Skip to Content

LEDARE

Systemmediernas så kallade pressetik

PappersupplaganNya Tider v. 49

Publicerad: 8 december, 2017, 17:38

  • Svenska

Läs även

I detta nummer av Nya Tider har vi försökt ställa frågor till våra kollegor i systemmedia om den ”pressetiska regel” som de använder som ursäkt för att mörka invandringens konsekvenser, i synnerhet när det gäller brottslighet.

Systemmedia har formulerat något som de kallar för Publicistregler eller pressetiska regler, vars ”regel nummer tio” lyder: ”Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.”

Det går att konstruera hypotetiska exempel där denna regel kunnat få en vettig tillämpning. Exempelvis visade vår granskning av sexualbrotten i Sverige att av de nästan 15 000 kinesiska män som är bosatta i Sverige hade två dömts för sexuellt ofredande och inga alls dömts för andra sexualbrott under de senaste fem åren ‒ vilket gör kinesiska män till och med mindre benägna att begå sexualbrott än etniska svenskar.

Om vi, rent hypotetiskt, tänker oss att en tidning som skrev om ett av dessa två sexuella ofredanden hade satt rubriken ”Ännu en kines dömd för sexbrott”, utan att berätta för läsarna att det bara handlade om två fall totalt och att kineser faktiskt väldigt sällan begår sådana brott ‒ då kunde det sägas ”sakna betydelse i sammanhanget och vara missaktande”. Framförallt hade det varit vilseledande.

Att påstå samma sak när det gäller folkgrupper och nationaliteter där det förhåller sig precis tvärtom är däremot absurt. Rubriken ”Ännu en afghan dömd för gruppvåldtäkt” hade inte varit missvisande. Inte heller kan det sägas ”sakna betydelse” att invandrare från vissa regioner begår den stora majoriteten av de grova sexualbrotten i Sverige.

Tvärtom är det pressetikens ”regel nummer tio” som används för att vilseleda allmänheten, just genom att mörka sådana fakta.

Dylik ”pressetik” betackar vi oss för.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Österrikes tidigare vicekansler: ”Vill återskapa frihetens sanna värden”

INTERVJU: Heinz-Christian StracheHeinz-Christian Strache, Österrikes tidigare vicekansler och under lång tid partiledare för Frihetspartiet (FPÖ), berättar om sina framtida planer i en exklusiv intervju. Hans nya parti kommer att börja med att ställa upp i lokalvalen i Wien som skulle ha hållits tidigare i år men skjutits upp.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Gå till arkivet

Send this to a friend