och jag vill därför passa på att svara här på ledarsidan.

Bildt, Wallström och EU-drevet mot Ungern

KRÖNIKA

”Stefan Löfven är verbalt handikappad”

KRÖNIKADet påstår Lena Mellin i Aftonbladet. Hon tycker att det är bra att Sveriges statsminister har satts i garderoben. Men det finns ju ett svenskt ordspråk som säger ”Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta”. Om Mellin menar att Löfven inte är kapabel att klara intervjuer utan att leverera språkliga och logiska grodor, så är det bra om han bara släpps ur garderoben för att läsa upp färdigskrivna tal, då kan ju även hennes omdöme ifrågasättas. Hon må försvara Socialdemokraterna, men någon måtta får det vara innan vi alla här i Sverige kollektivt blir vad som förr kallades fem-femmor.

Gå till arkivet

Send this to a friend