Skip to Content

President Donald Trump hotar att slå mot 52 mål i Iran. Stillbild: Vita huset.
UTRIKES

Trump hotar att slå till mot 52 iranska mål om Iran hämnas efter drönarattacken

Digital utgåva

Reuters rapporterar att USA:s president Donald Trump hotade i lördags att slå till ”mycket hårt” mot 52 iranska mål om Iran angriper amerikaner eller amerikanska tillgångar efter en drönarattack som dödade den iranske militära befälhavaren Qassem Soleimani och en irakisk milisledare efter att tiotusentals människor marscherade i Irak för att sörja deras död.

Publicerad: 6 januari, 2020, 22:07

  • Svenska

Läs även

Trump visade inga tecken på att försöka lindra de spänningar som uppkommit genom attacken som han beordrade och som dödade Soleimani och ledaren för den iranstödda irakiska milisen, Abu Mahdi Al-Muhandis, på Bagdads flygplats på fredagen. Istället utfärdade Trump ett hot mot Iran på Twitter. Attacken riskerar att eskalera konflikterna i Mellanöstern.

Trump skrev att ”Iran talar mycket djärvt om att slå emot vissa amerikanska tillgångar” som hämnd för Soleimanis död. Trump sade att USA har ”utsett 52 iranska mål” och att vissa är ”på en mycket hög nivå och viktiga för Iran och den iranska kulturen, och dessa mål, och Iran själv, KOMMER ATT DRABBAS MYCKET SNABBT OCH MYCKET HÅRT”.

”USA vill inte höra fler hot!” sade Trump, och tillade att de 52 målen representerade de 52 amerikaner som hölls som gisslan i Iran under 444 dagar vid ockupationen av den amerikanska ambassaden i Teheran i november 1979 – en varaktigt öm punkt i relationerna mellan USA och Iran.

Trump identifierade inte platserna. Pentagon hänvisade frågor om ärendet till Vita huset, som inte har svarat på en begäran om en kommentar.

Bland de sörjande i Irak ingick många milismän i uniform för vilka Muhandis och Soleimani var hjältar. De bar porträtt av de bägge männen och satte upp dem på väggar och bepansrade fordon i processionen. Talkörer med ”död till Amerika” och ”inget-inget-Israel” kunde höras.

På lördagskvällen föll en raket inne i Bagdads tungt befästa gröna zon, nära USA:s ambassad, en annan träffade den närbelägna stadsdelen Jadriya och ytterligare två sköts mot Balads flygbas norr om staden, men ingen dödades, uppgav Iraks militär. Ingen har tagit på sig ansvaret för attackerna.

Trump refererade ett ovanligt specifikt antal potentiella iranska mål efter att en hög befälhavare inom det iranska Revolutionära gardet hade pekat ut ett visst antal amerikanska mål – 35 stycken – för eventuella vedergällningsanfall som ett svar på avrättningen av Soleimani.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Rysslands utrikesminister varnar för tvångsvaccinationer inom EU

UTRIKESDen ryske utrikesministern Sergei Lavrov sade vid en presskonferens den 2 mars att han är oroad för konsekvenserna av ett eventuellt vaccinpass inom EU, något EU-kommissionens ordförande ämnar lägga fram ett förslag till inom kort. Lavrov menade att ett gemensamt vaccinpass kommer att rubba fundamentala principer om mänskliga rättigheter och demokratiska grundvärden, däribland frivilligheten att vaccinera sig eller inte, något som EU:s regeringschefer hittills bedyrat skall vara en grundprincip i de kommande massvaccineringarna av medborgarna.

Coca-Cola till anställda: ”Försök vara mindre vita”

UTRIKESAnställda på Coca-Cola i USA förväntas delta i kurser där de uppmanas att vara mindre vita. Att vara vit förknippas av de kursansvariga med en lång rad negativa egenskaper, som arrogans och okunnighet.

Talibaner hotar européer och amerikaner

UTRIKESAfghanistans talibaner skickade en mycket speciell hälsning via tyska medierepresentanter under deras möte med den militära och civila ledningen för talibanerna i Waghaz-provinsen.

Bank of America gav kunders privata bankdata till FBI

UTRIKESDen 5:e februari gick den politiske kommentatorn Tucker Carlson ut på Fox News med att Bank of America delat ej brottsmisstänkta bankkunders transaktioner och finansinformation med FBI. Det skall ha skett i anslutning till kravallerna vid Capitolium i Washington. Nu väljer många Trumpanhängare att bojkotta banken, och flera lagkunniga menar att banken kan ha brutit mot USA:s konstitution.

Yngling kramade sina vänner i en stadspark – utlöste jakt med polisbil

UTRIKESFör knappt en vecka sedan hade en stor mängd ungdomar samlats i en stadspark i Tysklands näst största stad Hamburg för att festa i det vårlika vädret. När polisen kom till platsen såg de en kille i 17-årsåldern som kramade om sina vänner, något som ledde till att ordningsmaktens representanter ville kontrollera hans identitet. När han istället flydde från platsen uppstod en våldsam biljakt genom stadsparken. Efteråt har polisens agerande kritiserats hårt i sociala medier.

Frankrike försvarar sina bildningsideal och rätten att ha kött på matsedeln

UTRIKESUnder den förra helgen utfrågades Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer i en lång intervju om landets skolstrategi i samband med coronaepidemin. Apolline de Malherbe, en känd journalist hos BFM TV, mötte ministern i hans arbetsrum. Det skall inflikas att samma journalist samtalade länge och väl den 30 april förra året med professor Didier Raoult i Marseille om alla turer, möjligheter och behandlingsmetoder inför den annalkande Covid-19-pandemin.

Ryssland firar Fosterlandsförsvararnas dag

UTRIKESDen 23 februari firades Fosterlandsförsvararnas dag med kransnedläggning på den okände soldatens grav i Moskva vid en temperatur på 21 grader minus. Några kommentatorer förvånades över att president Putin inte hade någon huvudbonad. På kvällen sändes ett TV-tal av honom.

Borgerlig opposition tog strid för lättade coronarestriktioner i Danmark

UTRIKESSedan förra veckan har de borgerliga oppositionspartierna i Danmark tagit tydlig strid för att lätta avsevärt på de mycket strikta coronarestriktioner som präglat landet under flera månader. Det rapporterar bland annat SvD. Nu väljer den socialdemokratiskt ledda regeringen att göra små eftergifter, men det allt högre tonläget visar att det inte längre är full politisk enighet i hur strikta restriktionerna skall vara.

Gå till arkivet

Send this to a friend