Skip to Content

Aleppo säkrat. Den syriska militären har nu upprättat full kontroll över alla områden i och kring Aleppo för första gången sedan 2012. Här syns glada och uppsluppna regeringssoldater vänta på att bussas ut efter att de rensat området från jihadister. Efter att ha befriat förorter och totalt 23 byar väster och norr om storstaden har också terrorbeskjutningen mot lokalbefolkningen upphört. Västmedia rapporterade sällan eller aldrig om terrorbeskjutningen, precis som de en gång ignorerade den länge pågående och omfattande terrorbeskjutningen av civilbefolkningen i Damaskus. Stillbild: Sputnik
INRIKES

SYRIEN: Aleppo säkrat efter regeringsseger

PappersupplaganNya Tider v. 9

Områdena kring Syriens tidigare finanscentrum Aleppo har befriats efter en blixtkrigsliknande syrisk offensiv där, som tvingade islamisterna att fly hals över huvud. Internationella flygplatsen har nu öppnat efter att ha varit stängd i nästan åtta år. Trump försökte efter ett telefonsamtal med Erdogan, som han prisade, att sätta press på Syrien och Ryssland att avbryta offensiven mot terroristerna i Idlib. Moskva har helt avfärdat dessa utspel från Washington och Ankara. Situationen är nu så pressad för terroristerna i al-Qaida att Turkiet inte längre har tid att dölja vapenleveranserna till dem, som nu sker helt öppet.

Publicerad: 24 februari, 2020, 17:25

  • Svenska

Läs även

Den 16 februari hade alla förorter och byar väst och nordväst om Aleppo befriats. Samma kväll gav sig storstadens invånare man ur huse för att fira regeringssegern över terroristerna. Aleppos gator fylldes med tutande bilar och jub­lande människor.

Detta nästan åtta år efter att jihadister 2012 stormat staden och lyckats ta kontroll över den östra halvan. De avrättade mängder med människor och inte sällan på ohyggliga sätt. Medan invånarna i öst fick underkasta sig ett terrorvälde så höll dock regeringsstyrkorna och de civila ut i den västra halvan av staden ända tills hela Aleppo befriades strax innan julen 2016.

2 000 KVADRATKILOMETER BEFRIAT sedan den 19 december. Drygt 1 280 kvadratkilometer befriades i provinsen Idlib och över 760 i provinsen Aleppo. På denna karta syns de befriade områdena (lila färg) fram till och med den 17 februari. Röda pilar visar SAA:s kniptångsmanöver som ledde till säkrandet av Aleppo. Lila pilar visar de troliga kommande anfallsmålen som våra källor utpekat. Inringat i blått är staden Atareb (där fotot här bredvid på de turkiska soldaterna tagits), som SAA gjort halt framför. Inringat i rött är staden Sarmada, en strategiskt viktig vägknutpunkt som var och är helt avgörande för att Turkiet och islamisterna ska kunna föra fram förstärkningar, vapen och annat till frontlinjen väster om Aleppo. Därför tror våra militära källor att den kommer att bli mål för syriska flygbombningar. Karta: ISWNews

 

Västmedia, som försökte framställa terroristerna som ”frihetshjältar” som älskades av befolkningen, vilken den ”onda regimen terrorbombade”, avbröt snabbt rapporteringen när befolkningen jublande mottog befriarna i syriska armén (SAA) och regeringstrogna miliser. Genom herkules-insatser från Syrien och Ryssland kunde Aleppo-borna mycket snabbt återgå till ett tämligen normalt liv. Terroristerna fanns dock kvar i de västra förorterna och på landsbygden i nordväst, varifrån de regelbundet terrorbesköt civilbefolkningen. Dessa kringområden har nu efter drygt tre år också befriats.

Som en konsekvens av regeringssidans framgångar nu i februari kan den internationella flygplatsen i Aleppo öppnas igen. Den 17 februari meddelade den syriske transportministern Ali Hammoud att Aleppos internationella flygplats kommer att öppna för trafikflyg och redan den 19:e genomfördes den första flygningen från Damaskus till Aleppo. Flyg till bland annat Egypten kommer att inledas därefter.

PREMIÄRFLYG ankom den 19 februari till Aleppo från huvudstaden Damaskus. Syrier ses här fira hur det första flygplanet på nästan åtta år just landat på Aleppos internationella flygplats, som tvingades vara stängd på grund av terrorbeskjutning av de turk- och väststödda ”moderata rebellerna”, trots att själva staden Aleppo befriades redan i december 2016. Foto: SANA

 

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

IT-miljardärer predikar ”demokrati” samtidigt som de är för censur enligt studie

UTRIKESEn akademisk studie utförd av forskare i USA och Tyskland har kommit fram till att teknikeliten är helt isolerade från vanliga människor. ”Vi finner att de 100 rikaste medlemmarna i IT-världen avslöjar distinkta attityder som skiljer dem både från den allmänna befolkningen och från andra rika eliter”, noterar studien.

Franska skolor under dagligt tryck från politisk islam

UTRIKESIslamistiska aktioner, inklusive dödshot mot lärare, är nu så vanliga i franska skolor att de inte längre kan överblickas. Förhållandena kan karakteriseras som ett lågintensivt krig. President Emmanuel Macrons försök att skapa en ”fransk islam” verkar stå inför stora problem. Kommer han att agera som han har lovat, och vad innebär egentligen den ”muslimska värdegrundsstadga” som flera muslimska förbund i Frankrike vägrat underteckna?

Stort genombrott för Portugals ”Trump”

UTRIKESDen avgående portugisiske presidenten omvaldes i den första omgången, men André Ventura, från Chegapartiet, fick mer än tio procentenheter mer röster än under parlamentsvalet 2019.

Twitter lanserar nytt instrument mot ”missledande information”

UTRIKESTwitter inleder nu ett pilotprojekt för ännu en funktion för att kontrollera innehållet i de meddelanden som användare publicerar på plattformen. Sedan tidigare finns möjligheten att anmäla inlägg, som då eventuellt avlägsnas, men nu skall användare själva kunna förse andras inlägg med kommentarer om de uppfattar innehållet som ”missledande”.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte avgår – kan bana väg för Salvinis återkomst

UTRIKESItaliens premiärminister Giuseppe Conte avgick på tisdagsmorgonen den 26 januari 2021, bara för att han skall kunna bilda en ny regering – om så bara sin tredje!

Social oro exploderar i Nederländerna efter corona-utegångsförbud

UTRIKESOmkring 240 personer greps, främst i Amsterdam, efter att upplopp bröt ut i minst tio städer runt om i Nederländerna på söndagskvällen. På lördagskvällen hade man det första utegångsförbudet i Nederländerna sedan slutet av andra världskriget, och polisen arresterade mängder av unga utländska män och delade ut 3 600 bötesförelägganden för brott mot utegångsförbudet.

Endast 17 procent av äldre som dött ”med” Covid-19 dog ”av” Covid-19

COVID-19Av 228 avlidna äldre på Stockholms regions Särskilda boenden för äldre (SÄBO) avled endast 36 stycken, eller 17 procent, med Covid-19 som ”dominerande dödsorsak”. För 159 av fallen, 75 procent, anges Covid-19 vara ”bidragande dödsorsak”, tillsammans med skörhet och multisjuklighet. För 17 personer, motsvarande 8 procent av fallen, anges ”sannolikt annan dödsorsak”.

City of London tar bort statyer kopplade till slavhandel

UTRIKESCity of London meddelade i torsdags att man skulle ta bort statyer av William Beckford och Sir John Cass från Guildhall, i stadsdelen Moorgate.

Gå till arkivet

Send this to a friend