Skip to Content

Järnvägskonvojen på väg mot Moskva. Foto: Rossia24

Trettio T-34 stridsvagnar på väg mot Moskva

Digital utgåva

En synnerligen ovanlig järnvägstransport är på väg till den ryska huvudstaden. En last med fullständigt väl fungerande – enligt den medföljande militära personalen – T-34 stridsvagnar är på väg från Vladivostok till Moskva.

Publicerad: 10 januari, 2019, 19:45

 • Svenska

Läs även

Den intressanta transporten har en ännu mer intressant historia. Stridsvagnslasten kommer närmast från Laos, dit de hittade sin väg från Vietnam. Vietnamesiska stridsförband använde dem under kriget mot Sydvietnam och USA. Vad som är anmärkningsvärt är att hälften av dessa tanks kom till under första delen av 1940-talet, alltså under det stora fosterländska kriget. T-34 stridsvagnar blev omskrivna efter slaget vid Kursk, mellan den 5 juli och den 5 augusti 1943, andra världskrigets största pansarslag, som ryssarna vann och därmed stoppade den tyska offensiven. Det måste tilläggas att vissa historiker anser att egentligen var det ingen som vann, men att slaget var förödande för bägge arméerna.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • ab

  skrotvärde? museiföremål?

  • latmask

   Jag föreslår att de går tillbaka till stålverket och kommer ut som bil- och fartygsplåt istället.

   • I love PJ

    Du har ju ingen anknytning till WW2 så det är förståeligt att du ser dessa stridsvagnar som skrot. För ryssarna, som är ett stolt folk, är dessa T-34:or en påminnelse över hur de försvarade sitt moderland mot nazister. Tänk om det svenska folket hade 5% av den nationella stolthet ryssar har över sitt land, då skulle vi inte ha det så jäkligt som vi har det idag!

    • latmask

     Det stod litet bättre till med den nationella stoltheten på Per-Albins tid. Sedan blev den till belastning för sossarna.

 • Sara Thorsson

  Angående landsförrädaren Annie Lööf!
  Skyttedals hårda ord efter Centerns besked: “Klåpare, bedragare, quislingar”
  http://www.friatider.se/skyttedals-h-rda-ord-efter-centerns-besked-kl-pare-bedragare-quislingar

There has been an error.

We apologize for any inconvenience, please hit back on your browser or use the search form below.

Gå till arkivet

Send this to a friend