Riksrevisionen underkänner Migrationsverkets handläggningar. Foto: RRV

Svidande kritik från Riksrevisionen mot Migrationsverket

Migrationsverket klarar inte av att avslöja eller stävja fusket med anhöriginvandring. Ansvarsfördelningen mellan verket och Sveriges ambassader för att hantera och granska identitetshandlingar är oklar, vilket leder till att fel personer får uppehållstillstånd i Sverige. Det slår Riksrevisionen fast i en ny rapport, som menar att fusket är omfattande och bland annat möjliggör att kriminella tar sig till Sverige för att medverka i organiserad brottslighet.

Riksrevisionen har granskat Migrationsverkets och utlandsmyndigheternas, det vill säga Sveriges ambassaders och konsulats handläggningsrutiner i anknytningsärenden och kommit fram till att det råder omfattande och allvarliga brister i verksamheternas metodik. Brister som leder till att det fuskas i stor skala med anhöriginvandringen till Sverige, något som leder till att personer tar sig till Sverige i syfte att medverka i kriminella gäng, leva på bidrag eller begå brott. Det innebär även att terrorister lättare kan ta sig till Sverige och slinka igenom kontroller.

Granskningsrapporten från Riksrevisionen. Källa: RRV

Problemet är tvåsidigt, å ena sidan brister både ambassader och konsulat i ID-kontroller och fastställande av identitet av utlänningar som försöker invandra till Sverige som anhöriginvandrare. Å andra sidan tas de felaktiga uppgifterna emot av Migrationsverket och ligger till grund för deras arbete och beslut. Det är något som dessutom pågår i så omfattande skala att Riksrevisionen varnar för att det kan skada allmänhetens förtroende för Migrationsverket enligt en ny rapport som myndigheten offentliggjort.

Massinvandring utan hejd

Ansökan om uppehållstillstånd för en person som vill flytta till en anhörig i Sverige kallas för ett anknytningsärende. Under 2020 fattade Migrationsverket beslut i drygt 39 000 förstagångsansökningar i anknytningsärenden och andelen beviljade uppehållstillstånd blev totalt 29 511. Det är en relativt stor andel av de 89 000 uppehållstillstånd som totalt gavs ut under 2020. För att sätta det i perspektiv fick hela 394 000 invandrare uppehållstillstånd i Sverige mellan 2010 och 2020 på anknytning, en stor andel av de 1 289 000 som fått uppehållstillstånd under samma tidsperiod.

I ett samhälle som i allt högre grad blir belastat både ekonomiskt, brottsligt och i form av en ansträngd välfärd blir det så klart en viktig fråga att säkerställa att de som väl söker sig till Sverige gör så på grunder som anses följa de regler Sverige ställt upp.

Men Riksrevisionens granskning visar att det finns omfattande brister med bland annat kontrollen av identiteten hos de som söker via ett så kallat anknytningsärende. I bakgrunden finns att man från myndighetens sida dessutom klargör att det i flera länder, exempelvis Syrien och Irak, är väldigt vanligt förekommande med falska handlingar och när personer tar sig till Sverige i syfte att medverka i kriminella nätverk blir dessa brister än allvarligare.

Migrationsstatistik som visar på massinvandringen till Sverige. (Klicka för större bild.) Källa: Migrationsverket

 

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Kristersson får högre lön

Kristersson får högre lön

🟠 INRIKES Statsminister Ulf Kristersson och regeringens 23 ministrar får höjda arvoden, efter ett beslut från Statsrådsarvodesnämnden. För Kristerssons del innebär det en löneökning med 7 000 kronor till 198 000 kronor i månaden.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.