Skip to Content

Torbjörn Sassersson, redaktör på NewsVoice. Foto: Anna Böhlmark
DEBATT

Torbjörn Sassersson svarar revolvermännens uppgörelse i ”NewsVoice City”

Den pensionerade ”NSA-konsulten” Jan Norberg och Öystein Rönne har skrivit en mycket bra och tänkvärd artikel i Nya Tider om hur regeringen, grindvaktande nätaktivister med statligt stöd och diverse myndigheter utövar förtryck mot svenska nätmedier. Debattörerna nämner samhällsanalytikern Mats Sederholm och undertecknad, som är redaktör för NewsVoice. Min replik fokuserar på en uppgörelse mellan revolvermännen Norberg, Rönne och Sederholm i ”NewsVoice City”.

Publicerad: 27 augusti, 2019, 13:23

  • Svenska

Läs även

Precis som debattörerna Norberg-Rönne skriver har kanaler som Google tydligt visat att de gärna har möten med regeringen och representanter från Bonnier, möten där de kommer överens om ett givande och ett tagande. När sedan fria kanaler på Youtube och andra konton stängs av reagerar de drabbade kanalerna. Norberg-Rönne menar dock att NewsVoice givit ”efter för dessa repressionsattacker och börjar med självcensur för att inte bli nedstängda.”

Debattörerna skriver:
”Ett sådant exempel är Newsvoice, en relativt blygsam blogg där det under senare år varit relativt högt till tak vad avser friheten att publicera PK-kritiska artiklar. Kommentarsfältet har också haft en ganska öppen karaktär där det tagits och givits friskt. När vänsterns Politiska Kommissarier sett detta pågå har man därför samlat sig till en veritabel häxjakt på avvikande åsikter framförda på Newsvoice.”

Norberg-Rönne skriver att insatta källor säger att ett vänsternätverk har starka kopplingar till Expo och Näthatsgranskaren vilka utövar press på de mindre alternativa nyhetskanalerna. En person som debattörerna varnar för är samhällsanalytikern och författaren Mats Sederholm, som skrivit en del på NewsVoice. Sederholm har också publikt med inlindade ”hot” adresserat mig som redaktör för NewsVoice. Dessa ”hot” som Norberg-Rönne citerar kan även betraktas som publika och skarpa tillrättavisningar från en omtänksam kollega.

Norberg-Rönne:
”Ställd inför dessa förtäckta hot valde Newsvoice att efterkomma kravet, vilket i praktiken innebar ett strypt kommentarsfält. Åsiktspolisens väktare drar sig inte för att, som i Newsvoice-fallet, attackera kanalens intäktsströmmar via annonser. Det är allmänt känt att Mats Sederholm arbetat inom den beroendeframkallande spelbranschen och illasinnade rykten gör gällande att hotet om uteblivna annonsintäkter bidragit till kanalens beslut att rätta in sig i ledet.”

Sederholm har aldrig direkt utövat en påtryckning om att försöka dra in intäkterna från det gambling-bolag som Sederholm varit anställd på, ett bolag som via mediabyråer köpt annonsplats (länkartiklar) i NewsVoice. Inte heller har någon mediabyrå slutat annonsera. Däremot är det inte osannolikt att det finns andra orsakssammanhang i bakgrunden. Till saken hör att Sederholm aldrig varit inblandad i en finansiering av NewsVoice via spelbranschen. Inte heller finns det, vad jag vet, en koppling mellan spelindustrin, mediabyråer och Kreml.

Det som framför allt förbryllat debattörerna, och även undertecknad, är att Sederholm flera gånger skrivit att han var klar med sitt ”uppdrag” efter att Norberg och Rönne av egen vilja valt att lämna NewsVoice.

Sederholm skriver i NewsVoice med anledning av avhoppen:
”Jag bankade på kontoret, sheriffen Sassersson vaknade, klev ut och sköt ett skott i luften, många i banditgänget lämnade stan och jag var klar med mitt uppdrag.”

