Skip to Content

TURKISKA FÖRSTÄRKNINGAR fortsätter strömma in i Syrien. Denna konvoj anlände den 3 mars till byn Batbu i norra delen av Idlibprovinsen, där den lastade av pansar. Den innehöll bland annat M113 (i bild) och ACV-15 pansarbandvagnar, Leopard 2A4 stridsvagnar och Atilgan mobilt luftvärn (infälld bild). Det sistnämnda innebär att Turkiet nu fört in luftförsvarssystem i Syrien, vilket ökar hotet mot syriska luftstridskrafter. Stillbilder: STEP News
UTRIKES

Syrien och Turkiet i öppet krig

PappersupplaganNya Tider v. 11

Syrien och Turkiet befinner sig sedan den 1 mars i öppet krig efter att turkisk militär sedan februari fört in tusentals soldater och pansar­fordon i Idlibprovinsen, där islamist­terroristerna har sitt sista fäste i Syrien. Ankara har inte formellt förklarat krig mot Damaskus, men startade då Operation Vårsköld för att understödja islamist­terro­risterna. Turkiet, som har Natos näst starkaste armé, har dock inte lyckats stoppa den syriska arméns framryckning i denna nordvästra del av det sedan nio år krigshärjade landet. Nya Tider sammanfattar här mark- och luftkriget i Syrien de senaste två veckorna samt granskar väst­medias bedrägliga rapportering om de som flyr till Turkiet.

Publicerad: 11 mars, 2020, 16:28

 • Svenska

Läs även

Sent på onsdagskvällen den 4 mars sköt syriska luftförsvarsstyrkor ned ytterligare en turkisk drönare. Det var en beväpnad spaningsdrönare av typen Bayraktar-TB2 tillhörande den turkiska arméns flygstyrkor. Det blev den tionde turkiska drönaren som syriskt luftförsvar skjutit ned över Idlibprovinsen på bara 72 timmar.

Den senast nedskjutna var en av sex drönare som Turkiet nyligen förflyttat från en flygbas i den östliga provinsen Batman till en i sin sydligaste provins Hatay, som gränsar till den nordvästra syriska provinsen Idlib. Det är från Hatayprovinsen som turkiska förstärkningar, tusentals soldater och fordon förts in i Syrien sedan början på februari (se NyT v.9/2020).

Den 1 mars påbörjade Ankara Operation Vårsköld, en de facto-invasion av Syriens nordvästra provins Idlib. Detta efter att den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans ultimatum till Syrien löpt ut den 29 februari. Ankara krävde i det att Damaskus skulle lämna tillbaka alla befriade områden, över två tusen kvadratkilometer, i Idlibprovinsen till de turkstödda islamistgrupperna där. Ankara, som hotat med att förklara krig mot Damaskus, gick då utan krigsförklaring till en omfattande attack mot syriska mark- och luftstridskrafter i Idlibprovinsen.

Turkiskt drönarkrig

I slutet av februari härjade turkiska drönare fritt över Idlib och kunde närmast ohotat angripa syriska militärkonvojer, pansarfordon och artilleriställningar. Turkiet, som tidigare helt och hållet fabulerat framgångsrika attacker på syriska mål och stora förluster för regeringsstyrkorna, kunde denna gång presentera bildbevis. Även om Ankara återigen överdrev kraftigt, så blev det denna gång kännbara förluster för syrierna – både i manskap och pansar. Dock långt från de ”tusentals soldater” och ”hundratals pansarfordon” som Turkiet påstod sig ha ”neutraliserat”.

BYRAKTAR TB2 är en turkisktillverkad beväpnad spaningsdrönare med begränsad lastkapacitet och därmed begränsad attackförmåga, som Ankara satt in mot syriska regeringsstyrkor. Drönaren har ett vingspann på 12 meter, kan flyga upp till 6 850 meters höjd i lite drygt 24 timmar, vilket är lång tid för denna typ av medelstor drönare. Infällt syns markmålsroboten MAM-L som tillverkas av turkiska Roketsan. Den är specialframtagen för just drönare, med en vikt på endast 22 kilo och längd på 1 meter. Den kan träffa mål på upp till 8 eller 14 kilometers avstånd beroende på version/navigationssystem. Kollage: F-16.net

 

Det såg under några dygn mörkt ut för Syrien och dess militär som samtidigt fick se tre attackflygplan avsedda för markattack och tidigare också flera helikoptrar nedskjutna. De sköts ned av specialtränade turkiska soldater med bärbara luftvärnsrobotar, så kal­la­de MANPADS, och i minst ett fall av turkiska F-16 stridsflygplan som avfyrade sina jaktrobotar vid gränsen.

