Skip to Content

Skatteverket tilldelade Vahid ett extra samordningsnummer i oktober 2013 på polisens begäran. Eftersom Vahid inte uppgav sin rätta identitet och polisen saknar möjligheter att tvinga fram den, fick han helt enkelt en ny. Foto: Nya Tider, Polisen
INRIKES

Systemhaveri: Så kunde Vahid behålla dubbla identiteter

PappersupplaganNya Tider v. 10

I Nya Tider v. 7/2019 berättade vi om Vahid Khodamoradi, som trots en utvisningsdom fortfarande befinner sig i Sverige med dubbla identiteter. Vi grävde vidare för att se hur svenska myndigheter behandlat Vahids fall, och fick en inblick i ett havererat asylsystem där den vänstra handen inte vet vad den högra gör. Att Vahid kunnat behålla sina dubbla identiteter är inte särskilt oväntat – uppdraget att rapportera den extra identiteten till myndigheterna låg nämligen på Vahid själv.

Publicerad: 6 mars, 2019, 17:09

  • Svenska

Läs även

– Den där bilden är min. Behåll den i telefonen som ett minne. Om du publicerar den någonstans ska jag komma efter dig!

Vahid Khodamoradi har dittills varit förrädiskt trevlig mot Nya Tiders fotograf, som skickats ut för att ta bilder av honom i Solna tingsrätt. Under rättegången, som gällde olovlig körning, förnekade Vahid brott och ville ha advokat. Domaren upplyste honom om att han inte har rätt till offentlig försvarare i ett så trivialt mål där högsta straffpåföljd kunde bli dagsböter. Vahid ville då anlita en egen advokat, på egen bekostnad.

– Jag fick intrycket att han krånglade så mycket som möjligt. Han vet hur systemet fungerar. Han uppträdde hela tiden mycket lugnt och korrekt, berättar Nya Tiders fotograf.

Vi har tidigare berättat om hur Vahid lyckats undvika hårdare straff genom att domstolen inte kände till att han redan var straffad under en annan identitet. Han har, trots utvisningsbeslut och upprepade brottsdomar, tack vare sina dubbla identiteter blivit kvar i Sverige, och till sist beviljats uppehållstillstånd. Efter att ha grävt vidare i fallet kan vi konstatera att det illustrerar ett byråkratiskt haveri.

Vahid Khodamoradi, 36, hotade Nya Tiders fotograf i Solna tingsrätt. Förra året polisanmäldes han för att ha hotat sin hyresvärd med skjutvapen, en utredning som fortfarande pågår. Foto: Nya Tider

 

Viktig information skickas inte från den ena myndigheten till den andra. Medan alla andra myndigheter använder personnummer eller temporära samordningsnummer för att identifiera invandrare, använder Migrationsverket ett system med namn och datum – och det är invandraren själv som förväntas samordna sina uppgifter mellan de olika myndigheterna.

Nya Tiders undersökning visar att Vahid tilldelats en extra identitet av Skatteverket, häpnadsväckande nog, på polisens begäran, helt enkelt genom att vägra att uppge sin rätta identitet och kasta om sina namn. När han flera år senare fick uppehållstillstånd skickades inte viktig information mellan myndigheterna, utan Skatteverket litade helt enkelt på att Vahid själv skulle berätta om han eventuellt hade några extra identiteter.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Carola Svahn

    Man baxnar över denna ständiga inkompetens/”se mellan fingrarna”-attityd.

Sveriges avgift till EU kommer öka med hela 55 procent

ANALYSEU:s nya långtidsbudget för perioden 2021-2027 presenteras av Kommissionen som ”modernare, tydligare och enklare”. Att det kommer att bli väsentligt dyrare för Sverige är dock klarlagt. Vi riskerar också att få ett minskat stöd tillbaka, genom ”moderniseringen”. Kort sagt, Sverige ser ut att förlora både på gungorna och karusellen.

