Skip to Content

Riksrevisionen underkänner Migrationsverkets handläggningar. Foto: RRV
INRIKES

Svidande kritik från Riksrevisionen mot Migrationsverket

Digital utgåva

En omfattande rapport från Riksrevisionen visar på omfattande fusk med anhöriginvandring till Sverige och ger svidande kritik mot Migrationsverket som man menar har brister på flera områden. Brister som leder till att personer tar sig till Sverige i syfte att medverka i kriminella gäng, leva på bidrag samt ett ökat terrorhot när potentiella terrorister ges uppehållstillstånd.

Publicerad: 21 april, 2021, 10:39

  • Svenska

Läs även

Riksrevisionen har granskat Migrationsverkets och utlandsmyndigheternas, det vill säga Sveriges ambassaders och konsulats handläggningsrutiner i anknytningsärenden och kommit fram till att det råder omfattande och allvarliga brister i verksamheternas metodik. Brister som leder till att det fuskas i stor skala med anhöriginvandringen till Sverige, något som leder till att personer tar sig till Sverige i syfte att medverka i kriminella gäng, leva på bidrag eller begå brott. Det innebär även att terrorister lättare kan ta sig till Sverige och slinka igenom kontroller.

Granskningsrapporten från Riksrevisionen. Källa: RRV

Problemet är tvåsidigt, å ena sidan brister både ambassader och konsulat i ID-kontroller och fastställande av identitet av utlänningar som försöker invandra till Sverige som anhöriginvandrare. Å andra sidan tas de felaktiga uppgifterna emot av Migrationsverket och ligger till grund för deras arbete och beslut. Det är något som dessutom pågår i så omfattande skala att Riksrevisionen varnar för att det kan skada allmänhetens förtroende för Migrationsverket enligt en ny rapport som myndigheten offentliggjort.

Massinvandring utan hejd

Ansökan om uppehållstillstånd för en person som vill flytta till en anhörig i Sverige kallas för ett anknytningsärende. Under 2020 fattade Migrationsverket beslut i drygt 39 000 förstagångsansökningar i anknytningsärenden och andelen beviljade uppehållstillstånd blev totalt 29 511. Det är en relativt stor andel av de 89 000 uppehållstillstånd som totalt gavs ut under 2020. För att sätta det i perspektiv fick hela 394 000 invandrare uppehållstillstånd i Sverige mellan 2010 och 2020 på anknytning, en stor andel av de 1 289 000 som fått uppehållstillstånd under samma tidsperiod.

I ett samhälle som i allt högre grad blir belastat både ekonomiskt, brottsligt och i form av en ansträngd välfärd blir det så klart en viktig fråga att säkerställa att de som väl söker sig till Sverige gör så på grunder som anses följa de regler Sverige ställt upp.

Men Riksrevisionens granskning visar att det finns omfattande brister med bland annat kontrollen av identiteten hos de som söker via ett så kallat anknytningsärende. I bakgrunden finns att man från myndighetens sida dessutom klargör att det i flera länder, exempelvis Syrien och Irak, är väldigt vanligt förekommande med falska handlingar och när personer tar sig till Sverige i syfte att medverka i kriminella nätverk blir dessa brister än allvarligare.

Migrationsstatistik som visar på massinvandringen till Sverige. (Klicka för större bild.) Källa: Migrationsverket

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

SD-politiker tog upp IQ-frågan – polis­anmäldes av socialdemokrat

INRIKESBertil Malmberg (SD) blev avbruten av ordföranden på ett fullmäktigemöte i region Sörmland när han påpekade att människor från Sydsudan i genomsnitt har låg IQ. En socialdemokratisk politiker har nu anmält honom för ”hets mot folkgrupp”, och SD:s distriktsordförande uppmanar honom att lämna sina uppdrag för partiet. Till Nya Tider säger Bertil Malmberg att det är helt obegripligt hur man kan riskera att straffas för att återge fakta.

Regeringen vill göra bensinen ännu dyrare från augusti

INRIKESFrån och med den 1 augusti 2021 vill regeringen att Sverige går över till E10-bensin med upp till 10 procent etanol. Nytt krav för diesel blir 30 procent. Etanol har mindre energiinnehåll samtidigt som det är dyrare att framställa, vilket innebär att priset troligen höjs samtidigt som man inte kommer lika långt på en tank. Till Nya Tider säger Pia-Maria Johansson, partiledare för Landsbygdspartiet oberoende, att varje höjning av priset på drivmedel ”görs på bekostnad av dem som bor på landsbygden”. Hon menar vidare att de styrande medvetet gör livet på landsbygden allt dyrare, i syfte att driva landsbygdsbor till städerna.

Kriminolog sågar förbud mot deltagande i ”rasistiska” organisationer: ”Knepigt och kontraproduktivt”

INRIKESI direktsänd morgon-TV sågade den kände kriminologen Leif GW Persson den rödgröna regeringens förslag att förbjuda deltagande i ”rasistiska” organisationer. Han menar att det kommer att bli ”knepigt” att tolka in vad som ska anses vara rasistiska aktiviteter som slutligen ska räknas in i de nya lagarna. Leif GW Persson menar till och med att den nya lagen kan bli rent kontraproduktiv om den träder i kraft.

Kvinna i 75-årsåldern brutalt rånad i Norrköping

INRIKESEn 75-årig kvinna rånades under måndagskvällen av flera gärningsmän vid Bäckgatan i Norrköping. Ansvarig förundersökningsledare säger till Nya Tider att kvinnan skadades så illa att hon fick en fraktur, och att man räknar med att kunna hämta in en misstänkt till förhör.

Riksrevisionen starkt kritisk till att ingenting gjorts efter avslöjandet av PISA-fusket

INRIKESVid den stora internationella skolundersökningen PISA år 2018 undantog Sverige ett stort antal utlandsfödda elever för att bättra på landets skolresultat. Riksrevisionen riktar nu i en rapport stark kritik mot att varken regeringen eller Skolverket har utrett fusket sedan det avslöjades. Den 6 maj utfrågades utbildningsminister Anna Ekström (S) i utbildningsutskottet om fusket, men gav enligt oppositionen undermåliga svar.

Narkotikasmugglingen tio gånger större än vad man trott visar ny rapport

INRIKESTidigare studier pekade på att ungefär 15 ton narkotika konsumeras i Sverige varje år, men efter att fransk polis kunnat knäcka Encrochat, ett av den organiserade kriminalitetens främsta kommunikationsmedel, har svensk polis kunnat konstatera att man haft fullständigt fel. Siffrorna är många gånger större. Mellan 100 och 150 ton narkotika smugglas varje år in i Sverige av de kriminella gängen som samtidigt gör miljardvinster på den illegala verksamheten.

För frihet och sanning – första maj demonstration 2021

VIDEO

Politikerna självkritiska efter att ha ändrat gatunamn som kränkte araber

INRIKESStadsbyggnadsnämnden i Jönköping beslutade i februari att ändra namnet på en ny gata i Bankeryd, från Kottvägen till Kottevägen. Arabisktalande ansåg nämligen att ordet ”kott” var stötande, då det i en del arabiska dialekter är ett könsord. Nu säger två politiker i nämnden till Nya Tider att man med facit i hand skulle ha agerat annorlunda, och att det i framtiden är svensk kultur- och språkkontext som ska avgöra ifall ett gatunamn kan uppfattas som stötande eller inte.

Gå till arkivet

Send this to a friend