Skip to Content

KRÖNIKA

Tidigare milda vintrar

Digital utgåva

De som varnar om hotande global uppvärmning tar den gångna svenska vintern som exempel. Den var förvisso ganska mild söderöver. Men de nämner inget om all snö som föll i Norrland och på sina håll låg kvar långt in i juli.

Publicerad: 11 september, 2020, 17:58

  • Svenska

Läs även

De nämner heller inget om många andra platser med ovanlig vinterkyla och mycket snö världen runt. Svagare jetströmmar går i bukter åt norr och söder. När de buktar åt norr, kommer varm luft in från söder. När de buktar åt söder, kommer kall luft in från norr.

Milda vintrar har Sverige naturligtvis upplevt förr. Ett gammalt tidningsklipp ger följande exempel, troligen från Mälartrakten:

1172: grönskande träd i slutet av januari, fågelbon med ruggning i februari.

1241: träden i full blom i mars.

1269 och 1289: ingen vinterköld märktes.

1421: blommande träd i mars, mogna krusbär i april.

1538: ännu i december stod träd i trädgårdar i fullt flor.

1572: löv på träden i februari.

1585: säden stod i ax vid påsk.

1588: grönskande träd i februari.

Ingen klagade på detta, för det gav riklig skörd, precis som skördarna globalt har ökat sedan Lilla istidens slut för cirka 150 år sedan. Den globala medeltemperaturen anses sedan dess ha ökat med en dryg grad.

På våra breddgrader har det blivit flera grader varmare eftersom skillnaderna är större närmare polerna. Här var det periodvis flera grader kallare under Lilla istiden. Inget att längta tillbaka till!

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tege Tornvall

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Vad jag minns var det många snöfria vintrar på 70 talet? Det har ropats “vargen kommer” så många gånger under 50 år att man tappat räkningen? Dessutom har samma personer upprepat samma visa, “vi har tio år på oss” under dessa år? Det märkliga är att varje gång skall vi tro på de här “experterna”? Väderpär har varit näst intill hysterisk med sina “varningsrop” så man gitter inte ens kommentera “varningarna”? Nu sitter han som någon sorts klimatexpert i EU där han får fortsätta med sina vilda gissningar om klimatet.

Batterifordon ett villospår

KRÖNIKATung expert dömer ut batterier för eldrift.

AFA och DN sitter i samma båt … och sover i samma säng

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDagens Nyheter har fört en intensiv kampanj för att stoppa Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg. Trots alla lögner och personpåhopp har tidningen inte tagit in en enda replik eller genmäle från oss. Samtidigt har vänsterextremister i AFA försökt att med våld slå sig in på mässan för att angripa Nya Tiders monter. Nu blir kopplingen övertydlig – en av de mest hatiska DN-journalisterna delar säng med en drivande person inom AFA.

Följa flocken eller agera själv?

KRÖNIKA

”Oförklarligt” varför just Sverige är våldsdrabbat?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI veckans nummer berättar vi om vice rikspolischefen Mats Löfving som äntligen berättar sanningen om de kriminella klanerna. Trots de ovanligt tydliga uttalandena vill statsministern fortfarande inte koppla den eskalerande kriminaliteten till invandring från specifika länder, men inte ens vice rikspolischefen verkar vilja inse hur det ligger till och menar att de många dödsskjutningarna i Sverige inte går att förklara.

Vetenskap, modell Expo

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGStiftelsen Expo finansieras av statliga Kulturrådet och en rad organisationer som vill köpa sig PK-poäng. Man framställer sig gärna som en pålitlig källa till fakta om ”rasism och främlingsfientlighet”, och citeras regelbundet i systemmedia så fort dessa ämnen berörs. Men hur ligger det till med Expos skenbara saklighet? Professor Karl-Olov Arnstberg prövar om Expos logik möter grundläggande vetenskapliga kriterier.

Beundrande idolporträtt

KRÖNIKAExpressens klimatreporter Karin Sörbring har höga tankar om miljöprofessorn Johan Rockström. Dem luftade hon i en beundrande intervju i söndags 13/9. Där kallades Rockström ”en av världens främsta miljö- och klimatforskare”.

Löfven vet inte vad han skrev under

KRÖNIKANär Stefan Löfven skrev under EU-avtalet om 8 000 miljarder i ”coronastöd” till vissa länder förstod han inte dokumentets egentliga innehåll. Det är otänkbart att han då skulle skrivit på.

Svenska kyrkan stoppar AfS från att kandidera

LEDAREKyrkostyrelsen stoppar Alternativ för Sverige (AfS) från att ställa upp i kyrkovalet i Svenska kyrkan nästa år. Om detta beslut står fast innebär det att svenska demokratin kan dödförklaras på riktigt.

Gå till arkivet

Send this to a friend