Skip to Content

Lotta Johnsson Fornarve (V), (infälld) som blev medlem av dåvarande Vänsterpartiet kommunisterna 1979, valdes till andre vice ordförande med hjälp av socialdemokratiskt stöd och Alliansens nedlagda röster. Foton: Riksdagen
INRIKES

Taktik och prestige vid riksdagens omröstningar

PappersupplaganNya Tider v. 40

Vid höstens första riksdagsvecka skulle bland annat talman väljas, en process som sedan Sverigedemokraternas inträde gjorts komplicerad. Socialdemokraternas stöd och Alliansens nedlagda röster gjorde att Vänsterpartiets kandidat valdes till andre vice talman, framför nu sittande Björn Söder (SD). Statsminister Stefan Löfven röstades som väntat bort, men kommer att sitta kvar tills en ny regering kan tillträda.

Publicerad: 3 oktober, 2018, 18:45

 • Svenska

Läs även

Den politiska veckan inleddes måndagen den 24 september med val av riksdagens talman. Vid en sluten omröstning valdes Andreas Norlén (M) genom stöd från SD:s ledamöter till talman, medan posten som vice talman gick till Socialdemokraternas Åsa Lindestam genom acklamation (bifallsrop).

Särskilt känslig blev frågan om andre vice talman, en roll som Björn Söder (SD) haft under den gångna mandatperioden. För att kunna rösta bort honom lanserade Vänsterpartiet sin egen kandidat, Lotta Johnsson Fornarve, som 1979 gick med i det som då kallades Vänsterpartiet kommunisterna. Eftersom hon också stöddes av Socialdemokraterna, och de flesta av Alliansens ledamöter lade ned sina röster, kom hon också att väljas. Även denna omröstning var sluten, vilket gjorde det möjligt för några ledamöter att rösta på Söder utan att kunna bestraffas av någon partipiska.

Andreas Norlén (M) valdes till talman av den icke-socialistiska majoriteten. Foto: Riksdagen

Intern kritik inom Moderaterna

Söder fick utöver de 62 sverigedemokratiska rösterna också stöd av 20 andra, som misstänks tillhöra Moderaterna. Enligt källor inom Moderaternas riksdagsgrupp ska flera av partiets ledamöter ha argumenterat för att man skulle lägga sin röst på Söder, men slutligen valde de flesta ändå att följa partiledningens linje.

Jimmie Åkesson (SD) var besviken över Alliansens agerande, som han kallade ”otroligt svagt”. Till Aftonbladet sade han:

– Ett talmansval är ju ett tal­mansval, det ska inte ha någon stor politisk koppling, men i dag har det fått det. Dels därför att Socialdemokraterna har frångått den praxis som de alltid har hållit så högt, dels för att Moderaterna valde att, som tack för att vi valde att släppa fram deras kandidat, släppa fram en kommunist.

Att det krävdes tre omgångar för att till slut välja Johnsson Fornarve kommenterades på Twitter förtjust av partikamraten Jens Holm, med hopskrynklade valsedlar som illustration:
”En bra eftermiddag på jobbet: Hade glädjen att få rösta ned SD inte mindre än fyra ggr”.

Stefan Löfven röstas bort

Nästa morgon röstades som väntat också statsminister Stefan Löfven (S) bort, återigen genom stöd från SD. Att han inte i stället valde att själv avgå ansågs vara ett sätt att tvinga Alliansen att rösta på samma sätt som SD.

En detalj som skapade viss munterhet var att den uppmärksammade Leila Ali Elmi, som kryssats in av somalier, misslyckades med att rösta, då hon inte fick upp bordsskivan som täckte röstknapparna.

När Andreas Norlén nu får uppdraget att finna en statsminister och regering, kan det konstateras att inblandades positioner inte har förändrats nämnvärt sedan riksdagsvalet. Löfven betonar att det rödgröna blocket har ett mandat mer än Alliansen, som skulle behöva stöd från SD, medan Alliansen kallar sig det största alternativet genom att inte räkna in Vänsterpartiet i Löfvens regeringsunderlag. Vid en pressträff efter omröstningen sade Löfven bland annat:

– Jag står till talmannens förfogande. Socialdemokraterna har fått flest mandat i riksdagen, och vi har stöd av det största regeringsunderlaget, och dagens omröstning förändrar inte den mandatfördelning som väljarna röstat fram.

Precis som under valrörelsen försöker Löfven splittra Alliansen genom att sträcka ut en hand till Centerpartiet och Liberalerna:

– Min vilja är att fortsätta tjäna vårt land som statsminister. Jag vill leda en regering som har ett bredare stöd i Sveriges riksdag och som gör att vi kan lämna blockpolitikens låsning och ta landet framåt. Nu riktas ljuset mot de borgerliga partiernas stora löfte till svenska folket om att aldrig regera med stöd av Sverigedemokraterna.

Även Ulf Kristersson upprepade, inför det samlade pressuppbådet, sin vanliga förklaring till varför han bör leda nästa regering. På frågan om hur en majoritet skulle bildas svarade han:

– Vi är inte där just nu. Det fanns en tydlig majoritet i Sveriges riksdag för att den här regeringen inte ska finnas kvar. Det är en nödvändig start. Där måste man börja.
Jimmie Åkesson menar dock att Alliansen egentligen inte är ett regeringsalternativ och säger till Dagens industri:

– De borde rimligen förstå att det inte kommer att hända. Vi sitter inte här för att vara något slags stödparti utan att få någonting tillbaka. Våra väljare vill ha inflytande och de tänker jag försöka ge dem.

