Skip to Content

KRÖNIKA

Ta hit dem, släpp in dem, försörj dem!

Churchill lär ha sagt att demokrati är den sämsta styrelseformen, bortsett från alla de övriga som prövats genom tiderna. Det är en genom sin dubbelhet intressant formulering. Demokrati är visserligen dåligt, men ändå bäst. Med den formuleringen sällar sig Churchill till den stora skara av politiker, som har ett ambivalent förhållande till demokratin.

Publicerad: 9 november, 2016, 14:09

 • Svenska

Läs även

Vad är det då politikerna ogillar? Svaret är tredelat. Det första och bästa med demokratin är inte att de mest kompetenta ledarna blir valda – så är det nämligen långt ifrån alltid. Det bästa är att folket kan göra sig av med dem, antingen beroende på att de gör ett dåligt jobb eller därför att maktinnehavet korrumperat dem. Churchill fick sparken flera gånger under sitt långa liv, vilket han knappast uppskattade. Det må vara att han vid sidan av Shakespeare är den mest berömde och hyllade britten. Ganska omgående efter andra världskrigets slut tvingades han avgå som premiärminister.

Det andra delsvaret handlar också om folkets makt över politikerna. Många av västvärldens politiska partier är att likna vid sekter, från kulisserna styrda av den globala maktelit som i sin tur hålls om ryggen av de stora bankerna. Världens maktcentrum ligger på Nedre Manhattan, på Wall Street. Politikerna tjusas av dessa Mammons skyddslingar och glömmer vilka som står för fiolerna. De säger att globalism är det som gäller och att nationalism är fult, trots att det inte finns någon fungerande demokrati utanför nationen. När de öppnar Europas länder för massinvandring har de mage att påstå att det är positivt. Argumenten skiftar.

Det enda som består är ohederligheten. De kan påstå att det är ekonomiskt fördelaktigt, att det är demografiskt nödvändigt, att nykomlingarna ska ta hand om oss när vi blir gamla, att vi har en skuld att betala sedan kolonialismens dagar, att nationens medborgare måste ta ett humanitärt ansvar för flyktingar någon helt annanstans på jordklotet. Resultatet blir så gott som alltid detsamma: ta hit dem, släpp in dem, försörj dem! När politikerna blir alltför världsfrånvända, alltför prisnosiga och tappar kontakten med vanliga människors vardag, så bort med dem!

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Karl-Olov Arnstberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Ishockey&Fotboll

  Det finns en tyst majoritet även i Sverige. Problemet är långvarig hjärntvätt och en journalistkår som svikit sitt uppdrag.
  Klockan är femöver tolv och medelklassen bor i vita reservat. I praktiken har vi apartheid i vårt land.
  Det kommer naturligtvis att bli sju resor värre, valet 2018 är viktigt.
  SD behöver bli mycket tuffare i sin retorik!

 • SWE=DDR

  Vi kan nu konstatera att svensk media har förlorat två val i år, Brexit och Trump!
  Märk väl att två frågor var avgörande vid båda dessa val, 1, minskad invandring, 2, ökade satsningar på den egna nationen.
  Inget som borde förvåna någon, varför ska väljarna rösta för att få mer av något de inte gillar?
  I en demkrati så ska detta respekteras och inte ses som populism eller ngn typ av hatiskhet, Reinfeldt förklarade tex Trumps vinst med att unga arga vita män hade lagtsin röst på Trump!
  Den som inte delar Reinfeldts och PK-elitens uppfattning kallas ogenerat för en hatisk person av vår förre statsminister.
  Att hävda att Obamas seger berodde på att unga arga svarta män stödde honom är omöjligt i ett “demokatiskt” samhälle, att peka ut vita som onda ger pluspoäng.
  Detta beror på att man som “god” ska se svarta och invandrare som offer, och just därför så får de inte pekas ut som brottslingar eller ett problem.
  I en demokrati kan endast vita människor pekas ut ett problem, detta är de spelregler vi har att följa om vi inte vill hängas ut som rasister!

 • latmask

  Vi kommer att få uppleva fler Versailles 1789, Petrograd 1917, Berlin och Bucuresti 1989 men, tyvärr också Teheran 1979.
  Politiker blir tyvärr lomhörda med åren.

Kärlek och nödmynt i Värnamo – Den 300-åriga historien om Per och Kersti

HISTORIADe flesta känner till Carl Snoilskys dikt ”På Värnamo marknad” som berättar om kärleksparet Per och Kersti som just möttes på en marknad i Värnamo och bestämde sig för att gifta sig. Vad som kanske är mindre känt är att dikten bygger på en sann historia som utspelades i Värnamo för 300 år sedan i år.

En motreaktion på kulturmarxismen kommer

OPINION: DAN AHLMARKSka de etablerade partierna reagera tillräckligt snabbt mot mass­invandring och kulturmarxism, eller är det andra aktörer som får ta över ledarskapet i svensk politik? Ju längre utvecklingen får fortgå, desto radikalare nödgas reaktionen bli, menar veckans debattör Dan Ahlmark, ekon lic och jur kand.

Kortbedrägerierna ökar men nya regler för säkra kortköp oroar bankerna

ANALYSAtt kortbedrägerierna ökat kraftigt under lång tid är ingen nyhet, men nu införs nya regler för kortköp på nätet som minskar riskerna. Många har drabbats av kortbedrägerier och bankerna tar ofta förlusten för att hålla kunderna på gott humör – och för att de inte ska gå tillbaka till kontanter. Samtidigt räknar många bedömare med en stor minskning av internetbaserad handel med kort, på grund av de nya kraven, och både handeln och bankerna oroas av denna risk.

Föreläsningen som aldrig blev av

KRÖNIKA

AfD-framgångar i Sachsen och Brandenburg – katastrof för SPD

TYSKLANDI delstatsvalet i Sachsen och Brandenburg den 1 september ökade AfD rejält och blev näst största parti i båda delstaterna. Socialdemokratiska SPD förlorade så kraftigt att partiet kan ses som tillintetgjorda i Sachsen med bara 7,7 procent av rösterna, samtidigt som vänsterpartiet die Linke inte längre kan göra anspråk på att vara östtyskarnas särskilda språkrör.

Misstror väljarna demokratin eller politikerna?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETEnligt författarna till en tysk socialdemokratisk rapport har väljarna mist förtroendet för demokratin. Men det visar sig att det är precis tvärtom, folket vill ha mer demokrati – gärna direktdemokrati, men menar att det politikerna som har svikit demokratin.

Nej, det är inte vårt fel!

MILJÖDEBATTAMAZONAS: Människor som är rotade i sitt land, ursprungsfolket eller de som odlat upp landet och skapat nationen, måste ytterst vara de som har ansvar för sitt landskap, skriver Åke Blomdahl som svar på Svenska Dagbladets artikel om bränderna i Amazonas. I de fall där ett folks vanvård av sitt land är så allvarlig att det leder till fara för andra folk, eller om viktiga naturliga eller kulturella världsarv hotas, ska grannfolken införa sanktioner eller överväga krig, ockupation och tvångsförvaltning som en sista utväg.

Hipsterrevolutionen i Hongkong

ANALYSSanningen om den så kallade revolutionära rörelsen i Hongkong: Ett samarbete mellan västerländska säkerhetstjänster och utländska studenter från överklassen. Medan många i Hongkong är skeptiska till makthavarna i Kina, tas protesterna över av utländska krafter. Manuel Ochsenreiter, geopolitisk expert och redaktör för den tyska tidskriften Zuerst, menar att protesterna i Hongkong varken är spontana eller förankrade i befolkningen.

Gå till arkivet

Send this to a friend