Skip to Content

Roger Scruton är död. Efter döden hyllades han av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som den störste konservative tänkaren i modern tid. Foto: Wikimedia/SlimVirgin
DÖDSRUNA

Till minne av Sir Roger

PappersupplaganNya Tider v. 4

Publicerad: 21 januari, 2020, 16:38

  • Svenska

Läs även

Jag träffade Sir Roger Scruton första gången vid Birkbeck College på Londons universitet, där han var professor i filosofi. Jag minns vårt första möte när han berättade hur upplyft han kände sig av mina insändare som jag hade fått publicerade i systemmedia (numera vore det omöjligt på grund av vänsterliberal svartlistning), och han hyllade den gamla Conservative Monday Club, där jag var ordförande i Foreign Affairs Committee.

Roger blev känd för en större allmänhet med sin bok ”The Meaning of Conservatism” (1980), och hade länge varit motståndare till vänstern och kommunismen i synnerhet.

Han blev redaktör för ”Salisbury Review”, och hans subversiva hjälp till antikommunistisk opposition i det gamla kommunistblocket är välkänd. Men ”Thinkers of the New Left” från 1985, där han politiskt dekonstruerade och attackerade ett dussin exempel på ytterlighetsvänster inom ”akademin”, blev droppen som fick bägaren att rinna över för vänstern.

Från och med då hade de ett ont öga till honom. Vid ett tillfälle skämtade vi om vem av oss som skulle bli relegerad från college först, han eller jag, eftersom det var en känd vänsterinstitution där politiskt inkorrekta essäer i historia eller filosofi fick sänkt betyg.

Till slut blev Roger persona non grata av vänstern som nu kontrollerade Storbritanniens universitet. Roger kände sig tvungen att lämna Birkbeck 1992. Till slut sökte han sig till USA för att kunna förtjäna sitt levebröd genom de många böcker han skrev.
Till slut, 2016, erkändes Scrutons viktiga insatser inom sin profession, och han adlades.

Han glömde aldrig vår vänskap och var mycket glad att få en inbjudan av mig till Traditional Britain Groups årliga konferens 2015, där han sedan talade inför ett fullsatt möte och fick stående ovationer. Han uttryckte sin tacksamhet över att vara återförenad med sanna konservativa, och över att få träffa både mig och sin gamle vän Lord Sudeley igen efter så många år.

Roger dog den 12 januari 2020 efter sin sista strid, den mot cancer. Han var en strimma av ljus för alla riktiga konservativa. Må han vila i frid.

Gregory Lauder-Frost är grundare och direktör av Traditional Britain Group

Gregory Lauder-Frost

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • anderson.c

    En bra runa (Viking style) skrivet av Gregory Lauder-Frost, hög respekt!

Sveriges överlevnad kräver skalpellhand!

KRÖNIKAKenneth Sandberg arbetade under 1990-talet på Statens Invandrarverk, det som i dag bytt namn till Migrationsverket. Han såg redan då det ohållbara i utvecklingen och larmade genom inlägget i dagspressen om situationen. Resultatet var att han fick sparken från sitt jobb. Nu summerar han utvecklingen sedan dess och föreslår vad som måste göras.

Kritisk forskarrapport: Dubbla signaler skapar oreda i migrationspolitiken

INRIKESDubbla signaler som skapar oreda i migrationspolitiken. Det är det beska omdömet som det svenska, politiska etablissemanget får i en färsk rapport från Delmi, Delegationen för migrationsstudier, som släpptes den 4 februari. Rapporten handlar om att ett fåtal av de asylsökande som fått avslag i praktiken återvandrar, men tar även upp de olika undantag som ger vissa grupper som fått nej ändå möjlighet att stanna i Sverige. Författaren menar att det just nu i huvudsak är Miljöpartiet som bidrar till de senaste årens dubbla signaler och oreda.

När ett hedrande av oskyldigas död känns ruttet och falskt

KRÖNIKADen 13 februari 2020 var det 75 år sedan terrorbombningarna av den tyska kulturstaden Dresden inleddes av både britter och amerikaner i andra världskrigets slutskede. Staden, som hittills hade klarat sig från att bombas till ruiner, utsattes nu för en av andra världskrigets värsta bombkatastrofer. Hela den gamla stadskärnan brann ner, och tiotusentals oskyldiga tyska liv offrades.

Kulturdebatt: Musiken och eliten

INRIKESJust nu pågår Melodifestivalen, SVT:s mest populära program. Cirka tre miljoner svenskar bänkar sig framför programmet på lördagkvällarna. Vi bad musikern Fredrik Larson skriva om detta fenomen i svensk kultur, hur det hela började och vad det utvecklats till.

Kommunernas situation avslöjar lögnerna

KOMMENTAR

Kommuner som knäckts av asylinvandringen vädjar till staten om hjälp

INRIKESMånga kommuner drabbas fortfarande hårt av det omfattande asyl- och anhöriginflöde som bedrivits på riksnivå, inte minst i form av skenande kostnader för försörjningsstöd. Kommunerna har slagit larm flera gånger, och ett utvalt antal bjöds nyligen in till ett samtal om situationen med civilminister Lena Micko (S). Till Nya Tider säger dock civilministerns pressekreterare att mötet ska ses som ”inhämtande” och kan inte presentera några konkreta lösningar. Filipstads socialdemokratiska ordförande för kommunstyrelsen berättar för Nya Tider att hon vill klassificera hela kommunen som utsatt område, för att motverka ytterligare inflyttning av asylsökande.

Vad Karlssons nya tankesmedja kan säga om SD:s framtid

OPINION: ANTON STIGERMARKSverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson har tagit initiativ till en ny konservativ tankesmedja. Ett förtroenderåd har presenterats i vilket ingår en ideologiskt heterogen skara medarbetare. I denna debattartikel resonerar skribenten Anton Stigermark om vad lanseringen kan säga om SD:s övergripande strategi samt vad den kan innebära för konservatismen.

Förre kommuntoppen friad från islamisters anklagelser

INRIKESDe båda muslimska aktivisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil anmälde Göteborgs dåvarande ordförande för kommunstyrelsen Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal. Skälet var att Hermansson utmålat de båda som extremister. Den 11 februari avhandlades målet i Göteborgs tingsrätt och Hermansson friades. Domstolen fann bland annat att det fanns skälig grund för påståendet att de båda anmälarna försvarat terrorister.

Gå till arkivet

Send this to a friend