Skip to Content

Stora delar av Bryssels centrum är avstängda för trafik i samband med Nato-toppmötet och säkerhetspådraget är omfattande. Foto: Nya Tider

Trump kräver att Natoländer köper mer vapen (från USA)

Nato-mötet pågår den 11-12 juli i Bryssel. På agendan har man samarbete mellan EU och USA på säkerhetsområdet, skapandet av nya befälsstrukturer, det militära blockets expansion samt strategier för hur man ska kringskära Ryssland. Men inte minst handlar det om pengar.

Publicerad: 12 juli, 2018, 10:28

  • Svenska

Något USA:s president Donald Trump gjort till sin käpphäst redan under presidentvalskampanjen är att de andra Nato-medlemmarna måste öka sina försvarsanslag. Han menar att USA inte ska betala de andra ländernas säkerhet.

Media i USA rapporterade nyligen att Trump på kvällen innan mötet skickat brev till ledarna i Tyskland, Spanien, Portugal, Norge, Belgien, Nederländerna och Luxemburg där han föreslår att de satsar mer på sin militär.

I år är USA:s militära budget 692 miljarder dollar, motsvarande 6 086 miljarder svenska kronor. Detta är dubbelt så mycket som alla de andra Nato-medlemmarnas försvarsbudgetar tillsammans. Sveriges försvarsbudget är för i år 48 miljarder kronor, vilket motsvara cirka en procent av vår BNP.

På Nato-mötet år 2006 i Riga sattes målet upp att alla medlemsländer skulle avsätta minst två procent av sina statsbudgetar på sin militär. Endast Island fick undantag. I slutet av 2017 hade dock målet bara uppfyllts av USA, Grekland, Storbritannien, Estland och Polen.

Situationen ser inte bättre ur vad avser ett annat mål som sattes upp på konferensen i Riga, att öka kostnaden för inköp av ny materiell till minst 20 procent av de totala försvarskostnaderna i varje land. Tyskland, Kanada, Spanien, Lettland, Nederländerna, Grekland, Ungern, Danmark, Tjeckien, Portugal, Kroatien, Montenegro, Albanien, Belgien och Slovenien lyckades inte uppnå detta mål.

Tom Van Grieken, partiledare för Vlaams Belang. Foto: Nya Tider

Tom Van Grieken, partiledare för Vlaams Belang. Foto: Nya Tider

I Belgien, där mötet äger rum, är man inte så förtjust över dessa krav.

– USA vill bara att vi ska köpa mer vapen av dem. Nu vill de att vi ska köpa det ultradyra stridsflygplanet F-35 Lightning. Vad ska vi med det till? Belgien är så litet att så fort det lyfter har det lämnat vårt luftrum, säger ledaren för det nationalistiska Vlaams Belang, Tom Van Grieken, till Nya Tider på plats i Bryssel.

Relationen mellan USA och dess allierade i Nato har allvarligt försämrats de senaste månaderna. Trump träffade ledarna för Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Kanada förra månaden på G7-mötet i Quebec. Den amerikanske presidenten lämnade mötet utan att skriva under den slutliga kommunikén. Nu har USA infört skyddstullar på en rad europeiska och kanadensiska varor med argumentet att tullsystemet gynnade dessa allierade.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Klarsyn

    NATO-länderna får mer vapen för pengarna om de köper ryska vapen, både i antal och kvalitet.

Israelisk radio råkade spela Wagner – fick be om ursäkt

Den israeliska radiokanalen Kan fick be om ursäkt då man i början av september spelade ett stycke ur Richard Wagners ”Götterdämmerung”, ur 1800-talskompisitörens verk Nibelungens ring. Den tyske 1800-talskompositören är bannlyst i det israeliska kulturlivet, då han anses ha hyst antisemitiska uppfattningar.

En ny tysk socialpolitisk rörelse på vänsterkanten

Ledaren för den tyska vänstern i förbundsdagen Sahra Wagenknecht (Die Linke) har tagit initiativet till en ny vänsterfront under namnet Aufstehen, ”resningen”. Man har skrämts upp av att etablissemangskritiska rörelser som Pegida har så stort folkligt stöd, och vill fånga upp missnöjda tyskar med vänsterlösningar. Tanken är att ena vänstern, miljöpartister och socialdemokrater, men alla är inte lika positiva.

Tyskland har skänkt hundratals miljoner till “syrisk opposition”

Den tyska regeringen har understött oppositionen mot Syriens president Bashar al-Assad med hundratals miljoner de senaste åren. Detta framkom efter en direkt fråga från en parlamentsledamot för Alternativ för Tyskland. För år 2016 uppgick siffran till hela 48 miljoner euro.

Engelsk flicka fången som sexslav hos muslimer — i tolv år

En vit, engelsk flicka kidnappades som tonåring av ett gäng med pakistanskt ursprung och hölls sedan fången som sexslav i tolv år. Under fångenskap tvingades hon gifta sig med två av gängmedlemmarna och våldtogs dagligen. Detta resulterade i att hon tvingades göra abort åtta gånger. Samtidigt ignorerade polisen hennes familjs rop på hjälp.

Stort säkerhetspådrag vid Dalai Lamas föreläsning i Rotterdam

Den utannonserade föreläsningen av den tibetanska andliga ledaren, Dalai Lama, i Rotterdam drog en stor folkmassa i helgen. Men hundratals intresserade människor var tvungna att vänta vid säkerhetskontrollerna för att se honom när han kom från Stockholm.

Nya anklagelser mot påve Franciskus

Carlo Maria Viganò, en katolsk ärkebiskop som har varit Vatikanens talesman i USA och generalsekreterare för Vatikanstaten, har nyligen publicerat ett brev i National Catholic Register där han anklagar påve Franciskus för att dölja ännu en sexskandal inom den katolska kyrkan.

Kina vill bekämpa uiguriska islamister i Syrien

UTRIKESKina säger sig ha för avsikt att snart ansluta sig till striderna mot ”rebel­lerna” i den syriska provinsen Idlib i nordvästra delarna av landet. Islamister som gått med på eldupphör i olika delar av Syrien har fått fri lejd till denna provins av syriska armén i ett försök att minimera lidandet för civilbefolkningen och skador på infrastrukturen.

Sverigedemokraternas valframgångar i fokus i utländska medier

”Nu är det kört”, ”Svenskarna förstår inte sitt eget bästa”, ”Sossarna kommer att importera ännu mer valboskap tills nästa val”. Många nationellt sinnade är besvikna. Teorier om valfusk blandas med en uppgiven ton om den mörka framtid som Sverige går till mötes, åtminstone på sociala medier. Omvärldens mediala reaktioner på det svenska valet verkar dock ha ett annat fokus. ”Extremhögern på frammarsch” var den absolut vanligaste innebörden när några av Västeuropas och USA:s ledande tidningar valde rubriker efter det svenska valet.

Gå till arkivet