Skip to Content

Det sammanvägda opinionsläget i september 2019. Bild: Val.digital
INRIKES

Sverigedemokraterna största partiet i undersökning

Digital utgåva

Sverigedemokraterna växer så det knakar och står nu i två väljarundersökningar som andra största parti, tätt inpå Socialdemokraterna. I en tredje valundersökning blir Sverigedemokraterna nu det största partiet. Samtidigt är de numera det största partiet bland män i samtliga undersökningar.

Publicerad: 26 september, 2019, 15:14

  • Svenska

Läs även

Enligt väljarundersökningar både hos SVT/Novus och Aftonbladet/Inizio har Sverigedemokraterna bibehållit sin tillväxt under det senaste halvåret och står nu som det näst största partiet efter Socialdemokraterna. Hos Nyheter Idag/Sentio når de ännu högre och blir det största partiet. Samtidigt råder det stora skillnader mellan könen när det kommer till väljarsympatier och medan Sverigedemokraterna är det största partiet bland män är det samtidigt bara det tredje största bland kvinnor.

I SVT/Novus ökar Sverigedemokraterna med 2,3 procentenheter från förra månaden – och går därmed om Moderaterna och blir Sveriges näst största parti med sina 20,7 procent. Även Moderaterna ökar kraftigt, med 1,9 procent från förra månaden till 20,4 procent i denna mätning.

Störst bland män

I SVT/Novus ser man ett speciellt stort stöd för Sverigedemokraterna hos männen, där de erhåller hela 26,6 procent av väljarstödet. Det innebär att man ligger en bra bit över Socialdemokraterna som får 22,4 procent och Moderaterna som får 22,1.

Bland kvinnor är man tredje störst på 14,7 procent, långt under Socialdemokraternas 26,9 procent och Moderaterna på 18,6 procent.

– Dels vill jag ju hoppas att det är en följd av allt det arbete vi lägger ned, som syftar till att bredda partiet och fördjupa oss i vissa sakfrågor, dels att förtroendet för Sverigedemokraterna ökat och att vårt varumärke är starkare, säger partisekreterare Richard Jomshof (SD) till SVT.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Resultat

SVT/Novus

M 20,4 (+1,9)

L 3,5 (-0,2)

C 8,0 (-1,4)

KD 6,8 (-0,4)

S 24,7 (-1,6)

V 9,2 (+0,2)

MP 4,9 (-0,7)

SD 20,7 (+2,3)

Annat 1,8 (-0,1)

Mätperiod: 26 augusti – 22 september 2019. 3 716 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar har svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post.

Aftonbladet/Inizio

Vänsterpartiet: 8,5 (+0,6)

Socialdemokraterna: 23,9 (-1,6)

Miljöpartiet: 4,2 (+/-0)

Kristdemokraterna: 6,0 (-1,7)

Centerpartiet: 9,9 (+0,5)

Liberalerna: 3,5 (-0,7)

Moderaterna: 19,0 (+0,7)

Sverigedemokraterna: 22,4 (+1,4)

Övriga: 2,4 (+0,5)

S, MP, C och L: 41,5 (-1,8)

M, KD och SD: 47,4 (+0,4)

Undersökningen omfattar 2 097 intervjuer 20–25 september och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?”

Nyheter Idag/Sentio

Vänsterpartiet: 9,6

Socialdemokraterna: 23,9

Miljöpartiet: 3,9

Kristdemokraterna: 6,0

Centerpartiet: 6,1

Liberalerna: 3,9

Moderaterna: 17,1

Sverigedemokraterna: 27,5

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Löfvens senaste löfte att skänka 8 miljd. till FN:s klimatfond, rimmar illa då pensionärerna får dra åt svångremmen ännu ett hål? Vid nästa mätning har SD en stor ledning över sossarna och förhoppningsvis kan de tillsammans med de andra partierna (M, L, Kd) begära misstroendevotum?
    Kommer det in ett muslimsk parti i riksdagen, lär sossarna ligga i paritet med V och C?

