Skip to Content

President Donald Trump hotar att slå mot 52 mål i Iran. Stillbild: Vita huset.
UTRIKES

Trump hotar att slå till mot 52 iranska mål om Iran hämnas efter drönarattacken

Digital utgåva

Reuters rapporterar att USA:s president Donald Trump hotade i lördags att slå till ”mycket hårt” mot 52 iranska mål om Iran angriper amerikaner eller amerikanska tillgångar efter en drönarattack som dödade den iranske militära befälhavaren Qassem Soleimani och en irakisk milisledare efter att tiotusentals människor marscherade i Irak för att sörja deras död.

Publicerad: 6 januari, 2020, 22:07

  • Svenska

Läs även

Trump visade inga tecken på att försöka lindra de spänningar som uppkommit genom attacken som han beordrade och som dödade Soleimani och ledaren för den iranstödda irakiska milisen, Abu Mahdi Al-Muhandis, på Bagdads flygplats på fredagen. Istället utfärdade Trump ett hot mot Iran på Twitter. Attacken riskerar att eskalera konflikterna i Mellanöstern.

Trump skrev att ”Iran talar mycket djärvt om att slå emot vissa amerikanska tillgångar” som hämnd för Soleimanis död. Trump sade att USA har ”utsett 52 iranska mål” och att vissa är ”på en mycket hög nivå och viktiga för Iran och den iranska kulturen, och dessa mål, och Iran själv, KOMMER ATT DRABBAS MYCKET SNABBT OCH MYCKET HÅRT”.

”USA vill inte höra fler hot!” sade Trump, och tillade att de 52 målen representerade de 52 amerikaner som hölls som gisslan i Iran under 444 dagar vid ockupationen av den amerikanska ambassaden i Teheran i november 1979 – en varaktigt öm punkt i relationerna mellan USA och Iran.

Trump identifierade inte platserna. Pentagon hänvisade frågor om ärendet till Vita huset, som inte har svarat på en begäran om en kommentar.

Bland de sörjande i Irak ingick många milismän i uniform för vilka Muhandis och Soleimani var hjältar. De bar porträtt av de bägge männen och satte upp dem på väggar och bepansrade fordon i processionen. Talkörer med ”död till Amerika” och ”inget-inget-Israel” kunde höras.

På lördagskvällen föll en raket inne i Bagdads tungt befästa gröna zon, nära USA:s ambassad, en annan träffade den närbelägna stadsdelen Jadriya och ytterligare två sköts mot Balads flygbas norr om staden, men ingen dödades, uppgav Iraks militär. Ingen har tagit på sig ansvaret för attackerna.

Trump refererade ett ovanligt specifikt antal potentiella iranska mål efter att en hög befälhavare inom det iranska Revolutionära gardet hade pekat ut ett visst antal amerikanska mål – 35 stycken – för eventuella vedergällningsanfall som ett svar på avrättningen av Soleimani.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Storbritannien påbörjar: ”Massiv grön återställningsplan”, Nytt skatteförslag: Betala för varje körd mil

STORBRITANNIENStorbritanniens premiärminister Boris Johnson har som en del av en ”Grön revolution” proklamerat slutet för alla bensin- och dieselfordon på önationen, inga nya sådana fordon får säljas från år 2030. För att täcka upp för uteblivna framtida skattein­täkter på runt motsvarande 450 mil­jarder kronor från fossilbränsledrivna fordon så vill finansminister Rishi Sunak redan nu börja pungslå brittiska bilister för varje mil de kör. Detta sker inom ramen för det FN-lanserade begreppet ”Bygga tillbaka bättre” och en tiopunktsplan för Storbritannien som Boris Johnson nu lagt fram. Nya Tider går här igenom den punkt för punkt. Flera länder runt om i världen har beslutat om eller diskuterar samma eller liknande planer.

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

INTERVJUArthur Danielyan är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och vapenstilleståndet efter Azerbajdzjans anfall på de kristna invånarna i Nagorno-Karabach.

EU kan komma att förbjuda bensin- och dieseldrivna bilar redan 2025

INRIKESEnligt uppgifter i tysk press förbereder EU-kommissionen lagstiftning som kan göra det omöjligt att köra bilar som går på bensin eller diesel redan om fyra år.

Migranters penningtransmissioner till Västafrika nu främsta källan till utländsk valuta

UTRIKESMigranternas penningförsändelser håller snabbt på att bli den främsta källan till utländsk valuta i västafrikanska länder, visar en studie om transaktioner från Frankrike till Elfenbenskusten, Mali och Senegal.

Europeiska unionen och FN varnar Frankrike rörande pressfriheten inför ny lagstiftning

UTRIKESEU-kommissionen svarade i måndags på en förfrågan om det franska förslaget om en ny säkerhetslag genom att varna för att nyhetsmedier måste kunna ”arbeta fritt”. Detta följer på liknande kritik från FN.

USA-valet: Trump förlorade vita kärnväljare men fick fler hos minoriteterna

VALET I USADen enda etniska grupp i USA som föredrog Donald Trump framför Joe Biden var de vita. Samtidigt var det bland minoriteterna som han ökade sin röstandel jämfört med valet 2016. På grund av USA:s demografiska förändring riskerar Republikanerna på lite sikt att förlora makten permanent, men kan hålla senaten ett tag till.

Tusentals protesterade mot restriktioner runt om i Europa

UTRIKESDen 17-18 november ägde stora demonstrationer rum på olika platser i Europa mot de coronarestriktioner ländernas regeringar infört. I Tyskland, där missnöjet även gällde ändringar i smittskyddslagen, använde polis vattenkanoner och arresterade nästan 200 personer. I Tjeckien och Slovakien sammanföll demonstrationerna med årsdagen av kommunismens fall i Tjeckoslovakien.

Gå till arkivet

Send this to a friend