Skip to Content

Sten Stures intåg i Stockholm efter segern vid Brunkeberg 1471. Målades utav Georg von Rosen 1864.
Kultur

Triumfen vid Brunkeberg

Vid denna tid år 1471 drabbade en svensk här under riksföreståndaren Sten Sture samman med den danske unionskungen Kristian I. Slaget stod vid Brunkebergsåsen, där Stockholms innerstad breder ut sig i dag. Kristian I ville hävda sin rätt till den svenska kronan genom Kalmarunionen, men fick skadeskjuten fly tillbaka. Sverige fick genom segern större självständighet och Sten Sture blev nationalhjälte.

Publicerad: 14 oktober, 2015, 09:05

  • Svenska

Läs även

Detta var under Kalmarunionens tid, som hade bildats 1397. Tanken var att de förenade nordiska länderna Danmark, Sverige och Norge tillsammans skulle utgöra en motvikt mot det då mäktiga handelsförbundet Hansan. Svenskarna, i synnerhet adeln, var glada att därigenom kunna bli av med kungen Albrekt av Mecklenburg. Denne hade ambition att begränsa den svenska adelns makt, något som i Vadstenaklostrets diarium år 1365 antecknats så här: ”Då kom rovfåglarna och slog sig ner på bergstopparna, ty tyskarna tyranniserade landet i många år.”

De första åren var lyckliga för unionen utan några större stridigheter. De nordiska folkens språk var länge ganska lika varandra. Det utländska förmynderiet kom dock snart tillbaka. Detta ledde bland annat till Engelbrektsupproret 1434-1436 mot den danske unionskungen Erik och de utländska fogdar och slottsherrar som denne tillsatt. De framgångsrika upproren under Engelbrekt gjorde att riksrådet fick ökad makt, även om Kalmarunionen fortlevde.

En av Engelbrekts anhängare, Karl Knutsson Bonde, valdes av riksrådet till rikshövitsman och kröntes 1448 till kung över Sverige och hyllades vid Mora stenar.

När Karl Knutsson Bonde avled 1470 och hans systerson Sten Sture den äldre lät utropa sig till riksföreståndare ville den danske kungen Kristian I passa på att med unionen som stöd försöka återta Sveriges krona.

Kristian ledde personligen en här mot Stockholm, där han mötte Sten Sture den 10 oktober 1471. Slaget kom att stå mitt i dagens Stockholms innerstad. Sten Stures folk bestod av framförallt dalkarlar, samt Stockholms borgare. Kung Kristian hade med sig förutom danskar även tyska knektar och svenska bönder och adelsmän från Uppland som ville bevara unionen. Kristians här gick i ställning på den strategiska Brunkebergsåsen, där de befäste sina positioner. Åsen är en rullstensås som i dag delar av centrala Stockholm från Vasastan.

Omkring klockan 11 inleddes slaget, då Sten Sture och hans nära anhängare Nils Boson Sture tillsammans med sina ryttare och fotfolk ryckte fram mot dagens Hötorget. Riksföreståndarens plan var att med en listig kniptångsmanöver fånga in de unionstrogna.

Sten Sture skulle anfalla från väster, Nils Sture från öster och Knut Jönsson Posse söderifrån, från dagens Gamla stan eller Stadsholmen, som den kallades på den tiden.

Nils Sture hade gått en omväg över Valhallavägen och Stureplan mot dagens Sergels torg, på Kristians västra sida.

Kung Kristians män begick efter ett par timmars häftig skottväxling en allvarlig blunder. De gjorde plötsligt ett utfall ned för Brunkebergsåsen och lämnade sin befästa position. På marken mellan Klara kyrka och Tegelbacken stod en ursinnig strid.

Under slaget blev konung Kristian allvarligt sårad av ett skott från en hakebössa som slog ut flera tänder, varefter han var tvungen att dra sig tillbaka. Nils Sture bröt fram ur skogen norr om åsen och Knut Posse bakifrån från Stadsholmen och stängde in en stor del av Kristians armé vid Klara kyrka.

Runt 15-tiden flydde resterna av Kristians styrkor ned mot Kungsträdgården och ut mot Blasieholmen. Deras mål var Skeppsholmen, där deras fartyg stod ankar. Men en obehaglig överraskning väntade dem. Bron till Skeppsholmen hade sågats sönder av Stockholms borgare som rott ut under stridens hetta, och när de flyende kom springande över bron och trängdes för att komma till båtarna så rasade den samman. Flera hundra av Kristians män drunknade, då få av dem kunde simma.

Det blev en lysande seger för riksföreståndaren Sten Sture och hans anhängare, medan unionskungen fick dra sig tillbaka slokörad till Danmark. Under lång tid framöver kom slaget vid Brunkeberg att symbolisera svensk nationell befrielsekamp mot utländska herrar.

