Torbjörn Sassersson, redaktör på NewsVoice. Foto: Anna Böhlmark

Torbjörn Sassersson svarar revolvermännens uppgörelse i ”NewsVoice City”

Den pensionerade ”NSA-konsulten” Jan Norberg och Öystein Rönne har skrivit en mycket bra och tänkvärd artikel i Nya Tider om hur regeringen, grindvaktande nätaktivister med statligt stöd och diverse myndigheter utövar förtryck mot svenska nätmedier. Debattörerna nämner samhällsanalytikern Mats Sederholm och undertecknad, som är redaktör för NewsVoice. Min replik fokuserar på en uppgörelse mellan revolvermännen Norberg, Rönne och Sederholm i ”NewsVoice City”.

Precis som debattörerna Norberg-Rönne skriver har kanaler som Google tydligt visat att de gärna har möten med regeringen och representanter från Bonnier, möten där de kommer överens om ett givande och ett tagande. När sedan fria kanaler på Youtube och andra konton stängs av reagerar de drabbade kanalerna. Norberg-Rönne menar dock att NewsVoice givit ”efter för dessa repressionsattacker och börjar med självcensur för att inte bli nedstängda.”

Debattörerna skriver:
”Ett sådant exempel är Newsvoice, en relativt blygsam blogg där det under senare år varit relativt högt till tak vad avser friheten att publicera PK-kritiska artiklar. Kommentarsfältet har också haft en ganska öppen karaktär där det tagits och givits friskt. När vänsterns Politiska Kommissarier sett detta pågå har man därför samlat sig till en veritabel häxjakt på avvikande åsikter framförda på Newsvoice.”

Norberg-Rönne skriver att insatta källor säger att ett vänsternätverk har starka kopplingar till Expo och Näthatsgranskaren vilka utövar press på de mindre alternativa nyhetskanalerna. En person som debattörerna varnar för är samhällsanalytikern och författaren Mats Sederholm, som skrivit en del på NewsVoice. Sederholm har också publikt med inlindade ”hot” adresserat mig som redaktör för NewsVoice. Dessa ”hot” som Norberg-Rönne citerar kan även betraktas som publika och skarpa tillrättavisningar från en omtänksam kollega.

Norberg-Rönne:
”Ställd inför dessa förtäckta hot valde Newsvoice att efterkomma kravet, vilket i praktiken innebar ett strypt kommentarsfält. Åsiktspolisens väktare drar sig inte för att, som i Newsvoice-fallet, attackera kanalens intäktsströmmar via annonser. Det är allmänt känt att Mats Sederholm arbetat inom den beroendeframkallande spelbranschen och illasinnade rykten gör gällande att hotet om uteblivna annonsintäkter bidragit till kanalens beslut att rätta in sig i ledet.”

Sederholm har aldrig direkt utövat en påtryckning om att försöka dra in intäkterna från det gambling-bolag som Sederholm varit anställd på, ett bolag som via mediabyråer köpt annonsplats (länkartiklar) i NewsVoice. Inte heller har någon mediabyrå slutat annonsera. Däremot är det inte osannolikt att det finns andra orsakssammanhang i bakgrunden. Till saken hör att Sederholm aldrig varit inblandad i en finansiering av NewsVoice via spelbranschen. Inte heller finns det, vad jag vet, en koppling mellan spelindustrin, mediabyråer och Kreml.

Det som framför allt förbryllat debattörerna, och även undertecknad, är att Sederholm flera gånger skrivit att han var klar med sitt ”uppdrag” efter att Norberg och Rönne av egen vilja valt att lämna NewsVoice.

Sederholm skriver i NewsVoice med anledning av avhoppen:
”Jag bankade på kontoret, sheriffen Sassersson vaknade, klev ut och sköt ett skott i luften, många i banditgänget lämnade stan och jag var klar med mitt uppdrag.”

Sederholm har även i sociala medier upprepat att han avslutat detta ”uppdrag”. Självklart väcks frågor kring detta påstående och varför det är så viktigt att upprepa det. Handlar det om ”personal branding” inför etablissemanget? Drivs Sederholm av att bli accepterad i etablerade sammanhang i sin kamp att bli respekterad samhällsanalytiker på SVT Opinion, Aftonbladet och GP där han numera är publicerad?

