Skip to Content

Lotta Johnsson Fornarve (V), (infälld) som blev medlem av dåvarande Vänsterpartiet kommunisterna 1979, valdes till andre vice ordförande med hjälp av socialdemokratiskt stöd och Alliansens nedlagda röster. Foton: Riksdagen
INRIKES

Taktik och prestige vid riksdagens omröstningar

PappersupplaganNya Tider v. 40

Vid höstens första riksdagsvecka skulle bland annat talman väljas, en process som sedan Sverigedemokraternas inträde gjorts komplicerad. Socialdemokraternas stöd och Alliansens nedlagda röster gjorde att Vänsterpartiets kandidat valdes till andre vice talman, framför nu sittande Björn Söder (SD). Statsminister Stefan Löfven röstades som väntat bort, men kommer att sitta kvar tills en ny regering kan tillträda.

Publicerad: 3 oktober, 2018, 18:45

 • Svenska

Läs även

Den politiska veckan inleddes måndagen den 24 september med val av riksdagens talman. Vid en sluten omröstning valdes Andreas Norlén (M) genom stöd från SD:s ledamöter till talman, medan posten som vice talman gick till Socialdemokraternas Åsa Lindestam genom acklamation (bifallsrop).

Särskilt känslig blev frågan om andre vice talman, en roll som Björn Söder (SD) haft under den gångna mandatperioden. För att kunna rösta bort honom lanserade Vänsterpartiet sin egen kandidat, Lotta Johnsson Fornarve, som 1979 gick med i det som då kallades Vänsterpartiet kommunisterna. Eftersom hon också stöddes av Socialdemokraterna, och de flesta av Alliansens ledamöter lade ned sina röster, kom hon också att väljas. Även denna omröstning var sluten, vilket gjorde det möjligt för några ledamöter att rösta på Söder utan att kunna bestraffas av någon partipiska.

Andreas Norlén (M) valdes till talman av den icke-socialistiska majoriteten. Foto: Riksdagen

Intern kritik inom Moderaterna

Söder fick utöver de 62 sverigedemokratiska rösterna också stöd av 20 andra, som misstänks tillhöra Moderaterna. Enligt källor inom Moderaternas riksdagsgrupp ska flera av partiets ledamöter ha argumenterat för att man skulle lägga sin röst på Söder, men slutligen valde de flesta ändå att följa partiledningens linje.

Jimmie Åkesson (SD) var besviken över Alliansens agerande, som han kallade ”otroligt svagt”. Till Aftonbladet sade han:

– Ett talmansval är ju ett tal­mansval, det ska inte ha någon stor politisk koppling, men i dag har det fått det. Dels därför att Socialdemokraterna har frångått den praxis som de alltid har hållit så högt, dels för att Moderaterna valde att, som tack för att vi valde att släppa fram deras kandidat, släppa fram en kommunist.

Att det krävdes tre omgångar för att till slut välja Johnsson Fornarve kommenterades på Twitter förtjust av partikamraten Jens Holm, med hopskrynklade valsedlar som illustration:
”En bra eftermiddag på jobbet: Hade glädjen att få rösta ned SD inte mindre än fyra ggr”.

Stefan Löfven röstas bort

Nästa morgon röstades som väntat också statsminister Stefan Löfven (S) bort, återigen genom stöd från SD. Att han inte i stället valde att själv avgå ansågs vara ett sätt att tvinga Alliansen att rösta på samma sätt som SD.

En detalj som skapade viss munterhet var att den uppmärksammade Leila Ali Elmi, som kryssats in av somalier, misslyckades med att rösta, då hon inte fick upp bordsskivan som täckte röstknapparna.

När Andreas Norlén nu får uppdraget att finna en statsminister och regering, kan det konstateras att inblandades positioner inte har förändrats nämnvärt sedan riksdagsvalet. Löfven betonar att det rödgröna blocket har ett mandat mer än Alliansen, som skulle behöva stöd från SD, medan Alliansen kallar sig det största alternativet genom att inte räkna in Vänsterpartiet i Löfvens regeringsunderlag. Vid en pressträff efter omröstningen sade Löfven bland annat:

– Jag står till talmannens förfogande. Socialdemokraterna har fått flest mandat i riksdagen, och vi har stöd av det största regeringsunderlaget, och dagens omröstning förändrar inte den mandatfördelning som väljarna röstat fram.

