Skip to Content

President Donald Trump hotar att slå mot 52 mål i Iran. Stillbild: Vita huset.
UTRIKES

Trump hotar att slå till mot 52 iranska mål om Iran hämnas efter drönarattacken

Digital utgåva

Reuters rapporterar att USA:s president Donald Trump hotade i lördags att slå till ”mycket hårt” mot 52 iranska mål om Iran angriper amerikaner eller amerikanska tillgångar efter en drönarattack som dödade den iranske militära befälhavaren Qassem Soleimani och en irakisk milisledare efter att tiotusentals människor marscherade i Irak för att sörja deras död.

Publicerad: 6 januari, 2020, 22:07

  • Svenska

Läs även

Trump visade inga tecken på att försöka lindra de spänningar som uppkommit genom attacken som han beordrade och som dödade Soleimani och ledaren för den iranstödda irakiska milisen, Abu Mahdi Al-Muhandis, på Bagdads flygplats på fredagen. Istället utfärdade Trump ett hot mot Iran på Twitter. Attacken riskerar att eskalera konflikterna i Mellanöstern.

Trump skrev att ”Iran talar mycket djärvt om att slå emot vissa amerikanska tillgångar” som hämnd för Soleimanis död. Trump sade att USA har ”utsett 52 iranska mål” och att vissa är ”på en mycket hög nivå och viktiga för Iran och den iranska kulturen, och dessa mål, och Iran själv, KOMMER ATT DRABBAS MYCKET SNABBT OCH MYCKET HÅRT”.

”USA vill inte höra fler hot!” sade Trump, och tillade att de 52 målen representerade de 52 amerikaner som hölls som gisslan i Iran under 444 dagar vid ockupationen av den amerikanska ambassaden i Teheran i november 1979 – en varaktigt öm punkt i relationerna mellan USA och Iran.

Trump identifierade inte platserna. Pentagon hänvisade frågor om ärendet till Vita huset, som inte har svarat på en begäran om en kommentar.

Bland de sörjande i Irak ingick många milismän i uniform för vilka Muhandis och Soleimani var hjältar. De bar porträtt av de bägge männen och satte upp dem på väggar och bepansrade fordon i processionen. Talkörer med ”död till Amerika” och ”inget-inget-Israel” kunde höras.

På lördagskvällen föll en raket inne i Bagdads tungt befästa gröna zon, nära USA:s ambassad, en annan träffade den närbelägna stadsdelen Jadriya och ytterligare två sköts mot Balads flygbas norr om staden, men ingen dödades, uppgav Iraks militär. Ingen har tagit på sig ansvaret för attackerna.

Trump refererade ett ovanligt specifikt antal potentiella iranska mål efter att en hög befälhavare inom det iranska Revolutionära gardet hade pekat ut ett visst antal amerikanska mål – 35 stycken – för eventuella vedergällningsanfall som ett svar på avrättningen av Soleimani.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Ny dansk lag: 25 kriminella utlänningar har snabbutvisats ur Danmark

UTRIKESMed stöd av den danska regeringens nya repatrieringspolitik har myndigheterna fått bättre möjligheter att omedelbart deportera utvisningsdömda utlänningar som avtjänar ett kort straff. Det har lett till 25 snabbutvisningar på drygt tre månader.

CNN: ”Vita rasister” kan inspireras av talibanerna

USAEfter talibanernas seger i Afghanistan hävdar nu CNN att ”vita rasister” i USA hejar på talibanerna och hoppas på att kunna göra något liknande på hemmaplan. I sin senaste uppdatering av hotbilden hävdar USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) att ”inhemsk extremism” i form av vaccinskeptiker och de som tror att Donald Trump förlorade valet på grund av valfusk utgör ett större hot än islamister.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Gå till arkivet

Send this to a friend