maskerad polis utan namnbrickor eller tjänstenummer använde batonger och pepparsprej för att bryta upp demonstrationen mot Kanadas federala regering. Stillbild: Privat
maskerad polis utan namnbrickor eller tjänstenummer använde batonger och pepparsprej för att bryta upp demonstrationen mot Kanadas federala regering. Stillbild: Privat

Trudeau slår ner protester med beriden kravallpolis

Kanadas premiärminister Justin Trudeau var snabb med att utnyttja det undantagstillstånd han införde och som normalt bara använts vid världskrig, till att slå ned de fredliga protesterna mot hans politik. Kravallpolis utan identitetsmärkning har slagit in rutor på de bilar som blockerat parlamentet och gripit hundratals demonstranter. Polisen utlovar att man kommer att kartlägga de som deltagit i protesten och att utredningen kommer att pågå ”i månader”.

Demonstrationen utanför det federala parlamentet i Ottawa är över. Torsdagen den 17 februari gick kravallpolis till attack och började gripa demonstranter, som försökte bilda mänskliga kedjor för att stå emot. Det tog flera dagar innan polisen hade gripit eller skingrat folkmassan och börjat frakta bort deras fordon. På måndagen den 21 februari var Frihetskonvojen så gott som över, efter 24 dagars protester.

Bilder som människor lagt upp på sociala medier visar tungt utrustad kravallpolis som tagit bort alla identifieringsmärken och som bär maskering för ansiktet för inte bli igenkända. En del vittnar om övervåld och misshandel mot demonstranter som inte gör motstånd.

Beväpnad med karbiner gick polisen från bil till bil och beslagtog fordonen under vapenhot från de fredliga och obeväpnade demonstranterna som gjorde passivt mostånd. Stillbild: Privat
Beväpnad med karbiner gick polisen från bil till bil och beslagtog fordonen under vapenhot från de fredliga och obeväpnade demonstranterna som gjorde passivt mostånd. Stillbild: Privat

 

Bland annat visar en videosekvens hur en lastbilschaffis, senare identifierad som Csaba Vizi, kliver ur sin lastbil, ställer sig på knä och placerar händerna bakom huvudet samtidig som han säger att han vill överlämna sig fredligt. Han blir då brutalt misshandlad och senare framkommer att han uppsökt sjukhus med bland annat andningssvårigheter och missfärgad urin.

”Denna video visar bara en av många fall där polisen misshandlar fredliga demonstranter i Ottawa under regeringens pågående tillslag”, skriver Fox News reporter Gregg Re på Twitter.

Även flera journalister misshandlades eller hindrades från att dokumentera polisinsatsen.

Kommer jaga demon­stranter ”i månader”

När polisen meddelade att man hade för avsikt att bryta upp demonstrationen med våld, var det många som valde att avbryta protesten. Andra anslöt dock och gjorde passivt motstånd. Inte ens polisen kunde ge något exempel på att demonstranterna skulle ha gjort sig skyldiga till något våld. På ett pressmöte påstod Ottawas polischef Steve Bell att någon hade slängt en cykel på polisen, men senare tog man tillbaka uppgiften, eftersom det visat sig att det var en rullator som polisen ridit över.

Rider ner demonstranter. Polisen red ned flera helt fredliga demonstranter och anklagade dem sedan för att ha ”kastat en cykel” – det enda våld som polisen beskyllt demonstranterna för. Det visade sig i efterhand ha varit en rullator tillhörande en äldre kvinna (infälld) som de ridit ned. Foton: Twitter
Rider ner demonstranter. Polisen red ned flera helt fredliga demonstranter och anklagade dem sedan för att ha ”kastat en cykel” – det enda våld som polisen beskyllt demonstranterna för. Det visade sig i efterhand ha varit en rullator tillhörande en äldre kvinna (infälld) som de ridit ned. Foton: Twitter

 

Polisen tvingade metodiskt ut alla chaufförer från deras lastbilar och andra fordon, ibland genom att slå in rutorna. Sedan bärgades bilarna bort.

Det räckte dock inte att polisen med våld drev bort regeringskritikerna. Nu ska man aktivt kartlägga dem för att bestraffa dem i efterhand.

Ottawas polischef Steve Bell fick en fråga på ett pressmöte efter att demonstrationen skingrats, om man tänker använda de videoupptagningar som polisen gjort under de dagar protesten pågick och hur man tänker gå vidare nu när protesten avslutats.

