Skip to Content

Foto: Pixabay/Gerd Altmann
INRIKES

Trots första svenska dödsfallet – EMA ger grönt ljus för vaccinet

Digital utgåva

En fullt frisk kvinna i 60-årsåldern har avlidit på Skånes universitetssjukhus efter att hon fått AstraZenecas Covid-19-vaccin. Hon blir en i en följd av individer som dött kort efter att de tagit det kritiserade vaccinet, som har flest biverkningar och sämst skyddseffekt av samtliga Covid-19 vacciner på marknaden. Nu väljer EMA att ignorera varningarna och godkänna vaccinet – nyttan anses större än riskerna resonerar man.

Publicerad: 21 mars, 2021, 08:50

  • Svenska

Läs även

Det första bekräftade svenska dödsfallet till följd av AstraZenecas Covid-19-vaccin har nu kunnat konstateras. Det rör sig om en 60-årig kvinna som avlidit kort efter att hon fått vaccinet. Dödsorsaken menas vara blodproppar i både artärer och vener samt större blödningar. Det är symptom som man hittat vid flera andra uppmärksammade dödsfall i Europa vilka kommit fram i ljuset under den senaste veckan. Ett misstänkt andra fall utreds även av Läkemedelsverket.

Samtidigt som det första konstaterade dödsfallet hittats i Sverige har dock EMA valt att ge grönt ljus för vaccinet eftersom man trots dödsfall och okända risker menar att nyttan hos det sämsta vaccinet på marknaden fortfarande överväger farorna med det. Sveriges stopp kvarstår tills Folkhälsomyndigheten kunnat utreda situationen meddelar myndighetens generaldirektör Johan Carlson, något som tidigast kan ske nästa vecka.

Första bekräftade svenska dödsfallet av AstraZenecas vaccin

Skånes universitetssjukhus har bekräftat det första säkerställda fallet av ett dödsfall som direkt följd av att en patient tagit AstraZenecas vaccin, kunde Sydsvenskan avslöja. Det var en tidigare fullt frisk kvinna i 60-årsåldern som dött efter att hon fått AstraZenecas Covid-19-vaccin i slutet av februari.

– Det är det första fastställda fallet av den kombinerade bilden av allvarlig koagulationsrubbning, sade Veronica Arthurson, enhetschef för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverkets pressträff.

– Det handlar om ett fall av samtidig blodpropp i både artärer och vener och större blödningar och det motsvarar den ovanliga kliniska bilden av allvarlig koagulationsrubbning som har observerats i ett fåtal fall. Den här personen avled en dryg vecka efter vaccination, sade hon vidare.

Region Skåne bekräftade att en patient avlidit efter att ha insjuknat efter en vaccination mot Covid-19 och skriver i ett pressmeddelande: ”En patient, som vårdades på Skånes universitetssjukhus, hade före insjuknandet vaccinerats med covidvaccin och har nu avlidit. I övrigt kan Region Skåne inte kommentera det enskilda patientfallet.”

Presstjänsten för Skånes universitetssjukhus bekräftar att det stämmer att sjukhuset rapporterat ett dödsfall efter att en patient fått AstraZenecas vaccin.

”Det är vår skyldighet att anmäla fall av misstänkt biverkan av covidvaccin till Läkemedelsverket och det görs av respektive verksamhet. Skånes universitetssjukhus har vad jag känner till anmält ett fall av misstänkt allvarlig biverkan av vaccin till Läkemedelsverket och där en patient avlidit”, skriver Daina Selga, chefläkare vid Skånes universitetssjukhus, i ett mejl till Aftonbladet.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Symtom att vara uppmärksam på om du fått AstraZenecas vaccin

De som fått vaccinet de senaste 14 dagarna bör enligt Folkhälsomyndigheten vara uppmärksamma på följande symptom då dessa skulle kunna tyda på att man riskerar att få blodproppar:

• Kraftig huvudvärk.

• Kraftig magsmärta

• Att ett ben blir kallt.

• Att man plötsligt och oväntat drabbas av smärta i någon del av kroppen.

• Svårt att andas.

• Förlamning i ena sidan av kroppen.

• Flertal och nytillkomna större blåmärken och/eller ett flertal punktformade blödningar i hud/slemhinnor (till exempel i munnen)

• näsblod som är svårt att stoppa

• svullnad, rodnad eller uttalad ömhet i ben eller arm (ej lokalt kring injektionsstället)

• plötslig andnöd och/eller bröstsmärta.

Källa: Folkhälsomyndigheten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Regeringens valårsbudget för 2022 – flera fläskiga flirtar

ANALYSInnehållet i regeringens förslag till statsbudget för valåret 2022 har portionerats ut till media under de senaste veckorna. Den slutliga presentationen, när finansministern lämnar över hela budgetförslaget till riksdagen, sker den 20 september. Regeringens förslag flirtar med både Centerpartiet och Vänsterpartiet, eftersom deras aktiva stöd för budgeten är avgörande för att den skall gå igenom. Regeringen flirtar också med de stora invandrargrupperna i storstädernas utanförskapsområden, genom kraftigt ökade bidrag.

Åtta dog på äldreboende – sju var fullvaccinerade

INRIKESEfter att åtta boende på ett äldreboende i Överkalix dött på kort tid med Covid-19, varav sju var fullvaccinerade, ställs frågor gällande om vaccinationerna verkligen ger det skydd de lovar. Men istället för att ta ett steg tillbaka och värdera resultaten av vaccineringen höjs istället röster för en tredje dos.

Medborgargarde misshandlade invandrare

INRIKESEfter ett mycket stort antal återkommande händelser där en invandrare antastar kvinnor och jagar barn i Perstorp i Skåne har lokalborna fått nog av polisens oförmåga att lösa situationen. Efter flera varningar och händelser där mannen angripits under sommaren var det dags igen. Han söktes upp under tisdagskvällen och misshandlades av ett flertal maskerade gärningsmän beväpnade med tillhyggen.

Efterspelet till tumultet vid Kapitolium: Nu förföljs systemkritiker öppet i USA

USAEfter ”stormningen” av Kapitolium den 6 januari, där anhängare till president Trump trängde in i byggnaden för att protestera mot valfusk och korruption, har USA:s myndigheter tagit i med hårdhandskarna mot regimkritiker, ivrigt påhejade av merparten av landets massmedier.

Efter kyrkovalet: AfS får tre mandat i kyrkomötet

INRIKESResultatet av kyrkovalet den 19 september innebär att det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) tar sig in i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De fick tre mandat och 1,24 procent av rösterna. Sverigedemokraterna å sin sida backar med några procentenheter. Socialdemokraterna är fortsatt största partigrupp vid kyrkomötet.

S-politiker misstänkt för flera våldtäkter

INRIKESJomark Polintan,31, är en politiker som har viktiga uppdrag inom Socialdemokraterna i Värmland. Efter att han begärts häktad på den högre misstankegraden för ett flertal våldtäkter han ska ha begått mot en närstående kvinna under två års tid tvingas han nu lämna sina politiska uppdrag meddelar Socialdemokraterna.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

Gå till arkivet

Send this to a friend