Skip to Content

Skatteverket tilldelade Vahid ett extra samordningsnummer i oktober 2013 på polisens begäran. Eftersom Vahid inte uppgav sin rätta identitet och polisen saknar möjligheter att tvinga fram den, fick han helt enkelt en ny. Foto: Nya Tider, Polisen
INRIKES

Systemhaveri: Så kunde Vahid behålla dubbla identiteter

PappersupplaganNya Tider v. 10

I Nya Tider v. 7/2019 berättade vi om Vahid Khodamoradi, som trots en utvisningsdom fortfarande befinner sig i Sverige med dubbla identiteter. Vi grävde vidare för att se hur svenska myndigheter behandlat Vahids fall, och fick en inblick i ett havererat asylsystem där den vänstra handen inte vet vad den högra gör. Att Vahid kunnat behålla sina dubbla identiteter är inte särskilt oväntat – uppdraget att rapportera den extra identiteten till myndigheterna låg nämligen på Vahid själv.

Publicerad: 6 mars, 2019, 17:09

  • Svenska

Läs även

– Den där bilden är min. Behåll den i telefonen som ett minne. Om du publicerar den någonstans ska jag komma efter dig!

Vahid Khodamoradi har dittills varit förrädiskt trevlig mot Nya Tiders fotograf, som skickats ut för att ta bilder av honom i Solna tingsrätt. Under rättegången, som gällde olovlig körning, förnekade Vahid brott och ville ha advokat. Domaren upplyste honom om att han inte har rätt till offentlig försvarare i ett så trivialt mål där högsta straffpåföljd kunde bli dagsböter. Vahid ville då anlita en egen advokat, på egen bekostnad.

– Jag fick intrycket att han krånglade så mycket som möjligt. Han vet hur systemet fungerar. Han uppträdde hela tiden mycket lugnt och korrekt, berättar Nya Tiders fotograf.

Vi har tidigare berättat om hur Vahid lyckats undvika hårdare straff genom att domstolen inte kände till att han redan var straffad under en annan identitet. Han har, trots utvisningsbeslut och upprepade brottsdomar, tack vare sina dubbla identiteter blivit kvar i Sverige, och till sist beviljats uppehållstillstånd. Efter att ha grävt vidare i fallet kan vi konstatera att det illustrerar ett byråkratiskt haveri.

Vahid Khodamoradi, 36, hotade Nya Tiders fotograf i Solna tingsrätt. Förra året polisanmäldes han för att ha hotat sin hyresvärd med skjutvapen, en utredning som fortfarande pågår. Foto: Nya Tider

 

Viktig information skickas inte från den ena myndigheten till den andra. Medan alla andra myndigheter använder personnummer eller temporära samordningsnummer för att identifiera invandrare, använder Migrationsverket ett system med namn och datum – och det är invandraren själv som förväntas samordna sina uppgifter mellan de olika myndigheterna.

Nya Tiders undersökning visar att Vahid tilldelats en extra identitet av Skatteverket, häpnadsväckande nog, på polisens begäran, helt enkelt genom att vägra att uppge sin rätta identitet och kasta om sina namn. När han flera år senare fick uppehållstillstånd skickades inte viktig information mellan myndigheterna, utan Skatteverket litade helt enkelt på att Vahid själv skulle berätta om han eventuellt hade några extra identiteter.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Carola Svahn

    Man baxnar över denna ständiga inkompetens/”se mellan fingrarna”-attityd.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Alexander Bard: ”TV4 fick order från USA att sparka mig”

REPORTAGEDebattören och mångsysslaren Alexander Bard hamnade återigen i hetluften i juni. Efter att ha kritiserat Black Lives Matter sparkades han under uppseendeväckande former från juryn i TV4-programmet Talang. Nu talar Bard ut i en exklusiv intervju för Nya Tider om vad som egentligen hände när drevet gick. Han berättar också varför han tror att Liberalerna är på väg att dö ut och varför framtiden istället tillhör Medborgerlig Samling och Alternativ för Sverige.

Ann Lindes nya lögner för medier

INRIKESDen svenska utrikesministern Ann Lindes arroganta ton, undermåliga engelska och direkta lögner i den uppmärksammade intervjun med Deutsche Welle har uppenbarligen inte lett till någon självkritik. Nu granskar den danska radions program Detektor hennes uttalande i Dagens Nyheter den 16 juni om att danska turister uppvisar ett riskabelt beteende när de besöker Sverige. Sveriges utrikesminister hävdade i intervjun att hon fått ”väldigt mycket mejl” om danskarnas beteende i Sverige. När Detektor begär ut mejlen visar det sig att bara en person hade klagat.

Gå till arkivet

Send this to a friend