Skip to Content

Timjan är en populär kryddväxt i våra örtagårdar. Den har använts som medicinalväxt under mycket lång tid. På apoteken säljs läkemedel mot hosta som innehåller timjan men även läkemalva som har en lugnande effekt på kroppens slemhinnor. Förr i tiden salufördes timjansirap som hostmedicin. Foto: Nya Tider
HÄLSA & LIVSSTIL

Timjan – en välgörande ört som flitigt användes förr

PappersupplaganNya Tider v. 05

Den lilla halvbusken timjan kanske ser anspråkslös ut till det yttre, men har en kombination av unika egenskaper i sina blad. Den används som en mycket populär och uppskattad krydda, och har gjort så i tusentals år, men i lika många år har den haft ett stort användningsområde inom naturmedicin. Till Sverige kom den tack vare munkarna under medeltiden, och den är fortfarande populär att odla i våra kryddträdgårdar.

Publicerad: 2 februari, 2019, 20:05

  • Svenska

Läs även

Så här i förkylningstider kan det vara bra att veta att flera av våra vanliga kryddväxter fungerar utmärkt som förkylningskurer som bland annat lindrar ömma halsar och dämpar hosta. En sådan ört är timjan. Det är en fantastisk ört som har använts sedan gammalt, både som krydda men även i medicinskt syfte. Faktum är att den till och med har använts för att ingjuta mod, och den har varit en symbol för styrka och mod i tusentals år i många kulturer.

Redan runt år 3 000 f. Kr. nämns timjan på en sumerisk kilskriftstavla från Egypten, och i Egypten säger legenden att örten hade en förmåga att jaga bort onda andar. Inom vissa kulturer var tron så stark på att örten kunde skydda mot onda ting, att de tuggade timjan efter måltiderna i tron att den skulle skydda dem mot förgiftning.

I modernare tid har till exempel timjanolja använts för att behandla krigsskador under and­ra världskriget, tack vare sina starka antiseptiska egenskaper. Ytterligare ett område där timjan faktiskt kan vara användningsbar enligt moderna studier är att få bort oönskade insekter från växter, också där är det oljan som används.

Som krydda är timjan vanlig och uppskattad med sin lite kärva, jordiga smak, och att den dessutom är nyttig och användbar i medicinska sammanhang är ju en fullträff.

Timjan innehåller tymol som är en eterisk olja. Tymol är starkt antiseptisk och bland annat därför har timjan använts, och används fortfarande mot hosta, luftvägsinfektioner och även mot influensa. Den löser upp slem och hjälper till att rensa luftvägarna. Då den anses vara kramplösande har den till och med i vissa sammanhang använts för att lindra vid astma och kikhosta.

Under vintern får vi nöja oss med torkad timjan, eller köpa ekologiskt odlade plantor från livsmedelsaffärer om vi vill använda oss av den populära kryddan. I våra örtagårdar vilar de för att kunna glädja oss med sin närvaro till våren igen. Foto: Nya Tider

Dessutom anses den stärka immunförsvaret mot både bakterier och virus, och den minskar den skadliga oxidativa stressen i cellerna. Allt detta kan vara bra att känna till nu när både influensor, förkylningar och luftrörsinfektioner härjar. Det finns faktiskt hostmedicin att köpa receptfritt på apoteken där timjan är en av huvudingredienserna, och i Tyskland som är ett föregångsland när det gäller användning av örtmedicin är timjan godkänd av myndigheterna som örtläkemedel mot övre luftvägsinfektioner.

Timjan är en liten robust buskväxt som härstammar från Sydeuropa, och som odlas flitigt i våra örtagårdar i dag. I Sverige dök de första timjanodlingarna upp under 1400-talet i klosterträdgårdar, men mer allmänt har den odlats här sedan 1500- och 1600-talet. Det finns många olika sorters timjan och i allmänhet rekommenderas backtimjan som den bästa inom naturmedicin. I våra örtagårdar är nog någon sorts kryddtimjan eller citrontimjan vanligast, och de går också alldeles utmärkt att använda i medicinskt syfte.

Så här på vintern när man inte kan odla själv, går det att köpa ekologiskt odlade timjanplantor i de flesta livsmedelsaffärer under kategorin kryddväxter, och vill man kombinera nytta med nöje, kan man köpa några stycken och ställa i köksfönstret. De lyser upp fint och ger ett harmoniskt intryck både som prydnad men även med sin underbara kryddiga doft.