– Om du deltagit i denna protest, kommer vi att aktivt arbeta för att identifiera dig och se till att du blir ekonomiskt bestraffad och åtalad för brott. Absolut. Denna utredning kommer att pågå i månader, svarar polischefen.

Vill sälja beslagtagna lastbilar

Totalt har över 200 demonstranter gripits och över 70 fordon bärgats bort, enligt polisens uppgifter. Ottawas borgmästare Jim Watson anser att undantagslagarna ger honom rätt att sälja av fordonen och på så vis delvis få tillbaka en del av kostnaderna för den omfattande polisinsatsen.

– Dessa människor har kostat Ottawas skattebetalare miljoner och åter miljoner dollar. Och det är bara i poliskostnaderna, sade borgmästaren till nyhetskanalen CTV den 18 februari.

– Vi borde pungslå dem som orsakat detta kaos, fortsatte han.

Organisatörer hotas med fängelse

Organisatörerna Chris Barber and Tamara Lich var bland de första gripna den 17 februari. De riskerar nu upp till tio års fängelse enligt de federala lagarna. Medan Barner släpptes mot borgen dagen efter och beordrades att lämna Ottawa inom 24 timmar, nekades Lich borgen då man misstänker att de skulle ”återfalla i brott”. Myndigheterna frös Lichs bankkonto redan tidigare då hon samordnade gåvor som folk skänkte till protesten.

Maskerad polis utan namnbrickor eller tjänstenummer. Stillbild: Twitter
Maskerad polis utan namnbrickor eller tjänstenummer. Stillbild: Twitter

 

Tamara Lich, 47, är tidigare politiker i Maverick Party, ett konservativt parti som vill att västra Kanada ska bli självständigt. Hon lämnade partiet i början av året för att samordna Frihetskonvojen och är mycket populär på sociala medier. Den 23 februari dök ett rykte upp på nätet om att hon skulle ha hittats död i sin cell, strypt till döds. Polisen har ännu varken dementerat eller bekräftat uppgifterna.

En grupp som kallar sig ”representanter för kristna pastorer över hela landet” har skrivit ett öppet brev till Trudeau, där de bland annat menar att ”protesterna i Ottawa utgjort ett fantastiskt tillfälle för regeringen att möta och samtala med vanliga kanadensare som på ett lagligt och fredligt sätt kräver återställande av sina konstitutionella rättigheter”, men att regeringens var på ”sångerna, bönerna, dansandet, sockervadden, hoppborgarna, talen om konstitutionen och de svallande kärleksyttringarna till landet” var en vägran att möta medborgarna och lyssna till deras bekymmer, samt ”förolämpat, svartmålat och ljugit om dem, vilket orsakat mer splittring och smärta i en bruten nation”.

Tamara Lich, en av organisatörerna av Frihetskonvojen, grips. Stillbild: Twitter
Tamara Lich, en av organisatörerna av Frihetskonvojen, grips. Stillbild: Twitter

 

Den amerikanska nyhetssajten NewsTarget sammanfattar myndigheternas bemötande av Frihetskonvojen så här:

”Premiärminister Justin Trudeaus svar på Frihetskonvojen är 180 grader motsatt till hur man svarade på Black Lives Matter-våldet efter George Floyds död i maj 2020. Medan demonstranterna under denna tid beordrades att skingras efter att ha krossat skyltfönster och startat bränder, fortsatte protesterna utan att Trudeau någonsin ens funderade på att aktivera undantagslagarna, så som han gjorde för att ’handskas med’ chaffisarna”. Tvärtom gick Trudeau ned på knä för BLM.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Läs även:

Ukrainsk markoffensiv inledd

Ukrainsk markoffensiv inledd

🟠 UTRIKES Efter flera veckors intensiv förbekämpning har nu den ukrainska motoffensiven kommit igång, även om det fortfarande kan kallas storskalig stridsspaning. Ukraina har haft initiativet, vilket lett till att man lyckats forma slagfältet efter sina behov. Sannolikheten för att ukrainskt genombrottsförsök kommer inom kort och att det lyckas är hög. Rysslands chans är att ha tillräckligt med reserver för ett motanfall. Enligt en källa har nu västerländska stridsvagnar använts i strid för första gången, med framgång.

