Skip to Content

LEDARE

Systemmediernas så kallade pressetik

PappersupplaganNya Tider v. 49

Publicerad: 8 december, 2017, 17:38

  • Svenska

Läs även

I detta nummer av Nya Tider har vi försökt ställa frågor till våra kollegor i systemmedia om den ”pressetiska regel” som de använder som ursäkt för att mörka invandringens konsekvenser, i synnerhet när det gäller brottslighet.

Systemmedia har formulerat något som de kallar för Publicistregler eller pressetiska regler, vars ”regel nummer tio” lyder: ”Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.”

Det går att konstruera hypotetiska exempel där denna regel kunnat få en vettig tillämpning. Exempelvis visade vår granskning av sexualbrotten i Sverige att av de nästan 15 000 kinesiska män som är bosatta i Sverige hade två dömts för sexuellt ofredande och inga alls dömts för andra sexualbrott under de senaste fem åren ‒ vilket gör kinesiska män till och med mindre benägna att begå sexualbrott än etniska svenskar.

Om vi, rent hypotetiskt, tänker oss att en tidning som skrev om ett av dessa två sexuella ofredanden hade satt rubriken ”Ännu en kines dömd för sexbrott”, utan att berätta för läsarna att det bara handlade om två fall totalt och att kineser faktiskt väldigt sällan begår sådana brott ‒ då kunde det sägas ”sakna betydelse i sammanhanget och vara missaktande”. Framförallt hade det varit vilseledande.

Att påstå samma sak när det gäller folkgrupper och nationaliteter där det förhåller sig precis tvärtom är däremot absurt. Rubriken ”Ännu en afghan dömd för gruppvåldtäkt” hade inte varit missvisande. Inte heller kan det sägas ”sakna betydelse” att invandrare från vissa regioner begår den stora majoriteten av de grova sexualbrotten i Sverige.

Tvärtom är det pressetikens ”regel nummer tio” som används för att vilseleda allmänheten, just genom att mörka sådana fakta.

Dylik ”pressetik” betackar vi oss för.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Toyota släpper inte bensinbilarna

KRÖNIKANästan var tredje ny Toyota som säljs i USA kommer fortfarande att vara helt bensindriven år 2030. Runt hälften kommer att vara laddhybrider med både bensin- och eldrift. Var femte kommer att vara helt eldriven.

Efter polismordet: BLM tycker vi ska gråta över svarta kriminella som skjuter varand­ra

LEDAREKort efter att polismannen Andreas Danman skjutits till döds av en svart invandrare släpper Expressen fram Aysha Jones, ”entreprenör och grundare av Black Lives Matter Sweden”, för att på debattplats förklara att medan alla gråter över polisen så är verkligheten att ”de svarta liven i förorten räknas inte”.

Mats Loman

Får vi be om en ny överhet!

Det parasitära Malmö

OPINION: STEFAN TORSSELLFör 20 år sedan uppfattades Malmö som en hipp stad. Många inom kulturvänstern flyttade till det kulturella Malmö. Men det är inte kulturvänstern som har förstört Malmö. Det är Socialdemokraterna, menar veckans debattör Stefan Torssell.

Hur många dör ”med” vaccin?

LEDAREÄven i systemmedia får vi allt oftare läsa om friska medelålders människor som dör efter att ha tagit vaccin, ofta i hemska plågor. EU har en officiell databas där misstänkta biverkningar rapporteras, och enligt den har hittills (26 juni) 16 535 européer avlidit ”med” vaccin, medan hundratusentals fått svåra komplikationer.

De asylsökande i Litauen – är verkligen Vitryssland den skyldige?

KRÖNIKAMan har slagit på stora trumman gällande Vitrysslands roll i den senaste strömmen av migranter och asylsökande. Den av media förmedlade bilden tecknar Vitrysslands ondskefulla bidrag till den uppkomna situationen. Sanningen har dock längre rötter och mycelier.

PK-viruset angriper allt det kommer åt

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGSport har länge betraktats som en arena fri från politiska dragkamper och internationella konflikter, vilket också slagits fast i internationella regler. Nu har dock det politiskt korrekta viruset börjat angripa även denna fredade värld, när Väst­europas politiker vill markera för sexuella avarter och uttrycker stöd för den amerikanska svart-makt-rörelsen. Professor emeritus Karl-Olov Arnstberg skriver i veckans debattartikel om hur Ungern blivit måltavla för de politiskt korrekta, sedan landet lanserat en lag som ska skydda minderåriga mot propaganda som skapar förvirring om könsidentitet och kan leda till så kal­lad könsdysfori.

Gå till arkivet

Send this to a friend