Etikett: ekonomi

BRICS: utvidgning, stärkta ekonomiska band och nytt betalsystem

BRICS: utvidgning, stärkta ekonomiska band och nytt betalsystem

🟠 EKONOMI Som Nya Tider kunde rapportera om i nummer 33/2023, beslutade BRICS-länderna vid sitt årliga toppmöte, i Sydafrika i höstas, att erbjuda sex länder att ansluta sig till samarbetet. Argentina, som var ett av dem, backade dock ur och Saudiarabien har ännu inte bekräftat sin anslutning. De övriga fyra nya länderna anslöt sig dock den 1 januari i år. Arbetet med att bygga sammanslutningen starkare pågår också, bland annat med flera viktiga projekt på det ekonomiska området. Ett sådant är att överge dollarn i den bilaterala handeln.

Regeringen intensifierar den ekonomiska kampen mot brottsligheten

Regeringen intensifierar den ekonomiska kampen mot brottsligheten

🟠 EKONOMI Det blir alltmer tydligt att brottssyndikaten i Sverige på olika sätt arbetar med aktiviteter som dränerar våra välfärdssystem. I Tidöavtalet aviserade regeringspartierna och Sverigedemokraterna att man skulle ta ett rejält tag mot den organiserade brottslighetens ekonomiska aktiviteter. En viktig del av detta är att riva hinder mot informationsdelning mellan myndigheter, som idag möjliggör bedrägerier och fusk. Flera lagar hindrar myndigheter att agera mot kriminellt utnyttjande av välfärdssystemen och bidrar till enorma onödiga samhällskostnader.

Konjunkturen osäker – olika signaler från olika delar av marknaden

Konjunkturen osäker – olika signaler från olika delar av marknaden

🟠 EKONOMI Den skakiga konjunkturen, ränteläget och den geopolitiska oron gör att den ekonomiska utvecklingen uppfattas som osäker. Olika tendenser och förhoppningar lyfts fram i olika rapporter, men hushållen kämpar för att klara sin vardagsekonomi. Den höga arbetslösheten, främst bland utrikes födda, är ett återkommande orosmoln. Riksbankens senaste företagsundersökning sammanfattar situationen ganska väl, med följande framsidesrubrik: ”Det syns inga gröna skott än”.

Regionernas problem blir huvudtema för vårändringsbudgeten

Regionernas problem blir huvudtema för vårändringsbudgeten

🟠 EKONOMI Vid en pressträff den 4 mars presenterade partiledarna för de fyra Tidöpartierna en storsatsning på att stötta regionerna. Det var huvudpunkten inför vårändringsbudgeten, som presenteras i sin helhet senare i vår. Sex miljarder kronor i nya tillskott till vården kommer som ett svar på den senaste tidens larmrapporter om omfattande varsel och diskussioner om uppsägningar i flera regioner. Pekpinnar om att fokusera på kärnverksamheten och att effektivisera verksamheterna fanns också med.

Bankernas rekordvinster och utdelningar skapar debatt

Bankernas rekordvinster och utdelningar skapar debatt

🟠 EKONOMI När 2023 nu summerats i bankernas bokslutskommunikéer inför årsredovisningarna, kan man konstatera att året blev en formidabel vinstkaskad – trots Sveriges allt mer trasiga ekonomi. De flesta stora affärsbankerna, med externa ägare, planerar att dela ut 40-60 procent av vinsten till aktieägarna. Att ägarna får utdelning när företagen går med vinst är inget problem, det är aktiebolagens uppgift att tjäna pengar till sina ägare. Problemet med storbankernas vinstutdelning ligger på ett annat plan, eftersom ägarnas risk har minimerats med hjälp av statens garantier. Men det finns banker som fungerar helt annorlunda.

Vid omröstningen om förslaget till sänkt skatt på bensin och diesel var det bara Centerpartiet som drev fram en omröstning om sitt egna förslag. Det röstades bort med stor majoritet. Övriga oppositionen valde att inte yrka på sina egna förslag och därför blev det ingen dramatik när beslutet klubbades igenom med acklamation. Debatten blev dock mer tjafsig än vanligt, när partiernas företrädare försökte sänka varandras argument. Bild: Riksdagen

Sänkt skatt på bensin och diesel?

🟠 EKONOMI Riksdagen sa ja till sänkt skatt på bensin och diesel. Det innebär att skatten på bensin och diesel sänks 2024, jämfört med den nivå som skulle gällt med nuvarande omräkningsregler. För 2025 räknas skattebeloppen för bränslen om från 2024 års nivåer. För bensin sänks de omräknade energiskattebeloppen med 60 öre per liter. Sänkningen gäller inte akrylatbensin.

Dragkamp mellan butikerna i julhandeln för att locka över kunderna som har allt större hål i plånboken samtidigt som ingen vill gå miste om julklassikerna. Foto: Freestocks

Julhandeln minskar, men inte lika mycket som befarat – dragkamp mellan butikerna

🟠 EKONOMI December är traditionellt den viktigaste handelsmånaden under året. 2023 är inget undantag från den regeln, men trenden att handelsvolymen ökar år för år bryts, enligt en prognos från Handelns Utredningsinstitut (HUI). Istället minskar handelsvolymen och handeln spås tävla om kunderna med en större rabattering än vanligt. För konsumenterna handlar det om att inte spendera för mycket ur en, för många, alltför tunn plånbok. För handelns del handlar det om att överleva ett allt tuffare ekonomiskt klimat.

Aino Bunge, vice riksbankschef, menar att betalsystemet måste fungera för alla och kontanterna spelar en viktig roll till dess att digitala lösningar finns tillgängliga för alla på ett säkert och effektivt sätt. Att framtiden är digital även för betalsystemet framstår som en tydlig inriktning, sade hon i sitt inledningstal vid seminariet. Stillbild: Riksbanken

Riksbanken: Kontanter behöver skyddas på kort sikt, men framtiden är digital

🟠 ”Digitaliseringen skapar väldigt många möjligheter, men den skapar också problem och utmaningar”. Så uttryckte vice riksbankschef Aino Bunge situationen när hon inledde ett seminarium om betalsystemet den 13 november. Bunge menade att staten behöver lagstifta snabbt om att skydda användningen av kontanter för att säkra betalningar på kort sikt. Den mer grundläggande frågeställningen under seminariet var hur man skall kunna säkra framtidens betalsystem med säkra, omedelbara och gränsöverskridande betalningar. Hon menar att digitala centralbankspengar behöver bli en del av den lösningen.

Barometerindikatorn från Konjunkturinstitutet visar hur olika delar av samhället ser på den ekonomiska utvecklingen och det aktuella läget. Indikatorn visar ett värde som relateras till det historiska medelvärdet, som definierats till 100. Om värdet är över 100 tolkas det som en positiv utvecklingssyn och vice versa. Källa: SCB, Grafik: Nya Tider

Konjunkturbarometern för oktober pekar fortsatt nedåt

🟠 EKONOMI Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer för oktober, som presenterades den 26 oktober, visar en fortsatt stark pessimism bland både företag och hushåll. Fortsatt hög, om än något dalande, inflation och smygande effekter av räntehöjningarna för både hushåll, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag med hyresfastigheter håller tillbaka framtidstron, så som den speglas i KI:s barometerindikator. Arbetslösheten fortsätter att öka och Sverige har idag EU:s tredje högsta arbetslöshet, i spåret efter en ökande konkursfrekvens.

Page 1 of 8 1 2 8

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.