Skip to Content

Jobbar kvar. Tidigare i år dömdes taxichauffören Muhamet Mehmeti för att ha förgripit sig på en ung kvinna i bolagets bil. Domstolen nöjde sig dock med en varning eftersom man förutsatte att han skulle bli av med jobbet. Foto: Varbergs taxi
INRIKES

Tafsande chaufför slapp straff eftersom ”förlorat arbete är straff nog” – Men han jobbar ändå kvar

PappersupplaganNya Tider v. 18

Tidigare i år dömdes taxichauffören Muhamet Mehmeti för att under arbetstid och i taxibilen ha förgripit sig sexuellt på en ung tjej. Men domstolen lät sexbrottslingen komma undan med en varning eftersom de ”förutsätter att Muhamet Mehmeti vid denna utgång kommer att förlora sitt arbete som taxichaufför”. Men när Nya Tider ringer till Varbergs taxi får vi veta att Muhamet Mehmeti fortfarande arbetar kvar.

Publicerad: 3 maj, 2018, 07:13

  • Svenska

Läs även

I början av året fälldes taxichauffören Muhamet Mehmeti för sexbrott mot en ung kvinna. Hon hade beställt taxi tillsammans med sin väninna, men efter att väninnan klivit av började övergreppet.

”Muhamet Mehmeti lade under färden handen på hennes lår och förde denna fram och tillbaka. Hon blev rädd och upplevde detta som mycket obehagligt. Hon drog undan sitt ben men Muhamet Mehmeti lade vid flera tillfällen tillbaka sin hand och smekte henne. När hon skulle lämna bilen bad Muhamet Mehmeti om att få en kyss. Hon ville inte detta. Muhamet Mehmeti tog då tag om hennes arm för att hålla henne kvar i bilen. Hon slet sig loss och lämnade platsen. Ingenting sades mellan henne och Muhamet Mehmeti under färden”, skriver domstolen.

Vad som gör övergreppet extra allvarligt är enligt domstolen att gärningen ägt rum i en taxi där kvinnan borde kunnat förvänta sig att vara trygg och att Mehmeti i egenskap av taxichaufför utnyttjat utsattheten när kvinnan befann sig ensam med honom i bilen mitt i natten.

Kvinnans berättelse vann stöd av skräckfyllda meddelanden som hon skickat till sin väninna och mamma.

Jobbar kvar

Att en chaufför i bolagets egen bil under arbetstid förgriper sig på en kund kan knappast leda till något annat än uppsägning, gissade Varbergs tingsrätt, och menade att det är straff nog. I domskälen står:

”Tingsrätten förutsätter att Muhamet Mehmeti vid denna utgång kommer att förlora sitt arbete som taxichaufför. Med beaktande av denna omständighet ska den villkorliga domen inte förenas med böter”.

Men när Nya Tider ringer Varbergs Taxi visar det sig att Muhamet Mehmeti fortfarande arbetar kvar.

– Han är nog ute och kör, säger kundtjänst på Varbergs Taxi när Nya Tider ringer och frågar om vi kan få prata med Muhamet Mehmeti.
Kvinnan i receptionen vet inte om hon får lämna ut hans telefonnummer och kopplar till sin chef Henrik Andersson.

– Vi lämnar inte ut nummer till anställda, svarar han på vår fråga och kräver att få veta varför vi ringer.

NyT: Jag är reporter på Nya Tider och jag undrar varför Muhamet Mehmeti fortfarande är anställd hos er eftersom han är dömd för sexövergrepp i en av era bilar?

Henrik Andersson svarar inte utan lägger omedelbart på luren.

Nya Tider ringer kvinnan som blivit utsatt för taxichauffören och berättar att vi undersöker om chauffören verkligen blivit uppsagd, vilket tingsrätten utgick från när de valde att inte straffa honom.
– Nej, det blev han inte, svarar hon och fortsätter:
– Jag vet andra som sett honom köra så han har antagligen kvar jobbet.

Omvända roller

Muhamet Mehmeti drog en vinstlott när han slapp straff i tingsrätten eftersom den tog för givet att han skulle bli uppsagd, för att sedan ändå få behålla jobbet på grund av en överseende svensk chef.

