Skip to Content

Det sammanvägda opinionsläget i september 2019. Bild: Val.digital
INRIKES

Sverigedemokraterna största partiet i undersökning

Digital utgåva

Sverigedemokraterna växer så det knakar och står nu i två väljarundersökningar som andra största parti, tätt inpå Socialdemokraterna. I en tredje valundersökning blir Sverigedemokraterna nu det största partiet. Samtidigt är de numera det största partiet bland män i samtliga undersökningar.

Publicerad: 26 september, 2019, 15:14

  • Svenska

Läs även

Enligt väljarundersökningar både hos SVT/Novus och Aftonbladet/Inizio har Sverigedemokraterna bibehållit sin tillväxt under det senaste halvåret och står nu som det näst största partiet efter Socialdemokraterna. Hos Nyheter Idag/Sentio når de ännu högre och blir det största partiet. Samtidigt råder det stora skillnader mellan könen när det kommer till väljarsympatier och medan Sverigedemokraterna är det största partiet bland män är det samtidigt bara det tredje största bland kvinnor.

I SVT/Novus ökar Sverigedemokraterna med 2,3 procentenheter från förra månaden – och går därmed om Moderaterna och blir Sveriges näst största parti med sina 20,7 procent. Även Moderaterna ökar kraftigt, med 1,9 procent från förra månaden till 20,4 procent i denna mätning.

Störst bland män

I SVT/Novus ser man ett speciellt stort stöd för Sverigedemokraterna hos männen, där de erhåller hela 26,6 procent av väljarstödet. Det innebär att man ligger en bra bit över Socialdemokraterna som får 22,4 procent och Moderaterna som får 22,1.

Bland kvinnor är man tredje störst på 14,7 procent, långt under Socialdemokraternas 26,9 procent och Moderaterna på 18,6 procent.

– Dels vill jag ju hoppas att det är en följd av allt det arbete vi lägger ned, som syftar till att bredda partiet och fördjupa oss i vissa sakfrågor, dels att förtroendet för Sverigedemokraterna ökat och att vårt varumärke är starkare, säger partisekreterare Richard Jomshof (SD) till SVT.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Resultat

SVT/Novus

M 20,4 (+1,9)

L 3,5 (-0,2)

C 8,0 (-1,4)

KD 6,8 (-0,4)

S 24,7 (-1,6)

V 9,2 (+0,2)

MP 4,9 (-0,7)

SD 20,7 (+2,3)

Annat 1,8 (-0,1)

Mätperiod: 26 augusti – 22 september 2019. 3 716 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar har svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post.

Aftonbladet/Inizio

Vänsterpartiet: 8,5 (+0,6)

Socialdemokraterna: 23,9 (-1,6)

Miljöpartiet: 4,2 (+/-0)

Kristdemokraterna: 6,0 (-1,7)

Centerpartiet: 9,9 (+0,5)

Liberalerna: 3,5 (-0,7)

Moderaterna: 19,0 (+0,7)

Sverigedemokraterna: 22,4 (+1,4)

Övriga: 2,4 (+0,5)

S, MP, C och L: 41,5 (-1,8)

M, KD och SD: 47,4 (+0,4)

Undersökningen omfattar 2 097 intervjuer 20–25 september och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?”

Nyheter Idag/Sentio

Vänsterpartiet: 9,6

Socialdemokraterna: 23,9

Miljöpartiet: 3,9

Kristdemokraterna: 6,0

Centerpartiet: 6,1

Liberalerna: 3,9

Moderaterna: 17,1

Sverigedemokraterna: 27,5

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Löfvens senaste löfte att skänka 8 miljd. till FN:s klimatfond, rimmar illa då pensionärerna får dra åt svångremmen ännu ett hål? Vid nästa mätning har SD en stor ledning över sossarna och förhoppningsvis kan de tillsammans med de andra partierna (M, L, Kd) begära misstroendevotum?
    Kommer det in ett muslimsk parti i riksdagen, lär sossarna ligga i paritet med V och C?