Klipper man av några kvistar och brygger en varm kopp te med dem, har man också en läkande och lindrande hostmedicin, med stärkande egenskaper inom räckhåll. Vi kan också låta den lilla örten vara en kraftkälla för oss i dag, och inhämta mod och styrka ur den, som de gamla romarna gjorde.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ogräs och annat nyttigt

HÄLSADet är populärt med närproducerat i dag. Vill man göra skillnad ska man satsa på närproducerad mat, sägs det. Ännu större skillnad borde man emellertid göra om man satsar på egenproducerad mat runt husknuten. Mycket längre än så behöver man nämligen inte gå för att hitta ekologisk och näringsriktig föda. Vid denna tid på året finns det ett överflöd av maskrosor, kirskål och brännässlor, för att nämna några. Så slå ett slag för närproducerade ”grönsaker” och plocka själv! De vilda växterna innehåller ofta mer vitaminer och mineraler än sina odlade, tama släktingar.

Rosmarin – minnets och trofasthetens ört

ÖRTERRosmarin är en vanlig ört i våra örtagårdar. Med sina karaktäristiska blågröna, barrliknande blad och sin kryddiga doft är den lätt att känna igen. Tack vare sina vintergröna blad och sin hållbara doft har den kommit att symbolisera trofasthet och varaktighet. Men framför allt har den i alla tider använts som en minnesstärkande ört.

Medicinera eller inte medicinera – det är frågan

HÄLSAPeter Gøtzsche, den obekväme sanningssägaren, visselblåsaren, professorn och specialistläkaren, fortsätter att trampa på ömma tår i den medicinska världen. Hans ibland bergsäkra och ofta kontroversiella påståenden om medicin kan överraska, men hans råd, att alltid själv läsa på och ta reda på fakta om mediciner och behandlingar, är väl värt att begrunda.

Ingefära, citron och honung – beprövade ingredienser i huskurer vid förkylning

HÄLSA & LIVSSTILNu går vi mot ljusare tider, och det känns hoppfullt. Allt känns lite lättare att övervinna när ljuset börjar få överhand. Förkylningar som så lätt drabbar oss under den mörka årstiden har inte lika lätt att slå ner oss när dagarna blir ljusare och ljusare. Men visst behöver vi lite hjälp på traven. Det finns gamla beprövade huskurer som skänker lindring och i vissa fall till och med förhindrar att virus och bakterier får fäste i oss. Huskurer som har tillämpats sedan gammalt börjar nu gå mot en renässans.

Förbättra minnet!

HÄLSA OCH LIVSSTILI dag behöver vi inte lita till våra minnen i samma utsträckning som förr. Vi klarar oss utan att traggla på multiplikationstabellen, det sköter våra miniräknare. Telefonnummer är det numera helt onödigt att lägga på minnet, det gör våra mobiler åt oss. Tyvärr bidrar detta till att vi får sämre minne. Minnet behöver nämligen tränas regelbundet för att vara effektivt. Lägger man där till stress, dålig kost och livsstil överlag, så är det kanske inte så konstigt att många i dag lider av dåligt minne.

Nu är det dags att stärka immunförsvaret

HÄLSADet är en god idé att börja tänka på att stärka sitt immunförsvar inför höstens och vinterns förkylningar. Det gör man på flera olika sätt. Rätt kost är oerhört viktig, rätt vitaminer, mineraler och antioxidanter ger ett bra skydd, men även sådant som regelbunden motion, vila och sömn aktiverar och stärker vårt immunförsvar.

”Experiment på de svagaste”

Den svenska läkaren och psykiatern Thomas Jackson har länge forskat om ideologiskt motiverat inflytande på barn. Han håller inte med den utbredda tron att allt ordnar sig på egen hand. I denna intervju med den tyska tidskriften Zuerst förklarar han orsaken.

Frossa i våra svenska superbär!

HÄLSADet är en fantastisk tillgång att kunna ge sig ut i naturen och plocka så mycket bär vi vill, hinner och kan. I år har förstås torkan reducerat tillgången på dem, men de finns, framför allt i mer skyddade områden nära vattendrag och där det faktiskt har kommit regn i samband med åskskurar. Och har vi tur kanske värmeböljan närmar sig sitt slut och regnet ger naturen en välbehövlig dusch.

Gå till arkivet

Send this to a friend