Skip to Content

Lotta Johnsson Fornarve (V), (infälld) som blev medlem av dåvarande Vänsterpartiet kommunisterna 1979, valdes till andre vice ordförande med hjälp av socialdemokratiskt stöd och Alliansens nedlagda röster. Foton: Riksdagen
INRIKES

Taktik och prestige vid riksdagens omröstningar

PappersupplaganNya Tider v. 40

Vid höstens första riksdagsvecka skulle bland annat talman väljas, en process som sedan Sverigedemokraternas inträde gjorts komplicerad. Socialdemokraternas stöd och Alliansens nedlagda röster gjorde att Vänsterpartiets kandidat valdes till andre vice talman, framför nu sittande Björn Söder (SD). Statsminister Stefan Löfven röstades som väntat bort, men kommer att sitta kvar tills en ny regering kan tillträda.

Publicerad: 3 oktober, 2018, 18:45

 • Svenska

Läs även

Den politiska veckan inleddes måndagen den 24 september med val av riksdagens talman. Vid en sluten omröstning valdes Andreas Norlén (M) genom stöd från SD:s ledamöter till talman, medan posten som vice talman gick till Socialdemokraternas Åsa Lindestam genom acklamation (bifallsrop).

Särskilt känslig blev frågan om andre vice talman, en roll som Björn Söder (SD) haft under den gångna mandatperioden. För att kunna rösta bort honom lanserade Vänsterpartiet sin egen kandidat, Lotta Johnsson Fornarve, som 1979 gick med i det som då kallades Vänsterpartiet kommunisterna. Eftersom hon också stöddes av Socialdemokraterna, och de flesta av Alliansens ledamöter lade ned sina röster, kom hon också att väljas. Även denna omröstning var sluten, vilket gjorde det möjligt för några ledamöter att rösta på Söder utan att kunna bestraffas av någon partipiska.

Andreas Norlén (M) valdes till talman av den icke-socialistiska majoriteten. Foto: Riksdagen

Intern kritik inom Moderaterna

Söder fick utöver de 62 sverigedemokratiska rösterna också stöd av 20 andra, som misstänks tillhöra Moderaterna. Enligt källor inom Moderaternas riksdagsgrupp ska flera av partiets ledamöter ha argumenterat för att man skulle lägga sin röst på Söder, men slutligen valde de flesta ändå att följa partiledningens linje.

Jimmie Åkesson (SD) var besviken över Alliansens agerande, som han kallade ”otroligt svagt”. Till Aftonbladet sade han:

– Ett talmansval är ju ett tal­mansval, det ska inte ha någon stor politisk koppling, men i dag har det fått det. Dels därför att Socialdemokraterna har frångått den praxis som de alltid har hållit så högt, dels för att Moderaterna valde att, som tack för att vi valde att släppa fram deras kandidat, släppa fram en kommunist.

Att det krävdes tre omgångar för att till slut välja Johnsson Fornarve kommenterades på Twitter förtjust av partikamraten Jens Holm, med hopskrynklade valsedlar som illustration:
”En bra eftermiddag på jobbet: Hade glädjen att få rösta ned SD inte mindre än fyra ggr”.

Stefan Löfven röstas bort

Nästa morgon röstades som väntat också statsminister Stefan Löfven (S) bort, återigen genom stöd från SD. Att han inte i stället valde att själv avgå ansågs vara ett sätt att tvinga Alliansen att rösta på samma sätt som SD.

En detalj som skapade viss munterhet var att den uppmärksammade Leila Ali Elmi, som kryssats in av somalier, misslyckades med att rösta, då hon inte fick upp bordsskivan som täckte röstknapparna.

När Andreas Norlén nu får uppdraget att finna en statsminister och regering, kan det konstateras att inblandades positioner inte har förändrats nämnvärt sedan riksdagsvalet. Löfven betonar att det rödgröna blocket har ett mandat mer än Alliansen, som skulle behöva stöd från SD, medan Alliansen kallar sig det största alternativet genom att inte räkna in Vänsterpartiet i Löfvens regeringsunderlag. Vid en pressträff efter omröstningen sade Löfven bland annat:

– Jag står till talmannens förfogande. Socialdemokraterna har fått flest mandat i riksdagen, och vi har stöd av det största regeringsunderlaget, och dagens omröstning förändrar inte den mandatfördelning som väljarna röstat fram.

