Skip to Content

MUSIK

Tillsammans mot hatkampanjer och maktfullkomlighet

PappersupplaganNya Tider v. 36

Publicerad: 9 september, 2017, 22:49

  • Svenska

Läs även

Den kände kompositören Pär Lindh ville publicera en annons i tidskriften Tidig Musik, men nekades med hänvisning till att han citerar Nya Tider.

Den 31 augusti meddelade Hillevi Hogman och Birgitta Wennerström på Tidig Musik att ”Nya Tiders värderingar går tvärt emot allt vad Tidig Musik står för” och att de inte kan ta in en annons där Nya Tider nämns ”som vilken tidning som helst”. De krävde att citatet togs bort, annars skulle de inte trycka annonsen.
Vilka värderingar det skulle handla om vill de inte svara på. Så här svarade Pär Lindh:

Nya Tider är den enda sanna nyhetstidningen i Sverige idag som inte ljuger i sin nyhetsrapportering. Jag stöder dem av hela mitt hjärta. Vávra Suks (chefredaktören för Nya Tider) far tackade mig för min hjältemodiga insats för ett fritt Tjeckoslovakien under 1980-talet då jag bl.a. hjälpte till att ge landet sin första nobelpristagare i litteratur. Idag hjälper Vávra Suk hjältemodigt (han klarade livhanken efter ett brutalt överfall av AFA för några år sedan) Sverige i vår kamp mot diktaturens kreatur. Om Tidig Musik sällar sig till åsiktsförtryck och bidrar till att Sverige blir en diktatur så ber jag härmed att få säga upp min prenumeration med omedelbar verkan!
– Pär Lindh, kompositör, cembalist, organist, pianist och tidigmusikälskare

Låt oss visa att det är de trångsynta småpå­varna på Tidig Musik som är de som bör se över sina värderingar. Vi är många som är trötta på bojkotter och hatkampanjer som syftar till att censurera regimkritiska nyheter. Den gamla tidens media med dess falska nyheter håller på att bli helt utkonkurrerad, men det verkar inte alla ha förstått än. De tror fortfarande att de får några fördelar av att ställa sig på maktens sida. Låt oss visa dem att de har fel!

Vi publicerar den censurerade annonsen här och hoppas att så många som möjligt stödköper denna vackra och inspirerande musik (klicka för större bild).

ANNONS:

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Hemmet på frammarsch

KULTUR OCH TRADITIONTänk att hemmet har blivit en så viktig plats i dessa coronatider. Vill man göra nytta för sina medmänniskor ska man stanna hemma. Det är länge sedan hemmet betydde så här mycket som det gör just nu. När man inte kan eller får bjuda hem släktingar och vänner drabbas de flesta människor av någon slags uppvaknande och börjar se på sitt hem med nya ögon.

Finns det numera en svensk intelligentia?

ANALYSFörr fanns en bildad klass, men Sverige gjorde sig medvetet av med den. Vad utgör då den ”intelligentia” vi har i dag, den som Karl-Olov Arnstberg nämner i sin debattartikel i Nya Tider v. 23/2020? Sophie Kielbowska redogör för hur det gick till när Sverige förlorade sin bildning och vad som blev resultatet.

Mellan dikt och fakta om u-båtskränkningar

DEBATTFörra året utkom boken Operation Notvarp, och debattören Curt Linderholm menar att den förvånar på grund av sina fantasier kring den stora ubåtsjakten i Hårsfjärden, Stockholms skärgård 1982. Författaren Mikael Nyman har, för att stadga upp sin tes, hänvisat till verkliga platser i Stockholms skärgård, verkliga sjunkbombsfällningar och minsprängningar samt då inblandade svenska amiraler och politiker. Linderholm pekar dock på att många påståenden och antydningar som görs i boken om vilken den kränkande makten var, för länge sedan motbevisats.

På jakt efter den nordiska folksjälen

KULTURMyrkur, eller Amalie Bruun som den 35-åriga danska kvinnliga artisten ifråga heter, började sin karriär med att skapa atmosfärisk black metal-musik, som blev uppmärksammad, och som även överlag fick bra kritik. Det gjorde i sin tur att hon kunde uppträda på stora och erkända festivaler som Roskildefestivalen i Danmark, Wacken Open Air i Danmark, och även på en av världens största ”multi”-festivaler, South by Southwest, i USA.

Den mystiska kedjan, Sägnerna om Ängsökedjan

KULTURPå slottet Ängsö (vars äldre stavning är Engsö) i Västmanlands län förvaras i dag en guldkedja av dunkelt ursprung. Denna kedja får aldrig lämna slottet för då bryter eldsvåda ut.

Bok: Vaccinera dig – eller låt bli

RECENSIONDen danske professorn och specialistläkaren Peter Gøtzsche har utkommit med ännu en bok där han granskar läkemedel och behandlingsmetoder, denna gång riktar han in sig på vaccin. Ska man låta vaccinera sig och sina barn? Uppväger fördelarna alla risker? Svaret är inte så enkelt och Gøtzsche gör en ansträngning att differentiera debatten, som ofta är svartvit. I själva verket kan ett vaccin vara värt att ta, medan ett annat borde avstås. Författaren går igenom en rad vanliga och ovanliga vaccin och redovisar med omfattande stöd i vetenskaplig litteratur sina slutsatser.

Ett besök i den gamla snapphanegården Sporrakulla

HISTORIAHär får vi följa med Alf Ronnby på en härlig utflyktstur en dag i maj. Färden går till Kullaskogen, som ligger i nordöstra Skåne. Djupt inne i Kullaskogen ligger en gammal snapphanegård som har klarat sig undan svenskarnas härjningar.

Gå till arkivet

Send this to a friend