Skip to Content

Fejknyheter inför valet. Statstelevisionen och -radion satsar på att sprida desinformation om att Sverige är tryggare än någonsin, trots att alla kurvor pekat i fel riktning i årtionden. Skärmavbild: SR
INRIKES

Sveriges Radio spred fejknyhet om brottsutvecklingen

PappersupplaganNya Tider v. 33

Den 30 juli hävdade P4 Kristianstad i en artikel att det är ”historiskt låg risk att dö eller skadas av våld i Skandinavien”. Det är bara den senaste i en rad artiklar där man inför valet försöker lura i folket att brottsligheten minskar, trots att allt pekar på att den ökar. Sociologen Hanna Sahlin-Lilja, som SVT lyfte fram som en auktoritet på området, vill inte svara på Nya Tiders frågor.

Publicerad: 15 augusti, 2018, 18:27

 • Svenska

Läs även

− Du, du får mejla mig, jag är på semester, jag har tyvärr inte tid att prata med dig, säger Hanna Sahlin-Lilja så snart det står klart att det inte är en okritisk SR-journalist utan Nya Tider som ringer upp henne.

Våra e-brev lämnar hon dock obesvarade.

Spred lögner i SVT

Två dagar tidigare var Hanna Sahlin-Lilja, doktorand i sociologi vid Lunds universitet, mer självsäker och talför − men då ställdes det heller inga kritiska frågor. Hon intervjuades av P4 Kristianstad och gav sin syn på brottsutvecklingen i Sverige.

”Historiskt låg risk” att utsättas för dödligt våld? Nej, det var bara Sveriges Radio som ljög för lyssnare och läsare igen. Nationalekonomen Tino Sanandaji visar i ett inlägg på Facebook antalet mord och dråp per 100 000 invånare från 1756 till 2017. Nya Tider har verifierat siffrorna genom den framlidne kriminologen Hanns von Hofers bok Brott och straff i Sverige. Historisk kriminalstatistik 1750 -2010, Diagram, tabeller och kommentarer (Stockholm 2011), som Hanna Sahlin-Lilja märkligt nog själv hänvisar till trots att den motsäger hennes påståenden.
Skärmavbild: Facebook/Tino Sanandaji

 

– Vi har haft en brottsminskning under 2000-talet. Samtidigt visar Nationella trygghetsundersökningen under samma period att 80 procent tror att brottsligheten ökar. I dag är det historiskt låg risk att dö eller skadas av våld i Skandinavien. Det är svårt att beskriva en historisk period när färre har dött på grund av våld. Vi lever längre och är friskare än någonsin.

Om det finns en ökad otrygghet i samhället så måste man leta efter förklaringar till den på andra ställen än i brottsutvecklingen, sade Hanna Sahlin-Lilja till Sveriges Radio.
I resten av artikeln menade Hanna Sahlin-Lilja bland annat att ”mångas känsla av otrygghet handlar om okunskap och inte bygger på verkliga faror”.

Lögner rakt igenom

Problemet är att tillgänglig statistik visar att Hanna Sahlin-Lilja och artikelförfattaren Jerker Hagman ljuger. Praktiskt taget varje del av citatet ovan är falskt.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • birgerr

  hur kqn dom få fortsätta att ljuga som dom gör, helt otroligt har dom ingen skam i kruppen

 • Grreger Hoffa

  Hoppas deras presstöd dras in som straff.

  • birgerr

   dom vill nog hellre stoppa dom som vågar förmedla sanningar som är dessa människors värsta fiender

Bråk på campingplats framställdes som politisk attack mot socialdemokratiskt kommunalråd

FALSKA NYHETERDet socialdemokratiska kommunalrådet Marie Pettersson (tidigare Larsson) blev överfallen i sitt hem på grund av sitt politiska engagemang, förkunnade samtliga stora medier, en rapportering som snabbt plockades upp av välkända politiker. Den knapphändiga informationen kom dock endast från Pettersson själv, som därefter inte svarade på några frågor. Till Nya Tider säger Polisen att händelsen inträffade på en campingplats under ett bråk mellan Pettersson, hennes sambo och en inbjuden gäst, och ser i nuläget inget politiskt motiv.

Regeringen vägrar utvisa utvisningsdömd etiopier

INRIKESDen HIV-smittade etiopiske mannen dömdes 2005 till sluten rättspsykiatrisk vård och utvisning efter att ha begått en brutal överfallsvåldtäkt mot en svensk kvinna. Mannen har till dags dato kostat skattebetalarna över 27 miljoner kronor och han har nu begärt att få återvända till sitt hemland Etiopien. De etiopiska myndigheterna är beredda att ta emot honom samt har begärt att Sverige utvisar mannen – men regeringen vägrar.

Migrationsverkets generaldirektör i hård attack mot slappa regler för terrormisstänkta asylsökande

INRIKESMigrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik går i en artikel på DN Debatt till hård attack mot vad han anser vara en slapp lagstiftning när det gäller terrormisstänkta som söker asyl i Sverige. Regeringen duckar och vägrar kommentera kritiken när Nya Tider försöker ringer upp.

Vad Karlssons nya tankesmedja kan säga om SD:s framtid

OPINION: ANTON STIGERMARKSverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson har tagit initiativ till en ny konservativ tankesmedja. Ett förtroenderåd har presenterats i vilket ingår en ideologiskt heterogen skara medarbetare. I denna debattartikel resonerar skribenten Anton Stigermark om vad lanseringen kan säga om SD:s övergripande strategi samt vad den kan innebära för konservatismen.

Förre kommuntoppen friad från islamisters anklagelser

INRIKESDe båda muslimska aktivisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil anmälde Göteborgs dåvarande ordförande för kommunstyrelsen Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal. Skälet var att Hermansson utmålat de båda som extremister. Den 11 februari avhandlades målet i Göteborgs tingsrätt och Hermansson friades. Domstolen fann bland annat att det fanns skälig grund för påståendet att de båda anmälarna försvarat terrorister.

Invandrad serievåldtäktsman härjar

INRIKESEfter ett flertal fall av brutala överfall där kvinnor först slagits ner med kraftigt våld mot huvudet och sedan släpats in i skogar och våldtagits i södra Stockholm har polisen valt att gå ut med ett signalement på förövaren som härjat under hösten och vintern: Illaluktande, kraftigt byggd man som talar på bruten svenska.

Polisen drönarövervakar Uppsala

INRIKESTill följd av den ökade kriminaliteten i Uppsala väljer polisen att sätta in drönare som skall bevaka och spana i de centrala delarna av staden. Det övergripande syftet med kamerabevakningen är att, i realtid, kunna förhindra och upptäcka brottslig verksamhet, främst kopplat till narkotikabrottslighet, skriver polisen i ett officiellt uttalande.

Folkstorm mot SAS efter skandinavfientlig propagandafilm

INRIKESDet finns ingenting som är skandinaviskt och allt som är bra med Skandinavien kommer utifrån. Det var budskapet i SAS nya reklamfilm. Många reagerade med ilska och flygbolaget såg sig tvungna att ta ner filmen. Bolagets hantering av PR-katastrofen får nu kritik från alla läger.

Gå till arkivet

Send this to a friend