Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
MUSIK

Tillsammans mot hatkampanjer och maktfullkomlighet

PappersupplaganNya Tider v. 36

Publicerad: 9 september, 2017, 22:49

  • Svenska

Läs även

Den kände kompositören Pär Lindh ville publicera en annons i tidskriften Tidig Musik, men nekades med hänvisning till att han citerar Nya Tider.

Den 31 augusti meddelade Hillevi Hogman och Birgitta Wennerström på Tidig Musik att ”Nya Tiders värderingar går tvärt emot allt vad Tidig Musik står för” och att de inte kan ta in en annons där Nya Tider nämns ”som vilken tidning som helst”. De krävde att citatet togs bort, annars skulle de inte trycka annonsen.
Vilka värderingar det skulle handla om vill de inte svara på. Så här svarade Pär Lindh:

Nya Tider är den enda sanna nyhetstidningen i Sverige idag som inte ljuger i sin nyhetsrapportering. Jag stöder dem av hela mitt hjärta. Vávra Suks (chefredaktören för Nya Tider) far tackade mig för min hjältemodiga insats för ett fritt Tjeckoslovakien under 1980-talet då jag bl.a. hjälpte till att ge landet sin första nobelpristagare i litteratur. Idag hjälper Vávra Suk hjältemodigt (han klarade livhanken efter ett brutalt överfall av AFA för några år sedan) Sverige i vår kamp mot diktaturens kreatur. Om Tidig Musik sällar sig till åsiktsförtryck och bidrar till att Sverige blir en diktatur så ber jag härmed att få säga upp min prenumeration med omedelbar verkan!
– Pär Lindh, kompositör, cembalist, organist, pianist och tidigmusikälskare

Låt oss visa att det är de trångsynta småpå­varna på Tidig Musik som är de som bör se över sina värderingar. Vi är många som är trötta på bojkotter och hatkampanjer som syftar till att censurera regimkritiska nyheter. Den gamla tidens media med dess falska nyheter håller på att bli helt utkonkurrerad, men det verkar inte alla ha förstått än. De tror fortfarande att de får några fördelar av att ställa sig på maktens sida. Låt oss visa dem att de har fel!

Vi publicerar den censurerade annonsen här och hoppas att så många som möjligt stödköper denna vackra och inspirerande musik (klicka för större bild).

ANNONS:

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Oden – en arketyp som formar vår samtid

KULTURDen brittiske författaren Richard Rudgley spinner vidare på Carl Gustav Jungs tankar om Oden som en kollektiv arketyp i västvärlden. I boken The Return of Odin förklarar han historiska skeenden med Allfaderns intryck på germanernas sinnelag, men skissar även en tänkbar framtid.

Smilande Limfjordlandet

INRIKESVid färjan i Göteborg står ett gäng med motorcyklar och väntar på att få köra ombord på katamaranen till Frederikshavn. Vi är ett litet gäng arbetskamrater, som ska göra en weekendtur till Jylland. Katamaranen seglar under Göteborgs broar och genom skärgården innan vi kommer ut på öppet hav. Vi sitter ute på däck och tar en öl. Luften är mild för årstiden. Havet ligger blått och stilla. Vita måsar seglar i skyn tillsammans med lite stackmoln.

Känsligt måleri, Prerafaeliten Edward Burne-Jones

UTSTÄLLNINGJust nu pågår en fin utställning på Waldemars udde i Stockholm, för den som har lite mer konservativ blick. Det är verk av den engelske konstnären Edward Burne-Jones som levde 1833-1898. Burne-Jones arbetade mycket med motiv från folksagor och har haft stor betydelse för fantasy-genren med J R R Tolkien och C S Lewis. Det handlar om kärlek, svek, hämnd och sexualitet. Utställningen pågår till 26 januari.

Den Dagösvenska almanackan – unik i sitt slag

KULTURI år har en lokal almanacka publicerats på den estniska ön Hiiumaa (Dagö) på initiativ av Gunnar K. A. Njålsson. Denna almanacka, som bland annat innehåller information om väder samt solens respektive månens uppgång och nedgång, är skriven på både svenska och estniska. Det innebär att denna almanacka är den första lokalt publicerade texten på svenska som getts ut på 300 år.

Tjeckiske världsartisten Karel Gott avliden

KULTURI Sydsvenskan hävdas att han kallades för ”tjuren från Pilsen”. På annat håll bar han smeknamnet ”Elvis från Moldau” eller ”Böhmens näktergal”. Men under sin samtid var det under varumärket ”Östs Sinatra” som han var känd på västra sidan järnridån. Den tjeckiska mästersångaren Karel Gott avled 80 år gammal den 1 oktober.

Samtida konst i Sverige – Jonas Nilsson

INRIKESI ett brus av konstnärliga innovationer och nya, alltid politiskt korrekta trender är det inte lätt att upptäcka begåvade, oberoende konstnärer. De är inte många men uppskattningen av deras verk bland konstkännare är desto större. En bland sådana ”okända” samtida svenska konstnärer är naturmålaren Jonas Nilsson. Det kända galleriet Åmells uppmärksammade Nilsson med två separata utställningar och två fantastiska kataloger, egentligen två mycket påkostade konstböcker.

Ett tänkvärt rusäventyr?

KULTURRobin Carell torde vara känd för Nya Tiders läsare. Förutom hans texter i denna tidning har han bidragit till sajten Motpol. Hans debutroman heter Rus­äventyret och de skeppsbrutna piraterna och gavs ut 2016. Den handlar om ett liv i droger och elände och är, som det brukar heta, ”ett gripande mänskligt dokument”. Men den är mer än så, den har tät handling och ett språk som efterhand fängslar läsaren.

”Det gyllene århundradet” under attack

KULTURAmsterdam Museum kommer inte längre att använda termen ”det gyllene århundradet” (Gouden Eeuw) om Nederländernas storhetstid under 1600-talet. Enligt konservatorn Tom van der Molen är skälet att benämningen skulle ”bortse från 1600-talets många negativa aspekter, som fattigdom, krig, tvångsarbete och människohandel”.

Gå till arkivet

Send this to a friend