Sederholm har även i sociala medier upprepat att han avslutat detta ”uppdrag”. Självklart väcks frågor kring detta påstående och varför det är så viktigt att upprepa det. Handlar det om ”personal branding” inför etablissemanget? Drivs Sederholm av att bli accepterad i etablerade sammanhang i sin kamp att bli respekterad samhällsanalytiker på SVT Opinion, Aftonbladet och GP där han numera är publicerad?

Mats Sederholm kommenterar Norbergs och Rönnes artikel i ett prenumerant-mail den 24 augusti:

”Efter uppgörelsen med AK-extremisterna på sajten NewsVoice så fick jag material nog att skriva en artikel som passade för en bredare publik. ”Är du AK eller PK” beskriver AK som den förra artikeln, men ger också en bild av PK-aristokratin som balans. Aftonbladet tog in artikeln och den landade väl med många bra debatter.

De högerextrema AK-huliganerna som jag fick utkastade från sajten NewsVoice skuttade över till Nya Tider och har där en artikel publicerad där de ger sig på mig med full kraft. Den delen av artikeln ligger bakom en betalvägg. Men man påstår att jag numera är i allians med EXPO, jag ingår i en koordinerad attack mot alternativmedia, jag har hotat redaktören på NewsVoice och så vidare. Jo, man resonerar så här när man använder konspirationsteorier och rena lögner som verktyg för troende och utsatta. Värt för många att betänka.”

Det stämmer inte att Sederholm fick någon utkastad. Ingen blev utkastad. Det enda som hände var att jag tog kontrollen över modererandet på NewsVoice eftersom en liten skara av moderata högermän (snarare än högerextrema) börjat dominera nästan alla kommentarsfält. Ett mål tycktes vara att utrota alla vänstermänniskor, något som jag naturligtvis inte kunde acceptera eftersom den ursprungliga idén med NewsVoice är att vara en debattidning för både vänstern och högern.

Mats Sederholms ”hjälpsamma hot” bestod av bland annat följande:
”Är det för att du [Norberg] är på väg att bidra till att NV riskerar att klassas som islamofob-sajt och kanske måste stängas ner.”
”Med trådens bl.a. förtäckta påhopp på islam som en mördarsekt ligger du [Sassersson] nog inte så bra till utifrån sett.”
”Du leker med elden Torbjörn!”
”Alla vet redan att detta är en cherry-picking artikel och att de flesta här, besatta av muslim- och kvinnohat, återkommer som flugor runt en bajskorv varje gång redaktören släpper ut en sån här korv. Han [Sassersson] tjänar pengar på era fördomar, fattar ni inte? Det finns ju inte ett enda sakargument knappt utan bara hat och överdrifter, inte undra på att man häromdagen på en sajt med intressanta diskussioner om demokrati med mera kunde läsa ’Sprid inte NewsVoice dynga.’”

Läs det som Sederholm kallar en ”cherry-picking artikel” och bedöm själv om han har rätt. Bedöm själv om citaten ovan kan betraktas som varningar eller hot.

Norberg, Rönne och Sederholm har alla helt rätt i att det finns risker med att vara alltför tillåtande i debattartiklar och kommentarsfält. Jag skrev därför i NewsVoice:
”Vi riskerar att bli påhoppade av grindvaktorganisationer. Jag som ansvarig utgivare kan bli anmäld av Näthatsgranskaren.”

Detta är den verklighet vi publicister lever med idag. Det handlar om avvägningar. Ska vi arbeta med att publicera ALLT eller ska vi filtrera en aning? Har vi tid att sitta och slösa tid i juridiska processer eller ska vi arbeta med media?

Norberg-Rönne ljuger inte, de spekulerar och de har en hel del på fötterna. Sederholm använder tröttsamt det begrepp som han själv utsatts för av bland andra Expressen, att någon annan är konspirationsteoretiker. Det invektivet är så utnött i dag att inte ens massmedierna knappt orkar använda det.

Sederholm menar att han inte är i allians med Expo. Den saken är klar eftersom Expo tidigare kontaktat Sederholm för att kontrollera hans åsikter. Helt klart är att folk blir skärrade av att Expo börjar ställa förhörsfrågor och antyda antisemitism i görningen.