Precis som under valrörelsen försöker Löfven splittra Alliansen genom att sträcka ut en hand till Centerpartiet och Liberalerna:

– Min vilja är att fortsätta tjäna vårt land som statsminister. Jag vill leda en regering som har ett bredare stöd i Sveriges riksdag och som gör att vi kan lämna blockpolitikens låsning och ta landet framåt. Nu riktas ljuset mot de borgerliga partiernas stora löfte till svenska folket om att aldrig regera med stöd av Sverigedemokraterna.

Även Ulf Kristersson upprepade, inför det samlade pressuppbådet, sin vanliga förklaring till varför han bör leda nästa regering. På frågan om hur en majoritet skulle bildas svarade han:

– Vi är inte där just nu. Det fanns en tydlig majoritet i Sveriges riksdag för att den här regeringen inte ska finnas kvar. Det är en nödvändig start. Där måste man börja.
Jimmie Åkesson menar dock att Alliansen egentligen inte är ett regeringsalternativ och säger till Dagens industri:

– De borde rimligen förstå att det inte kommer att hända. Vi sitter inte här för att vara något slags stödparti utan att få någonting tillbaka. Våra väljare vill ha inflytande och de tänker jag försöka ge dem.

Den omständliga valproceduren för att utse de olika talmännen gladde åtminstone vänsterpartisten Jens Holm. Foto: Twitter

Talmansrundor ska undersöka möjligheter till regeringsbildning

Talman Norlén inledde sina ”talmansrundor” på torsdagen den 27 september för att undersöka vilka partier som skulle kunna bilda regering. Eftersom dessa samtal med partiledarna sker i enlighet med partiernas storlek, var Stefan Löfven först ut, följd av Kristersson och Åkesson.

Efter att Löfven röstats bort, visade sig återigen den spricka som hela tiden har funnits inom Alliansen. Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) står fast vid att man inte ska acceptera något stöd från SD, och kräver rentav förankring hos Socialdemokraterna, medan Ebba Busch Thor (KD) tycker att man ska ta makten med hjälp av det stöd som trots allt finns. Till SVT:s politiske kommentator Mats Knutson sade hon den 25 september:

– Jag menar att vi måste komma ifrån den här ängsligheten där man är så osäker på vilka grundläggande värderingar man står för att man låter hela den svenska politiken bli paralyserad av Sverigedemokraternas existens.

Som tidigare aviserat såg övriga riksdagspartier också till att SD inte skulle få ordförandeposter i något utskott. Efter att man singlat slant om vem som skulle få välja utskott först, valde Moderaterna finansutskottet och Socialdemokraterna EU-nämnden. Ordförandeposter delades också ut till alla de partier som är mindre än SD, från KD till V.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Ett nyval är det enda rätta för att råda bot på den turbulens som rörs upp i riksdagen. Man kan fråga sig varför inte Kristersson lyssnar på de 76 % av M som vill samarbeta med SD? Nej! Kristersson är Reinfeldts arvtagare, tillika en sann globalist vars målsättning går tvärt emot svenska folkets intressen. Givetvis är han med all sannolikhet inte för ett nyval, eftersom M lär förlora några procentenheter och då får nöja sig med att bli det tredje största partiet.
  Som det nu ser ut blir det en sosseregering med bilderbergaren och medlemmen i Trilaterala kommissionen Annie Lööf och EU-ivraren Jan Björklund.