Flera ryska regioner, inklusive Moskva, drabbade av drönarattacker

Flera ryska regioner, inklusive Moskva, drabbade av drönarattacker

🟠 UTRIKES Nya attacker på rysk mark. Fyra veckor efter ett hävdat drönarangrepp som riktade sig mot Kreml drabbades Moskva tisdagen den 30 maj 2023 av en ny attack som Ryssland tillskriver Ukraina. President Vladimir Putin anklagade Ukraina för att vilja ”skrämma” ryssarna. Man anklagar också väst för att stödja Ukrainas ”oansvariga” attacker. Men trots att detta är fallet med Storbritannien, som anser att ”legitima militära mål utanför landets egen gräns är en del av Ukrainas självförsvar”, hävdar USA att de inte stöder attacker på ryskt territorium.

Nyhetsdygnet

De senkomnas förundran

🟠 Bokrecension. Mustafa Panshiri och Jens Ganman har nu i flera år tillsammans och var för sig skrivit och debatterat om hur Sverige håller på att förändras. De förstår att det mångkulturella samhället inte fungerar, de tar upp gängkriminaliteten, och de provar att bryta mot gamla PK-normer om hur debatten ska föras. De känner sig för, bit för bit, kan man säga. Denna bok innehåller resereportage runtom i Sverige gjorda under 2022 och 2023, och de reser även till Frankrike och Finland. Men de har inte mycket att säga.

Peter Gøtzsche i härnadståg mot psykiatrin

🟠 Bokrecension. Den stridbare och frispråkige Peter Gøtzsche är specialistläkare i internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet. Han har publicerat över 75 artiklar i fem stora vetenskapliga tidskrifter. Han har skrivit flera böcker där han inte håller igen på kritiken. Läkemedelsindustrin kal­lar han regelmässigt för kriminalindustrin.

Riksbyggare Gustav Eriksson Vasa

🟠 HISTORIA. Den sjätte juni i år är det femhundra år sedan Gustav Eriksson Vasa utsågs till kung av Sverige. Historien om ursprunget till Vasaloppet och hur Vasa sedan ledde befrielsekriget som resulterade i att den danske unionskungen Kristian II drevs ut ur Sverige är allmänt känd, men vad som hände därefter är egentligen ännu viktigare. Som kung drev Gustav Vasa ihärdigt på för att skapa ett enhetligt rike med en effektiv byråkrati. Han kal­las för riksbyggaren som lade grunden för den moderna staten, och han var beredd att gå över lik för att uppnå detta.

Sugen på att äta i rymden?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ett franskt start-upbolag, Zephalto, som grundades av flygingenjören Vincent Farret d'Astiès, kommer att låta sex personer lyfta 25 kilometer över jorden i en tryckkapsel fäst vid en ballong. Passagerarna kommer att serveras måltider tillagade av stjärnkockar (sic!) och franskt vin samtidigt som de betraktar jorden från ovan jorden

Så kan en fientlig AI teoretiskt utplåna mänskligheten

🟠 Artificiell intelligens förbättrar sig själv. Med en ofattbar intelligens och förmågor som vida överstiger våra egna kan en artificiell intelligens (AI) komma att bli en välsignelse för mänskligheten. Men allt fler experter varnar för att risken finns att vi tappar kontrollen och att en AI blir vår undergång. En sak som dock sällan utforskas när media belyser ämnet är hur en skadlig eller fientlig AI praktiskt skulle kunna agera.

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

🟠 Samtidigt som vindkraften prisas som ”klimatvänlig”, riskerar konsekvenserna för djur och natur att bli ödesdigra. För Östersjöns enda val – tumlaren – är läget särskilt allvarligt. Populationen på 500 individer är sedan länge utrotningshotad, och nu varnar forskare för att de stora vindkraftsparkerna till havs ökar belastningen ytterligare. ”Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl”, varnar Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län. I denna del två av Nya Tiders reportageserie om havsbaserad vindkraft granskar vi dess förbisedda miljöeffekter.

Paschs säkra tändstickor

🟠 HISTORIA Tändstickan har en lång historia – de första nämns i en kinesisk källa från cirka 950 e.Kr. – och har i Europa utvecklats av olika uppfinnare. Det var dock den svenske kemisten Gustaf Erik Pasch som utvecklade säkerhetständstickorna och tog patent på denna uppfinning 1844.

Stig Dagerman och Tyskland

🟠 HISTORIA Tysk höst, som är skriven av Stig Dagerman, är en reportagebok av stort historiskt värde än idag. I den här reportageboken berättar Dagerman nämligen om vad han såg och fick veta av olika personer han mötte och talade med under ett besök i ett sönderbombat Tyskland hösten 1946.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.