Skip to Content

President Donald Trump hotar att slå mot 52 mål i Iran. Stillbild: Vita huset.
UTRIKES

Trump hotar att slå till mot 52 iranska mål om Iran hämnas efter drönarattacken

Digital utgåva

Reuters rapporterar att USA:s president Donald Trump hotade i lördags att slå till ”mycket hårt” mot 52 iranska mål om Iran angriper amerikaner eller amerikanska tillgångar efter en drönarattack som dödade den iranske militära befälhavaren Qassem Soleimani och en irakisk milisledare efter att tiotusentals människor marscherade i Irak för att sörja deras död.

Publicerad: 6 januari, 2020, 22:07

  • Svenska

Läs även

Trump visade inga tecken på att försöka lindra de spänningar som uppkommit genom attacken som han beordrade och som dödade Soleimani och ledaren för den iranstödda irakiska milisen, Abu Mahdi Al-Muhandis, på Bagdads flygplats på fredagen. Istället utfärdade Trump ett hot mot Iran på Twitter. Attacken riskerar att eskalera konflikterna i Mellanöstern.

Trump skrev att ”Iran talar mycket djärvt om att slå emot vissa amerikanska tillgångar” som hämnd för Soleimanis död. Trump sade att USA har ”utsett 52 iranska mål” och att vissa är ”på en mycket hög nivå och viktiga för Iran och den iranska kulturen, och dessa mål, och Iran själv, KOMMER ATT DRABBAS MYCKET SNABBT OCH MYCKET HÅRT”.

”USA vill inte höra fler hot!” sade Trump, och tillade att de 52 målen representerade de 52 amerikaner som hölls som gisslan i Iran under 444 dagar vid ockupationen av den amerikanska ambassaden i Teheran i november 1979 – en varaktigt öm punkt i relationerna mellan USA och Iran.

Trump identifierade inte platserna. Pentagon hänvisade frågor om ärendet till Vita huset, som inte har svarat på en begäran om en kommentar.

Bland de sörjande i Irak ingick många milismän i uniform för vilka Muhandis och Soleimani var hjältar. De bar porträtt av de bägge männen och satte upp dem på väggar och bepansrade fordon i processionen. Talkörer med ”död till Amerika” och ”inget-inget-Israel” kunde höras.

På lördagskvällen föll en raket inne i Bagdads tungt befästa gröna zon, nära USA:s ambassad, en annan träffade den närbelägna stadsdelen Jadriya och ytterligare två sköts mot Balads flygbas norr om staden, men ingen dödades, uppgav Iraks militär. Ingen har tagit på sig ansvaret för attackerna.

Trump refererade ett ovanligt specifikt antal potentiella iranska mål efter att en hög befälhavare inom det iranska Revolutionära gardet hade pekat ut ett visst antal amerikanska mål – 35 stycken – för eventuella vedergällningsanfall som ett svar på avrättningen av Soleimani.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tysklands författningsdomstol behandlar anmälan från Föreningen för frihetsrättigheter

UTRIKESTisdagen den 14 januari samlades den tyska författningsdomstolen, Bundesverfassungsgericht, för sin första sittning i ett ärende som berör många och som har väckt stort intresse bland media. Målet gäller avlyssningsrutiner och har som anklagad BND, Bundesnachrichtendienst, det vill säga Förbundsrepubliken Tysklands underrättelsetjänst.

Attentatet mot Soleimani kan fördjupa Indiens och Rysslands energisamarbete

UTRIKESFörra året tecknade Indien och Ryssland ett femårigt energiavtal som inkluderar gemensam utveckling av olje- och gasfält i Ryssland och Indien. Det spända läget i Persiska viken och runt Kashmir gör att Indien måste luta sig mot Ryssland för sin energiförsörjning, rapporterar The Hindu.

Bannon råder Trump att hålla sitt State of the Union-tal efter riksrätten

UTRIKESDen förre chefsstrategen i Vita huset, Steve Bannon, uppmanar presidenten att vänta med sitt State of the Union-tal tills efter att han frikänts av senaten i sin kommande riksrätt. Bannon intervjuades av Maria Bartiromo i Fox News i programmet Sunday Morning Futures.

WikiLeaks grundare Assange behöver mer tid för att tala med sin advokat

Enligt Reuters får WikiLeaks grundare Julian Assange inte den tid han behöver med sina juridiska rådgivare för att diskutera sin kamp mot att bli utlämnad till USA, vilket försenar fallet, sade hans advokat i en brittisk domstol i måndags.

Borgerliga ÖVP och de gröna bildar regering i Österrike

ÖSTERRIKEEfter nästan tre månaders intensiva förhandlingar presenterades Österrikes nya regering i form av en koalition mellan borgerliga ÖVP och det gröna partiet, Die Grünen. Förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) kal­lar den nya regeringen för det ”bästa från två världar”. Samtidigt som man lovar att den restriktiva migrationspolitiken skall stå fast säger sig den nya regeringen vilja motarbeta så kal­lad ”högerextremism” och ”främlingsfientlighet”.

IS jublar över den iranske generalens död

UTRIKESAP rapporterar att den Islamiska staten är lyriska över det amerikanska attentatet mot den höge iranske general som gjorde sig ett namn genom att stödja de styrkor som bekämpar IS-extremisterna.

Brittisk terroristpolis listar Extinction Rebellion som extremistisk ideologi

UTRIKESBrittiska polisen har nu återkallat sin rekommendation till lärare och myndigheter att jämställa klimataktivisterna med högerextremistiska och islamistiska grupper.

Siemens erbjöd Greta Thunbergs sidekick en plats i styrelsen

UTRIKESSiemens VD Joe Kaeser har erbjudit Fridays for Futures språkrör Luisa Neubauer en plats i styrelsen för det nya företaget Siemens Energy.

Gå till arkivet

Send this to a friend