Fyra MENA-kvinnor i Linköping döms för grov mordbrand

PÅ PLATSDen 9 maj meddelade Linköpings tingsrätt dom i målet mot ”MENA-ligan”, bestående av nio stycken kvinnor från Mellanöstern och Afrika i åldern 19 till 25 år. Domen är ett svårt bakslag för åklagaren, men fyra kvinnor döms i alla fall för grov mordbrand till kännbara fängelsestraff. Rättsprocessen har kostat skattebetalarna mångmiljonbelopp. Nya Tider var på plats i Linköping.

Terrordebatt i riksdagen

RIKSDAGENAdam Marttinen (SD) anklagade i en riksdagsdebatt om terrorism den sittande regeringen för att agera passivt när IS-terrorister återvänder från slagfältet i Syrien och Irak. Han krävde att utländska terrorister ska kunna utvisas på livstid från Sverige. Under debatten ifrågasatte Marttinen också Vänsterpartiets kopplingar till vänsterns terrororganisation AFA, en grupp som han tycker att det borde vara kriminellt att engagera sig i.

Afrikansk hemtjänstmedarbetare misstänks ha våldtagit 80-årig svensk kvinna – lokal pensionärsföreningsordförande vill se fler invandrarmän inom äldreomsorgen

INRIKESEn svensk 80-årig kvinna misstänks ha blivit våldtagen av en afrikansk manlig hemtjänstarbetare i Stockholmsförorten Bromma den 8 maj. Mannen i fråga är nu anhållen. När Nya Tider kontaktar Lena Hedquist, ordförande för den lokala pensionärsföreningen SPF Seniorerna i Bromma, säger hon sig inte ha hört talas om händelsen, trots att den rapporterats i såväl Aftonbladet som Expressen. När hon får veta att mannen som misstänks för våldtäkten är eritrean försvarar hon i förstone inte den utsatta 80-åriga kvinnan, utan hon vill tvärtom se fler exotiska män inom hemtjänsten.

Eurovision 2019: Sverige kom sexa och blev omsprunget av Ryssland

TEL AVIVOmröstningen i samband med Eurovision Song Contest i Israel under natten den 19 maj blev dramatisk och fick en snöplig avslutning för Sveriges musik- och medieelit. De hade nämligen kallt räknat med att John Lundvik med sitt bidrag ”To late to love” skulle vinna hela tävlingen med en promenadseger. Så blev det inte. Sverige slutade på en 6:e plats då de europeiska Tv-tittarna fått säga sitt, och fick dessutom se sig omsprunget av Sveriges absoluta hatobjekt, nämligen Ryssland som visserligen inte vann men likväl slutade på en tredje plats.

Salafister demonstrerar mot Säpos insats mot radikala imamer

INRIKESPå Norrmalmstorg i Stockholm 18 maj samlades de mest radikala muslimerna från Gävle, Västerås, Umeå och Göteborg till demonstration mot att fem av deras imamer tagit in i Migrationsverkets förvar. Mötet inleddes med kollektiv bön, sedan tågade man under tystnad till Gustav Adolfs torg och lämnade en petition till Regeringen.

Försvarsberedningens rapport ett paradigmskifte

FÖRSVARETFörsvarsberedningen presenterade sin rapport den 14 maj. Förslagen innebär omfattande organisationsförändringar och målsättningar som definitivt bryter med det tidigare utdömda insatsförsvaret. Detta är de första stegen till att återupprätta invasionsförsvaret. Försvarsberedningen är däremot till skillnad från förra gången oenig och det gäller ett infekterat bråk om skrivningar avseende finansiering där åsikterna går isär vad som gäller.

Jordbruksverket lobbar för miljöförstöring och fortsatt användning av farlig ogräskemikalie – på grund av påstått klimathot

INRIKESDen mycket giftiga kemikalien glyfosat, som används i det mycket vanliga ogräsbekämpningsmedlet Roundup, kan komma att förbjudas inom EU år 2022, om EU-parlamentet beslutar om detta. Nu vill dock det svenska jordbruksverket se en fortsatt användning av den farliga kemikalien genom att hänvisa till det påstådda klimathotet. Jordbruksverket sällar sig nu alltså till klimatlobbyn och vill offra reella miljöfördelar som ett mer varierat växt- och djurliv invid åkermarkerna till förmån för en just nu rådande klimattrend.

Gå till arkivet

Send this to a friend