Skip to Content

Fejknyheter inför valet. Statstelevisionen och -radion satsar på att sprida desinformation om att Sverige är tryggare än någonsin, trots att alla kurvor pekat i fel riktning i årtionden. Skärmavbild: SR
INRIKES

Sveriges Radio spred fejknyhet om brottsutvecklingen

PappersupplaganNya Tider v. 33

Den 30 juli hävdade P4 Kristianstad i en artikel att det är ”historiskt låg risk att dö eller skadas av våld i Skandinavien”. Det är bara den senaste i en rad artiklar där man inför valet försöker lura i folket att brottsligheten minskar, trots att allt pekar på att den ökar. Sociologen Hanna Sahlin-Lilja, som SVT lyfte fram som en auktoritet på området, vill inte svara på Nya Tiders frågor.

Publicerad: 15 augusti, 2018, 18:27

 • Svenska

Läs även

− Du, du får mejla mig, jag är på semester, jag har tyvärr inte tid att prata med dig, säger Hanna Sahlin-Lilja så snart det står klart att det inte är en okritisk SR-journalist utan Nya Tider som ringer upp henne.

Våra e-brev lämnar hon dock obesvarade.

Spred lögner i SVT

Två dagar tidigare var Hanna Sahlin-Lilja, doktorand i sociologi vid Lunds universitet, mer självsäker och talför − men då ställdes det heller inga kritiska frågor. Hon intervjuades av P4 Kristianstad och gav sin syn på brottsutvecklingen i Sverige.

”Historiskt låg risk” att utsättas för dödligt våld? Nej, det var bara Sveriges Radio som ljög för lyssnare och läsare igen. Nationalekonomen Tino Sanandaji visar i ett inlägg på Facebook antalet mord och dråp per 100 000 invånare från 1756 till 2017. Nya Tider har verifierat siffrorna genom den framlidne kriminologen Hanns von Hofers bok Brott och straff i Sverige. Historisk kriminalstatistik 1750 -2010, Diagram, tabeller och kommentarer (Stockholm 2011), som Hanna Sahlin-Lilja märkligt nog själv hänvisar till trots att den motsäger hennes påståenden.
Skärmavbild: Facebook/Tino Sanandaji

 

– Vi har haft en brottsminskning under 2000-talet. Samtidigt visar Nationella trygghetsundersökningen under samma period att 80 procent tror att brottsligheten ökar. I dag är det historiskt låg risk att dö eller skadas av våld i Skandinavien. Det är svårt att beskriva en historisk period när färre har dött på grund av våld. Vi lever längre och är friskare än någonsin.

Om det finns en ökad otrygghet i samhället så måste man leta efter förklaringar till den på andra ställen än i brottsutvecklingen, sade Hanna Sahlin-Lilja till Sveriges Radio.
I resten av artikeln menade Hanna Sahlin-Lilja bland annat att ”mångas känsla av otrygghet handlar om okunskap och inte bygger på verkliga faror”.

Lögner rakt igenom

Problemet är att tillgänglig statistik visar att Hanna Sahlin-Lilja och artikelförfattaren Jerker Hagman ljuger. Praktiskt taget varje del av citatet ovan är falskt.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • birgerr

  hur kqn dom få fortsätta att ljuga som dom gör, helt otroligt har dom ingen skam i kruppen

 • Grreger Hoffa

  Hoppas deras presstöd dras in som straff.

  • birgerr

   dom vill nog hellre stoppa dom som vågar förmedla sanningar som är dessa människors värsta fiender

Simon Stålenhag – svensk succékonstnär

KULTURSimon Stålenhag är en svensk konstnär vars visioner av ”en ålderdomlig framtid” redan rönt stor uppmärksamhet på nätet. Hans tre böcker, där målningarna med korta beskrivningar utgör en fantasikittlande berättelse, har även släppts på engelska efter en gräsrotskampanj som drog in tre miljoner kronor. Nu kan en av hans böcker, som utspelar sig i amerikanskt 90-tal, bli film.

Ny mätning: Sverigedemokraterna in i värmen?

RIKSDAGENInför att Riksdagen ska börja arbeta igen efter sommaruppehållet är de övriga partiernas förhållande till Sverigedemokraterna en het potatis.

Globalistiska intressen bakom Hongkongprotester

HONGKONG– Xi Jinping (Kinas president) är den farligaste fienden till det ”öppna samhället”, förklarade George Soros för världens makthavare i Davos i början av året. Två månader senare utbröt gatuprotester i Hong­kong med udden mot Peking. Är proteströrelsen ett försök att splittra och försvaga Kina eller är det en legitim demokratirörelse? Nya Tider har tittat närmare på protesterna i Hongkong och vilka intressen som döljer sig bakom kulisserna.

Att rädda landet

INRIKESI Svenska Dagbladets elektroniska upplaga (fredagen den 13 september) skriver Wilhelm Agrell, Sveriges ende professor i underrättelseanalys, följande: ”Vi måste agera för att rädda landet”. Den primära hänvisningen avser skjutningarna och explosioner. Men i hans text finns mycket mer än så.

Fick sina vapen omhändertagna för två år gammalt engagemang

INRIKESAnatolij Udodov är 68-årig pensionär, diplomerad vapenmakare och ostraffad medborgare. Den 1 augusti kom fem poliser hem till hans lägenhet i Stockholm för att omhänderta hans legala sportvapen. Polisen motiverar detta med att han är aktiv inom Nordiska motståndsrörelsen, men själv säger han att han gick ur för två år sedan.

Arab som spottade på AfS-politiker dömd till 13 års fängelse

BROTT OCH STRAFFIrakiern var upprörd över att Alternativ för Sverige fick hålla ett tillståndsgivet möte i Nyköping och spottade mot parti­ledaren Gustav Kasselstrand. Nu har han dömts för ett stort antal mycket allvarliga brott i två separata rättegångar i Svea hovrätt.

Ryska protesten visar nätjättarnas dubbelmoral

OPINION: TOBIAS SVENSSONRyssland har i bland annat USA anklagats för att blanda sig i andra länders valkampanjer, men under de senaste ryska lokal­valen visade det sig att amerikanska nätjättar bröt mot ryska lagar om valannonsering. Problemet med privata företag som tillhandahåller sociala plattformar är dock oerhört mycket större än denna historia, då nätjättarnas dominans påverkar politisk information över hela världen, menar veckans debattör Tobias Svensson.

Hizbollah slår tillbaka mot Israel – IDF flydde och övergav gränsbas i Avivim

UTRIKESIsrael har under sommaren trappat upp luftanfallen mot granländerna. Inte bara Syrien flygbombas nu regelbundet, utan luftattacker har skett i både Libanon och Irak med både dödade militärer och civila som följd. Den libanesiska shiamilisen Hizbollah svor att hämnas och gjorde det första dagen i september genom att angripa ett israeliskt stridsfordon i norra Israel. Vad som skedde finns det kraftigt motstridiga uppgifter om och Nya Tider reder här ut händelsen som får ses som en tämligen allvarlig upptrappning av det redan spända läget vid Israels norra gräns.

Gå till arkivet

Send this to a friend