Skip to Content

KRÖNIKA

Sydsvenskan/HD har chanserat

PappersupplaganNya Tider v. 41

Publicerad: 12 oktober, 2018, 14:29

 • Svenska

Läs även

Tidigare kallade sig Helsingborgs Dagblad, HD, för oavhängig. I dag, efter sammanslagningen med Sydsvenskan, kallar sig båda editionerna oberoende liberal. Att i dag läsa HD är som att stiga in i ett helt främmande politiskt hus.

Det politiska garnityret i Malmö verkar ha övergett mycket av den sans och balans som tidigare kännetecknade HD:s ledarsidor. Saliga i åminnelse.

Det stormanlopp, den hetsjakt för att inte säga häxjakt som bedrivits mot Sverigedemokraterna före, under och efter valet är ohemult och gör mig illa berörd.

Jag förstår uppriktigt sagt inte denna hätska ton med ständiga insinueringar om nazistanstrykningar, brunfärgningar och ”blanka stövlar”. Att klistra den bilden på ett demokratiskt parti med 62 riksdagsplatser och över en miljon röstande bakom sig är ovärdig en politisk redaktion på en stor morgontidning. Och kan bara beskrivas som smutskastning.

Man talar oavbrutet om de ”bruna” rötterna. Som historielärare vill jag för balansens skull nämna Vänsterpartiets kommunistiska rötter – de finns väl kvar? Där finns det åtskilligt med lik i lasten och här skulle Sydsvenskan ägna precis lika mycket hätskhet åt att stigmatisera detta parti. Varför gör man inte det också då?

Inga Gabrielsson tidigare ordförande i Ung vänster, fällde officiellt ett obskyrt yttrande: ”Jag är kommunist för att jag tycker att vi har en sådan stolt historia”. Det var i Aftonbladet den 20 oktober 2005.

Vad syftade hon på då? Gulag, Stalins terror och massmördande, anfallet på Finland eller folkresningarna i DDR, Polen, Ungern och Tjeckoslovakien? I inget annat europeiskt land är det så legitimt att förneka kommunismens illdåd som i Sverige.

Jag läser Sverigedemokraternas partiprogram, där finns inget som skulle kallas nazistiskt gods. Att försöka koppla ihop SD med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) är bara tarvligt. En person som kallar sig nazist är i dag ideologiskt lobotomerad, politiskt pervers och, med all rätt, djupt föraktad. Däremot är det nästan rumsrent att kalla sig kommunist. I riksdagen finns flera vänsterpartister som inte ser några problem med att kalla sig kommunister. Förklara det den som kan.

Enda förklaringen jag kan finna till Sydsvenskans egendomliga beteende var ångesten inför valet: liberalernas direkta hot, fyraprocentspärren, att ramla ur riksdagen. Och det gick nästan som man fruktade, L fick 5,1 procent.

M backade med 14 procent, S 12 procent och MP med10 procent, L ökade med 0,1 procent och SD med 13 procent. Siffrorna talar för sig själva. Dags då för Sydsvenskan/HD att vakna upp ur sin ångestridna dröm, sansa sig och se verklighetens politiska landskap med nymornade ögon.

Christer Nilsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Det är inte bara Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan som changerat? Det har alla stora dagstidningar som Expressen, Dagens Nyheter, Aftonbladet och Svenska Dagbladet som hemfallit i ett “navelskåderi” och en agenda som angriper åsikter som går emot en världsglobalisering. De “fyras gäng” överträffar varandra i låga anspelningar om meningsmotståndarens intelligens, som oftast slår tillbaka och avslöjar deras egen nivå?
  Expressen har två självutnämnda Trump-hatare i Lars Lindström och Mats Larsson som hittills lyckats undvika ett enda positivt omdöme om Trump? Givetvis är det på direktiv från Bonnier som antagligen skulle sparka de båda herrarna, om det mot förmodan hände. Den hädangångne Ulf Nilsson är ett bra exempel som fick sparken minst fyra gånger, då hans egna åsikter lös igenom i några krönikor.
  För att få anställning på SVT och SR måste den sökande uppvisa ett dokumenterat svensk hat och att deras politiska åsikter ligger längst ut på vänsterkanten. Påminner lite som det, “glada 70 talet” då skådespelare var tvungna att deklarera att de var “socialister” för att roller inom teatern och för en anställning på Dramaten krävdes en fullständig deklaration av sin politiska hemvist och då gällde det att ha “rätt” färg.