Precis som under valrörelsen försöker Löfven splittra Alliansen genom att sträcka ut en hand till Centerpartiet och Liberalerna:

– Min vilja är att fortsätta tjäna vårt land som statsminister. Jag vill leda en regering som har ett bredare stöd i Sveriges riksdag och som gör att vi kan lämna blockpolitikens låsning och ta landet framåt. Nu riktas ljuset mot de borgerliga partiernas stora löfte till svenska folket om att aldrig regera med stöd av Sverigedemokraterna.

Även Ulf Kristersson upprepade, inför det samlade pressuppbådet, sin vanliga förklaring till varför han bör leda nästa regering. På frågan om hur en majoritet skulle bildas svarade han:

– Vi är inte där just nu. Det fanns en tydlig majoritet i Sveriges riksdag för att den här regeringen inte ska finnas kvar. Det är en nödvändig start. Där måste man börja.
Jimmie Åkesson menar dock att Alliansen egentligen inte är ett regeringsalternativ och säger till Dagens industri:

– De borde rimligen förstå att det inte kommer att hända. Vi sitter inte här för att vara något slags stödparti utan att få någonting tillbaka. Våra väljare vill ha inflytande och de tänker jag försöka ge dem.

Den omständliga valproceduren för att utse de olika talmännen gladde åtminstone vänsterpartisten Jens Holm. Foto: Twitter

Talmansrundor ska undersöka möjligheter till regeringsbildning

Talman Norlén inledde sina ”talmansrundor” på torsdagen den 27 september för att undersöka vilka partier som skulle kunna bilda regering. Eftersom dessa samtal med partiledarna sker i enlighet med partiernas storlek, var Stefan Löfven först ut, följd av Kristersson och Åkesson.

Efter att Löfven röstats bort, visade sig återigen den spricka som hela tiden har funnits inom Alliansen. Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) står fast vid att man inte ska acceptera något stöd från SD, och kräver rentav förankring hos Socialdemokraterna, medan Ebba Busch Thor (KD) tycker att man ska ta makten med hjälp av det stöd som trots allt finns. Till SVT:s politiske kommentator Mats Knutson sade hon den 25 september:

– Jag menar att vi måste komma ifrån den här ängsligheten där man är så osäker på vilka grundläggande värderingar man står för att man låter hela den svenska politiken bli paralyserad av Sverigedemokraternas existens.

Som tidigare aviserat såg övriga riksdagspartier också till att SD inte skulle få ordförandeposter i något utskott. Efter att man singlat slant om vem som skulle få välja utskott först, valde Moderaterna finansutskottet och Socialdemokraterna EU-nämnden. Ordförandeposter delades också ut till alla de partier som är mindre än SD, från KD till V.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Ett nyval är det enda rätta för att råda bot på den turbulens som rörs upp i riksdagen. Man kan fråga sig varför inte Kristersson lyssnar på de 76 % av M som vill samarbeta med SD? Nej! Kristersson är Reinfeldts arvtagare, tillika en sann globalist vars målsättning går tvärt emot svenska folkets intressen. Givetvis är han med all sannolikhet inte för ett nyval, eftersom M lär förlora några procentenheter och då får nöja sig med att bli det tredje största partiet.
  Som det nu ser ut blir det en sosseregering med bilderbergaren och medlemmen i Trilaterala kommissionen Annie Lööf och EU-ivraren Jan Björklund.

  • Knutkalas

   detta är borgarnas sist möjlighet att någonsin ta över regeringsmakten

 • Knutkalas

  har alla i det här landet fullständigt förlorat sitt förstånd hjärntvätten sitter djupt

Fyra MENA-kvinnor i Linköping döms för grov mordbrand

PÅ PLATSDen 9 maj meddelade Linköpings tingsrätt dom i målet mot ”MENA-ligan”, bestående av nio stycken kvinnor från Mellanöstern och Afrika i åldern 19 till 25 år. Domen är ett svårt bakslag för åklagaren, men fyra kvinnor döms i alla fall för grov mordbrand till kännbara fängelsestraff. Rättsprocessen har kostat skattebetalarna mångmiljonbelopp. Nya Tider var på plats i Linköping.

