Skip to Content

Aleppo säkrat. Den syriska militären har nu upprättat full kontroll över alla områden i och kring Aleppo för första gången sedan 2012. Här syns glada och uppsluppna regeringssoldater vänta på att bussas ut efter att de rensat området från jihadister. Efter att ha befriat förorter och totalt 23 byar väster och norr om storstaden har också terrorbeskjutningen mot lokalbefolkningen upphört. Västmedia rapporterade sällan eller aldrig om terrorbeskjutningen, precis som de en gång ignorerade den länge pågående och omfattande terrorbeskjutningen av civilbefolkningen i Damaskus. Stillbild: Sputnik
INRIKES

SYRIEN: Aleppo säkrat efter regeringsseger

PappersupplaganNya Tider v. 9

Områdena kring Syriens tidigare finanscentrum Aleppo har befriats efter en blixtkrigsliknande syrisk offensiv där, som tvingade islamisterna att fly hals över huvud. Internationella flygplatsen har nu öppnat efter att ha varit stängd i nästan åtta år. Trump försökte efter ett telefonsamtal med Erdogan, som han prisade, att sätta press på Syrien och Ryssland att avbryta offensiven mot terroristerna i Idlib. Moskva har helt avfärdat dessa utspel från Washington och Ankara. Situationen är nu så pressad för terroristerna i al-Qaida att Turkiet inte längre har tid att dölja vapenleveranserna till dem, som nu sker helt öppet.

Publicerad: 24 februari, 2020, 17:25

  • Svenska

Läs även

Den 16 februari hade alla förorter och byar väst och nordväst om Aleppo befriats. Samma kväll gav sig storstadens invånare man ur huse för att fira regeringssegern över terroristerna. Aleppos gator fylldes med tutande bilar och jub­lande människor.

Detta nästan åtta år efter att jihadister 2012 stormat staden och lyckats ta kontroll över den östra halvan. De avrättade mängder med människor och inte sällan på ohyggliga sätt. Medan invånarna i öst fick underkasta sig ett terrorvälde så höll dock regeringsstyrkorna och de civila ut i den västra halvan av staden ända tills hela Aleppo befriades strax innan julen 2016.

2 000 KVADRATKILOMETER BEFRIAT sedan den 19 december. Drygt 1 280 kvadratkilometer befriades i provinsen Idlib och över 760 i provinsen Aleppo. På denna karta syns de befriade områdena (lila färg) fram till och med den 17 februari. Röda pilar visar SAA:s kniptångsmanöver som ledde till säkrandet av Aleppo. Lila pilar visar de troliga kommande anfallsmålen som våra källor utpekat. Inringat i blått är staden Atareb (där fotot här bredvid på de turkiska soldaterna tagits), som SAA gjort halt framför. Inringat i rött är staden Sarmada, en strategiskt viktig vägknutpunkt som var och är helt avgörande för att Turkiet och islamisterna ska kunna föra fram förstärkningar, vapen och annat till frontlinjen väster om Aleppo. Därför tror våra militära källor att den kommer att bli mål för syriska flygbombningar. Karta: ISWNews

 

Västmedia, som försökte framställa terroristerna som ”frihetshjältar” som älskades av befolkningen, vilken den ”onda regimen terrorbombade”, avbröt snabbt rapporteringen när befolkningen jublande mottog befriarna i syriska armén (SAA) och regeringstrogna miliser. Genom herkules-insatser från Syrien och Ryssland kunde Aleppo-borna mycket snabbt återgå till ett tämligen normalt liv. Terroristerna fanns dock kvar i de västra förorterna och på landsbygden i nordväst, varifrån de regelbundet terrorbesköt civilbefolkningen. Dessa kringområden har nu efter drygt tre år också befriats.

Som en konsekvens av regeringssidans framgångar nu i februari kan den internationella flygplatsen i Aleppo öppnas igen. Den 17 februari meddelade den syriske transportministern Ali Hammoud att Aleppos internationella flygplats kommer att öppna för trafikflyg och redan den 19:e genomfördes den första flygningen från Damaskus till Aleppo. Flyg till bland annat Egypten kommer att inledas därefter.

PREMIÄRFLYG ankom den 19 februari till Aleppo från huvudstaden Damaskus. Syrier ses här fira hur det första flygplanet på nästan åtta år just landat på Aleppos internationella flygplats, som tvingades vara stängd på grund av terrorbeskjutning av de turk- och väststödda ”moderata rebellerna”, trots att själva staden Aleppo befriades redan i december 2016. Foto: SANA

 

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Qwertyu1234

    När det gäller rapporteringen från Syrien så har jag för länge sedan slutat läsa MSM. Där råder en klippa/klistra-kultur som innebär att har man läst en artikel så har man läst alla. Magda Gad i Expressen är dock ett lysande undantag men så jobbar hon också mitt i krutdurken. Nu får jag också lägga till Christer Ericsson som ett sanningsvittne.

  • RL, Vallentuna

    Syrien tycks inte kunna få vara ifred för grannarna. Om jag varit president Assad hade jag funderat på att ansluta Syrien som en autonom republik inom Ryska federationen , för att vara garanterad säkerhetshjälp.

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Har Ungern blivit en diktatur?

UTRIKESMånga medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Nordkorea avfyrar fler missiler än någonsin mitt i coronakrisen

UTRIKESNordkorea har avfyrat vad som beskrivs som två kortdistansmissiler i havet utanför sin östkust söndagen den 22 mars. Detta är den senaste incidenten i en aldrig tidigare skådad mängd av uppskjutningar, något som av Sydkorea betecknas som ”olämpligt” mitt i den globala coronaviruspandemin, rapporterar Reuters.

Hydroxiklorokin – en kontroversiell behandling mot coronaviruset

UTRIKESMirakelbehandling eller ett villospår? Debattens vågor går höga i Frankrike i frågan. Samtidigt har Ungern förbjudit exporten av ett parti på fyra ton klorokin. Nya Tider ger en kort beskrivning om vad som är känt om effekten av klorokin och dess derivat på coronavirus.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

Gå till arkivet

Send this to a friend