Skip to Content

KRÖNIKA

Sydsvenskan/HD har chanserat

PappersupplaganNya Tider v. 41

Publicerad: 12 oktober, 2018, 14:29

 • Svenska

Läs även

Tidigare kallade sig Helsingborgs Dagblad, HD, för oavhängig. I dag, efter sammanslagningen med Sydsvenskan, kallar sig båda editionerna oberoende liberal. Att i dag läsa HD är som att stiga in i ett helt främmande politiskt hus.

Det politiska garnityret i Malmö verkar ha övergett mycket av den sans och balans som tidigare kännetecknade HD:s ledarsidor. Saliga i åminnelse.

Det stormanlopp, den hetsjakt för att inte säga häxjakt som bedrivits mot Sverigedemokraterna före, under och efter valet är ohemult och gör mig illa berörd.

Jag förstår uppriktigt sagt inte denna hätska ton med ständiga insinueringar om nazistanstrykningar, brunfärgningar och ”blanka stövlar”. Att klistra den bilden på ett demokratiskt parti med 62 riksdagsplatser och över en miljon röstande bakom sig är ovärdig en politisk redaktion på en stor morgontidning. Och kan bara beskrivas som smutskastning.

Man talar oavbrutet om de ”bruna” rötterna. Som historielärare vill jag för balansens skull nämna Vänsterpartiets kommunistiska rötter – de finns väl kvar? Där finns det åtskilligt med lik i lasten och här skulle Sydsvenskan ägna precis lika mycket hätskhet åt att stigmatisera detta parti. Varför gör man inte det också då?

Inga Gabrielsson tidigare ordförande i Ung vänster, fällde officiellt ett obskyrt yttrande: ”Jag är kommunist för att jag tycker att vi har en sådan stolt historia”. Det var i Aftonbladet den 20 oktober 2005.

Vad syftade hon på då? Gulag, Stalins terror och massmördande, anfallet på Finland eller folkresningarna i DDR, Polen, Ungern och Tjeckoslovakien? I inget annat europeiskt land är det så legitimt att förneka kommunismens illdåd som i Sverige.

Jag läser Sverigedemokraternas partiprogram, där finns inget som skulle kallas nazistiskt gods. Att försöka koppla ihop SD med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) är bara tarvligt. En person som kallar sig nazist är i dag ideologiskt lobotomerad, politiskt pervers och, med all rätt, djupt föraktad. Däremot är det nästan rumsrent att kalla sig kommunist. I riksdagen finns flera vänsterpartister som inte ser några problem med att kalla sig kommunister. Förklara det den som kan.

Enda förklaringen jag kan finna till Sydsvenskans egendomliga beteende var ångesten inför valet: liberalernas direkta hot, fyraprocentspärren, att ramla ur riksdagen. Och det gick nästan som man fruktade, L fick 5,1 procent.

M backade med 14 procent, S 12 procent och MP med10 procent, L ökade med 0,1 procent och SD med 13 procent. Siffrorna talar för sig själva. Dags då för Sydsvenskan/HD att vakna upp ur sin ångestridna dröm, sansa sig och se verklighetens politiska landskap med nymornade ögon.

Christer Nilsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Det är inte bara Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan som changerat? Det har alla stora dagstidningar som Expressen, Dagens Nyheter, Aftonbladet och Svenska Dagbladet som hemfallit i ett “navelskåderi” och en agenda som angriper åsikter som går emot en världsglobalisering. De “fyras gäng” överträffar varandra i låga anspelningar om meningsmotståndarens intelligens, som oftast slår tillbaka och avslöjar deras egen nivå?
  Expressen har två självutnämnda Trump-hatare i Lars Lindström och Mats Larsson som hittills lyckats undvika ett enda positivt omdöme om Trump? Givetvis är det på direktiv från Bonnier som antagligen skulle sparka de båda herrarna, om det mot förmodan hände. Den hädangångne Ulf Nilsson är ett bra exempel som fick sparken minst fyra gånger, då hans egna åsikter lös igenom i några krönikor.
  För att få anställning på SVT och SR måste den sökande uppvisa ett dokumenterat svensk hat och att deras politiska åsikter ligger längst ut på vänsterkanten. Påminner lite som det, “glada 70 talet” då skådespelare var tvungna att deklarera att de var “socialister” för att roller inom teatern och för en anställning på Dramaten krävdes en fullständig deklaration av sin politiska hemvist och då gällde det att ha “rätt” färg.