Den omständliga valproceduren för att utse de olika talmännen gladde åtminstone vänsterpartisten Jens Holm. Foto: Twitter

Talmansrundor ska undersöka möjligheter till regeringsbildning

Talman Norlén inledde sina ”talmansrundor” på torsdagen den 27 september för att undersöka vilka partier som skulle kunna bilda regering. Eftersom dessa samtal med partiledarna sker i enlighet med partiernas storlek, var Stefan Löfven först ut, följd av Kristersson och Åkesson.

Efter att Löfven röstats bort, visade sig återigen den spricka som hela tiden har funnits inom Alliansen. Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) står fast vid att man inte ska acceptera något stöd från SD, och kräver rentav förankring hos Socialdemokraterna, medan Ebba Busch Thor (KD) tycker att man ska ta makten med hjälp av det stöd som trots allt finns. Till SVT:s politiske kommentator Mats Knutson sade hon den 25 september:

– Jag menar att vi måste komma ifrån den här ängsligheten där man är så osäker på vilka grundläggande värderingar man står för att man låter hela den svenska politiken bli paralyserad av Sverigedemokraternas existens.

Som tidigare aviserat såg övriga riksdagspartier också till att SD inte skulle få ordförandeposter i något utskott. Efter att man singlat slant om vem som skulle få välja utskott först, valde Moderaterna finansutskottet och Socialdemokraterna EU-nämnden. Ordförandeposter delades också ut till alla de partier som är mindre än SD, från KD till V.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Ett nyval är det enda rätta för att råda bot på den turbulens som rörs upp i riksdagen. Man kan fråga sig varför inte Kristersson lyssnar på de 76 % av M som vill samarbeta med SD? Nej! Kristersson är Reinfeldts arvtagare, tillika en sann globalist vars målsättning går tvärt emot svenska folkets intressen. Givetvis är han med all sannolikhet inte för ett nyval, eftersom M lär förlora några procentenheter och då får nöja sig med att bli det tredje största partiet.
  Som det nu ser ut blir det en sosseregering med bilderbergaren och medlemmen i Trilaterala kommissionen Annie Lööf och EU-ivraren Jan Björklund.

  • Knutkalas

   detta är borgarnas sist möjlighet att någonsin ta över regeringsmakten

 • Knutkalas

  har alla i det här landet fullständigt förlorat sitt förstånd hjärntvätten sitter djupt

Sänkta straff för MENA-ligan

INRIKESDet blev sänkta straff för MENA-ligan, fyra kvinnor boende i Linköping i åldern 21 till 25 år. De hade satt eld på ett radhus och i tingsrätten hade de dömts för grov mordbrand, men hovrätten menar att deras brott ska bedömas som mordbrand av normalgraden. Systemmedia har rapporterat ytterst sparsamt om detta anmärkningsvärda fall.

Nya Tider deltagare när Putin gästade konferens

LEDARENya Tiders Sanna Hill var en av deltagarna på konferensen Development of Parliamentarism som hölls i Moskva den 1-3 juli. Konferensen gästades bland annat av Rysslands president Vladimir Putin.

Hans kompis fick en örfil – då öppnade Malcon eld

INRIKESMalcon Amsén stod utanför Frivården på Kungsholmen i Stockholm med en kompis när han kom i dispyt med en afrikan som också varit på Frivården. Det slutade med att han drog fram sin pistol och avlossade ett skott. Nu döms Amsén för att ha skjutit i luften till 2,5 års fängelse.

SVT tvingas betala Ekeroth 190 000 kronor

INRIKESSVT har enligt Patent- och marknadsöverdomstolen gjort intrång i Kent Ekeroths upphovsrätt genom att offentliggöra och visa delar av den så kallade ”järnrörsfilmen” från 2012. Domstolen dömer därför SVT att betala rättegångskostnaderna, nära 190 000 kronor, samt mer ersättning för bruket av filmerna till Ekeroth.

Regeringen vill förbjuda ”rasistiska organisationer”

POLITIKRegeringen Löfven vill införa ett åsiktsförbud mot vad man kal­lar ”rasistiska organisationer”. Det uppger Socialdemokraterna på sin hemsida.

Afghanska våldtäktsmän dömda för flera våldtäkter

INRIKESDe afghanska männen hade satt i system att våldta unga svenska kvinnor i Uppsala. Nu har de dömts för våldtäkter av två unga kvinnor. Men straffen blir låga. En av gärningsmännen, som våldtog två olika kvinnor vid olika tillfällen, har dessutom dömts för att ha våldtagit ett barn – men hans utvisning har aldrig verkställts.

Dags att ifrågasätta inflationsmålet?

ANALYSUnder de senaste tio åren har mycket i den nationalekonomiska debatten kretsat kring att nå det uppsatta inflationsmålet, öka tillväxten och inte minst räntenivån. I Sverige borde vi ha haft en stark tillväxt, men per capita har vi legat still under nästan hela denna period. Detta trots en kraftigt räntedopad ekonomi som i praktiken innebär att vi devalverat kronan gentemot omvärlden med över 10 procent på bara några år.

Våg av skattehöjningar att vänta på kommunal nivå

EKONOMIEn våg av skattehöjningar på kommunal nivå står för dörren, enligt uppgifter från Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Gå till arkivet

Send this to a friend