Skip to Content

Skatteverket tilldelade Vahid ett extra samordningsnummer i oktober 2013 på polisens begäran. Eftersom Vahid inte uppgav sin rätta identitet och polisen saknar möjligheter att tvinga fram den, fick han helt enkelt en ny. Foto: Nya Tider, Polisen
INRIKES

Systemhaveri: Så kunde Vahid behålla dubbla identiteter

PappersupplaganNya Tider v. 10

I Nya Tider v. 7/2019 berättade vi om Vahid Khodamoradi, som trots en utvisningsdom fortfarande befinner sig i Sverige med dubbla identiteter. Vi grävde vidare för att se hur svenska myndigheter behandlat Vahids fall, och fick en inblick i ett havererat asylsystem där den vänstra handen inte vet vad den högra gör. Att Vahid kunnat behålla sina dubbla identiteter är inte särskilt oväntat – uppdraget att rapportera den extra identiteten till myndigheterna låg nämligen på Vahid själv.

Publicerad: 6 mars, 2019, 17:09

  • Svenska

Läs även

– Den där bilden är min. Behåll den i telefonen som ett minne. Om du publicerar den någonstans ska jag komma efter dig!

Vahid Khodamoradi har dittills varit förrädiskt trevlig mot Nya Tiders fotograf, som skickats ut för att ta bilder av honom i Solna tingsrätt. Under rättegången, som gällde olovlig körning, förnekade Vahid brott och ville ha advokat. Domaren upplyste honom om att han inte har rätt till offentlig försvarare i ett så trivialt mål där högsta straffpåföljd kunde bli dagsböter. Vahid ville då anlita en egen advokat, på egen bekostnad.

– Jag fick intrycket att han krånglade så mycket som möjligt. Han vet hur systemet fungerar. Han uppträdde hela tiden mycket lugnt och korrekt, berättar Nya Tiders fotograf.

Vi har tidigare berättat om hur Vahid lyckats undvika hårdare straff genom att domstolen inte kände till att han redan var straffad under en annan identitet. Han har, trots utvisningsbeslut och upprepade brottsdomar, tack vare sina dubbla identiteter blivit kvar i Sverige, och till sist beviljats uppehållstillstånd. Efter att ha grävt vidare i fallet kan vi konstatera att det illustrerar ett byråkratiskt haveri.

Vahid Khodamoradi, 36, hotade Nya Tiders fotograf i Solna tingsrätt. Förra året polisanmäldes han för att ha hotat sin hyresvärd med skjutvapen, en utredning som fortfarande pågår. Foto: Nya Tider

 

Viktig information skickas inte från den ena myndigheten till den andra. Medan alla andra myndigheter använder personnummer eller temporära samordningsnummer för att identifiera invandrare, använder Migrationsverket ett system med namn och datum – och det är invandraren själv som förväntas samordna sina uppgifter mellan de olika myndigheterna.

Nya Tiders undersökning visar att Vahid tilldelats en extra identitet av Skatteverket, häpnadsväckande nog, på polisens begäran, helt enkelt genom att vägra att uppge sin rätta identitet och kasta om sina namn. När han flera år senare fick uppehållstillstånd skickades inte viktig information mellan myndigheterna, utan Skatteverket litade helt enkelt på att Vahid själv skulle berätta om han eventuellt hade några extra identiteter.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Carola Svahn

    Man baxnar över denna ständiga inkompetens/”se mellan fingrarna”-attityd.

Justitiekanslern: Tyrrunan fortfarande laglig

INRIKESEfter att Nordiska Motståndsrörelsen anmälts för hets mot folkgrupp efter att de satt upp en banderoll på Kulturhusets fasad i Stockholm har Justitiekanslern gått igenom fallet och kommit med samma besked som flera gånger förut, tyrrunan är fortfarande laglig.

Säpo vill utvisa fler säkerhetshot

INRIKESAntalet individer som är verksamma i extremistmiljöer har ökat kraftigt under de senaste åren, uppger Säkerhetspolisen. Nu vill man bland annat utvisa ”ett antal individer som under längre tid och i stor utsträckning bidragit till radikalisering”.

Sänkta straff för MENA-ligan

INRIKESDet blev sänkta straff för MENA-ligan, fyra kvinnor boende i Linköping i åldern 21 till 25 år. De hade satt eld på ett radhus och i tingsrätten hade de dömts för grov mordbrand, men hovrätten menar att deras brott ska bedömas som mordbrand av normalgraden. Systemmedia har rapporterat ytterst sparsamt om detta anmärkningsvärda fall.

Nya Tider deltagare när Putin gästade konferens

LEDARENya Tiders Sanna Hill var en av deltagarna på konferensen Development of Parliamentarism som hölls i Moskva den 1-3 juli. Konferensen gästades bland annat av Rysslands president Vladimir Putin.

Hans kompis fick en örfil – då öppnade Malcon eld

INRIKESMalcon Amsén stod utanför Frivården på Kungsholmen i Stockholm med en kompis när han kom i dispyt med en afrikan som också varit på Frivården. Det slutade med att han drog fram sin pistol och avlossade ett skott. Nu döms Amsén för att ha skjutit i luften till 2,5 års fängelse.

SVT tvingas betala Ekeroth 190 000 kronor

INRIKESSVT har enligt Patent- och marknadsöverdomstolen gjort intrång i Kent Ekeroths upphovsrätt genom att offentliggöra och visa delar av den så kallade ”järnrörsfilmen” från 2012. Domstolen dömer därför SVT att betala rättegångskostnaderna, nära 190 000 kronor, samt mer ersättning för bruket av filmerna till Ekeroth.

Regeringen vill förbjuda ”rasistiska organisationer”

POLITIKRegeringen Löfven vill införa ett åsiktsförbud mot vad man kal­lar ”rasistiska organisationer”. Det uppger Socialdemokraterna på sin hemsida.

Afghanska våldtäktsmän dömda för flera våldtäkter

INRIKESDe afghanska männen hade satt i system att våldta unga svenska kvinnor i Uppsala. Nu har de dömts för våldtäkter av två unga kvinnor. Men straffen blir låga. En av gärningsmännen, som våldtog två olika kvinnor vid olika tillfällen, har dessutom dömts för att ha våldtagit ett barn – men hans utvisning har aldrig verkställts.

Gå till arkivet

Send this to a friend