Trond Giske närings- och handelsminister Norge

Totalt krig inom Arbeiderpartiet

Sexanklagelserna mot vice partiledaren, som chockade den norska socialdemokratiska maktsfären under december, lamslog deras politiska arbete fullständigt. Arbeiderpartiet skulle metodiskt utreda affärerna i lugn och ro, men knappt hade nyår passerat förrän full anarki utbröt i det svårt sargade gamla maktpartiet. En muslimsk jurist i partiledningen markerar hårt mot Trond Giske som bestrider de många anonyma anklagelserna. Nu är han avstängd från uppdraget på obestämd tid.

Den 1 januari stängdes vice partiledaren Trond Giske av från sina funktioner i Arbeiderpartiet (AP). Detta efter ett telefonmöte mellan bland annat partiledare Jonas Gahr Støre och AP:s fylkesledare. Sedan den 22 december har han varit sjukskriven och den 2 januari hölls ett extra sentralstyrelsemöte med partiledningen, som utvecklades till ett slags inkvisitionskammare där Hadia Tajik trotsade Støre och gick till hårt angrepp mot den där icke närvarande partiledningskollegan Trond Giske.

Som vi rapporterade häromdagen, så handlar konflikten om hur den 51-årige vice partiledaren och tidigare mångårige minstern i tidigare Arbeiderpartiregeringar, Trond Giske, hade antastat åtskilliga kvinnor inom och utom partiet. En underliggande maktkamp om ledningen hör också till saken och under hösten fick media upp spåret på vad som visade sig vara, inte bara arbetsmiljöproblem, utan även en sexskandal med förgreningar inom och utom partiet.

Många gestalter inom AP oroade sig över att bli ofrivilliga deltagare i maktkampen eller över att skada partiet, så man teg, men allteftersom började vissa partiföreträdare uttala sig om Trond Giskes förehavanden och i juletid började en del kräva hans avgång. Dessutom hade facket skrivit en rapport om hur illa personalrelationerna varit i kampanjorganisationen och kanslierna som var inblandade i valrörelsen. Trond Giske tillskrivs mer eller mindre att bära personlig skuld för valförlusten i höstas, eftersom han ledde kampanjorganisationen. Han säger sig dock inte sett den rapport i vilken det talas om brist på operativ ledning och allmänt dålig arbetsmiljö. I avsaknad av närvaro, brist på tillit och respekt användes skrämsel och fruktansbaserad ledning som metod. Rapporten, skriven av fackföreningen för de anställda i AP:s stortingsgrupp skulle varit hemlig, men läcktes tidigt till boulevardtidningen VG under hösten.

Redan på Nyårsdagen stängdes alltså Trond Giske av, på obestämd tid, som vice partiledare. Trots att partiet anlitat externa krishanterare och juristexpertis för att få klarhet i vad som skett och hur man kan komma tillrätta med problemen, kräver även personer i toppen att Trond Giske avgår omedelbart. Medan ledaren för Ap:s kvinnonätverk, Anniken Huitfeldt, konsekvent uttalat att hon ”har tillit till hanteringen” och sällar sig till partiledaren Jonas Gahr Støres linje, så går nu den unga muslimska juristen, tillika andra vice partiledaren i AP, Hadia Tajik hårt ut. Det verkar vara hon som nu ivrigast faller sin kollega Trond Giske i ryggen. Hadia Tajik skrev på sin Facebook att de kvinnor som antastats av Giske, tagit direkt kontakt med henne. Hadia Tajik berättade på Facebook att uppgifterna var en omskakande läsning för henne ”både som människa, vice partiledare och jurist”.

Även LO-ledaren Hans Christian Gabrielsen har nu tagit ställning mot Trond Giske:
– Så skall vi inte ha det i Arbetarrörelsen.

Giske har därmed förlorat en av de tyngsta allierade han behöver i partiet.

Sentralstyrelsedamoten och stortingsrepresentanten Lise Christoffersen sade på väg in till det extrainkallade Sentralstyrelsemötet att hon hoppas att Giske förblir avstängd ”i väldigt lång tid”.

En annan del av AP rycker dock ut till försvar av Trond Giske. En AP-veteran Clara Øberg uttalade sig i NRK om att uthängningen av Giske är väldigt styggt gjort och mer än vad en människa kan tåla: – Trond Giske är utsatt för en svartmålningskampanj där han saknar möjlighet att försvara sig. Det är partiskadligt och en tragedi för Giske och hans familj.

