Skip to Content

Timjan är en populär kryddväxt i våra örtagårdar. Den har använts som medicinalväxt under mycket lång tid. På apoteken säljs läkemedel mot hosta som innehåller timjan men även läkemalva som har en lugnande effekt på kroppens slemhinnor. Förr i tiden salufördes timjansirap som hostmedicin. Foto: Nya Tider
HÄLSA & LIVSSTIL

Timjan – en välgörande ört som flitigt användes förr

PappersupplaganNya Tider v. 05

Den lilla halvbusken timjan kanske ser anspråkslös ut till det yttre, men har en kombination av unika egenskaper i sina blad. Den används som en mycket populär och uppskattad krydda, och har gjort så i tusentals år, men i lika många år har den haft ett stort användningsområde inom naturmedicin. Till Sverige kom den tack vare munkarna under medeltiden, och den är fortfarande populär att odla i våra kryddträdgårdar.

Publicerad: 2 februari, 2019, 20:05

  • Svenska

Läs även

Så här i förkylningstider kan det vara bra att veta att flera av våra vanliga kryddväxter fungerar utmärkt som förkylningskurer som bland annat lindrar ömma halsar och dämpar hosta. En sådan ört är timjan. Det är en fantastisk ört som har använts sedan gammalt, både som krydda men även i medicinskt syfte. Faktum är att den till och med har använts för att ingjuta mod, och den har varit en symbol för styrka och mod i tusentals år i många kulturer.

Redan runt år 3 000 f. Kr. nämns timjan på en sumerisk kilskriftstavla från Egypten, och i Egypten säger legenden att örten hade en förmåga att jaga bort onda andar. Inom vissa kulturer var tron så stark på att örten kunde skydda mot onda ting, att de tuggade timjan efter måltiderna i tron att den skulle skydda dem mot förgiftning.

I modernare tid har till exempel timjanolja använts för att behandla krigsskador under and­ra världskriget, tack vare sina starka antiseptiska egenskaper. Ytterligare ett område där timjan faktiskt kan vara användningsbar enligt moderna studier är att få bort oönskade insekter från växter, också där är det oljan som används.

Som krydda är timjan vanlig och uppskattad med sin lite kärva, jordiga smak, och att den dessutom är nyttig och användbar i medicinska sammanhang är ju en fullträff.

Timjan innehåller tymol som är en eterisk olja. Tymol är starkt antiseptisk och bland annat därför har timjan använts, och används fortfarande mot hosta, luftvägsinfektioner och även mot influensa. Den löser upp slem och hjälper till att rensa luftvägarna. Då den anses vara kramplösande har den till och med i vissa sammanhang använts för att lindra vid astma och kikhosta.

Under vintern får vi nöja oss med torkad timjan, eller köpa ekologiskt odlade plantor från livsmedelsaffärer om vi vill använda oss av den populära kryddan. I våra örtagårdar vilar de för att kunna glädja oss med sin närvaro till våren igen. Foto: Nya Tider

Dessutom anses den stärka immunförsvaret mot både bakterier och virus, och den minskar den skadliga oxidativa stressen i cellerna. Allt detta kan vara bra att känna till nu när både influensor, förkylningar och luftrörsinfektioner härjar. Det finns faktiskt hostmedicin att köpa receptfritt på apoteken där timjan är en av huvudingredienserna, och i Tyskland som är ett föregångsland när det gäller användning av örtmedicin är timjan godkänd av myndigheterna som örtläkemedel mot övre luftvägsinfektioner.

Timjan är en liten robust buskväxt som härstammar från Sydeuropa, och som odlas flitigt i våra örtagårdar i dag. I Sverige dök de första timjanodlingarna upp under 1400-talet i klosterträdgårdar, men mer allmänt har den odlats här sedan 1500- och 1600-talet. Det finns många olika sorters timjan och i allmänhet rekommenderas backtimjan som den bästa inom naturmedicin. I våra örtagårdar är nog någon sorts kryddtimjan eller citrontimjan vanligast, och de går också alldeles utmärkt att använda i medicinskt syfte.

Så här på vintern när man inte kan odla själv, går det att köpa ekologiskt odlade timjanplantor i de flesta livsmedelsaffärer under kategorin kryddväxter, och vill man kombinera nytta med nöje, kan man köpa några stycken och ställa i köksfönstret. De lyser upp fint och ger ett harmoniskt intryck både som prydnad men även med sin underbara kryddiga doft.

