Skip to Content

Mikael och Linnéa lindh miste sin 19-årige son Tommie när han blev mördad i maj månad av sudanesen Abubaker Mohamad Awad. Foto: exakt24.se
REPORTAGE

Tommie Lindhs föräldrar: ”Han var en varm person och var väldigt omtänksam”

PappersupplaganNya Tider v. 44

Tommie Lindh mördades endast 19 år gammal i en studentlägenhet i Härnösand. Nu har domen fallit mot den 23-årige sudanesen Abubaker Mohamad Awad, som döms till livstids fängelse. Nättidningen Exakt24 har talat med Tommie Lindhs föräldrar, Mikael och Linnéa, som berättar att Tommie hade stora framtidsplaner. Han ville skydda Sveriges gränser, älskade djur och natur och var väldigt mån om sin familj.

Publicerad: 28 oktober, 2020, 14:50

  • Svenska

Läs även

Tommie Linds föräldrar, Linnéa och Mikael, har svårt att förstå att deras son är borta. I köket står en stor bild på Tommie och bredvid ramen står en vas med blommor i. Blommorna kommer från en arbetsplats som Tommie gjorde sin praktik på. De hade läst om det brutala mordet i media.

På väggen hänger det en grön tavla med snirklig text. Tavlan är målad av Tommie i mellanstadiet, berättar mamman. Det är en tecknad bild på honom själv och hans hund Maggie, med texten:

Tavla som Tommie gjorde. Texten lyder: Favoritplatsen är trollskogen. Jag tar med min kära kund Maggie dit. Det speciella är tystnaden. Jag kan andas frisk luft, jag kan känna lycka och lugn. När jag lämnar platsen känner jag genast en längtan tillbaka.

Favoritplatsen är trollskogen. Jag tar med min kära kund Maggie dit. Det speciella är tystnaden. Jag kan andas frisk luft, jag kan känna lycka och lugn. När jag lämnar platsen känner jag genast en längtan tillbaka.

– Han var väldigt varm som människa och brydde sig väldigt mycket om sina vänner och familj. Förra nyårsafton skulle han iväg och fira med sina kompisar, men vid halv tolv på natten ringde han och ville bli hämtad för att han ville vara med familjen under tolvslaget. Vem åker från en nyårsfest som tonåring?

Tommie var Linnéas och Mikaels första barn. De träffades för tjugo år sedan och ett år senare kom Tommie. De var övertygade om att det skulle bli en flicka och hade bara valt ut flicknamn, berättar de. Ett år efter Tommies födsel föddes hans lillasyster. Den knappa åldersskillnaden gjorde att de ”nästan växte upp som tvillingar”.

Mikael säger att Tommie hade stora framtidsplaner, både privat och yrkesmässigt:

– Han var intresserad av kustbevakningen och ville skydda Sveriges gränser.

Mamman säger att Tommie ville ut på vattnet och jobba med båtar. Han ville se sig om i världen och pratade om att skaffa en lägenhet som bara var hans. Han skämtade ibland att han kände sig gammal eftersom en del vänner skaffade barn. ”Så barn var definitivt på kartan”.

Tommie växte upp nära naturen och älskade djur, enligt föräldrarna. När han ville ha sinnesro gick han ut till skogen eller till ett vattendrag i närheten.

– Vi har en liten bäck och Tommie trivdes i naturen och med sin hund, som han hade under större delen av sitt liv. Hans syster betydde allt för honom ... och Tommie betydde allt för vår dotter. Han var väldigt beskyddande, lillasyster rörde man inte, berättar Mikael.

Tommie Lindh som barn. Föräldrarna säger att Tommie alltid gillat djur och natur, och han var extra förtjust i sin hund Maggie (infälld). Foto: Privat

 

Rättegången mot Tommies mördare var mentalt påfrestande för föräldrarna. Abubaker förstod inte att han hade gjort något fel. Under rättegången sade han att både Tommie och våldtäktsoffret ”förtjänade det”.

– Det fanns ingen ånger över huvud taget, konstaterar Linnéa.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Regeringen valde att bryta mot grundlagen för att rädda Cementa

INRIKESLagrådet avstyrkte regeringens lagförslag med motiveringen att det strider mot grundlagen och att det ”skadar tilltron till det svenska rättssystemet”. Regeringen hamnade i ett svårt val, att rädda Cementa och svensk ekonomi, eller att följa grundlagen. Man valde det förstnämnda, rakt emot Lagrådets rekommendation. Den socialdemokratiskt styrda regeringen får nu betala priset för att ha låtit Miljöpartiet diktera en konsekvensresistent miljöpolitik. Makten korrumperar.

Brå: Andra generationens invandrare begår mer brott än första generationen

INRIKESIntegrationen har misslyckats – barn till invandrare begår fler brott än den första generationens invandrare. Så skulle man kunna sammanfatta en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, den första på 16 år. Det konstateras också att invandrare från västvärlden har lika låg brottslighet som svenskar, medan det i vissa invandrargrupper är så många som en av fem individer som blir brottsmisstänkta under en fyraårsperiod.

Aroniabär och fläderbär

ANALYSÄn är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Elvis in Vegas av Richard Zoglin (2019)

BOKRECENSIONMånga Elvisfans såg fram emot den här boken. De flesta blev besvikna. Jodå, ikonens namn finns där i titeln, men någon ”Elvisbok” i strikt mening är det inte. Mer intressant för de som vill veta mer om Las Vegas utveckling som underhållningsstad. Stefan Pettersson har läst amerikanen Richard Zoglins bok (som är på engelska) om spelstaden i Nevadaöknen.

Efterspelet till tumultet vid Kapitolium: Nu förföljs systemkritiker öppet i USA

USAEfter ”stormningen” av Kapitolium den 6 januari, där anhängare till president Trump trängde in i byggnaden för att protestera mot valfusk och korruption, har USA:s myndigheter tagit i med hårdhandskarna mot regimkritiker, ivrigt påhejade av merparten av landets massmedier.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Passionerat om jämtska

KULTURJämtskan är ett av Sveriges genuina folkmål och vissa menar att det mer är ett eget språk än en dialekt. Det finns runt 30 000 talare och kanske dubbelt så många förstår jämtska. En svårighet för jämtskans bruk och bevarande har länge varit att det saknats ett enhetligt skriftspråk. År 1995 författade Akademien för jamska en vägledning för hur man ska skriva, men den som verkligen gått till botten med skriftspråket är Håkan Roos, fil. mag. i nordiska språk, som nyligen gett ut en bok i ämnet. Frågan är i hur god jord den faller hos de jämtsktalande.

Ökad elförbrukning, obalanser och risk för avveckling av kärnkraften trycker upp elpriset

ANALYSRegeringen har under det senaste året satsat hårt på ett antal olika projekt som går ut på att öka elektrifieringen av allt från transporter till tunga industriella processer. Samtidigt inleds en storskalig satsning på elektrifiering av både gods- och persontransporter på väg. Expansionen av energislukande datorhallar kräver också enorma mängder el. Bara dessa tre sektorer kräver tillsammans tillskott på el motsvarande cirka 70-80 procent av nuvarande elkonsumtion i Sverige fram till 2030. Samtidigt agerar regeringen för att snabbavveckla kärnkraften, cirka 30 procent av Sveriges elproduktion.

Gå till arkivet

Send this to a friend