Clara Øberg underströk att hon inte ser mellan fingrarna för sexuella trakasserier, men att man har dömt Giske på förhand utan att han egentligen givits möjlighet att försvara sig. Hon befarar att Giskes tillvaro nu krossas fullständigt. AP-veteranen Clara Øberg säger att hon utifrån sin långa erfarenhet vet att det är många i partiet som är redo att använda ohederliga medel såväl för att uppnå egna positioner som för att avlägsna motståndare från positioner. Hon menar att i Giskes fall är det alldeles uppenbart.

Tidningen VG fick tips direkt inifrån tisdagens (den andre januari) sentralstyrelsemöte i AP där partiledningens ”VU” skulle hantera krisen. Andre vice partiledaren Hadia Tajik läste högt ur uppgiftslämnarnas (alltså de kvinnor som påtalat att Giske antastat dem sexuellt) brev till partiledningen. Enligt de anonyma kvinnorna så var Hadias uppläsning ett viktigt stöd för dem. Enligt tidningarnas expertkommentatorer så är det anmärkningsvärt hur Tajik och delar ur kvinnonätverket öppet trotsar Jonas Gahr Støre och den av honom utstakade processen där konsulter och jurister skulle fått ta lång tid att vända på stenarna. En av dem som säger sig blivit antastade hade dessutom sagt till NRK att hon tyckte det var positivt att Giske blivit avstängd, men fruktade att det bara skulle innebära att han senare får komma tillbaka som vice partiledare.

Trond Giske hade, efter en tids tystnad, under nyårsdagen också skrivit på Facebook att han ville komma tillbaka och att det är många falska och grundlösa anklagelser mot honom som han starkt bestrider. Det läcks systematiskt från partiet till medierna, skrev Giske:
”Allvarliga anklagelser endast baserade på anonyma källor, publiceras, de kommenteras som absolut sanning och sprids via sociala medier. Ett tillvägagångssätt som inte bara skadar honom utan också undergräver tilltron till de kvinnor som faktiskt lämnat sanna uppgifter.”

Dessvärre för Trond Giske, meddelade Jonas Gahr Støre efter det fyra timmmar långa sentralstyrelsemötet att han tror på anklagelserna. Partiledare Jonas Gahr Støre tog på presskonferensen också avstånd från Giskes språkbruk på Facebook beträffande sanningshalten i anklagelserna. Jonas Gahr Støre underströk också att Sentralstyrlsen och han är eniga i hur man går vidare med utredningen. Samtidigt sade han att sentralstyrelsen ännu inte tagit ställning till om Giske kan komma tillbaka eller inte.

Politiska redaktörer inom massmedia menar dock att det ändå betyder att Trond Giske är färdig och inte kommer tillbaka. De talade också om att Hadia Tajik lämnade partihögkvarteret innan presskonferensen var slut och gick ut på stan utan att säga ett ord till någon.

Trond Giske är fortfarande sjukskriven och är nu alltså avstängd från partiledningen på obestämd tid.
Arbeiderpartiet har upplevt allvarligare skandaler. 2012 avslöjades den så kallade Ingebrigtsen-saken. Det rörde sig om en nedtystad sexaffär där Arbeiderparti-politikern Roger Ingebrigtsen som 37-åring år 2004 pressat en 17-årig AUF-medlem att bli hans älskarinna.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

🟠 UTRIKES Den förre amerikanske presidenten Donald Trump kommer under november att lansera en egen plattform bland de sociala medierna, som han säger ska kunna konkurrera med de ”liberala techjättarna”. Plattformens namn kommer att bli TRUTH Social, rapporterar bland annat den amerikanske TV-kanalen CNBC.

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter.

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

🟠 UTRIKES Bangladeshs biträdande informationsminister Murad Hassan sade att ett lagändringsförslag snart kommer att läggas fram i parlamentet och sannolikt kommer att antas utan motstånd. Om beslutet blir verklighet kommer islam inte längre att vara det muslimska landets statsreligion. Islam gjordes till statsreligionen vid en konstitutionell ändring under general HM Ershads regeringstid i slutet av 80-talet. Murad Hassans utspel kom samma dag som Bangladesh drabbades av en mängd våldsamma islamistiska attacker mot hinduiska tempel.

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

🟠 UTRIKES Colin Powell, tidigare utrikesminister i USA, har avlidit efter sviterna av Covid-19 trots att han var fullvaccinerad. Powell blev 84 år gammal. Han var internationellt känd för att ha ljugit inför FN med påståenden om att Irak hade massförstörelsevapen vilket ledde till den amerikanska invasionen av landet – och över en miljon döda.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.