Skip to Content

Riksrevisionen underkänner Migrationsverkets handläggningar. Foto: RRV
INRIKES

Svidande kritik från Riksrevisionen mot Migrationsverket

Digital utgåva

En omfattande rapport från Riksrevisionen visar på omfattande fusk med anhöriginvandring till Sverige och ger svidande kritik mot Migrationsverket som man menar har brister på flera områden. Brister som leder till att personer tar sig till Sverige i syfte att medverka i kriminella gäng, leva på bidrag samt ett ökat terrorhot när potentiella terrorister ges uppehållstillstånd.

Publicerad: 21 april, 2021, 10:39

  • Svenska

Läs även

Riksrevisionen har granskat Migrationsverkets och utlandsmyndigheternas, det vill säga Sveriges ambassaders och konsulats handläggningsrutiner i anknytningsärenden och kommit fram till att det råder omfattande och allvarliga brister i verksamheternas metodik. Brister som leder till att det fuskas i stor skala med anhöriginvandringen till Sverige, något som leder till att personer tar sig till Sverige i syfte att medverka i kriminella gäng, leva på bidrag eller begå brott. Det innebär även att terrorister lättare kan ta sig till Sverige och slinka igenom kontroller.

Granskningsrapporten från Riksrevisionen. Källa: RRV

Problemet är tvåsidigt, å ena sidan brister både ambassader och konsulat i ID-kontroller och fastställande av identitet av utlänningar som försöker invandra till Sverige som anhöriginvandrare. Å andra sidan tas de felaktiga uppgifterna emot av Migrationsverket och ligger till grund för deras arbete och beslut. Det är något som dessutom pågår i så omfattande skala att Riksrevisionen varnar för att det kan skada allmänhetens förtroende för Migrationsverket enligt en ny rapport som myndigheten offentliggjort.

Massinvandring utan hejd

Ansökan om uppehållstillstånd för en person som vill flytta till en anhörig i Sverige kallas för ett anknytningsärende. Under 2020 fattade Migrationsverket beslut i drygt 39 000 förstagångsansökningar i anknytningsärenden och andelen beviljade uppehållstillstånd blev totalt 29 511. Det är en relativt stor andel av de 89 000 uppehållstillstånd som totalt gavs ut under 2020. För att sätta det i perspektiv fick hela 394 000 invandrare uppehållstillstånd i Sverige mellan 2010 och 2020 på anknytning, en stor andel av de 1 289 000 som fått uppehållstillstånd under samma tidsperiod.

I ett samhälle som i allt högre grad blir belastat både ekonomiskt, brottsligt och i form av en ansträngd välfärd blir det så klart en viktig fråga att säkerställa att de som väl söker sig till Sverige gör så på grunder som anses följa de regler Sverige ställt upp.

Men Riksrevisionens granskning visar att det finns omfattande brister med bland annat kontrollen av identiteten hos de som söker via ett så kallat anknytningsärende. I bakgrunden finns att man från myndighetens sida dessutom klargör att det i flera länder, exempelvis Syrien och Irak, är väldigt vanligt förekommande med falska handlingar och när personer tar sig till Sverige i syfte att medverka i kriminella nätverk blir dessa brister än allvarligare.

Migrationsstatistik som visar på massinvandringen till Sverige. (Klicka för större bild.) Källa: Migrationsverket

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Nu föreslår regeringen slopad straffrabatt – elva år efter SD

POLITIK Den 21 juli höll migrations- och justitieminister Morgan Johansson från Socialdemokraterna en digital pressträff för att föreslå slopad straffrabatt för ungdomar mellan 18-20 år som begår grova brott som mord och rån.

SSU-politikern som petats efter öl med SD:are: ”Samtalsklimatet i Sverige mår mycket dåligt”

INRIKESDen petade SSU-politikern Alexander Paulsson från Karlstad säger till Nya Tider att man måste kunna sätta sig ner med en politisk motståndare och föra ett civiliserat samtal. Förra veckan skrev vi om att hans nominering till SSU:s förbundsstyrelse dragits tillbaka sedan han setts samtala med en företrädare för Sverigedemokraternas ungdomsförbund över en öl. Men han skulle ”definitivt” kunna göra om det, säger han idag.

Spanien föreslår dystopisk lag – vill kunna beslagta egendom och tvinga till tvångsarbete ”vid kris”

SPANIENSpaniens regering vill införa en lag som skulle ge den långtgående, rent av dystopiska, möjligheter till kontroll över invånarna i händelse av ”krissituation”. I ett förslag på tillägg till Spaniens nationella säkerhetslag skulle regeringen kunna tvinga alla vuxna till tvångsarbete och staten skulle kunna beslagta all form av privat egendom. Allt enligt lärdomar man dragit från coronapandemin, enligt politikerna.

Svenskhatande polis får uppbackning av sin närmaste chef

INRIKESNadim Ghazale, kommunpolis i Borås, men även aktiv på sociala medier, har under den senaste veckan uppmärksammats sedan han i sitt sommarprat i Sveriges Radio påstått att vita svenska män är priviligierade, varpå många började granska hans tidigare inlägg på framför allt Twitter. Trots de hätska inläggen och hans uttalanden i radion får han uppbackning av sin närmaste chef. I ett samtal med Nya Tider tvingas chefen ändå medge att man måste hålla se hur situationen fortskrider och hur poliser ska agera på sociala medieplattformar.

SCB-rapport: 100  000 invand­rare varje år fram till 2070-talet

REPORTAGEDen minskade invandringen till Sverige till följd av coronapandemin är högst temporär, och förväntas återgå till 2000-talets genomsnittsnivå på hela 100 000 invandrare varje år – i minst 50 år till. Detta enligt en framskrivning av Sveriges framtida befolkning som SCB gjort. Nya Tider har djupdykt i rapporten, och kan avslöja att myndigheten effektivt försöker dölja folkutbytet genom kreativ demografisk statistik. ”Andelen födda utomlands ökar något”, skriver SCB, men när Nya Tider granskar påståendet medger SCB att de inte fört någon statistik över andelen med utländsk bakgrund. Istället räknas alla personer födda i Sverige som en enda homogen grupp, oavsett var deras föräldrar kommer ifrån.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

SSU-politiker petas efter att ha druckit öl med sverigedemokrat

INRIKESDen socialdemokratiske ungdomspolitiker som uppmärksammats efter att ha druckit en öl med en sverigedemokrat i början av juli petas nu av det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Gå till arkivet

Send this to a friend