Turkiskt stridsflyg undviker att flyga in i Syrien där både ryskt luftvärn och jaktflyg vakar, vilka tidigare flera gånger varnat turkarna. Samtliga av de nedskjutna syriska flygplanspiloterna utom en överlevde, varav en räddades av en syrisk undsättningsstyrka bakom fiendens linjer. Många undrade varför de många turkiska drönarna tilläts härja fritt i flera dygn, utan att ryskt och syriskt jaktflyg eller luftvärn ingrep. Syrien har till exempel en strategisk reserv på drygt 30 stycken Mig-29:or, varav 10-20 har genomgått betydande moderniseringar, vilka mest stått i hangarer i Damaskus och dammat sedan kriget började. De förblev även nu där och ryskt jaktflyg ingrep inte heller.

Nya Tiders syriska källor uppger att detta beror på att Moskva via bakkanaler försökte få Ankara att avbryta Operation Vårsköld och därmed drönarkriget. Turkiet vägrade och Ryssland, som inte själva vill ge sig i krig med Nato­landet Turkiet, gav klartecken till Damaskus att skjuta ner drönarna.

NEDSKJUTEN TURKISK DRÖNARE. En av flera Byraktar TB2 spanings- och attackdrönare som syriska armén skjutit ner i början på mars. Denna sköts ned på kvällen den 4 mars av en rysktillverkad Pantsir-S1, en mobil luftvärns­enhet som är mycket effektiv mot luftmål på låg och medelhög höjd. På nedre bild syns tydligt vilken modell det gäller. Trots detta har flera medier rapporterat felaktigt. Stillbilder: SANA

Framgång följt av svidande nederlag

Den 12 februari hade den syriska armén med avgörande hjälp från elitdivisionen Tigerstyrkan säkrat den strategiska staden Saraqib, där de två viktiga motorvägarna M4 och M5 sammanstrålar, en milstolpe i det nio år långa syriska kriget (se NyT v.8/2020). Sista veckan i februari gick dock Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som är al-Qaida i Syrien, och andra islamistgrupper till motattack mot Saraqib.

De temporärt framgångsrika turkiska drönarna sammantaget med omfattande turkiskt underrättelse- och artilleriunderstöd till HTS/al-Qaida gjorde att terroristerna kunde återta Saraqib från syrierna. Turkiska drönare hade sett Tigerstyrkan lämna området och de kunde också fördröja elitstyrkan, när den skyndade tillbaka för att undsätta försvararna, så att jihadisterna hann ta staden.

OSTOPPBARA TIGERSTYRKAN eller 25:e Specialdivisionen, som den heter i dag, är det mest framgångsrika förbandet inom SAA. Här syns stridshärdade soldater ur Tigerstyrkan vänta på anfallsorder. De har flera gånger drivit både terrorister och turkiska soldater på flykten. ”Tigrarna” var bland annat helt avgörande för att säkra motorvägen M5 och den strategiska staden Saraqib. Det var efter att elitstyrkan drogs tillbaka som jihadisterna kunde återockupera staden några dygn före månadsskiftet. Tigerstyrkan fick därför i hast återvända för att än en gång återta staden där M4 och M5 sammanstrålar. Tigerstyrkan är vid sidan av några enheter ur 4:e pansardivisionen (livgarde som under flera år stannade i huvud­staden och skyddade maktcentret i Damaskus), delar ur 5:e Legionen och en handfull miliser – som libanesiska Hizbollah och vissa enheter ur palestinska Liwa al-Quds – några av de få förband och enheter som har fullvärdig offensiv stridsduglighet, vilket gör att de ofta får agera brandkårsstyrkor och ila mellan olika frontavsnitt. Stillbild: Anna.