  • Knutkalas

   detta är borgarnas sist möjlighet att någonsin ta över regeringsmakten

 • Knutkalas

  har alla i det här landet fullständigt förlorat sitt förstånd hjärntvätten sitter djupt

Så jobbar Närhälsan i Västra Götaland med patienter under coronapandemin

INRIKESNärhälsan är namnet på vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen. Genom fler hembesök och videokonsultationer reduceras coronaspridningen. Närhälsan och de privata avtalsrelaterade vårdcentralerna har under lång tid utprövat metoder för att åldriga patienter inte skall behöva resa onödigt mycket. Även särskilda invandrarsatsningar som Angereds Närsjukhus kan ha effekt på smittspridningen.

Över 4 000 döda i Covid-19

INRIKESAntalet döda i Covid-19 i Sverige passerade idag 4 000 fall. Totalt har Folkhälsomyndigheten konstaterat 4 029 dödsfall, vilket är en ökning med 31 nya dödsfall sedan gårdagen. Samtidigt har 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats vilket innebär att det totala antalet bekräftade smittade nu nått 33 843 i Sverige.

Vänsterextremist döms för flera brutala överfall mot äldre

BROTT OCH KRIMINALFALLDen 12 maj dömdes den nu 21-årige Samuel Redin i Attunda tingsrätt till åtta års fängelse för ett antal överfall, varav ett bedömdes vara mordförsök. En äldre kvinna skadades så svårt av flera slag med hammare att hon efter angreppet sitter i rullstol, oförmögen att tala eller göra någonting på egen hand. Genom utredningen och aktiviteter på sociala medier framträder en bild av en gärningsman som saknar egentlig sysselsättning eller mål i livet, men som är mycket intresserad av mord, barnpornografi och kommunism.

Google ger sig in på bankkorts-marknaden – får kritik

UTRIKESDen globala IT-jätten Google planerar att lansera ett eget bankkort, både fysiskt och virtuellt. Båda ska kopplas till deras redan existerande betaltjänst Google Pay. För närvarande är det bara möjligt att betala med Google Pay online men inte i butiker. Ett Google Pay Card skulle utvidga användningsområdet väsentligt och inte bara ge it-jätten nya intäkter, utan även nya möjligheter att spionera på och styra sina kunder.

Inflationen mätt i KPIF nere under noll i april – tecken på ökad risk för ekonomiska problem

ANALYSDen 13 maj redovisade SCB inflationsläget i april, med en samlad negativ inflation. Det var visserligen en väntad nedgång på grund av coronavirusets effekter, men många överraskas av kraften i prisutvecklingen. Bilden är dock inte enkel, energipriserna (olja och el) står för huvuddelen av minskningen. Utan energipriserna ligger inflationen på 1,0 procent, betydligt mer beskedligt sett ur ett inflationsmålsperspektiv. Riskerna för en allvarlig ekonomisk kris måste dock anses ha ökat.

Migrationsverket till kommunerna: Ni skall ta emot tusentals kvotflyktingar i höst

INRIKESMottagandet av kvotflyktingar har tillfälligt pausats på grund av coronaviruset. I lokaltidningen Dagens Västervik framgår nu att årets kvot om 5 000 kvotflyktingar ändå skall uppfyllas, enligt Migrationsverket. ”Det innebär att kommunerna i landet skall vara beredda på att ta emot fler kvotflyktingar på kort tid”, skriver lokaltidningen.

Läkare: ”Människor kvävs av vården och media mörkar”

INRIKESLäkare i olika regioner rekommenderas att i vissa fall vid Covid-19 ge morfin till patienter som har svårt att andas – en behandling som hämmar drivet för syreupptagning. Nättidningen Exakt24 har träffat Jon Tallinger, specialist­läkare i allmänmedicin, som begärde tjänstledigt efter att ha vägrat behandla i enlighet med rekommendationerna.

Farage varnad av polis efter att ha filmat plats för stort migrantinflöde

STORBRITANNIENKlockan 22.00 den 4 maj knackade den brittiska polisen på dörren till politikern, numera ledare för Brexitpartiet, Nigel Farages dörr. Skälet var att han samma morgon hade begett sig till Dover vid kusten, där minst 1 000 migranter anlänt hittills i år, för att se och berätta om detta inflöde.

Gå till arkivet

Send this to a friend