Skip to Content

Systemets medier verkar för att begränsa världsuppfattningen inom vissa förutbestämda ramar. Foto: Nya Tider
OPINION: ALF RONNBY

Systemmedias makt

PappersupplaganNya Tider v. 20

Varför litar svenskar i allmänhet på systemets medier, och inser inte journalisterna själva att de deltar i ett bedrägligt spel? Och vem är egentligen beroende av vem – media eller politikerna? Docent Alf Ronnby gör en genomgång av media och den psykologi och de socialiseringsprocesser som styr dess påverkan på befolkningen.

Publicerad: 13 maj, 2020, 14:52

 • Svenska

Läs även

I den moderna världen spelar massmedierna en viktig roll i informationsflödet. Etablissemangets medier, som SVT, SR, TV4, DN, SvD, GP, Sydsvenskan, Aftonbladet, Expressen med flera, är i hög grad systembevarande genom sin ideologiska funktion. Systemmedia ser till att den rådande ordningen huvudsakligen framstår som förnuftig och informationen på en vänster-högerskala håller sig inom de gränser som samhällets styrande accepterar.

De ansvarskännande journalister och redaktörer som filtrerar informationen ser till att materialet håller sig inom ”anständighetens” ramar – även då det gäller debattartiklar. De flesta medborgare reagerar inte på filtreringen eftersom de inte får ta del av något annat och då uppfattas detta av vana som en rimlig och rationell ordning.

Det systembärande budskapet produceras förment ”ocensurerat” genom bärarna (dvs journalisterna) av det dominerande samhällsparadigmet. Reportrar, journalister och and­ra mediearbetare är så att säga inneslutna i tidens normbubbla och upplever inte ”självcensuren”.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Alf Ronnby

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Före datorns tid fanns inte mycket för de oppositionella. Nordiska Rikspartiet försökte , men dom förklarades i bojkott av LO förbundet som organiserade tryckerier mm. Makarna Oredsson köpte själva en gammal tryckmaskin och fick lära sig. Det var ett jättejobb förstår jag nu att få ihop Nordisk Kamp & Solhjulet.
  Sedan fanns det någon tidning som trycktes i USA och skickades därifrån. Fria Ord ?? Minns inte riktigt..
  Och så var det ju gubben på Orust som hade en liten tidning på 2-3 blad. (Bohusläns Folkblad ) Det handlade mest om hans hund , eller minnesord över avlidna nationalsocialister . (Gärna adliga )
  Det fanns ytterligare en äldre man som jag tror bodde i Moheda som gav ut en liten tidning på 2 blad.
  Efter kommunismens fall var tryckerier i Estland intresserade av kunder och flera nationella grupper tryckte fina påkostade tidningar där.
  Jag har prenumererat på alla tidningar jag hittat sedan 1968 , så det blev en hel del samlat tills jag gav bort allesammans för några år sedan. Vissa var visst ovanliga t.e.x STORM nummer 1.
  Fast nu har jag börjat spara papperstidningar igen… t.e.x Svensk Strävan !!

 • Dacke

  En bra sammanfattning av Alf Ronnby! Att våra medier springer makthavarnas ärenden råder ingen tvekan om, men bara under den förutsättningen att det är en vänsterregering? Vilken politisk åskådning har vår svenska journalistkår? Vi vet att 52% av de anställda på SVT/SR röstar på Mp? Tror inte någon av de återstående 48% har några borgerliga sympatier? Detsamma gäller den svenska pressen (Bonnier, Schibsted). Det samhälle vi har idag har skapats av msm under minst 50 år och ingen politiker vågar ha en annan åsikt än vad som skrivs i msm i rädsla för att sedan ”pudla” och tappa trovärdighet? Som väl är börjar alternativa medier ta över mer och mer och de stora drakarna blöder av alla fake news, som är skador de själva åsamkat sig och både annonsörer och prenumeranter sviker då de bäddat för sin egen grav? Nu lär det inte vara så många som sörjer förlusten av vår tillrättalagda press?

 • Swatch

  Så kort och gott kan man konstatera att det är Pk median och kommunister av alla färger i riksdagen, hand i hand och i samförstånd som har stulit den svenska demokratin.

Public service ska vara till för folket

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNu är SVT och Sveriges Radio helt skattefinansierade, så nu om inte förr är det dags att journalisterna faktiskt börjar tjäna befolkningen och inte ser som sitt uppdrag att uppfostra och mästra sin publik.

Kritik är inte hat

OPINION: FREDRIK LARSONDen vi inte får lov att kritisera styr våra liv. Oavsett vem som skrivit citatet är det ett sant idiom. Den som känner sig kränkt blandar ofta ihop kritik med hat. Man hävdar att hat genomsyrar kritiserande part. Men oftast är det hat som genomsyrar idén de försvarar från kritik. Veckans debattör Fredrik Larson skriver om den märkliga tid vi lever i just nu.

Hur tar sig världen ur lockdown?

LEDAREI Sverige kan det vara svårt att föreställa sig hur det ser ut i resten av världen, men i princip alla andra länder har infört omfattande restriktioner. Hur hade de då tänkt sig komma ur dessa? Det verkar det inte finnas någon bra plan för.

Sverige – världens gossen Ruda

KRÖNIKA

Mediers cyniska försök att likvidera och marginalisera oliktänkande röster

OPINION: RUNAR SøGAARDTiden har kommit för att säga det som behöver sägas. Inte för att det är populärt utan för att ens samvete kräver det. Det menar veckans debattör, författaren och ledarskapskonsulten Runar Søgaard. När media snävar in på yttrandefriheten är det nödvändigt att slå vakt om den offentliga debatten och respekten för olika åsikter, menar han.

Solkraften räcker till en brödrost

KRÖNIKAMichael Moore sågar i sin nya film ”Planet of the Humans” klimatpolitiken jäms med fotknölarna och visar i filmen hur klimatsekten bedrar folk. Det börjar med en uthängning av Al Gore och hans avgörande roll för denna globala hjärntvätt. Det visar sig att Gore sålde sitt tv-bolag till Al Jazeera, som tjänar miljarder på att sälja fossilt bränsle över hela världen. Han lever lyxliv med eget jetplan och en jättevilla som drar mer el än 20 vanliga hushåll.

Åtgärderna farligare än Wuhanviruset – Sverige gör i det stora hela rätt

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders kritik mot Anders Tegnell var lika befogad som han var olämplig i rollen. Sveriges agerande att inte korrekt informera eller varna befolkningen och inte heller adekvat skydda de sjuka och sårbara var också under all kritik och har troligen kostat hundratals svenskar livet helt i onödan. Däremot tog Folkhälsomyndigheten rätt beslut i stort då de valde att inte stänga ner Sverige, som stora delar av omvärlden valt att göra med förödande konsekvenser som vi troligen bara sett början på.

Det är klart att det går!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETFör två veckor sedan skrev jag en ledare med rubriken ”Är ’integration’ ens önskvärd?”. En läsare kommenterar artikeln med att repatriering är omöjlig och att vi i stället bör ”vinna dem till oss”. Det är en intressant inställning och jag vill därför passa på att svara här på ledarsidan.

Gå till arkivet

Send this to a friend