 

Tigerstyrkan leds av den levande legenden Suheil al-Hassan (kliver in i bil) som är en tidigare syrisk underrättelseofficer som rysk militär fick ögonen på. Därför har Tigerstyrkan de bästa ryska vapnen som Moskva skickar till Syrien och generalen bevakas dygnet runt av ryska Spetsnaz-soldater (de med solglasögon). Foto: Twitter

 

Damaskus reagerade sent omsider på drönarhotet, efter klartecken från Moskva, och regeringsstyrkorna förde i all hast fram mobilt luftvärn till Idlib. Främst då mobila enheter av rysktillverkade Pantsir-S1 och BUK-M2. Dessa kunde tämligen omgående börja skjuta ner de turkiska drönarna så att de syriska markstyrkorna återigen kunde manövrera fritt. Syriska regeringsstyrkor med Tigerstyrkan och hjälp av den libanesiska shiamilisen Hizbollah, känd för sin höga moral och stridsduglighet, kunde efter att luftrummet säkrats jaga terrorister och turkiska soldater på flykten.

Den 2 mars var Saraqib återigen helt under syrisk armékontroll och senare under dagen, runt klockan 17 lokal tid, rullade ett ryskt militärpolisförband in i den strategiska staden för att säkra motorvägsknuten och blockera nya attacker från den turkiska militären. Även på andra platser kunde förlorade områden tas tillbaka av syriska armén, som även fortsatte att befria nya områden i främst södra Idlib-provinsen.

GENERALMAJOR IGOR KONASJENKOV är det ryska försvarsdepartementets chefstalesman. Han sade den 4 mars att Sochi-avtalet gällande Idlibprovinsen, som Ryssland och Turkiet kom överens om i september 2018, inte efterföljs. Han påpekade också att de observationsposter som Turkiet tilläts upprätta under avtalet nu vuxit samman med al-Qaidas befästningar, där nu turkiska soldater och terrorister står sida vid sida.
– Terroristernas befästa områden har praktiskt taget vuxit samman med turkiska observationsposter som inrättats i enlighet med avtalet, konstaterade Konasjenkov.
Generalmajoren påtalade också indignerat att ”[drönar]attacker och massiva artilleribeskjutningar av angränsande fredliga[civila] bosättningar och av den ryska flygbasen Khmeimim har förvandlats från sporadiska till dagliga”. Foto: InsideOver

Syriens fiender alltmer desperata

Kort innan syriska armén (SAA) lyckades säkra Saraqib försökte en grupp på runt 15 terrorister, eventuellt tillhörande de ökända Vita hjälmarna, att genomföra en falskflagg-attack med kemiska vapen som västs etablissemang och media – som så många gånger tidigare – sedan skulle kunna skylla på den syriska ”regimen”. Terroristerna försökte detonera behållare med stridsgas.

Detta avslöjar det Ryska försoningscentret i Syrien, som berättar att terroristerna av misstag öppnat en av behållarna, vilket resulterade i en läcka. Förövarna utsattes för ”betydande kemisk förgiftning” och misslyckades därmed med att detonera behållarna och genomföra attacken, meddelade centret. Tidigare på dagen hade försoningscentret varnat för att just de Vita hjälmarna höll på att filma en iscensatt provokation i Saraqib, efter att ha levererat 400 liter av ett kemiskt (strids)medel.

När de flesta av Turkiets drönare över Idlib skjutits ned, falskflagg-attacken med kemvapen i Saraqib misslyckats och det också stod klart att Turkiets försök att hjälpa HTS/al-Qaida att återta förlorade områden misslyckats – började terroristernas understödjare runt om i världen att reagera. USA:s utrikesminister Mike Pompeo lovade den 3 mars att ge 108 miljoner dollar i ”humanitärt bistånd” till ”det syriska folket” (läs: al-Qaida) och James Jeffrey, som är USA:s särskilda sändebud för Syrien, lovade samma dag omfattande amerikansk militär hjälp till Turkiet och därmed indirekt till al-Qaida.

– Vi är villiga att tillhandahålla – till exempel presidenten [Trump] nämnde detta – ammunition, sade Jeffrey, och förklarade att ”Turkiet är en Nato-allierad. Vi har ett mycket, mycket stort utländskt militärt försäljningsprogram. Mycket av det [turkiska] militären använder är amerikansk utrustning. Vi kommer att se till att utrustningen är klar och användbar”. Jeffrey påtalade också att USA delar underrättelser med Turkiet via Nato och betonade att Washington kommer att se till att Turkiet ”har det de behöver där”.