Mats Sederholm kommenterar Norbergs och Rönnes artikel i ett prenumerant-mail den 24 augusti:

”Efter uppgörelsen med AK-extremisterna på sajten NewsVoice så fick jag material nog att skriva en artikel som passade för en bredare publik. ”Är du AK eller PK” beskriver AK som den förra artikeln, men ger också en bild av PK-aristokratin som balans. Aftonbladet tog in artikeln och den landade väl med många bra debatter.

De högerextrema AK-huliganerna som jag fick utkastade från sajten NewsVoice skuttade över till Nya Tider och har där en artikel publicerad där de ger sig på mig med full kraft. Den delen av artikeln ligger bakom en betalvägg. Men man påstår att jag numera är i allians med EXPO, jag ingår i en koordinerad attack mot alternativmedia, jag har hotat redaktören på NewsVoice och så vidare. Jo, man resonerar så här när man använder konspirationsteorier och rena lögner som verktyg för troende och utsatta. Värt för många att betänka.”

Det stämmer inte att Sederholm fick någon utkastad. Ingen blev utkastad. Det enda som hände var att jag tog kontrollen över modererandet på NewsVoice eftersom en liten skara av moderata högermän (snarare än högerextrema) börjat dominera nästan alla kommentarsfält. Ett mål tycktes vara att utrota alla vänstermänniskor, något som jag naturligtvis inte kunde acceptera eftersom den ursprungliga idén med NewsVoice är att vara en debattidning för både vänstern och högern.

Mats Sederholms ”hjälpsamma hot” bestod av bland annat följande:
”Är det för att du [Norberg] är på väg att bidra till att NV riskerar att klassas som islamofob-sajt och kanske måste stängas ner.”
”Med trådens bl.a. förtäckta påhopp på islam som en mördarsekt ligger du [Sassersson] nog inte så bra till utifrån sett.”
”Du leker med elden Torbjörn!”
”Alla vet redan att detta är en cherry-picking artikel och att de flesta här, besatta av muslim- och kvinnohat, återkommer som flugor runt en bajskorv varje gång redaktören släpper ut en sån här korv. Han [Sassersson] tjänar pengar på era fördomar, fattar ni inte? Det finns ju inte ett enda sakargument knappt utan bara hat och överdrifter, inte undra på att man häromdagen på en sajt med intressanta diskussioner om demokrati med mera kunde läsa ’Sprid inte NewsVoice dynga.’”

Läs det som Sederholm kallar en ”cherry-picking artikel” och bedöm själv om han har rätt. Bedöm själv om citaten ovan kan betraktas som varningar eller hot.

Norberg, Rönne och Sederholm har alla helt rätt i att det finns risker med att vara alltför tillåtande i debattartiklar och kommentarsfält. Jag skrev därför i NewsVoice:
”Vi riskerar att bli påhoppade av grindvaktorganisationer. Jag som ansvarig utgivare kan bli anmäld av Näthatsgranskaren.”

Detta är den verklighet vi publicister lever med idag. Det handlar om avvägningar. Ska vi arbeta med att publicera ALLT eller ska vi filtrera en aning? Har vi tid att sitta och slösa tid i juridiska processer eller ska vi arbeta med media?

Norberg-Rönne ljuger inte, de spekulerar och de har en hel del på fötterna. Sederholm använder tröttsamt det begrepp som han själv utsatts för av bland andra Expressen, att någon annan är konspirationsteoretiker. Det invektivet är så utnött i dag att inte ens massmedierna knappt orkar använda det.

Sederholm menar att han inte är i allians med Expo. Den saken är klar eftersom Expo tidigare kontaktat Sederholm för att kontrollera hans åsikter. Helt klart är att folk blir skärrade av att Expo börjar ställa förhörsfrågor och antyda antisemitism i görningen.

Uppgörelsen som Sederholm syftar på var en fight mellan revolvermän på huvudgatan i vilda västernstaden NewsVoice. Revolvermännen Norberg-Rönne mötte till fots Sederholm på sin vita springare. Han drog puffran och sheriffen klev ut och sköt ett skott. Sedan stack allihopa och det blev lugnt i staden. Norberg-Rönne drog till Dodge City i Kansas och Sederholm tog in på en av rödvinsbordellerna i New Orleans.

