Skip to Content

Det sammanvägda opinionsläget i september 2019. Bild: Val.digital
INRIKES

Sverigedemokraterna största partiet i undersökning

Digital utgåva

Sverigedemokraterna växer så det knakar och står nu i två väljarundersökningar som andra största parti, tätt inpå Socialdemokraterna. I en tredje valundersökning blir Sverigedemokraterna nu det största partiet. Samtidigt är de numera det största partiet bland män i samtliga undersökningar.

Publicerad: 26 september, 2019, 15:14

  • Svenska

Läs även

Enligt väljarundersökningar både hos SVT/Novus och Aftonbladet/Inizio har Sverigedemokraterna bibehållit sin tillväxt under det senaste halvåret och står nu som det näst största partiet efter Socialdemokraterna. Hos Nyheter Idag/Sentio når de ännu högre och blir det största partiet. Samtidigt råder det stora skillnader mellan könen när det kommer till väljarsympatier och medan Sverigedemokraterna är det största partiet bland män är det samtidigt bara det tredje största bland kvinnor.

I SVT/Novus ökar Sverigedemokraterna med 2,3 procentenheter från förra månaden – och går därmed om Moderaterna och blir Sveriges näst största parti med sina 20,7 procent. Även Moderaterna ökar kraftigt, med 1,9 procent från förra månaden till 20,4 procent i denna mätning.

Störst bland män

I SVT/Novus ser man ett speciellt stort stöd för Sverigedemokraterna hos männen, där de erhåller hela 26,6 procent av väljarstödet. Det innebär att man ligger en bra bit över Socialdemokraterna som får 22,4 procent och Moderaterna som får 22,1.

Bland kvinnor är man tredje störst på 14,7 procent, långt under Socialdemokraternas 26,9 procent och Moderaterna på 18,6 procent.

– Dels vill jag ju hoppas att det är en följd av allt det arbete vi lägger ned, som syftar till att bredda partiet och fördjupa oss i vissa sakfrågor, dels att förtroendet för Sverigedemokraterna ökat och att vårt varumärke är starkare, säger partisekreterare Richard Jomshof (SD) till SVT.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Resultat

SVT/Novus

M 20,4 (+1,9)

L 3,5 (-0,2)

C 8,0 (-1,4)

KD 6,8 (-0,4)

S 24,7 (-1,6)

V 9,2 (+0,2)

MP 4,9 (-0,7)

SD 20,7 (+2,3)

Annat 1,8 (-0,1)

Mätperiod: 26 augusti – 22 september 2019. 3 716 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar har svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post.

Aftonbladet/Inizio

Vänsterpartiet: 8,5 (+0,6)

Socialdemokraterna: 23,9 (-1,6)

Miljöpartiet: 4,2 (+/-0)

Kristdemokraterna: 6,0 (-1,7)

Centerpartiet: 9,9 (+0,5)

Liberalerna: 3,5 (-0,7)

Moderaterna: 19,0 (+0,7)

Sverigedemokraterna: 22,4 (+1,4)

Övriga: 2,4 (+0,5)

S, MP, C och L: 41,5 (-1,8)

M, KD och SD: 47,4 (+0,4)

Undersökningen omfattar 2 097 intervjuer 20–25 september och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?”

Nyheter Idag/Sentio

Vänsterpartiet: 9,6

Socialdemokraterna: 23,9

Miljöpartiet: 3,9

Kristdemokraterna: 6,0

Centerpartiet: 6,1

Liberalerna: 3,9

Moderaterna: 17,1

Sverigedemokraterna: 27,5

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Nu föreslår regeringen slopad straffrabatt – elva år efter SD

POLITIK Den 21 juli höll migrations- och justitieminister Morgan Johansson från Socialdemokraterna en digital pressträff för att föreslå slopad straffrabatt för ungdomar mellan 18-20 år som begår grova brott som mord och rån.

SSU-politikern som petats efter öl med SD:are: ”Samtalsklimatet i Sverige mår mycket dåligt”

INRIKESDen petade SSU-politikern Alexander Paulsson från Karlstad säger till Nya Tider att man måste kunna sätta sig ner med en politisk motståndare och föra ett civiliserat samtal. Förra veckan skrev vi om att hans nominering till SSU:s förbundsstyrelse dragits tillbaka sedan han setts samtala med en företrädare för Sverigedemokraternas ungdomsförbund över en öl. Men han skulle ”definitivt” kunna göra om det, säger han idag.

Spanien föreslår dystopisk lag – vill kunna beslagta egendom och tvinga till tvångsarbete ”vid kris”

SPANIENSpaniens regering vill införa en lag som skulle ge den långtgående, rent av dystopiska, möjligheter till kontroll över invånarna i händelse av ”krissituation”. I ett förslag på tillägg till Spaniens nationella säkerhetslag skulle regeringen kunna tvinga alla vuxna till tvångsarbete och staten skulle kunna beslagta all form av privat egendom. Allt enligt lärdomar man dragit från coronapandemin, enligt politikerna.

Svenskhatande polis får uppbackning av sin närmaste chef

INRIKESNadim Ghazale, kommunpolis i Borås, men även aktiv på sociala medier, har under den senaste veckan uppmärksammats sedan han i sitt sommarprat i Sveriges Radio påstått att vita svenska män är priviligierade, varpå många började granska hans tidigare inlägg på framför allt Twitter. Trots de hätska inläggen och hans uttalanden i radion får han uppbackning av sin närmaste chef. I ett samtal med Nya Tider tvingas chefen ändå medge att man måste hålla se hur situationen fortskrider och hur poliser ska agera på sociala medieplattformar.

SCB-rapport: 100  000 invand­rare varje år fram till 2070-talet

REPORTAGEDen minskade invandringen till Sverige till följd av coronapandemin är högst temporär, och förväntas återgå till 2000-talets genomsnittsnivå på hela 100 000 invandrare varje år – i minst 50 år till. Detta enligt en framskrivning av Sveriges framtida befolkning som SCB gjort. Nya Tider har djupdykt i rapporten, och kan avslöja att myndigheten effektivt försöker dölja folkutbytet genom kreativ demografisk statistik. ”Andelen födda utomlands ökar något”, skriver SCB, men när Nya Tider granskar påståendet medger SCB att de inte fört någon statistik över andelen med utländsk bakgrund. Istället räknas alla personer födda i Sverige som en enda homogen grupp, oavsett var deras föräldrar kommer ifrån.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

SSU-politiker petas efter att ha druckit öl med sverigedemokrat

INRIKESDen socialdemokratiske ungdomspolitiker som uppmärksammats efter att ha druckit en öl med en sverigedemokrat i början av juli petas nu av det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Gå till arkivet

Send this to a friend