SYRIENS FIENDER återfinns i de flesta västmaktsledningar. Här syns USA:s utrikesminister Mike Pompeo (t.h.) och ambassadör James Jeffrey, som är USA:s särskilda sändebud i Syrien. De vill ge pengar till ”Syriens folk”, men bara de i Idlib där al-Qaida ”råkar” finnas, och förse det allierade Natolandet Turkiet med ammunition och underrättelser. Detta trots att Turkiet nu helt öppet ger vapen och till och med pansar till al-Qaida, som turkisk militär också nu öppet ger artilleriunderstöd och strider sida vid sida med.
Det kan här vara värt att minnas att al-Qaida var de som Washington hävdade genomförde terrordådet 9/11 år 2001 i bland annat New York, där nästan 3 000 amerikaner miste livet. USA startade då ”Kriget mot terrorn” och invaderade två länder, Afghanistan 2001 och Irak 2003. I Afghanistan för att jaga al-Qaida, samma terrorgrupp som Turkiet nu helt öppet understödjer. Kriget mot terrorn och det i Afghanistan pågår fortfarande över 18 år senare, men Washington tycks ha glömt vem fienden var.
Foto: U.S. Department of State

 

Även i Västeuropa hördes liknande röster. Bland andra den holländske parlamentarikern Stef Blok krävde den 4 mars att Nato upprättar en flygförbudszon över Idlib-provinsen. Tongångar som hörts varje gång de väst- och turkstödda islamisterna haft motgångar under det syriska kriget. Blok uppmanade också Europa att öka sitt stöd till Turkiet (sic!), som på samma gång invaderar Syrien militärt och Europa med hjälp av muslimska flyktingar.

Flyktingar som vapen

Västmedias rapportering fortsätter att försöka framställa det syriska folkets ansträngningar att återta och befria sitt land från utlandsstödda och oftast tillresta islamistterrorister, som att ”Assad-regimen” för krig mot sitt eget folk, som nu tvingas fly en masse till Turkiet.

Att de flesta av de tusentals civila som nu flyr är familjemedlemmar till de över ett hundra tusen islamistterrorister som finns i Idlibprovinsen, talar däremot västmedia tyst om. De flesta vanliga syrier har sedan länge flytt det islamistiska förtrycket i den terrorkontrollerade Idlibprovinsen till regeringskontrollerat område, och de som inte kunde det stannar och mottar syriska armén som befriare.

”MODERATA REBELLER” som västmedia brukar benämna islamisterna i Idlib är i realiteten oftast terrorister. Här syns medlemmar ur Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som är al-Qaida i Syrien, bära Islamiska statens (IS) emblem på ärmen. Det finns otaliga sådana foton och videor från i år, vilket bekräftar det Nya Tiders syriska källor tidigare berättat om att al-Qaida och IS återigen samarbetar i Syrien. Det påvisar också att västmakterna och Turkiet, som såklart vet detta, inte har några problem att stödja båda dessa terrorgrupper. Detta bådar mycket illa för de vapenlösa och därmed också skyddslösa befolkningarna i Västeuropa när Turkiet nu försöker att återskapa den sunnimuslimska massinvandringen från krisåret 2015. Bland dessa återfanns otaliga krigshärdade islamister. Foto: Twitter

 

Islamisterna, deras sympatisörer och familjer – som under lång tid avlönats och underhållits av Ankara – finns bland de muslimska migranter som Turkiet sedan bussar till grekiska gränsen för att i praktiken invadera Europa. Kvinnor och barn används sedan av islamisterna och västmedia för att ge intrycket av att det är vanliga syriska flyktingar det handlar om, fast de flesta i själva verket är unga män i vapenför ålder från många andra länder än Syrien.

Det som sker nu är en de facto islamistisk dubbelinvasion på Erdogans order, en mot det sekulära Syrien och en mot det kristna Europa – allt understött och påhejat av Nato och etablissemanget i Väst.

