Skip to Content

President Donald Trump hotar att slå mot 52 mål i Iran. Stillbild: Vita huset.
UTRIKES

Trump hotar att slå till mot 52 iranska mål om Iran hämnas efter drönarattacken

Digital utgåva

Reuters rapporterar att USA:s president Donald Trump hotade i lördags att slå till ”mycket hårt” mot 52 iranska mål om Iran angriper amerikaner eller amerikanska tillgångar efter en drönarattack som dödade den iranske militära befälhavaren Qassem Soleimani och en irakisk milisledare efter att tiotusentals människor marscherade i Irak för att sörja deras död.

Publicerad: 6 januari, 2020, 22:07

  • Svenska

Läs även

Trump visade inga tecken på att försöka lindra de spänningar som uppkommit genom attacken som han beordrade och som dödade Soleimani och ledaren för den iranstödda irakiska milisen, Abu Mahdi Al-Muhandis, på Bagdads flygplats på fredagen. Istället utfärdade Trump ett hot mot Iran på Twitter. Attacken riskerar att eskalera konflikterna i Mellanöstern.

Trump skrev att ”Iran talar mycket djärvt om att slå emot vissa amerikanska tillgångar” som hämnd för Soleimanis död. Trump sade att USA har ”utsett 52 iranska mål” och att vissa är ”på en mycket hög nivå och viktiga för Iran och den iranska kulturen, och dessa mål, och Iran själv, KOMMER ATT DRABBAS MYCKET SNABBT OCH MYCKET HÅRT”.

”USA vill inte höra fler hot!” sade Trump, och tillade att de 52 målen representerade de 52 amerikaner som hölls som gisslan i Iran under 444 dagar vid ockupationen av den amerikanska ambassaden i Teheran i november 1979 – en varaktigt öm punkt i relationerna mellan USA och Iran.

Trump identifierade inte platserna. Pentagon hänvisade frågor om ärendet till Vita huset, som inte har svarat på en begäran om en kommentar.

Bland de sörjande i Irak ingick många milismän i uniform för vilka Muhandis och Soleimani var hjältar. De bar porträtt av de bägge männen och satte upp dem på väggar och bepansrade fordon i processionen. Talkörer med ”död till Amerika” och ”inget-inget-Israel” kunde höras.

På lördagskvällen föll en raket inne i Bagdads tungt befästa gröna zon, nära USA:s ambassad, en annan träffade den närbelägna stadsdelen Jadriya och ytterligare två sköts mot Balads flygbas norr om staden, men ingen dödades, uppgav Iraks militär. Ingen har tagit på sig ansvaret för attackerna.

Trump refererade ett ovanligt specifikt antal potentiella iranska mål efter att en hög befälhavare inom det iranska Revolutionära gardet hade pekat ut ett visst antal amerikanska mål – 35 stycken – för eventuella vedergällningsanfall som ett svar på avrättningen av Soleimani.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Har Ungern blivit en diktatur?

UTRIKESMånga medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Nordkorea avfyrar fler missiler än någonsin mitt i coronakrisen

UTRIKESNordkorea har avfyrat vad som beskrivs som två kortdistansmissiler i havet utanför sin östkust söndagen den 22 mars. Detta är den senaste incidenten i en aldrig tidigare skådad mängd av uppskjutningar, något som av Sydkorea betecknas som ”olämpligt” mitt i den globala coronaviruspandemin, rapporterar Reuters.

Hydroxiklorokin – en kontroversiell behandling mot coronaviruset

UTRIKESMirakelbehandling eller ett villospår? Debattens vågor går höga i Frankrike i frågan. Samtidigt har Ungern förbjudit exporten av ett parti på fyra ton klorokin. Nya Tider ger en kort beskrivning om vad som är känt om effekten av klorokin och dess derivat på coronavirus.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

USA har nu flest smittade i världen

UTRIKESEfter flera dagar med omfattande och snabb ökning av antalet smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 i USA har man under torsdagen både passerat Italien, det värst drabbade landet i Europa, och Kina som länge varit det värst drabbade landet i världen. Under torsdagen rapporterade de amerikanska myndigheterna stora ökningar, totalt 13 121 nya fall vilket fick det totala antalet smittade att stiga till 81 332.

Alternativ för Tyskland upplöser etnonationell ”flygel”

UTRIKESPartistyrelsen för Alternativ för Tyskland fattade två beslut vid sitt sammanträde den 20 mars; den radikala ”flygeln” inom partiet skall upplösa sig själv och den kontroversielle läkaren och författaren Wolfgang Gedeon utesluts ur partiet. Ända sedan partiet höll sin årliga konferens i månadsskiftet till december har frågorna om Gedeons medlemskap respektive ”flygelns” ställning diskuterats, såväl internt inom partiet som i media.

Lojaliteter och politik i tider av coronavirus

UTRIKESUppgifter gällande antalet infekterade personer, avlidna och tillfrisknade varierar och relateras inte alltid till ländernas befolkningsstorlek. Tyska medier hade synpunkter på en diskrepans mellan uppgifter från John Hopkins Institute i Baltimore och tyska uppgifter från Robert Koch-Institutet i Tyskland. Det måste konstateras att antalet döda i coronavirussjukdomar i Tyskland är lågt. Det är därför som flera tyska delstater erbjuder såväl Frankrike som Italien medicinsk hjälp.

Gå till arkivet

Send this to a friend