Skip to Content

Försök med expropriering av vita farmer har pågått i åratal. Oftast resulterar det i att farmen förfaller, den nye ägaren säljer av maskiner och utrustning eller låter den förfalla. Foto: Nya Tider

Sydafrika börjar beslagta vita bönders gårdar

Digital utgåva

Den sydafrikanska regeringen har inlett de första konfiskeringarna av de vita böndernas mark med två gårdar. En lista med 190 gårdar som sades vara de som planerades att beslagtas av regeringen publicerades tidigare i förra veckan, men påstods vara ”falska nyheter” från regeringshåll. Nu har det visat sig att de två gårdarna som beslagtas fanns på listan. Många varnar nu för att exproprieringen av de vitas mark kommer leda till samma totala kollaps som i Zimbabwe.

Publicerad: 22 augusti, 2018, 11:58

  • Svenska

Läs även

Farmer som tas över av svarta slutar oftast att producera. På denna bild ses en tidigare produktiv vinodling ligga öde, rankorna är döda. Foto: Nya Tider

Sydafrikas ANC-regering, som är inställd på att upprepa Zimbabwes historia genom att konfiskera all mark som ägs av vita, har nu börjat att beslagta de första gårdarna under sin nya politik som kallas för ”konfiskering utan kompensation”. De två första gårdarna som nu beslagtas ligger i den nordliga provinsen Limpopo. ANC-regeringen hävdar att de tänkte betala för gårdarna, men till en summa långt under deras värde. Ägarna Akkerland Boerdery begärde 200 miljoner rand (125 miljoner svenska kronor) för gårdarna och de omfattande markerna som tillhör dessa, efter en statlig värdering som skedde i maj i år. Men regeringens erbjudande blev en bråkdel av detta. Bara 20 miljoner rand (12,5 miljoner kronor). Gårdsägarna accepterade inte anbudet och överklagade till departementet för ”landutveckling och landreformer”, men de har vägrat att ta upp ärendet. Istället blev lösningen att stjäla marken från de vita, enligt ett beslut från regeringspartiet ANC.

”Det som gör Akkerland fallet unikt är att de tydligen inte fick någon möjlighet att bestrida regeringsbeslutet i domstol, som lagen kräver,” sade Annelize Crosby, taleskvinnan för AgriSA unionen, fackföreningen som representerar sydafrikanska bönder, till tidningen City Press.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Det mongoliska böldpestutbrottet nu också upptäckt i Kina

UTRIKESKina har rapporterat ett fall av böldpest i inre Mongoliets autonoma region. Nyheten sammanfaller med en rapport från den angränsande Mongoliska republiken där hälsomyndigheterna har identifierat två fall.

Gå till arkivet

Send this to a friend