Slagsmål i turkiska parlamentet

Det är inte bara västvärldens befolkningar – vilka sent omsider börjat inse vad som sker i Syrien – som är rasande på att deras regeringar understödjer islamistterrorister.Många i Turkiet är också upprörda över att landets soldater skickas till det som många turkar ser som broderlandet Syrien för att hjälpa islamistiska terrororganisationer som al-Qaida mot den syriska armén.

Att nu över 60 turkiska soldater också dödats i strider för att undsätta al-Qaida har skapat stor förbittring. Oppositionen protesterar högljutt och den 4 mars utbröt vilt slagsmål i turkiska parlamentet mellan medlemmar av Erdogans Rättvise- och utvecklingsparti (AKP) och medlemmar ur det ledande oppositionspartiet Republikanska folkpartiet (CHP). Dessa partier är i mycket varandras motsatser.

VILT SLAGSMÅL utbröt den 4 mars i det turkiska parlamentet mellan Erdogans islamister inom AKP och sekulära socialister inom det största oppositionspartiet CHP. Bråket utlöstes enligt en journalist på plats av att CHP-parlamentarikern Engin Özkoç angrep Erdogan verbalt och kal­la­de den turkiske presidenten för ”Satan”.
– Du är Satan som gör affärer med USA [gällande Idlib] och skickade våra soldater att dö för detta, uppges Özkoç ha sagt, vilket fick uppretade AKP-islamister att gå till attack. I storbråket kunde välklädda medelålders och äldre män ses springa på bord för att kasta sig över hatade motståndare och rena knytnävsslagsmål utbröt mellan flera antagonister. Detta skedde efter att Turkiet förlorat minst 60 soldater, över ett dussin drönare och annan utrustning i strider mot syriska armén i Idlib-provinsen.
Stillbild: Ruptly

 

AKP betraktades en gång som ett konservativt och moderat islamistiskt parti, men har under Erdogans ledning blivit ett radikalt islamistparti med nära band till både Muslimska brödraskapet och de väpnade islamist- och terrorgrupper som Turkiet under Erdogans ledning stödjer i Syrien.

CHP är ett antikommunistiskt socialistparti och kan i mycket betraktas som ett mittenparti i Turkiet. CHP är det äldsta politiska partiet i Turkiet, officiellt grundat i september 1923 av landsfadern och nationalisten Kemal Atatürk. Han skapade det moderna Turkiet och var dess förste president från 29 oktober 1923 fram till sin död 1938. Partiet hade under 1900-talet en enorm betydelse för skapandet av det moderna Turkiet, med sekulära och socialistiska värderingar, något Erdogan i mycket lyckats få ogjort. Slagsmålet i parlamentet kan förenklat beskrivas vara mellan sekulära (CHP) och islamister (AKP).

Turkiets invasion av Syrien har upprepade gånger mötts av missnöje från oppositionspartier, inte minst då kurdiska. De har ofta protesterat mot Erdogans militära inblandning i Syrien, som tidigare mest drabbat kurderna där. Oppositionen vill istället se fredssamtal med Damaskus.

Det börjar även mullra inom turkiska militären, där delar av den genomförde en misslyckad militärkupp mot Erdogan så sent som sommaren 2016. Militärkuppen slogs då ned av Muslimska brödraskapet, som mobiliserade sina islamister ut på gatorna, samt säkerhetstjänsten MIT och polisen som Erdogan tidigare hade rensat ut just för att kunna användas i en sådan situation. Det var inte den första militärkuppen i Turkiet och kommer heller inte vara den sista.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • LookMoo

  Rent spontant så får man en känsla av att skribenten är SAA och Rysslands vänlig. Men fakta i artikeln går att verifiera som korrekta.

  Kan man (Turkiet) inte vinna kriget på den Syriska fronten kanske man kan distrahera med ett litet krig på den Grekiska. Chansen är stor att det blir en urladdning mot Grekland.

  Turkiska turismnäringen lär kollapsa 2020 pga Corona.

 • Bergeloo

  usa/israel är spindeln i nätet, erdogan lakejen en världsregering i sionistisk anda på gång.
  disqus ger fan i komentaren.

 • Knutkalas

  den där erdogan har verkligen förstört turkiet med hjälp av väst å inte minst USA

 • Siegfried

  Håller med Bergeloo • för 4 dagar sedan

  Usrael är spindeln i nätet och har triggat samtliga krig i ME-NA-länderna de senaste 75 åren!