Sverige fick en klart starkare ställning, även om Kalmarunionen formellt kom att bestå ytterligare 42 år. Den upplöstes slutligen den 6 juni 1523, då Sverige valde Gustav Vasa till kung.

stockholm år 1637. Brunkebergsåsen delar området där dagens Centralstation ligger från Vasastan. Här befäste Kristian I sina positioner 1471.

Stockholm år 1637. Brunkebergsåsen delar området där dagens Centralstation ligger från Vasastan. Här befäste Kristian I sina positioner 1471.

Sankt Göran och draken. Sten Sture lät till minne av segern, som han tillskrev Sankt Görans hjälp, uppföra denna skulptur. Sten symboliseras här av riddaren S:t Göran som räddar jungfrun Sverige från den danska draken Kristian. Statyn placerades i Storkyrkan 1489. Foto: Wiki

Sankt Göran och draken. Sten Sture lät till minne av segern, som han tillskrev Sankt Görans hjälp, uppföra denna skulptur. Sten symboliseras här av riddaren S:t Göran som räddar jungfrun Sverige från den danska draken Kristian. Statyn placerades i Storkyrkan 1489. Foto: Wiki

Daniel Johansson

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Spelmannen, Näcken i den svenska folktron

KULTURAtt höra vacker musik vid vattnet kunde vara mycket farligt, enligt den svenska folktron. Där höll nämligen näcken till och detta väsen var ingen harmlös spelman. Tvärtom kunde han vara väldigt farlig, särskilt för kvinnor och barn.

Sveriges största järnbruk

INRIKESBruksdriften på Lövsta i norra Uppland lades ned 1926, men under familjen De Geers tid hade det här järnbruket varit det största och mest förnäma i Sverige. Det började som ett bondebruk på 1500-talet innan det blev ett kronobruk.

Nazist- och misshandelsanklagelser mot Marilyn Manson

KULTURChockrockaren Marilyn Manson anklagas nu för att vara antisemit, nazistsympatisör och manipulativ kvinnomisshandlare. Det är hans ex-flickvän, Evan Rachel Wood, som gått ut med påståendena på Instagram om förhållandet som tog slut för mer än tio år sedan. Efter utspelet har andra kvinnor kommit med liknande anklagelser. Media har sedan hakat på, och Manson har nu förlorat skivkontrakt, roller i TV-serier och även sin manager.

Så säger världsbyggarna själva om att utnyttja pandemin för en ”återställning”

BOKRECENSION”The great reset”, den stora återställningen eller nystarten, har blivit ett begrepp som först viskades i maktens korridorer, men som nu finns på varje politikers läppar. Forskaren Jacob Nordangård berättade i förra veckans stora intervju i Nya Tider om hur makteliten använder coronapandemin för att stärka sitt grep om mänskligheten och inrätta en form av världsdiktatur. Men vad säger globalisterna själva? Klaus Schwab, en av de främsta pionjärerna för ”The great reset”, har skrivit en hel bok i ämnet.

Stenåldersbyn i Ljungaviken, ett Pompeji på Lister

ARKEOLOGIUnder våren och sommaren 2020 pågick arkeologiska undersökningar i Ljungaviken i Sölvesborgs kommun i Blekinge. Man hittade flera stenåldersboplatser som förmodades vara upp till 8 400 år gamla. Dessa boplatser visade sig vara ovanligt välbevarade, och flera viktiga upptäckter gjordes. Bland annat kunde man konstatera att platsen användes som en form av vinterboende.

Ulf Lundell – den siste arbetarklasshjälten

KULTURUlf Lundell, 71, är en av Sveriges mest omtyckta och produktiva artister. SVT har nyligen visat en dokumentärfilm om den svenske ikonens liv. I denna krönika reflekterar Karl Mikael Larson över Lundells avtryck på den svenska kulturen.

Volvos dramatiska överlevnad

BOKRECENSIONSaab lades ned, men Volvo överlevde. Detta är känt för alla som hängt med i nyheterna de senaste åren. Detta är svensk bilindustri i ett nötskal, en avgörande aspekt av svensk industriell nutidshistoria. Gemensamt för båda märkena var att man måste söka utländska samarbetspartners samt gå upp i kvalitet, bli ”premiummärken”. Långt om länge lyckades, som vi nu vet, Volvo med det. Men det krävdes en kinesisk entreprenör för att det hela skulle ros i hamn. Nya Tider har läst två böcker om Volvo.

Pat Buchanan skissar hoten mot vår civilisation

BOKRECENSIONI boken Suicide of a Superpower: Will America Survive to 2025? sveper Buchanan med en klarsynt överblick över USA:s utveckling, Europas avsteg från de traditionella värderingarna och den övriga världens förändringar framför allt i fråga om demografi. Att boken kom ut för några år sedan har bara låtit tiden stärka Buchanans teorier om en degradation av den europeiska civilisationen.

Gå till arkivet

Send this to a friend