Terrordebatt i riksdagen

RIKSDAGENAdam Marttinen (SD) anklagade i en riksdagsdebatt om terrorism den sittande regeringen för att agera passivt när IS-terrorister återvänder från slagfältet i Syrien och Irak. Han krävde att utländska terrorister ska kunna utvisas på livstid från Sverige. Under debatten ifrågasatte Marttinen också Vänsterpartiets kopplingar till vänsterns terrororganisation AFA, en grupp som han tycker att det borde vara kriminellt att engagera sig i.

Afrikansk hemtjänstmedarbetare misstänks ha våldtagit 80-årig svensk kvinna – lokal pensionärsföreningsordförande vill se fler invandrarmän inom äldreomsorgen

INRIKESEn svensk 80-årig kvinna misstänks ha blivit våldtagen av en afrikansk manlig hemtjänstarbetare i Stockholmsförorten Bromma den 8 maj. Mannen i fråga är nu anhållen. När Nya Tider kontaktar Lena Hedquist, ordförande för den lokala pensionärsföreningen SPF Seniorerna i Bromma, säger hon sig inte ha hört talas om händelsen, trots att den rapporterats i såväl Aftonbladet som Expressen. När hon får veta att mannen som misstänks för våldtäkten är eritrean försvarar hon i förstone inte den utsatta 80-åriga kvinnan, utan hon vill tvärtom se fler exotiska män inom hemtjänsten.

Eurovision 2019: Sverige kom sexa och blev omsprunget av Ryssland

TEL AVIVOmröstningen i samband med Eurovision Song Contest i Israel under natten den 19 maj blev dramatisk och fick en snöplig avslutning för Sveriges musik- och medieelit. De hade nämligen kallt räknat med att John Lundvik med sitt bidrag ”To late to love” skulle vinna hela tävlingen med en promenadseger. Så blev det inte. Sverige slutade på en 6:e plats då de europeiska Tv-tittarna fått säga sitt, och fick dessutom se sig omsprunget av Sveriges absoluta hatobjekt, nämligen Ryssland som visserligen inte vann men likväl slutade på en tredje plats.

Salafister demonstrerar mot Säpos insats mot radikala imamer

INRIKESPå Norrmalmstorg i Stockholm 18 maj samlades de mest radikala muslimerna från Gävle, Västerås, Umeå och Göteborg till demonstration mot att fem av deras imamer tagit in i Migrationsverkets förvar. Mötet inleddes med kollektiv bön, sedan tågade man under tystnad till Gustav Adolfs torg och lämnade en petition till Regeringen.

Försvarsberedningens rapport ett paradigmskifte

FÖRSVARETFörsvarsberedningen presenterade sin rapport den 14 maj. Förslagen innebär omfattande organisationsförändringar och målsättningar som definitivt bryter med det tidigare utdömda insatsförsvaret. Detta är de första stegen till att återupprätta invasionsförsvaret. Försvarsberedningen är däremot till skillnad från förra gången oenig och det gäller ett infekterat bråk om skrivningar avseende finansiering där åsikterna går isär vad som gäller.

Jordbruksverket lobbar för miljöförstöring och fortsatt användning av farlig ogräskemikalie – på grund av påstått klimathot

INRIKESDen mycket giftiga kemikalien glyfosat, som används i det mycket vanliga ogräsbekämpningsmedlet Roundup, kan komma att förbjudas inom EU år 2022, om EU-parlamentet beslutar om detta. Nu vill dock det svenska jordbruksverket se en fortsatt användning av den farliga kemikalien genom att hänvisa till det påstådda klimathotet. Jordbruksverket sällar sig nu alltså till klimatlobbyn och vill offra reella miljöfördelar som ett mer varierat växt- och djurliv invid åkermarkerna till förmån för en just nu rådande klimattrend.

Södertälje hårt drabbat av socialbidragsfusk – man med Ferrari ville få socialbidrag

INRIKESSödertälje, en kommun där de etniska svenskarna numera är i minoritet, är även en kommun med stora problem med bidragsberoende. 200 miljoner kronor om året betalar Södertälje ut i försörjningsstöd. Men en stor del av detta kan vara rent bidragsfusk.

Gå till arkivet