Uppgörelsen som Sederholm syftar på var en fight mellan revolvermän på huvudgatan i vilda västernstaden NewsVoice. Revolvermännen Norberg-Rönne mötte till fots Sederholm på sin vita springare. Han drog puffran och sheriffen klev ut och sköt ett skott. Sedan stack allihopa och det blev lugnt i staden. Norberg-Rönne drog till Dodge City i Kansas och Sederholm tog in på en av rödvinsbordellerna i New Orleans.

Till herrarna kan jag bara säga, välkomna tillbaka till debattrummet ”Rakt på sak” i NewsVoice. Vänstern, högern och andra huliganer är välkomna till fri gyttjebrottning. Vi kan även debattera med och mot varandra mellan olika publikationer om det känns tryggare. Hur det än blir, tack för alla era debattartiklar som ni skickat in.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Grönvänstern breder ut sig

Vem är dummare, Lööf eller Löfven?

Kyösti Tarvainen, filosofie doktor och docent emeritus i systemanalys vid Aalto universitet i Finland. Foto: Nya Tider

Docent Kyösti Tarvainen: Demografiska utvecklingen i Sverige samt Danmark och hur man kan begränsa invandringen

DEBATTKyösti Tarvainen, filosofie doktor och docent emeritus i systemanalys vid Aalto universitet i Finland, presenterar här en jämförelse mellan de extrema demografiska fallen Danmark respektive Sverige. Kan länderna räddas undan en demografisk katastrof? Skulle Sverigedemokraternas politik räcka för att vända utvecklingen? Vad händer om svenskarna blir en minoritet i sitt eget land?

IT-jättarnas globala åsiktsdiktatur måste stoppas

Med hänsyn till den tunga roll som sociala medier och sökmotorer har för nyhets- och informationsförmedling, kultur, åsiktsbildning och attityder, och även för valutgångar, måste yttrandefriheten och den fria informationsdelningen skyddas. Vad som istället har skett nu är att vänstern har gjort många till andra klassens medborgare och håller på att stjäla demokratin, skriver Dan Ahlmark, ekon lic och jur kand.

Att straffa förrädare: Räcker skadestånd?

DEBATTI en artikel i Nya Tider vecka 34 argumenterar Carl Lundström mot min artikel i frågan om hur man straffar politiker, vilka uppenbart bortsett från risken för ytterst allvarliga faror för svenska folket, när de beslöt om massinvandringen till Sverige (1).

Det svenska politiska kommissariatet går till aktion mot alternativmedia

Jan Norberg och Öystein Rönne är två tidigare skribenter på nyhetssidan Newsvoice och flitiga samhällsdebattörer. De menar att det finns ett mönster när Youtube och Google censurerar samhällskritiska röster samtidigt som olika aktörer försöker få bloggar och nyhetssidor att börja med självcensur. Nu har de lämnat Newsvoice och anklagar sajten för att kröka rygg och stoppa den tidigare fria debatten.

Ett demokratiernas Förenta nationerna

OPINION Demokratiska stater bör lämna dagens FN och skapa en ny internationell samarbetsorganisation. Det menar Dan Ahlmark som i veckans artikel presenterar olika sätt att hantera den globalistiska organisationens hot mot nationalstaterna i väst.

Angående lagen om hets mot folkgrupp, respektive lagen om yttrandefrihet

Våra domstolar arbetar oavbrutet med ärenden som berör lagen om ”hets mot folkgrupp.” Höga böter och långa fängelsestraff väntar de personer som vågar yttra sig kritiskt mot den grupp av invandrare eller muslimer som har begått brott i Sverige. Polisen prioriterar utredningar av dessa så kallade brott, offrar månadsvis med utredningsarbete på varje enskilda fall, gör husrannsakan, beslagtar datorer och telefoner hos misstänkta personer, gör allt för att skaffa fram bevis för våra domstolar, medan övriga brott till exempel våldtäkter, stöld och bilbränder inte utreds alls på grund av bristande resurser. Antalet outredda brott bara i Stockholm har under förra året ökat med 5,5 procent enligt uppgift från Svenska Dagbladet.

Gå till arkivet

Send this to a friend