Skip to Content

Adam Catzavelos, 41, i rättssalen där han stod åtalad för att ha sagt ”kaffir” i en kort video från solsemestern i Grekland (infälld). Trots att ”brottet” begicks i Grekland riskerade han två års fängelse i sitt hemland Sydafrika. Foton: FreeWestMedia, privat
SYDAFRIKA

Sydafrika slår ned på ”hatiskt språk”

PappersupplaganNya Tider v. 43

Vita sydafrikaner får i allt högre grad böter eller döms till fängelse för anklagelser om ”rasism” eller för ”användande av rasistiskt språk”. Den 28 februari undkom en sydafrikan av grekisk härkomst, Adam Catzavelos, 41, med nöd och näppe fängelse när han fick en villkorlig dom på två år för att ha använt det så kal­la­de K-ordet (kaffir) om svarta. ”Brottet” begicks när han befann sig på en strand i Grekland tillsammans med sin familj.

Publicerad: 24 oktober, 2020, 15:02

 • Svenska

Läs även

Adam Catzavelos hade spelat in en filmsnutt på sin mobiltelefon och sagt: ”Blå himmel, vacker vik, fantastiskt hav, inte en kaffir i sikte. Helt jävla fantastiskt. Kan inte bli bättre!”

Videon varade bara 29 sekunder och spelades in som ett skämt för att dela med några av hans vänner på chatprogrammet Whatsapp. Men videoklippet läckte snart ut på sociala medier där det orsakade raseri, lades ut på Twitter och delades hundratusentals gånger. Sydafrikas radikala afro-marxistiska parti, Economic Freedom Fighters (EFF) anmälde Catzavelos till flera olika instanser, så att han skulle komma att prövas tre gånger för samma brott; en gång i magistratsdomstolen, en gång i jämställdhetsdomstolen och en gång i Grekland.

Kort innan magistratsdomstolen dömde Catzavelos till villkorligt straff hade Sydafrikas kommission för mänskliga rättigheter dragit honom inför landets jämställdhetsdomstol. Efter att ha tvingats be ödmjukt om ursäkt för det ”fruktansvärda och avskyvärda” han hade gjort, gick domstolen med på en förlikning där Catzavelos tvingades betala 150 000 rand, cirka 75 000 kronor, och utföra samhällstjänst i Sowetos svarta ghetto.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dan Roodt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • birgerr

  skrämmande påminner till vis del om sverige

  • RL, Vallentuna

   Precis min tanke !!!!
   Vi lever i förnedring och terror. Våra liv är i uppenbar livsfara. Dom vita i SA måste räddas på något sätt.
   Vi får börja i Sverige och krossa allt och alla som kallar sig ”antirasister” . Inte en krona mer. Låt dom självdö…dom lever helt på våra skattepengar. Det är oerhört provocerande.

 • Dacke

  Den svenska kulturvänstern uppmuntrade ANC under 80 och i början på 90 talet? Idag ser vi resultatet där minst 5000 vita farmare skändats till döds. Var tog alla vägen som ”led” med de svarta sydafrikanerna under apartheid-tiden? Nej! Alla verkar att ha gått under jorden och det kan säkert förklaras med att ANC är ett socialistiskt parti. En gång i tiden (apartheid) var Sydafrika motorn i hela den södra delen av Afrika och grannländerna var helt beroende av ett fungerande Sydafrika. Idag har det övertagits av folk som kört landet i botten och fortsätter det så här betyder det misär även i grannländerna. Som de flesta svenskar känner till har vita från Sydafrika inte rätt att söka asyl i Sverige – det är förbehållet svarta – och då helst analfabeter.

 • RL, Vallentuna

  Alla ansvariga sossar måste åtalas , dom har slussat miljarder av VÅRA pengar till anc-banditerna.

Snörekord sätts över hela världen

KLIMATETMassiva och avvikande snöfall har i november drabbat flera länder i bland annat Centralasien och Nordamerika. På norra halvklotet uppges den totala snömassan vara ofattbara 400 miljarder ton över genomsnittet och den växer nu också snabbare än vanligt. I Kanada slås alla tiders snörekord och även så på olika platser i USA.

Ungern och Polen fattar ett betongbeslut

UTRIKES”Detta är ett betongbeslut och kommer inte att ändras!” klargjorde Ungerns premiärministern Victor Orbán när Polens regeringschef Mateusz Mazowiecki under två dagar, den 25-26 november, gästade Budapest. Måndagen den 30 november besökte Victor Orbán Warszawa. Beslutet gäller ländernas suveränitet vid utnämningar av högsta domare till ländernas beslutande rättssystem. När man inom EU kopplade ihop denna ohörsamhet med budgetfrågor blockerade Polen och Ungern hela processen.

Brittiska armén förklarar krig mot vaccinmotståndare – skall övervakas och bekämpas

UTRIKESEnligt tidningen Sunday Times så har den brittiska armén valt att gå i ”krig” mot motståndare till de stundande massvaccineringarna som planeras. Det är den 77:e brigaden, den så kallade DCSU, eller ”Defence Cultural Specialist Unit” som skall övervaka och motverka ”nätpropaganda mot vacciner”.

Israels lönnmord riskerar starta krig

UTRIKESI fredags mördades Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi i en avancerad attack mot en bilkonvoj. Mohsen var en iransk fysiker som ansågs vara ”fadern” till det iranska kärnenergiprogrammet, vilket av Israel hävdas vara ett försök till att skapa kärnvapen. Nu riktar Iran allvarliga hot mot Israel, som av militära experter pekas ut som den troligaste staten skyldig till mordet. Om Iran gör allvar av hoten är risken stor att regionen dras in i ett storkrig – ett krig som Israel sannolikt vill kunna få igång medan Trump ännu är vid makten.

Kyle Rittenhouse frisläppt i väntan på rättegång

USAKyle Rittenhouse, 17-åringen som sköt tre så kal­la­de antifascister i Kenosha, Wisconsin, den 25 augusti, har släppts mot borgen. Hans försvarsadvokater samlade ihop de två miljoner dollar som hade satts som borgenssumma. Rittenhouse står fortfarande anklagad för mord och dråp, men kommer att vara fri i väntan på rättegång.

Spanska regeringen tömmer migrantläger på Kanarieöarna

UTRIKESDe provisoriska anläggningarna i Arguineguín på Gran Canaria är tomma för första gången sedan augusti, men smugglare fortsätter att skicka människor på farliga sjöresor till arkipelagen

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Storbritannien påbörjar: ”Massiv grön återställningsplan”, Nytt skatteförslag: Betala för varje körd mil

STORBRITANNIENStorbritanniens premiärminister Boris Johnson har som en del av en ”Grön revolution” proklamerat slutet för alla bensin- och dieselfordon på önationen, inga nya sådana fordon får säljas från år 2030. För att täcka upp för uteblivna framtida skattein­täkter på runt motsvarande 450 mil­jarder kronor från fossilbränsledrivna fordon så vill finansminister Rishi Sunak redan nu börja pungslå brittiska bilister för varje mil de kör. Detta sker inom ramen för det FN-lanserade begreppet ”Bygga tillbaka bättre” och en tiopunktsplan för Storbritannien som Boris Johnson nu lagt fram. Nya Tider går här igenom den punkt för punkt. Flera länder runt om i världen har beslutat om eller diskuterar samma eller liknande planer.

Gå till arkivet

Send this to a friend