Till herrarna kan jag bara säga, välkomna tillbaka till debattrummet ”Rakt på sak” i NewsVoice. Vänstern, högern och andra huliganer är välkomna till fri gyttjebrottning. Vi kan även debattera med och mot varandra mellan olika publikationer om det känns tryggare. Hur det än blir, tack för alla era debattartiklar som ni skickat in.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Malmöbibliotek anordnar sagostunder på helgerna – bara på arabiska

Malmöbibliotek anordnar sagostunder på helgerna – bara på arabiska

🟠 INRIKES Limhamnsbiblioteket i Malmö kommer under tre hösthelger anordna sagostunder för barn mellan 5-9 år, dock bara på arabiska. Svenska barn som vill höra sagor på sitt modersmål hänvisas till de sagostunder som anordnas främst för barn i förskoleverksamheten. Bibliotekets språkprioriteringar har väckt starka känslor på sociala medier.

Bidragstagare mordhotade politiker och utförde attentat

Bidragstagare mordhotade politiker och utförde attentat

🟠 ”Vill inte jobba, fatta det!” Två kroniska bidragstagare i Landskrona döms för ett stort antal fall av olaga hot och skadegörelse. Hoten och attackerna har riktats mot kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandbergs (L), kommunalrådet Stefan Olsson (SD), Arbetsförmedlingen och kommunens förvaltning. Motivet bakom dödshoten och attackerna har varit att de två bidragstagarna vägrat att arbeta. Nya Tider har granskat förundersökningen och kan nu visa samtliga hotbrev. ”Kommer snart placera 4 kilo dynamit och blåsa bort hela er entre om ni inte låter mej gå hemma på bidrag. Vill inte jobba, fatta det!”, står det i hotbrevet till Arbetsförmedlingen. Det som föranlett vreden var att bidragstagarna tvingades utföra fas 3-jobb.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

🟠 KRÖNIKA Vi härjedalingar har sett hur renägande samer i över hundra år flyttat fram sina positioner på andras bekostnad och riksdag, regering och lokalpolitiker falla till föga när renägarna drar rasistkortet. Det är tid att avskaffa renägarnas särrättigheter, som kan liknas vid adelsprivilegier.

Om Einárs död och hur Sverige blivit mer som USA

Om Einárs död och hur Sverige blivit mer som USA

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Torsdagen den 21 oktober sköts 19-årige gangsterrapparen Nils Einar Grönberg, bättre känd under sitt artistnamn Einár, ihjäl på öppen gata i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Enligt uppgift dödades han med ett flertal skott i bröstet och huvudet – en ren avrättning av den sort som blir allt vanligare i kriminella miljöer.

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

🟠 Apple har fått backa och meddelar att man avvaktar med att söka igenom användarnas filer och krypterade chattar i jakt på barnporr. Kritikstormen som blåst upp mot företaget blev för stor och Apples argument för genomskinligt. Det är dock tydligt att tanken på att snoka i användarnas privata bilder finns kvar. Det är viktigt att inte tillåta kontrollsamhället ta detta kliv framåt. Den som tror att det skulle sluta där begår ett stort misstag.

(S)taten omyndigförklarar föräldrar alltmer – för att föräldrar tillåtit det i årtionden

(S)taten omyndigförklarar föräldrar alltmer – för att föräldrar tillåtit det i årtionden

🟠 OPINION: Susanne Nyman Furugård Många har reagerat emot att Folkhälsomyndigheten nu tillåter att barn från tolv års ålder injiceras med de experimentella covidsprutorna utan föräldrarnas samtycke. Men få har upprörts över det nya S-förslaget om att barn från två års ålder automatiskt ska skrivas in i förskolan utan föräldrarnas samtycke. Tystnaden i det senare fallet beror på att de flesta föräldrar sedan länge har accepterat en familjepolitik som går ut på att de ska lämna ifrån sig makten över och ansvaret för sina barn från cirka ett års ålder. Detta har banat väg för de senaste två framryckningarna mot ett totalt omyndigförklarande av alla föräldrar.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Östersjöns guld, Bärnsten

🟠 När du håller en bit bärnsten i din hand, tänk då på att den har färdats oförstörd flera miljoner år genom tiden. Det är fantastiskt. När du håller den mot ljuset och ser lite mossa inuti, då har den mossan fastnat i kådan som stelnat och blivit till en mycket älskad smyckesten. Nu ska vi lära känna bärnstenen, eller Östersjöns guld som den också kal­las.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.