Skip to Content

Foto: Pixabay/Pete Linforth
COVID-19

Trots bristande resurser – Sverige skänker 1,75 miljarder kronor för att vaccinera utomlands

PappersupplaganNya Tider v. 42

Efter mer än ett halvår med corona, som resulterat i historiskt långa vårdköer när alla icke-akuta operationer ställts in, kommer Sverige att satsa 1,75 miljarder kronor på vård. Men inte i Sverige, utan pengarna går till vaccinationsalliansen Gavi som arbetar med vaccinationer i utvecklingsländer.

Publicerad: 15 oktober, 2020, 13:05

  • Svenska

Läs även

När coronasmittan nådde Sverige i början av året stod det klart att vårt land inte hade tillräckliga resurser för att hantera en epidemi. Bland annat framkom att Sverige totalt hade drygt 500 intensivvårdsplatser, vilket motsvarar 5 per 100 000 invånare och kan jämföras med exempelvis 34 i Tyskland.

Redan innan pandemin hade Sverige långa vårdköer där mer än var fjärde patient fick vänta längre än de tre månader som lagen om vårdgaranti tillåter. Under sommaren har alla icke-akuta ingrepp och operationer ställts in. I vissa regioner har över 80 procent av alla planerade operationer ställts in och i maj stod över 160 000 människor i kö till operation.

I juni, när pandemin härjade som värst, beslutade regeringen att Sverige ska ge 1,75 miljarder kronor under perioden 2021 till 2025 till vaccinationsalliansen Gavi. Organisationen för samman mottagarländer och givarländer, samt läkemedelsföretag och stiftelser. Sedan 2001 har Sverige skänkt 4,5 miljarder kronor.

GAVI, som främst verkar i Afrika och Asien, kritiseras bland annat för att prioritera nya och dyra vaccin, framför de basala förbättringar av sjukvård som fattiga länder är i behov av. Bild: Gavi

För Sveriges Radio förklarade biståndsminister Peter Eriksson (MP) den 4 juni att pengarna visserligen går till u-länder, men genom att bygga en infrastruktur för att snabbt få ut vaccin i världen kan det även gynna ett eventuellt vaccin mot coronaviruset:

– Oavsett vilka det är som nu får fram ett bra vaccin först så kommer Gavi att kunna erbjuda en bra lösning till det företaget, som gör att det kan tjäna pengar. Vi får upp en stor tillverkningskapacitet snabbt och många vacciner som produceras till rimliga priser.

Genom åren har Gavi kritiserats bland annat för att ge privata donatorer alltför mycket makt i utformningen av globala hälsofrågor, att de prioriterar nya och dyra vaccin i stället för att öka användningen av äldre och billigare, att deras verksamhet skadar lokal hälsovård och att de spenderar för mycket på subventioner till stora och lönsamma företag. Dessutom har de tillverkare av vaccin i sin styrelse, vilket innebär en intressekonflikt.

Bill Gates är en inflytelserik donator. Stillbild: BILD

 

Till de främsta kritikerna hör Läkare utan gränser (MSF), som i en rapport 2012 menade att Gavi var alltför fokuserade på nya vaccin, samtidigt som alliansen bortser från behovet att förbättra grundläggande folkhälsa och pågående vaccinationer i fattiga länder.

Som exempel nämndes distributionen av ett vaccin i Demokratiska republiken Kongo, där varje dos kostade sju dollar. MSF frågade sig varför man fokuserade på ett så pass dyrt vaccin, när barn i Kongo fortfarande inte kunde få vaccin mot mässling för 30 cent per dos. Slutsatsen blev att Gavi snarare var inriktat på att hjälpa läkemedelsindustrin att marknadsföra nya produkter, än att hitta de mest effektiva och hållbara metoderna för att bekämpa fattigdomsrelaterade sjukdomar.

