Skip to Content

Skjutvapen är nu involverade i 39 procent av fallen med dödligt våld. Foto: Pixabay/un-perfekt
INRIKES

Trots pandemin – grova brott ökar fortfarande i Sverige

Digital utgåva

Medan pandemin tvingar företag att slå igen och människor till nya livsmönster har den grova kriminaliteten och brottslingarna i Sverige fortsatt arbetat för högtryck. Enligt Brås samlade kriminalstatisk för 2020 har flera brottskategorier ökat, bland annat dödligt våld, våldtäkter och narkotikabrott.

Publicerad: 1 april, 2021, 11:18

  • Svenska

Läs även

Under pandemin har svenskarnas liv kommit att ändrats stort. Utelivet har ändrats, sociala mönster likaså och enligt Brås sammanställning över anmälda brott under 2020 kan man utläsa en del förändrade mönster som kan tyda på ett samband. Även Brå menar att flera brottskategorier ”sannolikt kan kopplas samman med pandemin”.

Brås samlade kriminalstatisk för 2020. Bild: Brå

Totalt ökade antalet anmälda brott i landet till cirka 1,57 miljoner brott, vilket innebar en ökning med 18 500 brott (+1 procent) jämfört med året innan.

Medan ett par brottskategorier såg ett minskade antal anmälningar har andra istället sett en fortsatt ökning. Den största minskningen av brottsanmälningar kom från bedrägeribrott som minskade med 11 procent under 2020. Personrån, exklusive mot äldre och funktionshindrade minskade även de med 10 procent under året.

Olyckligtvis är det flera grova brottskategorier som ser en fortsatt ökning. De största ökningarna var skadegörelsebrott (14 procent) samt narkotikabrott (10 procent), men även våldtäkter såg en fortsatt ökning på nio procent. Ökningen där kom anmärkningsvärt nog nästan uteslutande från en mycket stor ökning av antalet våldtäkter mot barn. Även dödligt våld såg en omfattande ökning från föregående år med elva procent.

En annan brottskategori som sett en stor ökning under pandemin är narkotikabrott, vilka ökade med 10 procent under 2020.

Dödligt våld – fortsatt ökning

En punkt som sticker ut är att antalet fall av dödligt våld fortsätter att öka i Sverige, trots att sjukvården blir allt bättre på att hantera bland annat skottskador. År 2020 konstaterades 124 fall av dödligt våld, vilket är det högsta antalet sedan mätningens start 2002. Jämfört med 2019 var det en ökning med 13 fall rapporterar Brå, eller nära nog elva procent.

De senaste sex åren (2015–2020) konstaterar Brå att antalet fall av dödligt våld fluktuerat mellan 106 och 124 fall per år. Det är en högre nivå jämfört med tidigare år (2002–2014), som utmärks av större variationer, kring en nivå mellan 68 och 111 fall per år. Det är fyra gånger vanligare att de som utsätts för det dödliga våldet är män istället för kvinnor och nio av tio av offren är över 18 år gamla.

Fall av dödligt våld i Sverige 2020. Bild: Brå

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Efter kyrkovalet: AfS får tre mandat i kyrkomötet

INRIKESResultatet av kyrkovalet den 19 september innebär att det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) tar sig in i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De fick tre mandat och 1,24 procent av rösterna. Sverigedemokraterna å sin sida backar med några procentenheter. Socialdemokraterna är fortsatt största partigrupp vid kyrkomötet.

S-politiker misstänkt för flera våldtäkter

INRIKESJomark Polintan,31, är en politiker som har viktiga uppdrag inom Socialdemokraterna i Värmland. Efter att han begärts häktad på den högre misstankegraden för ett flertal våldtäkter han ska ha begått mot en närstående kvinna under två års tid tvingas han nu lämna sina politiska uppdrag meddelar Socialdemokraterna.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

IMF vill kartlägga internetvanor vid låneansökan – får mothugg av EU

INRIKESStrax innan årsskiftet 2020/2021 föreslog Internationella valutafonden (IMF) att kreditprövningar av privatpersoner även ska beakta människors internetvanor och hälsostatus. Detta får nu mothugg av EU:s datatillsynsman, EDPS, som avråder medlemsländerna från att göra ytterligare intrång i människors privatliv, i detta fall för att bedöma eventuell kreditvärdighet.

Sverige ska börja vaccinera barn – trots vaccinrisker för just barn

INRIKESUnder torsdagens extrainsatta pressträff bekräftade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer godkänna vaccinering av barn från 12 år efter höstlovet. Samtidigt har en ny studie från USA visat att just pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än risken de löper av att bli allvarligt sjuk i Covid-19. ”Det här gör vi för barnens skull”, sade Stefan Löfven.

Homopräst vägrar viga heterosexuella par

INRIKESDen homosexuella prästen Lars Gårdfeldt, i Carl Johans församling i Göteborg, har beslutat att vägra viga heterosexuella par.

SD i Region Skåne begär extradebatt om gäng- och klankriminalitet

INRIKESDen 15 september meddelade Sverigedemokraterna i Region Skåne att de nu lämnat in en begäran om extradebatt i Regionfullmäktige om den invandrarrelaterade gäng- och klankriminaliteten. Niclas Nilsson, SD:s gruppledare och regionråd i Region Skåne säger i en kommentar till Nya Tider att det bland annat är händelserna i Lund på senare tid som blev droppen.

Gå till arkivet

Send this to a friend