Skip to Content

Panelen bestod av (sittande från vänster) prästen Kent Wisti, journalisten och initiativtagaren till #jagärhär Mina Dennert, Jack Werner, samt Dagens Nyheters vett och etikettskribent Magdalena Ribbing. Moderator var Johar Bendjelloul (stående). Foto: Nya Tider
NÄTHAT

Systemjournalister diskuterade näthat på Kulturhuset

Sveriges Radio höll den 13 februari ett seminarium på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Temat var den hårda samtalstonen på internet. En känd journalist i panelen kritiserades hårt under frågestunden för att journalisten själv uttryckt brutalt näthat mot en privatperson på Facebook. Till slut sprang journalisten ut i publiken för att själv konfrontera mannen som ifrågasatt honom.

Publicerad: 1 mars, 2017, 17:27

 • Svenska

Läs även

Seminariet, som hölls i Sveriges Radios (SR) regi hade rubriken ”Ordväxla med omsorg – hur kan samtalen på nätet räddas”. SR:s journalister berättade bland annat att de ser sig själva som opartiska, men drabbas ändå av lyssnarnas vrede på internet. Det tycker de är obehagligt. Förslag vädrades om allt ifrån att nätanvändare måste ”fostras” till att Facebook måste släckas ned helt och hållet.

En oväntad incident inträffade när den kände journalisten Jack Werner talade om näthat och därefter ställdes mot väggen under publikens frågestund. Werner är skapare av Metros Viralgranskare och är ofta anlitad av media i frågor om nätkultur, men ifrågasattes nu för sitt eget näthat.

En man ur publiken hade en fråga om ”folkförakt och människoförakt” och citerade därefter vad Werner själv skrivit: ”Skäms du för att du heter Richard, är pedofil och luktar bajs?”

Jack Werner Foto: Nya Tider

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Parsifal

  Man upphör aldrig att förvåna sig över vilka patetiska pajasfigurer som det här samhället producerar och släpper fram i rampljuset. Det rör sig ej heller om några exceptionella undantag utan det går ju tjugo på dussinet av dem.
  Detta kan bara vara möjligt i ett samhälle i ett långt framskridet stadium av förfall och idioti.

  • Anna Catherine af Trampe

   Att promovera/släppa fram i rampljuset figurer som bara har dumhet att komma med är naturligtvis utmärkt när målet är att utplåna resterna av nationalstaten; denna process går förstås fortast i Sverige.

   • Parsifal

    De som initierade denna process visste naturligtvis vad de gjorde. Numera fruktar jag att den är självgående och att de nyttiga idioterna promoverar varann in i rampljuset. Där de svartsjukt bevakar sina positioner och ser till att gruppen håller sig till den sanna och rena läran. Sektvibbarna man får när man tar del av ”kulturelitens” debatt är ständigt återkommande!

 • RMG49

  När ett gäng journalister med ett gäng politiker som hatar, hotar och smädar det fria ordet med att stämpla folk som rasister, fascister och andra hemska invektiv, då får man ta emot sin egen medicin. Detta stämplande gör man i Sveriges riksdag till råga på allt. Inget konstigt att det kommer skit tillbaka. Det är så vi fungerar vi människor. Och den som kallar andra för rasister i parti och minut är själva hatare och pestspridare. Om någon skulle kalla mig för rasist bara för att jag inte gillar våldsreligionen islam, då får dom skylla sig själva med vad dom får tillbaka. Jag får väl tycka vad jag vill !
  Att skolans största problem sägs vara mobbing är inget annat än en konsekvens av våra egna ledares uppförande i det offentliga rummet där det mobbas och hatas och spys ut vedervärdigheter hela djävla tiden. Unga människor härmar de vuxna och vi får det vi förtjänar punkt slut !

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Hemmet på frammarsch

KULTUR OCH TRADITIONTänk att hemmet har blivit en så viktig plats i dessa coronatider. Vill man göra nytta för sina medmänniskor ska man stanna hemma. Det är länge sedan hemmet betydde så här mycket som det gör just nu. När man inte kan eller får bjuda hem släktingar och vänner drabbas de flesta människor av någon slags uppvaknande och börjar se på sitt hem med nya ögon.

Finns det numera en svensk intelligentia?

ANALYSFörr fanns en bildad klass, men Sverige gjorde sig medvetet av med den. Vad utgör då den ”intelligentia” vi har i dag, den som Karl-Olov Arnstberg nämner i sin debattartikel i Nya Tider v. 23/2020? Sophie Kielbowska redogör för hur det gick till när Sverige förlorade sin bildning och vad som blev resultatet.

Tio års arbete i alternativmedia: En ringmur av tystnad

KÅSERIFör tio år sedan bytte jag sida. I 25 år arbetade jag som journalist i dagspress, därav 22 år på Dagens Nyheter. Efter pensioneringen började jag skriva i alter­nativmedia. Halva min vänkrets sade upp kontakten. Fortfarande har många inte kunnat förlåta mig för sidbytet. Jag omges av en ringmur av tystnad.

Gå till arkivet

Send this to a friend