Skulden för denna inriktning lägger många kritiker på stiftelsen The Bill & Melinda Gates Foundation, skapad av IT-miljardären Bill Gates. Stiftelsen är en av de stora givarna till Gavi, med runt tre miljarder kronor årligen under de senaste fem åren, och kritiker menar att Gates personligen har ett stort inflytande över utformningen av globala hälsosatsningar, och att han vrider agendan från basala förbättringar till nya vacciner.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Thore Jeppsson

    Galenskaperna bara fortsätter.

Bill Gates får positiv PR – har donerat två miljarder till massmedierna

USANär Bill Gates började skänka pengar till så kal­lad filantropisk verksamhet för tjugo år sedan granskades hans verksamhet av journalister även i de stora medierna. Kritiken har sedan dess tystnat och Gates får nästan uteslutande positiva omnämnanden i världspressen. Nu visar en granskning att Bill Gates har skänkt över 250 miljoner dollar, cirka 2,2 miljarder kronor, till en rad stora massmedier som därmed kan betraktas som ”köpta” av den kontroversielle mångmiljardären.

Ny halshuggning i Frankrike: Tre döda och flera sårade, gärningsmannen skottskadad

UTRIKESEnligt franska medier attackerade en man flera personer med kniv i morse runt 9-tiden i basilikan Notre-Dame i Nice. Två personer dog, inklusive en kvinna som blev halshuggen, och ytterligare en person skadades. Inrikesminister Gerald Darmanin har meddelat att han kommer att leda ett krismöte på sitt kansli.

Så enades Tyskland för trettio år sedan

UTRIKESDen 3 oktober firades under relativt dämpade förhållanden att de två tyska staterna för trettio år sedan förenades till en enda stat och ett land. Händelsen var en del av ett större skeende där kommunismen i Östeuropa, inklusive i Sovjet, monterades ned och Warszawapakten upplöstes. En ny historisk fas inleddes.

Medieföretag förbjuder spridning av artikel negativ för Joe Biden

UTRIKESDen 14 oktober blockerade de sociala medieplattformarna Facebook och Twitter möjligheten att sprida en artikel från dagstidningen New York Post om hur sonen till presidentkandidaten Joe Biden använt faderns ställning vid affärer i Ukraina. Förbudet fick dock motsatt verkan, då antalet läsare av artikeln fördubblades när de båda företagen införde blockeringen.

Spanien inför rikstäckande utegångsförbud från 23:00 till 06:00 i nytt nationellt nödläge

UTRIKESDet nya nationella nödläget möjliggör begränsning av sociala sammankomster till sex personer och regionala myndigheter kommer att kunna begränsa resor mellan regioner, provinser eller mindre områden.

Erdoğan ifrågasätter Macrons ”mentala hälsa” och anklagar honom för islamofobi

UTRIKESDen turkiske presidenten fördömde den franske presidentens inställning till muslimer i Frankrike och uttalade sig kritiskt om de åtgärder som vidtagits efter halshuggningen av läraren Samuel Paty.

Vad ligger bakom Vlaams Belangs framgångar i Belgien?

UTRIKESMätning efter mätning ligger Vlaams Belang, det flamländska invandringskritiska partiet, fortfarande högst upp i opinionsmätningarna i Flandern. Hur förklarar man framgången för Tom Van Griekens parti? Att ”Belgarna inte känner sig hemma längre”, kan vara en delförklaring.

Sydafrika slår ned på ”hatiskt språk”

SYDAFRIKAVita sydafrikaner får i allt högre grad böter eller döms till fängelse för anklagelser om ”rasism” eller för ”användande av rasistiskt språk”. Den 28 februari undkom en sydafrikan av grekisk härkomst, Adam Catzavelos, 41, med nöd och näppe fängelse när han fick en villkorlig dom på två år för att ha använt det så kal­la­de K-ordet (kaffir) om svarta. ”Brottet” begicks när han befann sig på en strand i Grekland tillsammans med sin familj.

Gå till arkivet

Send this to a friend