  • Dialogen

    Röstar SD och tror kvinnor söker bredare partiprogram. De har inte insett att SD har svar på många frågor som ligger kvinnor varmt om hjärtat. Beror även på att kvinnor styr i C, L och även S o mp. Då känner man igen sig och samma sak som sägs av en man låter ändå annorlunda när en kvinna säger det. Ren psykologi. Tror män gör likadant. Hoppas fler kvinnor stiger fram inom SD. Många gissningar men…

Google ger sig in på bankkorts-marknaden – får kritik

UTRIKESDen globala IT-jätten Google planerar att lansera ett eget bankkort, både fysiskt och virtuellt. Båda ska kopplas till deras redan existerande betaltjänst Google Pay. För närvarande är det bara möjligt att betala med Google Pay online men inte i butiker. Ett Google Pay Card skulle utvidga användningsområdet väsentligt och inte bara ge it-jätten nya intäkter, utan även nya möjligheter att spionera på och styra sina kunder.

Inflationen mätt i KPIF nere under noll i april – tecken på ökad risk för ekonomiska problem

ANALYSDen 13 maj redovisade SCB inflationsläget i april, med en samlad negativ inflation. Det var visserligen en väntad nedgång på grund av coronavirusets effekter, men många överraskas av kraften i prisutvecklingen. Bilden är dock inte enkel, energipriserna (olja och el) står för huvuddelen av minskningen. Utan energipriserna ligger inflationen på 1,0 procent, betydligt mer beskedligt sett ur ett inflationsmålsperspektiv. Riskerna för en allvarlig ekonomisk kris måste dock anses ha ökat.

Migrationsverket till kommunerna: Ni skall ta emot tusentals kvotflyktingar i höst

INRIKESMottagandet av kvotflyktingar har tillfälligt pausats på grund av coronaviruset. I lokaltidningen Dagens Västervik framgår nu att årets kvot om 5 000 kvotflyktingar ändå skall uppfyllas, enligt Migrationsverket. ”Det innebär att kommunerna i landet skall vara beredda på att ta emot fler kvotflyktingar på kort tid”, skriver lokaltidningen.

Läkare: ”Människor kvävs av vården och media mörkar”

INRIKESLäkare i olika regioner rekommenderas att i vissa fall vid Covid-19 ge morfin till patienter som har svårt att andas – en behandling som hämmar drivet för syreupptagning. Nättidningen Exakt24 har träffat Jon Tallinger, specialist­läkare i allmänmedicin, som begärde tjänstledigt efter att ha vägrat behandla i enlighet med rekommendationerna.

Farage varnad av polis efter att ha filmat plats för stort migrantinflöde

STORBRITANNIENKlockan 22.00 den 4 maj knackade den brittiska polisen på dörren till politikern, numera ledare för Brexitpartiet, Nigel Farages dörr. Skälet var att han samma morgon hade begett sig till Dover vid kusten, där minst 1 000 migranter anlänt hittills i år, för att se och berätta om detta inflöde.

Alla mobiltelefoner kopplas ihop för global kontaktspårning – Flera säkerhets- och integritetsexperter slår nu larm

UTRIKESDe multinationella teknikgiganterna Apple och Google samarbetar nu för att skapa ett massivt övervakningssystem som ska underlätta för världens regeringar med kontaktspårning av sina medborgare. Det ger den tekniska förutsättningen för att alla människor i hela världen ska kunna övervakas och spåras i realtid. Detta görs i folkhälsans namn denna gång, precis som det tidigare gjordes i namn av kriget mot terrorn. Många välkomnar det nu som då av rädsla för en lika skrämmande som oftast osynlig och i mycket okänd fiende.

Haveri och ilska när nyanlända får förtur i Göteborgs skolor

INRIKESNär föräldrar söker plats vid någon av Göteborgs grundskolor sker urvalet enligt ett antal prioriteringsregler. Förtur kan man få beroende på bland annat avstånd till hemmet eller om man har syskon på skolan man sökt, men är man ”nyanländ” så trumfar det allt. I praktiken leder detta till att svenska barn kan få resa långt till en annan stadsdel, då barn som räknas som nyanlända tagit en plats i deras stadsdel. För Nya Tider berättar Jörgen Fogelklou (SD) om hur han redan 2015 varnade föräldrar för att det kunde bli på detta sätt.

3 734 döda i Sverige – hård kritik från före detta statsepidemiolog

HÄLSAMed 30 799 bekräftade fall av coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige, en ökning med 422 fall från gårdagen och 3 734 döda, en ökning med 45 avlidna sedan gårdagen, erkänner Folkhälsomyndigheten samtidigt att man misslyckats med att skydda de äldre efter kritik från den före detta statsepidemiologen Annika Linde som säger att man borde stängt Sverige för en kort tid för att hinna sätta in effektiva motmedel mot viruset.

Gå till arkivet

Send this to a friend