  • busquador

   Politikerskalan är vertikal, så “vänsterkanten” bör bli destruktion-“lågstern”.
   Sök på ämnet emotionella frekvenser och se att paradigmet Höger/Vänster är helt förvrängt.https://www.dailymotion.com/video/x7xsqg

 • busquador

  Med att upprätthålla ide’en om Höger et Vänster -paradigmet cementerar man de klyftor som så många gånger basuneras i oändlighet. Politik är emotioner och emotioner är frekvenser Hz och amplitud.
  Av deras gärningar skall de dömas…. Och då ser man att Höger/Vänstervillfarelsen är näst intill samma sak.
  “Höger” är en öppet visad ilska medan “Vänster” är en något lägre lömsk frekvens, men av samma mynt som den förra.
  Från en mycket kort våglängd av serenitet adderas lite fysisk smärta och frekvensen sjunker till konservatism, addera lite mer rädsla till konservatism och du får antagonism, lite mer rädsla sätter så igång de mer fysiska motreaktionerna som öppen motattack, det misslyckas med än lite mer rädsla och man får manipulativ ilska(marxism), sjunker så frekvensen ytterligare hamnar vi sorg och sympatibanden, därunder en allom likavärdeskropp beredd till gravsättning.
  Politiken är vertikal och kan man inte se det så kan man inte hålla en ren argumentation. Fascism kontra konservatism är två direkta motsatser. Långt mer än extrem-höger vis avi -vänster.
  Det är helt enkelt bortkastad tid att läsa artiklar om Höger resp. Vänster enär slutprodukten är densamma.

 • samuelafugglas

  Helsinborgs Dagblad/Sydsvenskan är numera ett rent socialistiskt “organ”!
  “Dansk ägarfamilj straffar Klippan för SD-succén: Flyttar planerad anläggning från kommunen”

 • Sofia Hjalmarsson (Luleå)

  EH, inte konstigt att Putin söker stöd hos den kristet ortodoxakyrkan! ha, ha

 • Sofia Hjalmarsson (Luleå)

  Dessutom, om jag hade varit den Syriska staten, så hade jag kämpat med näbbar och klor!

 • Sofia Hjalmarsson (Luleå)

  Folkkommisaren Wolodarsky aka Moisei Goldstein stal en del av det ryska folkets tillgångar.

Vill inte att ungrare föder ungerska barn

KRÖNIKA

Trump och Löfven tillämpar klassisk taktik

KRÖNIKA. För att stärka sin maktställning och förverkliga sin strategi som går ut på att etablera en suverän hegemoni utser en politisk ledare en lämplig syndabock. Denna kan vara en etnisk grupp, en ideologisk rörelse eller ett konkurrerande politiskt parti. Att utnämna sin motståndare till folkfiende är en gammal beprövad taktik.

Globalismens konsekvenser: Exemplet Sverige

OPINION: INGRID BJÖRKMANDen svenska regeringsbildningen är ett exempel på globalismens inflytande i Sverige, och ger en tydlig fingervisning om deras agenda: att till varje pris fortsätta att styra om resurser till sig själva medan befolkningen får det sämre, och för att uppnå detta måste all opposition – i Sverige i form av Sverigedemokraterna – stoppas från allt inflytande. Det skriver Ingrid Björkman i veckans debattartikel.

”Tunnelbanegate”: Den enda rasismen är riktad mot vita

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

USA som världspolis och imperialist

KRÖNIKA. Trump agerar för att störta Maduro i Venezuela och han har lyckats få med sig elva EU-stater på detta. Sverige blev ett av de första EU-länder som föll in i denna inblandning i ett annat lands inrikespolitik. Sannolikt är detta första gången som en svensk regering agerar på detta oansvariga sätt. Att Trump agerar är inte förvånande. Han fortsätter bara en amerikansk tradition av intervention i andra länder för egna ekonomiska och geopolitiska intressen.

Tiggare har olika mer eller mindre fantasifulla argument för att man ska skänka till just dem. Foto: Nya Tider

Brott och straff: Fråga juristen

FRÅGA JURISTENVi får många frågor om brott och straff från våra läsare. Vi har vidarebefordrat några av dessa till Rolf Hillegren, före detta åklagare som i flera år skrivit uppskattade krönikor i Nya Tider. Här kommer andra delen, där Rolf svarar på era frågor.

Otroligt vad vårt land har förändrats

OPINION

Till försvar för kol, olja och gas

KRÖNIKA. Klimatfrågan är aktuellare än någonsin, och mycket av diskussionen de senaste åren, både i Sverige och utomlands, har rört de fossila bränslenas eventuella påverkan på klimatet.

Gå till arkivet