Skip to Content

Skatteverket tilldelade Vahid ett extra samordningsnummer i oktober 2013 på polisens begäran. Eftersom Vahid inte uppgav sin rätta identitet och polisen saknar möjligheter att tvinga fram den, fick han helt enkelt en ny. Foto: Nya Tider, Polisen
INRIKES

Systemhaveri: Så kunde Vahid behålla dubbla identiteter

PappersupplaganNya Tider v. 10

I Nya Tider v. 7/2019 berättade vi om Vahid Khodamoradi, som trots en utvisningsdom fortfarande befinner sig i Sverige med dubbla identiteter. Vi grävde vidare för att se hur svenska myndigheter behandlat Vahids fall, och fick en inblick i ett havererat asylsystem där den vänstra handen inte vet vad den högra gör. Att Vahid kunnat behålla sina dubbla identiteter är inte särskilt oväntat – uppdraget att rapportera den extra identiteten till myndigheterna låg nämligen på Vahid själv.

Publicerad: 6 mars, 2019, 17:09

  • Svenska

Läs även

– Den där bilden är min. Behåll den i telefonen som ett minne. Om du publicerar den någonstans ska jag komma efter dig!

Vahid Khodamoradi har dittills varit förrädiskt trevlig mot Nya Tiders fotograf, som skickats ut för att ta bilder av honom i Solna tingsrätt. Under rättegången, som gällde olovlig körning, förnekade Vahid brott och ville ha advokat. Domaren upplyste honom om att han inte har rätt till offentlig försvarare i ett så trivialt mål där högsta straffpåföljd kunde bli dagsböter. Vahid ville då anlita en egen advokat, på egen bekostnad.

– Jag fick intrycket att han krånglade så mycket som möjligt. Han vet hur systemet fungerar. Han uppträdde hela tiden mycket lugnt och korrekt, berättar Nya Tiders fotograf.

Vi har tidigare berättat om hur Vahid lyckats undvika hårdare straff genom att domstolen inte kände till att han redan var straffad under en annan identitet. Han har, trots utvisningsbeslut och upprepade brottsdomar, tack vare sina dubbla identiteter blivit kvar i Sverige, och till sist beviljats uppehållstillstånd. Efter att ha grävt vidare i fallet kan vi konstatera att det illustrerar ett byråkratiskt haveri.

Vahid Khodamoradi, 36, hotade Nya Tiders fotograf i Solna tingsrätt. Förra året polisanmäldes han för att ha hotat sin hyresvärd med skjutvapen, en utredning som fortfarande pågår. Foto: Nya Tider

 

Viktig information skickas inte från den ena myndigheten till den andra. Medan alla andra myndigheter använder personnummer eller temporära samordningsnummer för att identifiera invandrare, använder Migrationsverket ett system med namn och datum – och det är invandraren själv som förväntas samordna sina uppgifter mellan de olika myndigheterna.

Nya Tiders undersökning visar att Vahid tilldelats en extra identitet av Skatteverket, häpnadsväckande nog, på polisens begäran, helt enkelt genom att vägra att uppge sin rätta identitet och kasta om sina namn. När han flera år senare fick uppehållstillstånd skickades inte viktig information mellan myndigheterna, utan Skatteverket litade helt enkelt på att Vahid själv skulle berätta om han eventuellt hade några extra identiteter.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Carola Svahn

    Man baxnar över denna ständiga inkompetens/”se mellan fingrarna”-attityd.

Nikola Ristic – utvisningskaos för två grova våldtäkter och grov misshandel

Den 15-17 april 2019 kommer en nagelbitare att gå av stapeln i Göta hovrätt. Enligt hovrättsassessor Emma Widman har kammaråklagare Eva Kokkonen begärt att Ristic skall få mer än åtta år i fängelse, men något yrkande om utvisning finns inte. Rätten är förtegen om man ändå kommer att avhandla utvisningsfrågan ”ex officio”.

Svensk pappa fixade jobb åt dottern – hon och två kompisar blev sexuellt ofredade

En person från Kurdistan som driver två restauranger i Umeå-trakten fick under 2018 hjälp av en svensk pappa att iordningsställa verksamheterna och i samband med detta sökte han jobb för dottern. Även två av dotterns tjejkompisar drogs in i restaurangens verksamhet och alla blev sexuellt ofredade.

Känd homolobbyist till Sveriges Radio: Nationell sammanhållning gör finska folket till världens lyckligaste

Den 20 mars släpptes FN-rapporten World Happiness Report, där man utifrån många olika faktorer och omständigheter rankar och gallrar ut de länder där folk är mest lyckliga respektive motsatsen. För andra gången i rad hamnar Finland på en solklar förstaplats där folket överlag är mest lyckliga. Nu säger den kände homolobbyisten Mark Levengood, finlandssvensk, i en intervju med Sveriges Radio att en viktig orsak till finländarnas topplacering beror på bland annat en nationell sammanhållning, gemensam identitet och ett nära förhållande till naturen.

Juridikfronten försöker hitta ny väg att angripa nationalistiska poddar – opolitiska poddar kan drabbas

Ingrid Carlqvist och Daniel Frändelöv som tidigare tillsammans drev den omtyckta nationalistiska podcasten ”Ingrid och Conrad” stod inför rätten i Helsingborgs tingsrätt under torsdagseftermiddagen. Deras ”brott” skulle vara att de i egenskap av att ha en schemalagd pod skulle tvingas ha en ansvarig utgivare som om de drev journalistisk verksamhet eller radio. Detta efter en anmälan från det vänsterextrema nätverket Juridikfronten som vill försöka pröva om nationalistiska poddar skall anses omfattas av grundlagens bestämmelse om att utse ansvarig utgivare.

Efter “Trolljägarna”: Fjällings 11-åriga dotter fick hatiskt sms

ALTERNATIVMEDIADet senaste avsnittet av TV3:s program "Trolljägarna" handlade bland annat om medborgarinitiativet Granskning Sverige, som sedan 2014 har ringt upp journalister, politiker och andra av etablissemangets aktörer för att ställa kritiska frågor. I programmet riktas fokus mot främst Fabian Fjälling, vilket nu har lett till konsekvenser för även hans familj. 

Garantipensionen höjs med ynka 200 kronor – men kostnaderna skenar ändå

INRIKESTrots att alla partier säger sig värna om fattigpensionärerna, blev höjningen av garantipensionen ungefär 200 kronor i månaden. Garantipension är till för dem som haft väldigt låga inkomster genom livet. Trots det väntas statens kostnader för garantipensioner skena de kommande åren, beroende på att allt fler invandare går i pension utan några större inkomster att redovisa under sina liv i Sverige.

Bonnie, 19, dömd för att ha hotat våldtagen 13-åring – fick skyddstillsyn

INRIKES19-åriga Bonnies sambo Ammar Krewi från Syrien anmäldes för våldtäkt av en 13-årig flicka. Då hotade Bonnie och hennes vänner 13-åringen att ta tillbaka sin polisanmälan. Bonnie har nu dömts för två fall av övergrepp i rättssak.

”Ensamkommande” får gratis olycksfallsförsäkring – men inte fattiga svenskar

INRIKESMånga svenska kommuner har under de senaste åren valt att utöka sina kollektiva olycksfallsförsäkringar för att täcka ”ensamkommande flyktingbarn” – dygnet runt och oavsett om de ingår i någon kommunal verksamhet eller inte. Vissa försäkrar till och med samtliga asylsökande oberoende av ålder och övriga omständigheter. Samtidigt ökar antalet sjuk- och fattigpensionärer som inte har råd med egna försäkringar explosionsartat.

Gå till arkivet