Skip to Content

Äldre löper stor fara om de blir smittade av coronaviruset, i synnerhet då de kommer att sorteras bort när vårdplatserna inte räcker till. Foto: interimhealthcare.com
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Sveriges hantering visar föraktet mot de äldre

PappersupplaganNya Tider v. 14

Spridda kommentarer i debatten antyder det som de svenska myndigheternas agerande visar i praktiken: Äldre ses inte som medborgare värda att skydda. Sverige utmärker sig nu genom den nonchalanta inställningen till coronavirusets framfart, men acceptansen för smittspridning säger också något om vår inställning till den äldre delen av befolkningen. Principen verkar vara att så länge främst personer som lämnat arbetsmarknaden dör, är det ett pris värt att betala.

Publicerad: 1 april, 2020, 14:17

 • Svenska

Läs även

”Uhm men om jättemånga gamla av corona dör så blir det kanske äntligen några jobb lediga.”

Detta skrevs av Kristoffer Viita, som arbetar eller har arbetat för bland andra SVT, ETC, TT, DN, Aftonbladet och Svenska Dagbladet, på Twitter den 10 mars. Han följde några minuter senare upp med:

”Och tänk på alla lägenheter som kommer att bli lediga när gamlingarna dör. Jag börjar tro att det här viruset är Guds gåva till alla millenials och Gen Zs.”

Möjligen var kommentarerna avsedda som skämt, eller skulle fungera som någon form av provokation. Det är dock inte svårt att föreställa sig att resonemanget ändå återspeglar en tanke som faktiskt finns, medvetet eller undermedvetet, bland många aktörer i samhället. Kristoffer Viita är inte den ende som i dessa dagar yttrat eller antytt samma tankegång.

Äldre löper väsentligt större risk att dö av smittan. De har inte bara sämre immunförsvar, forskning har visat att viruset dessutom fäster mycket bättre på cellreceptorer som blir fler med åldern. En studie av de första 105 dödsfallen i norra Italien visade att 88,5 procent var över 70 år gamla – och då var sjukvården fortfarande en av de bästa i världen. Bland de första 36 dödsfallen i Sverige var medelåldern 82 år. Mark Parkinson, chefen för den Amerikanska hälsovårdsföreningen, American Health Care Association, är tydlig:

– Den bistra verkligheten är att för äldre så är Covid-19 nästan en perfekt mördar­maskin, sade han till amerikanska CNN i början av mars.
Man kan fråga sig om de svenska myndigheterna skulle ha förhållit sig lika passiva om dödsfallen i stället skedde bland yngre människor mitt i karriären. Statsfinansiellt är naturligtvis en person i yrkeslivet ett mer positivt inslag än en person som slutat arbeta.

I själva verket finns det en hel del i den svenska hanteringen av den nuvarande smittspridningen av coronaviruset som talar för att man kanske inte jublar över dödsfallen bland de äldre, men samtidigt inte förfäras inför dem. Redan den grundläggande tanken att låta smittan mer eller mindre härja fritt, och att därigenom uppnå den tveksamma ”flockimmuniteten”, vittnar om att den äldre delen av befolkningen ses som irrelevant eller överflödig.

Om en majoritet av den svenska befolkningen så småningom kommer att bli immun, ett scenario som många ifrågasätter, behöver det då ske till priset av att tusentals äldre medborgare måste dö plågsamt och utan anhöriga kring sig. Beslutet att inte stänga skolor, vilket skett i de flesta jämförbara länder, motiverades ursprungligen med att barn inte sprider smittan.

När denna uppfattning snart kom att motbevisas, resulterade det inte i att Sveriges skolor stängdes, vilket återigen leder till slutsatsen att de styrande tänker att barnen förvisso riskerar att sprida smittan bland andra barn och till äldre, men själva inte löper någon större risk att avlida.

Dessutom kommer äldre personer med all sannolikhet att vara de första att nekas vård om de blir sjuka. Den 26 mars meddelade Socialstyrelsens chef för hälso- och sjukvård, Thomas Linden, att man hade tagit fram anvisningar för sjukvården om vilka coronapatienter som ska prioriteras och vilka som ska nekas vård när vårdkapaciteten snart tas slut. Personer som bedöms vara ”bräckliga” ska nekas vård.

Han hävdade att ålder inte i sig skulle vara en faktor, men Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdsetik och den som tagit fram riktlinjerna, motsade detta i en intervju med SVT, och meddelade att ”om det behöver prioriteras inom nivåerna ska det göras utifrån den förväntade återstående livslängden, även kallat biologisk ålder”.