Värre gick det för en svensk busschaufför som anmäldes av en invandrare. Då var vare sig den invandrade chefen eller rättsväsendet lika överseende.

Chauffören kom i slutet av 2016 i bråk med en asylsökande man som krävde att få bli upplockad var som helst på vägen, inte bara vid busshållplatsen. När den asylsökande började fotografera chauffören som hämnd för att denne inte uppfyllt asylsökarens förväntningar på service, fotograferade chauffören tillbaka. Och när asylsökaren då slog busschauffören, slog busschauffören tillbaka.

Imahdi Ahmadi på bolaget där chauffören arbetade lät omedelbart meddela att chauffören tagits ur tjänst. Han åtalades och dömdes till böter, och blev alltså både av med jobbet och straffad i domstol. Till skillnad från den tafsande invandraren blev den svenske chauffören också uthängd i samtliga riksmedier.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Nu föreslår regeringen slopad straffrabatt – elva år efter SD

POLITIK Den 21 juli höll migrations- och justitieminister Morgan Johansson från Socialdemokraterna en digital pressträff för att föreslå slopad straffrabatt för ungdomar mellan 18-20 år som begår grova brott som mord och rån.

SSU-politikern som petats efter öl med SD:are: ”Samtalsklimatet i Sverige mår mycket dåligt”

INRIKESDen petade SSU-politikern Alexander Paulsson från Karlstad säger till Nya Tider att man måste kunna sätta sig ner med en politisk motståndare och föra ett civiliserat samtal. Förra veckan skrev vi om att hans nominering till SSU:s förbundsstyrelse dragits tillbaka sedan han setts samtala med en företrädare för Sverigedemokraternas ungdomsförbund över en öl. Men han skulle ”definitivt” kunna göra om det, säger han idag.

Spanien föreslår dystopisk lag – vill kunna beslagta egendom och tvinga till tvångsarbete ”vid kris”

SPANIENSpaniens regering vill införa en lag som skulle ge den långtgående, rent av dystopiska, möjligheter till kontroll över invånarna i händelse av ”krissituation”. I ett förslag på tillägg till Spaniens nationella säkerhetslag skulle regeringen kunna tvinga alla vuxna till tvångsarbete och staten skulle kunna beslagta all form av privat egendom. Allt enligt lärdomar man dragit från coronapandemin, enligt politikerna.

Svenskhatande polis får uppbackning av sin närmaste chef

INRIKESNadim Ghazale, kommunpolis i Borås, men även aktiv på sociala medier, har under den senaste veckan uppmärksammats sedan han i sitt sommarprat i Sveriges Radio påstått att vita svenska män är priviligierade, varpå många började granska hans tidigare inlägg på framför allt Twitter. Trots de hätska inläggen och hans uttalanden i radion får han uppbackning av sin närmaste chef. I ett samtal med Nya Tider tvingas chefen ändå medge att man måste hålla se hur situationen fortskrider och hur poliser ska agera på sociala medieplattformar.

SCB-rapport: 100  000 invand­rare varje år fram till 2070-talet

REPORTAGEDen minskade invandringen till Sverige till följd av coronapandemin är högst temporär, och förväntas återgå till 2000-talets genomsnittsnivå på hela 100 000 invandrare varje år – i minst 50 år till. Detta enligt en framskrivning av Sveriges framtida befolkning som SCB gjort. Nya Tider har djupdykt i rapporten, och kan avslöja att myndigheten effektivt försöker dölja folkutbytet genom kreativ demografisk statistik. ”Andelen födda utomlands ökar något”, skriver SCB, men när Nya Tider granskar påståendet medger SCB att de inte fört någon statistik över andelen med utländsk bakgrund. Istället räknas alla personer födda i Sverige som en enda homogen grupp, oavsett var deras föräldrar kommer ifrån.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

SSU-politiker petas efter att ha druckit öl med sverigedemokrat

INRIKESDen socialdemokratiske ungdomspolitiker som uppmärksammats efter att ha druckit en öl med en sverigedemokrat i början av juli petas nu av det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Gå till arkivet

Send this to a friend