  • busquador

   Politikerskalan är vertikal, så “vänsterkanten” bör bli destruktion-“lågstern”.
   Sök på ämnet emotionella frekvenser och se att paradigmet Höger/Vänster är helt förvrängt.https://www.dailymotion.com/video/x7xsqg

 • busquador

  Med att upprätthålla ide’en om Höger et Vänster -paradigmet cementerar man de klyftor som så många gånger basuneras i oändlighet. Politik är emotioner och emotioner är frekvenser Hz och amplitud.
  Av deras gärningar skall de dömas…. Och då ser man att Höger/Vänstervillfarelsen är näst intill samma sak.
  “Höger” är en öppet visad ilska medan “Vänster” är en något lägre lömsk frekvens, men av samma mynt som den förra.
  Från en mycket kort våglängd av serenitet adderas lite fysisk smärta och frekvensen sjunker till konservatism, addera lite mer rädsla till konservatism och du får antagonism, lite mer rädsla sätter så igång de mer fysiska motreaktionerna som öppen motattack, det misslyckas med än lite mer rädsla och man får manipulativ ilska(marxism), sjunker så frekvensen ytterligare hamnar vi sorg och sympatibanden, därunder en allom likavärdeskropp beredd till gravsättning.
  Politiken är vertikal och kan man inte se det så kan man inte hålla en ren argumentation. Fascism kontra konservatism är två direkta motsatser. Långt mer än extrem-höger vis avi -vänster.
  Det är helt enkelt bortkastad tid att läsa artiklar om Höger resp. Vänster enär slutprodukten är densamma.

 • samuelafugglas

  Helsinborgs Dagblad/Sydsvenskan är numera ett rent socialistiskt “organ”!
  “Dansk ägarfamilj straffar Klippan för SD-succén: Flyttar planerad anläggning från kommunen”

 • Sofia Hjalmarsson (Luleå)

  EH, inte konstigt att Putin söker stöd hos den kristet ortodoxakyrkan! ha, ha

 • Sofia Hjalmarsson (Luleå)

  Dessutom, om jag hade varit den Syriska staten, så hade jag kämpat med näbbar och klor!

 • Sofia Hjalmarsson (Luleå)

  Folkkommisaren Wolodarsky aka Moisei Goldstein stal en del av det ryska folkets tillgångar.

Replik – Jan Guillou och spionaffärerna

DEBATTAngående Sophie Kielbowskas artikel tidigare i veckan kan jag inte låta bli att kommentera vissa oegentligheter i hennes artikel, i vilken hon så kraftfullt försvarar Jan Guillous roll och agerande i den så kallade IB-affären i början på sjuttiotalet. Jag vill gärna ställa frågan till artikelförfattaren, varför anser hon vara det så viktigt att den unga generationen i detalj skall känna till en för länge sedan bortglömd fyrtio år gammal spökhistoria?

EU-valet

DEBATTDen 25 maj för hundra år sedan klubbade riksdagen igenom allmän och lika rösträtt. Detta efter 40 års kamp från arbetarklassen där överklassen också pressades av en tänkbar revolution. Men en eftergift var det. Som överheten aldrig varit bekväm med. Det menar Ulf Nilsson, facklig sekreterare i Kommunistiska Partiet.

Propaganda i stället för dialog

KRÖNIKA

Hur var det egentligen kring Jan Guillou och spioneridomen?

KRÖNIKAI sin krönika i Nya Tiders nätupplaga presenterade Josef Csiba en händelse som skakade om inte bara Sveriges journalistkretsar, men framför allt det socialdemokratiska partiet. För många yngre läsare som missade viktiga historielektioner i modern politisk historia är detta förtydligande absolut nödvändigt.

Bananrepubliken Sverige

LEDAREDen svenska demokratin är ett skådespel. Det finns i dag inget annat sätt att beskriva det på. Det står helt klart sedan oppositionen gång på gång hindrats att nå ut till allmänheten enligt samma spelregler som maktens egna partier.

Pensionärerna kommer!

OPINION: DAN AHLMARKPensionärerna har glömts bort i ett samhälle som hela tiden lyfter fram unga karriärister med ett levebröd att riskera om de tänker allt för självständigt. Men pensionärerna är många – väldigt många till och med. Och arga – hur arga kan vi snart komma att bli varse om, menar forskaren och affärsutvecklaren Dan Ahlmark.

SD får för första gången reellt inflytande

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETFörsvarsberedningens rapport som presenterades i förra veckan är inte bara ett trendbrott vad gäller ambitionen att försvara Sverige, det är också första gången som Sverigedemokraterna ger ett avtryck i svensk politik och stakar ut riktningen för de andra partierna.

Lämna EU – stärk det nordiska samarbetet

DEBATTSveriges riksdag består av partier som vill vara kvar i EU. Landsbygdspartiet vill lämna EU och ge svenska medborgare makt över besluten som påverkar deras liv.

Gå till arkivet

Send this to a friend