Klipper man av några kvistar och brygger en varm kopp te med dem, har man också en läkande och lindrande hostmedicin, med stärkande egenskaper inom räckhåll. Vi kan också låta den lilla örten vara en kraftkälla för oss i dag, och inhämta mod och styrka ur den, som de gamla romarna gjorde.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Specifik kolhydratsdiet – dieten för krånglande magar

HÄLSAI dag är det populärt att ansluta sig till olika dieter. LCHF och Paleo är några. Man börjar mer och mer få upp ögonen för att en sund kost, och framför allt den naturliga kosten, är gynnsam för vårt välbefinnande och vår hälsa. Men även omvänt. Dålig kost bryter ner och förstör de fantastiska mekanismer vi är skapade med, som med rätt kost och en sund livsstil tar hand om våra kroppar och förser varje organ med vad vi behöver. Dålig kost försvagar oss och förvärrar sjukdomstillstånd som vi kanske drabbas av, och till och med i vissa fall gör oss sjuka. Många upplever dock en stor fysisk och även psykisk förbättring av att lägga om sin kost.

Stärk immunförsvaret med gurkmeja

HÄLSAVi behöver ständigt bli påminda om hur viktigt det är att vårda sitt immunförsvar. Många människor har lätt för att låta dåliga vanor vad gäller kost och livsstil överhuvudtaget ta överhanden. I orostider låter vi gärna oro och stress styra våra val. Men med en sund och immunförsvarsinriktad livsstil fattar vi faktiskt bättre beslut och mår på köpet betydligt bättre.

Läkare: Dödstalen i Covid nu under en per dag – Epidemin är över!

Se videon som Youtube inte vill att du ska se! Läkaren Glenn Dormer pekar på den officiella statistiken enligt vilken dödsfallen i Covid-19 i Sverige ligger på runt en per dag sedan mitten av juli. ”Epidemin är över”, säger han. Youtube har raderat videon fån Nya tiders kanal.

Läkedom på vikingatiden

HÄLSAHenning kliver ur bilen och ser att fler besökare kommer gående på stigen. De nickar åt varandra. Alla har kaffekorg med sig. Han har läst den lilla annonsen i tidningen med inbjudan till en guidad visning av en arkeologisk utgrävning. Det har gjorts en del intressanta fynd, och Henning är mycket intresserad. Så kommer guiden. Entusiastisk och välkomnande står hon framför dem klädd i vikingafruns vackra kläder, med nycklar i skärpet. – Jag heter Ingeborg. Jag ska berätta om läkedom på vikingatiden!

Promenadlycka

HÄLSAVi vet att det är väldigt nyttigt att röra på sig och att vara ute i friska luften. Cykla, jogga och springa är förträffliga aktiviteter, men det finns ingenting som slår promenaden. Alla kan promenera på sitt sätt. Med eller utan stavar, i en rullstol, med eller utan hund, ensam eller tillsammans med andra. Det krävs inte en massa dyra tillbehör. Det handlar bara om att öppna dörren och komma igång.

Brännässlan – användbar även till hösten

HÄLSAVisst passar det bra att avsluta sommaren på samma sätt som vi började den? Nämligen genom att plocka brännässlor. På våren i form av färska skott och på hösten nässelfrön. Eller för den praktiske och händige som spånadsväxt. På våren behöver vi alla nyttigheter vi kan få för att återhämta våra krafter efter en lång och mörk vinter. På hösten ska vi försöka rusta vårt immunförsvar på bästa sätt för att kunna stå emot höstens förkylningar och influensor, och i år även coronaviruset.

Mirakelvitaminet som gett sig in i kampen mot Covid-19

HÄLSAD-vitaminet, som länge ansågs som tämligen betydelselöst förutom sin effekt på vårt skelett, har hamnat i strålkastarljuset då flera forskare menar att det kan vara ett effektivt vapen mot coronaviruset som har spridit sig som en löpeld runt jorden, och ödelägger både människoliv och ekonomier.

Google-censur av konspirationsteori slår slint

Google, Youtube och Facebook tillgriper allt hårdare censur mot samhällskritiker som sprider teorier om myndighetskonspirationer kring Covid-19-pandemin. Censuren tycks dock slå slint – före detta forskaren Judy Mikovits bok Plague of Corruption gick rakt upp på bestsellerlistorna efter att en video med henne plockats ner upprepade gånger.

Gå till arkivet

Send this to a friend