  • Dialogen

    Röstar SD och tror kvinnor söker bredare partiprogram. De har inte insett att SD har svar på många frågor som ligger kvinnor varmt om hjärtat. Beror även på att kvinnor styr i C, L och även S o mp. Då känner man igen sig och samma sak som sägs av en man låter ändå annorlunda när en kvinna säger det. Ren psykologi. Tror män gör likadant. Hoppas fler kvinnor stiger fram inom SD. Många gissningar men…

Gymnasielags-afghan tafsade på flickor i badhuset

INRIKESNoorallah Sanjar fick tillstånd att stanna i Sverige genom den kontroversiella gymnasielagen som drevs igenom förra året. Samtidigt hängde han på Gustavsviksbadet i Örebro där han tafsade på flickor i nedre tonåren.

2 miljoner utrikesfödda i Sverige – etniska svenskar blir snart minoritet

INRIKESEnligt SCB har mängden utrikesfödda nu nått drygt 2 miljoner och det demografiska skiftet – där etniska svenskar utgör en allt mindre del av befolkningen – fortgår med oförminskad takt. Över en tredjedel av Sveriges befolkning är nu av annat ursprung än majoritetsbefolkningen. Slutresultatet av en fortsatt invandring blir att de etniska svenskarna till slut blir en minoritet i sitt eget land, och det är något som sker inom bara några decennier visar flera rapporter.

Stor risk för ekonomisk brottslighet i bostadsrättsföreningar

ANALYSI efterspelet till några uppmärksammade bedrägerier mot bostadsrättsföreningar har Fastighetsägarna låtit Sweco genomföra en undersökning av hur utsatta bostadsrättsföreningar i allmänhet är för ekonomisk brottslighet. Resultatet av undersökningen, som presenterades i en rapport den 1 oktober i år, visar att risken för att utsättas för bedrägerier är mycket stor. Stora brister i den ekonomiska förvaltningen, dålig styrning och bristande engagemang från medlemmarna anges som viktiga riskmoment.

Feministen Victoria Kawesa dömd för misshandel

INRIKESInte hjälpte det att Victoria Kawesa, 44, anlitade den före detta justitieministern Thomas Bodström som försvarsadvokat. Hon dömdes till ansvar för misshandel även i hovrätten. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter.

Samhällskritisk akademiker frihetsberövad av över tio poliser

Det fattades inga polisiära resurser när Stockholmspolisen frihetsberövade, kroppsvisiterade, och i ilfart förde bort den flerfaldigt examinerade akademikern och samhällskritikern Bilyana Martinovski från Arlanda flygplats. Orsaken? Hon var misstänkt för förtal av Kajsa Klein på #jagärhär, men det fick hon inte reda på förrän flera timmar senare.

Göteborgs rånvåg – senaste offret tolv år gammal

INRIKESVarje månad utförs i Göteborg i genomsnitt över 30 personrån, där vanligen både gärningsmän och offer är unga. Hot och våld utövas vid dessa attacker, men bytena begränsar sig till mobiltelefoner och jackor. ”Under ett par års tid har vi haft en ganska kraftig ökning, och det fortsätter”, säger en polischef till Nya Tider.

Rasismen mot vita markägare i Sydafrika tas upp i Sveriges riksdag

INRIKESDen allt mer trängande situationen för vita markägare i Sydafrika kommer att tas upp i Sveriges riksdag. Detta sedan Roger Richtoff och Björn Söder från Sverigedemokraterna uppmärksammat frågan i en fristående motion. Nu vill de att den svenska regeringen agerar för att förmå Sydafrikas regering att stoppa planerna på rasistisk mark­expropriation. Richtoff säger till Nya Tider att motionen är ett sätt att uppmärksamma frågan.

Astrid Lindgrens värld söker barnskådespelare – efterfrågar särskilt ickesvenskar

Inför säsongen år 2020 söker Astrid Lindgrens värld i Vimmerby nya barnskådespelare. I jobbannonsen efterfrågar man särskilt ickesvenska barn som kan ”berika verksamheten” med etnisk och kulturell mångfald. När Nya Tider vill ställa frågor till ansvariga vid temaparken tycks ledningen ha fått kalla fötter och vill inte kommentera jobbannonsen över huvud taget. Diskrimineringsombudsmannen menar dock att detta skulle kunna vara fråga om möjlig diskriminering av svenskar.

Gå till arkivet

Send this to a friend