Tidig demokrati i Norden

KULTURDe nordiska vikingasamhällena var mer demokratiska än vi kanske tror. Då vi läser om vikingar och deras härjningar i världen, kanske vi tänker att de var mycket ociviliserade och våldsamma. Men det är inte hela sanningen om vikingar. Det fanns samtidigt med våldet en kultur med etablerad ordning för ett demokratiskt beslutsfattande bland fria män, som handlade om lag och rätt, konfliktlösning, sociala frågor och politik, det vill säga maktfrågor.

Bakläxa för DO: Högljudda romer diskriminerades ej – Men att övervaka snatteridömda romer är olagligt, slår Göta hovrätt fast.

INRIKESI ett mål mot butiken Sagoland i Linköping bestämde Linköpings tingsrätt förra året att tre romer skulle få totalt 75 000 kronor i skadestånd för att personalen övervakat dem inne i butiken. Göta hovrätt river nu upp domen då det inte står klart att personalen faktiskt övervakat romerna. Att göra det hade varit straffbart, slår hovrätten fast, trots att romerna är dömda för snatteri både före och efter händelsen.

Samhällsansvaret som försvann

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGSkulle du riskera ditt liv för andra som bor i Sverige? Skulle de göra det för dig? Veckans debattör, professor Karl-Olov Arnstberg, ställer saker på sin spets när han resonerar kring samhällspåfrestningar och jämför offerviljan i det homogena Japan med plundringsvågen i det mångkulturella Louisiana. Vilken väg väljer Sverige?

USA har nu flest smittade i världen

UTRIKESEfter flera dagar med omfattande och snabb ökning av antalet smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 i USA har man under torsdagen både passerat Italien, det värst drabbade landet i Europa, och Kina som länge varit det värst drabbade landet i världen. Under torsdagen rapporterade de amerikanska myndigheterna stora ökningar, totalt 13 121 nya fall vilket fick det totala antalet smittade att stiga till 81 332.

Alternativ för Tyskland upplöser etnonationell ”flygel”

UTRIKESPartistyrelsen för Alternativ för Tyskland fattade två beslut vid sitt sammanträde den 20 mars; den radikala ”flygeln” inom partiet skall upplösa sig själv och den kontroversielle läkaren och författaren Wolfgang Gedeon utesluts ur partiet. Ända sedan partiet höll sin årliga konferens i månadsskiftet till december har frågorna om Gedeons medlemskap respektive ”flygelns” ställning diskuterats, såväl internt inom partiet som i media.

Marockan mördade sin hyresvärd – utvisas inte

INRIKESFör knappt ett år sedan hittades en ung kvinna från Marocko död i en lägenhet i Stockholm. Hon hade knivhuggits till döds, troligen inför ögonen på sin ettårige son som hade lagt sig att sova ovanpå sin mammas döda kropp när polisen anlände. Hennes landsman Abdelali El Hachimi, 34, som varit inneboende hos offret och hennes make, dömdes nyligen av Svea hovrätt till livstids fängelse för mordet – men utan något utvisningsyrkande från åklagaren.

Lojaliteter och politik i tider av coronavirus

UTRIKESUppgifter gällande antalet infekterade personer, avlidna och tillfrisknade varierar och relateras inte alltid till ländernas befolkningsstorlek. Tyska medier hade synpunkter på en diskrepans mellan uppgifter från John Hopkins Institute i Baltimore och tyska uppgifter från Robert Koch-Institutet i Tyskland. Det måste konstateras att antalet döda i coronavirussjukdomar i Tyskland är lågt. Det är därför som flera tyska delstater erbjuder såväl Frankrike som Italien medicinsk hjälp.

500 miljarder kronor till bankerna för att hjälpa coronadrabbade företag

ANALYSRiksbanken offentliggjorde den 13 mars ett beslut om att tillhandahålla 500 miljarder kronor i lån till bankerna med nollränta. Syftet är att möjliggöra lån till livskraftiga företag som får problem grundade på coronavirusets härjningar. Bankerna måste dock kräva en säkerhet för lånen. Bankerna får en möjlighet att låna ut men det finns en risk att pengarna inte kommer till de som behöver dem bäst, eftersom lånebehovet beror på sämre lönsamhet.

Gå till arkivet

Send this to a friend