Troligen säger denna inställning till den äldre delen av befolkningen något om våra kulturella särdrag. Medan äldre i många kulturer och samhällen i olika delar av världen värderas högt, på grund av sin erfarenhet, tidigare insatser och status som familjens skapare – eller helt enkelt som en kär del av familjen – ligger det individualistiska Sverige långt ut i andra änden av skalan. I veckans nummer av Nya Tider talar vi bland annat med en svensk kvinna som sedan länge är bosatt i Italien. Om denna aspekt, och hanteringen av coronaviruset, säger hon:

− I Italien älskar man ju sina äldre och därför säger man inte ”ja, ja, det är ju bara de äldre som dör”, utan man försöker verkligen att rädda alla.

En intressant kontrast kunde noteras när det visade sig att minst 6 av de 15 personer som dött av coronaviruset i Stockholmsområdet hade somaliskt ursprung. Plötsligt fanns det en grupp som kunde väcka empati hos de journalister som inte förmådde uppbåda någon större oro för Sveriges totalt två miljoner medborgare över 65 år. Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg, som dagligen försvarat Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell, uppmärksammade på Twitter dessa sex dödsfall med orden:

”Visar verkligen vikten av att nå ut på alla språk”. Expressen gav Expos Bilan Osman, som också har somalisk bakgrund, utrymme för att särskilt beklaga de sex somaliska dödsoffren och förklara att ”de har namn” och ”finns i hennes böner”. Som om det offentliga Sverige skulle bemöda sig om att minnas alla de äldre svenska dödsoffren med deras namn.

Att svenska makthavare inte värderar äldre generationers arbete för att bygga dagens Sverige är ingen nyhet och syns på många områden, inte minst genom hur denna grupp får stå tillbaka för inflödet av asyl- och anhöriginvandrare. Redan i dag görs äldreboenden om till asylförläggningar och det är nog många som sneglar på de hundratusentals bostäder som de gamla sitter på och som skulle kunna frigöras för ännu mer invandring. För att inte tala om de resurser , bland annat uteblivna pensioner, som skulle kunna användas till att försörja alla ”nyanlända”. I synnerhet om åldringarna glömt att skriva testamente och inte har några arvingar – då tillfaller hela deras förmögenhet staten.

Ibland sägs det rakt ut att man tycker att det är skönt att bli av med den äldre generationen och det gamla Sverige som de personifierar. Som professorn Mikael Hjerm, professor i sociologi och expert på mångkultur vid Umeå universitet, uttryckte det i en intervju med nättidningen The Local i mars 2013 om rasism:

– Den mest fördomsfulla gruppen är de äldre, som växte upp i en annan tid. För att tala klarspråk: När de dör kommer saker att förändras till det bättre, säger han.

När politiker och myndigheter prioriterar hamnar de äldre sist. Så mycket för det ständiga mantrat ”allas lika värde”.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Allt är egentligen en fråga om resurser. I ett land där man värdesätter alla sina medborgare, unga som gamla och bygger en sjukvård som är värd namnet. Sverige slår sig för bröstet och vill visa omvärlden, ”hur duktiga vi är” men ståtar med minst sjuksängplatser i hela Europa? Hela den svenska sjukvården håller på att kollapsa vid en tendens till epidemi (covid-19) och då är det inte svårt att föreställa sig hur landet ter sig vid en större och allvarligare? Stefan Löfven fick ett ordentligt lyft där han satt framför tre svenska flaggor och likt en landsfader kablade ut sitt budskap till landets medborgare. För alla som följt med internationell media, så var det enbart en upprepning av vad andra länders ledare sagt en längre tid? Undrar hur vår pk-media skulle ha agerat om Jimmie Åkesson proklamerade ut sitt budskap och då med tre svenska flaggor bakom ryggen? Jo, de hade inte väntat länge förrän ” den lilla mustaschen” satt perfekt på överläppen och håret slätstruket över skallen.Det hade varit ett politiskt självmord om Åkesson gjorde som Löfven?

 • burnedout

  Professor Mikael Hjerm. Vad är en professor? En professor kan liknas vid en anställd som knackar pâ din dörr och ber om pengar. Om han kommer att fâ nâgra pengar bestäms av vad de ska användas till. Bara om han svarar rätt pâ den frâgan, ställd av Dig, kommer han fâ sina anslag. Kärnfrâgan är, vem är du med pengarna och vad vill du de används till? Enklare kan det inte bli. Rudi Dutshke: ”Den lânga marschen genom institutionerna” förstod detta länge länge sedan. DDR – fästet Umeâ.

