Etikett: kultur

Den poetiske prästen

Den poetiske prästen

🟠 Johan Ludvig Runebergs författarskap. Den finlandssvenske skalden Johan Ludvig Runeberg blev redan under sin livstid känd och älskad i både Sverige och Finland för sina diktverk. Han skrev bland annat det episka diktverket Fänrik Ståls sägner, Kung Fjalar som utspelas i Norden under vikingatiden, samt Majsång som sjungs traditionsenligt under Valborgsfirandet. Trots att han var finsk nationalist har hans diktning haft oskattbar betydelse även för den svenska nationalkänslan.

Äntligen – en Malmbergbiografi

Äntligen – en Malmbergbiografi

🟠 Bokrecension. Bertil Malmberg är ett rätt stort namn inom svensk poesi­. Han kanske står i skuggan av samtida gestalter som Gunnar Ekelöf och Harry Martinson, men han är långtifrån glömd. Malmberg var Akademi­ledamot och en vurmare för sådant som det traditionella Tyskland, vilket gör honom till ett naturligt fokus för mången konservativ litteraturvän. Tack vare en personlig, konstnärlig omprövning i slutet av 1940-talet blev han även accepterad av den svenska modernistiska skolan, samtidigt som han bevarade sin integritet. En ny biografi om Malmberg ger anledning till en närmare titt på mannen, hans liv och hans verk.

Prinsessornas kokbok

Prinsessornas kokbok

🟠 En klassiker med kunglig glans. Det låter nog som en dröm för många att äta som en prinsessa. En som visste besked om detta var Jenny Åkerström som hade varit lärarinna åt flera prinsessor och gav ut klassikern Prinsessornas kokbok. Dess kungliga glans bidrog till kokbokens succé.

Gotland – rosor och ruiner

Gotland – rosor och ruiner

🟠 KULTUR En del människor får något drömmande i blicken när man nämner Gotland, och det finns fog för det. Det är som att komma till en annan kontinent. Visby med sina byggnader från Hansatiden, naturen som har formats dels av kalksten, som ön består till stora delar av, dels av årstiderna som har format ön genom tiderna.

Besök på Wisingsborgs trädgård

Besök på Wisingsborgs trädgård

🟠 KULTUR Det är sommar nu och mängder av växter blommar. Visingsborgs Örtagård på Visingsö, numera Wisingsborgs trädgård, kan vara ett turistmål värt att besöka. Visingsö ligger i Vättern, granne med polkagris-staden Gränna som också är ett ställe värt att besöka. Det finns massor av vackra, intressanta och historiska ställen i Sverige. Planera in en resa redan nu!

Magnus Stenlund: Sveriges historia med nya ögon

Magnus Stenlund: Sveriges historia med nya ögon

🟠 INTERVJU. Nyligen släppte Magnus Stenlund sin andra bok i serien En gammal men ny historia om Sverige, den här gången om bronsåldern. Boken, med titeln Svärdet och Gudarna, är dubbelt så tjock som den första boken i serien, Blodet och Jorden, som handlade om nordisk stenålder. Nya Tider har träffat Stenlund, som berättar att dagens forskare drar sig för att porträttera våra förfäder i positiv dager. Detta trots att vi svenskar har en alldeles fantastisk historia, något alla borde få ta del av.

Page 1 of 9 1 2 9

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.