Skip to Content

Systemets medier verkar för att begränsa världsuppfattningen inom vissa förutbestämda ramar. Foto: Nya Tider
OPINION: ALF RONNBY

Systemmedias makt

PappersupplaganNya Tider v. 20

Varför litar svenskar i allmänhet på systemets medier, och inser inte journalisterna själva att de deltar i ett bedrägligt spel? Och vem är egentligen beroende av vem – media eller politikerna? Docent Alf Ronnby gör en genomgång av media och den psykologi och de socialiseringsprocesser som styr dess påverkan på befolkningen.

Publicerad: 13 maj, 2020, 14:52

 • Svenska

Läs även

I den moderna världen spelar massmedierna en viktig roll i informationsflödet. Etablissemangets medier, som SVT, SR, TV4, DN, SvD, GP, Sydsvenskan, Aftonbladet, Expressen med flera, är i hög grad systembevarande genom sin ideologiska funktion. Systemmedia ser till att den rådande ordningen huvudsakligen framstår som förnuftig och informationen på en vänster-högerskala håller sig inom de gränser som samhällets styrande accepterar.

De ansvarskännande journalister och redaktörer som filtrerar informationen ser till att materialet håller sig inom ”anständighetens” ramar – även då det gäller debattartiklar. De flesta medborgare reagerar inte på filtreringen eftersom de inte får ta del av något annat och då uppfattas detta av vana som en rimlig och rationell ordning.

Det systembärande budskapet produceras förment ”ocensurerat” genom bärarna (dvs journalisterna) av det dominerande samhällsparadigmet. Reportrar, journalister och and­ra mediearbetare är så att säga inneslutna i tidens normbubbla och upplever inte ”självcensuren”.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Alf Ronnby

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Före datorns tid fanns inte mycket för de oppositionella. Nordiska Rikspartiet försökte , men dom förklarades i bojkott av LO förbundet som organiserade tryckerier mm. Makarna Oredsson köpte själva en gammal tryckmaskin och fick lära sig. Det var ett jättejobb förstår jag nu att få ihop Nordisk Kamp & Solhjulet.
  Sedan fanns det någon tidning som trycktes i USA och skickades därifrån. Fria Ord ?? Minns inte riktigt..
  Och så var det ju gubben på Orust som hade en liten tidning på 2-3 blad. (Bohusläns Folkblad ) Det handlade mest om hans hund , eller minnesord över avlidna nationalsocialister . (Gärna adliga )
  Det fanns ytterligare en äldre man som jag tror bodde i Moheda som gav ut en liten tidning på 2 blad.
  Efter kommunismens fall var tryckerier i Estland intresserade av kunder och flera nationella grupper tryckte fina påkostade tidningar där.
  Jag har prenumererat på alla tidningar jag hittat sedan 1968 , så det blev en hel del samlat tills jag gav bort allesammans för några år sedan. Vissa var visst ovanliga t.e.x STORM nummer 1.
  Fast nu har jag börjat spara papperstidningar igen… t.e.x Svensk Strävan !!

 • Dacke

  En bra sammanfattning av Alf Ronnby! Att våra medier springer makthavarnas ärenden råder ingen tvekan om, men bara under den förutsättningen att det är en vänsterregering? Vilken politisk åskådning har vår svenska journalistkår? Vi vet att 52% av de anställda på SVT/SR röstar på Mp? Tror inte någon av de återstående 48% har några borgerliga sympatier? Detsamma gäller den svenska pressen (Bonnier, Schibsted). Det samhälle vi har idag har skapats av msm under minst 50 år och ingen politiker vågar ha en annan åsikt än vad som skrivs i msm i rädsla för att sedan “pudla” och tappa trovärdighet? Som väl är börjar alternativa medier ta över mer och mer och de stora drakarna blöder av alla fake news, som är skador de själva åsamkat sig och både annonsörer och prenumeranter sviker då de bäddat för sin egen grav? Nu lär det inte vara så många som sörjer förlusten av vår tillrättalagda press?

 • Swatch

  Så kort och gott kan man konstatera att det är Pk median och kommunister av alla färger i riksdagen, hand i hand och i samförstånd som har stulit den svenska demokratin.

”Oförklarligt” varför just Sverige är våldsdrabbat?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI veckans nummer berättar vi om vice rikspolischefen Mats Löfving som äntligen berättar sanningen om de kriminella klanerna. Trots de ovanligt tydliga uttalandena vill statsministern fortfarande inte koppla den eskalerande kriminaliteten till invandring från specifika länder, men inte ens vice rikspolischefen verkar vilja inse hur det ligger till och menar att de många dödsskjutningarna i Sverige inte går att förklara.

Vetenskap, modell Expo

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGStiftelsen Expo finansieras av statliga Kulturrådet och en rad organisationer som vill köpa sig PK-poäng. Man framställer sig gärna som en pålitlig källa till fakta om ”rasism och främlingsfientlighet”, och citeras regelbundet i systemmedia så fort dessa ämnen berörs. Men hur ligger det till med Expos skenbara saklighet? Professor Karl-Olov Arnstberg prövar om Expos logik möter grundläggande vetenskapliga kriterier.

Beundrande idolporträtt

KRÖNIKAExpressens klimatreporter Karin Sörbring har höga tankar om miljöprofessorn Johan Rockström. Dem luftade hon i en beundrande intervju i söndags 13/9. Där kallades Rockström ”en av världens främsta miljö- och klimatforskare”.

Löfven vet inte vad han skrev under

KRÖNIKANär Stefan Löfven skrev under EU-avtalet om 8 000 miljarder i ”coronastöd” till vissa länder förstod han inte dokumentets egentliga innehåll. Det är otänkbart att han då skulle skrivit på.

Svenska kyrkan stoppar AfS från att kandidera

LEDAREKyrkostyrelsen stoppar Alternativ för Sverige (AfS) från att ställa upp i kyrkovalet i Svenska kyrkan nästa år. Om detta beslut står fast innebär det att svenska demokratin kan dödförklaras på riktigt.

Tidigare milda vintrar

KRÖNIKADe som varnar om hotande global uppvärmning tar den gångna svenska vintern som exempel. Den var förvisso ganska mild söderöver. Men de nämner inget om all snö som föll i Norrland och på sina håll låg kvar långt in i juli.

Pinsamt medialt försök att avleda uppmärksamheten

KRÖNIKAUnder en vecka som bjöd på både muslimska upplopp och ett synnerligen grovt övergrepp på en kyrkogård, fastnade medier och politiker för en rapport från Försvarshögskolan. Dess innehåll var varken nytt eller särskilt uppseendeväckande, men blev uppenbarligen det halmstrå som etablissemanget behövde när det mångkulturella experimentets avigsidor blev särskilt tydliga.

Är Dan Park Sveriges svar på van der Lubbe?

OPINION: MAGNUS STENLUNDDen danske politikern Rasmus Paludans tänkta koranbränning i Rosengård diskuteras flitigt. Den som ansökte om demonstrationstillstånd är den svenske gatukonstnären Dan Park, som verkar helt oberörd för den fara han utsätter sig för. Var det rätt att bränna en koran för att visa att muslimer sätter gränsen för yttrandefriheten i Sverige? Veckans debattör, författaren Magnus Stenlund, tror att det kan få motsatt effekt och skapa sympati för muslimer.

Gå till arkivet

Send this to a friend