 • Swatch

  Enligt den humanitära stormakten finns ingen ostraffad rasism i Sverige, möjligen den åldersfascism som regeringen själv utövar mot sina gamla.
  Detta är ett planerat och sanktionerat folkmord på 65+, genom vårdslöshet , inkompetens, ansvarslöshet och total oförmåga att se fram i tiden mer än 3 dagar.
  Med en sådan politisk ledning går ingen säker i landet förutom den nya politiska adeln.
  Den underliga är att svenskarna finner sig till och med i det att bli mördade av amatörer.
  Och detta är inte bara mina egna åsikter utan stöds av de flesta utländska observatörer, vetenskapsmän, forskare . doktorer och epidemiloger.
  I dagens Sverige är den enda fake news är det finns fake news som regeringen sprider.

 • RL, Vallentuna

  Hade det varit ett virus som spreds exklusivt bland ” antirasister ” och politiskt aktiva i 7 klövern hade det nog blivit fart .

 • Knutkalas

  jag får intrycket att detta är planerat för lång tid tillbaka det har ju länge pratats om hur dyrt det är med dom gamla från våra empatilösa politiker

Public service ska vara till för folket

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNu är SVT och Sveriges Radio helt skattefinansierade, så nu om inte förr är det dags att journalisterna faktiskt börjar tjäna befolkningen och inte ser som sitt uppdrag att uppfostra och mästra sin publik.

Kritik är inte hat

OPINION: FREDRIK LARSONDen vi inte får lov att kritisera styr våra liv. Oavsett vem som skrivit citatet är det ett sant idiom. Den som känner sig kränkt blandar ofta ihop kritik med hat. Man hävdar att hat genomsyrar kritiserande part. Men oftast är det hat som genomsyrar idén de försvarar från kritik. Veckans debattör Fredrik Larson skriver om den märkliga tid vi lever i just nu.

Hur tar sig världen ur lockdown?

LEDAREI Sverige kan det vara svårt att föreställa sig hur det ser ut i resten av världen, men i princip alla andra länder har infört omfattande restriktioner. Hur hade de då tänkt sig komma ur dessa? Det verkar det inte finnas någon bra plan för.

Sverige – världens gossen Ruda

KRÖNIKA

Mediers cyniska försök att likvidera och marginalisera oliktänkande röster

OPINION: RUNAR SøGAARDTiden har kommit för att säga det som behöver sägas. Inte för att det är populärt utan för att ens samvete kräver det. Det menar veckans debattör, författaren och ledarskapskonsulten Runar Søgaard. När media snävar in på yttrandefriheten är det nödvändigt att slå vakt om den offentliga debatten och respekten för olika åsikter, menar han.

Solkraften räcker till en brödrost

KRÖNIKAMichael Moore sågar i sin nya film ”Planet of the Humans” klimatpolitiken jäms med fotknölarna och visar i filmen hur klimatsekten bedrar folk. Det börjar med en uthängning av Al Gore och hans avgörande roll för denna globala hjärntvätt. Det visar sig att Gore sålde sitt tv-bolag till Al Jazeera, som tjänar miljarder på att sälja fossilt bränsle över hela världen. Han lever lyxliv med eget jetplan och en jättevilla som drar mer el än 20 vanliga hushåll.

Åtgärderna farligare än Wuhanviruset – Sverige gör i det stora hela rätt

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders kritik mot Anders Tegnell var lika befogad som han var olämplig i rollen. Sveriges agerande att inte korrekt informera eller varna befolkningen och inte heller adekvat skydda de sjuka och sårbara var också under all kritik och har troligen kostat hundratals svenskar livet helt i onödan. Däremot tog Folkhälsomyndigheten rätt beslut i stort då de valde att inte stänga ner Sverige, som stora delar av omvärlden valt att göra med förödande konsekvenser som vi troligen bara sett början på.

Det är klart att det går!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETFör två veckor sedan skrev jag en ledare med rubriken ”Är ’integration’ ens önskvärd?”. En läsare kommenterar artikeln med att repatriering är omöjlig och att vi i stället bör ”vinna dem till oss”. Det är en intressant inställning och jag vill därför passa på att svara här på ledarsidan.

Gå till arkivet

Send this to a friend