Skip to Content

Stora delar av Bryssels centrum är avstängda för trafik i samband med Nato-toppmötet och säkerhetspådraget är omfattande. Foto: Nya Tider

Trump kräver att Natoländer köper mer vapen (från USA)

Nato-mötet pågår den 11-12 juli i Bryssel. På agendan har man samarbete mellan EU och USA på säkerhetsområdet, skapandet av nya befälsstrukturer, det militära blockets expansion samt strategier för hur man ska kringskära Ryssland. Men inte minst handlar det om pengar.

Publicerad: 12 juli, 2018, 10:28

  • Svenska

Läs även

Något USA:s president Donald Trump gjort till sin käpphäst redan under presidentvalskampanjen är att de andra Nato-medlemmarna måste öka sina försvarsanslag. Han menar att USA inte ska betala de andra ländernas säkerhet.

Media i USA rapporterade nyligen att Trump på kvällen innan mötet skickat brev till ledarna i Tyskland, Spanien, Portugal, Norge, Belgien, Nederländerna och Luxemburg där han föreslår att de satsar mer på sin militär.

I år är USA:s militära budget 692 miljarder dollar, motsvarande 6 086 miljarder svenska kronor. Detta är dubbelt så mycket som alla de andra Nato-medlemmarnas försvarsbudgetar tillsammans. Sveriges försvarsbudget är för i år 48 miljarder kronor, vilket motsvara cirka en procent av vår BNP.

På Nato-mötet år 2006 i Riga sattes målet upp att alla medlemsländer skulle avsätta minst två procent av sina statsbudgetar på sin militär. Endast Island fick undantag. I slutet av 2017 hade dock målet bara uppfyllts av USA, Grekland, Storbritannien, Estland och Polen.

Situationen ser inte bättre ur vad avser ett annat mål som sattes upp på konferensen i Riga, att öka kostnaden för inköp av ny materiell till minst 20 procent av de totala försvarskostnaderna i varje land. Tyskland, Kanada, Spanien, Lettland, Nederländerna, Grekland, Ungern, Danmark, Tjeckien, Portugal, Kroatien, Montenegro, Albanien, Belgien och Slovenien lyckades inte uppnå detta mål.

Tom Van Grieken, partiledare för Vlaams Belang. Foto: Nya Tider

Tom Van Grieken, partiledare för Vlaams Belang. Foto: Nya Tider

I Belgien, där mötet äger rum, är man inte så förtjust över dessa krav.

– USA vill bara att vi ska köpa mer vapen av dem. Nu vill de att vi ska köpa det ultradyra stridsflygplanet F-35 Lightning. Vad ska vi med det till? Belgien är så litet att så fort det lyfter har det lämnat vårt luftrum, säger ledaren för det nationalistiska Vlaams Belang, Tom Van Grieken, till Nya Tider på plats i Bryssel.

Relationen mellan USA och dess allierade i Nato har allvarligt försämrats de senaste månaderna. Trump träffade ledarna för Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Kanada förra månaden på G7-mötet i Quebec. Den amerikanske presidenten lämnade mötet utan att skriva under den slutliga kommunikén. Nu har USA infört skyddstullar på en rad europeiska och kanadensiska varor med argumentet att tullsystemet gynnade dessa allierade.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Klarsyn

    NATO-länderna får mer vapen för pengarna om de köper ryska vapen, både i antal och kvalitet.

Ungern förstärker den södra gränsen ytterligare

UTRIKESDen ungerska regeringen meddelar att den kommer att förstärka landets gräns mot Kroatien, efter uppgifter om att tiotusentals migranter är på väg från söder. Över 2 000 soldater kommer att vara i beredskap.

Piratangrepp mot svenskägt fartyg

Stena Bulks fartyg Stena Imperial angreps första lördagen i november, troligen av jemeniter, under sin färd genom Röda Havet. Detta meddelade rederiet genom ett pressmeddelande den 6 november.

Putin säger att Frankrikes plan för en EU-armé är ”naturlig”

Rysslands president Vladimir Putin sade i söndags att det var naturligt för Europeiska Unionen att vilja ha en egen armé efter det att den franske presidenten hade föreslagit att EU skulle bygga upp sin egen militära kapacitet.

Donald Trump behåller makten över senaten

UTRIKESDet amerikanska mellanårsvalet hölls tisdag den 6 november och har betraktats som ett exceptionellt spännande val. Republikanerna stärker sin majoritet i senaten, som normalt sett betraktas som den mäktigare av kongressens två kammare. Republikanerna förlorar emellertid majoriteten i den andra kammaren, representanthuset, vilket innebär att kongressens makt delas mellan republikaner och demokrater.

Ungern tiofaldigar sin guldreserv

Ungerns centralbank har ökat sin guldreserv tiofaldigt, och ansluter sig därmed till andra östeuropeiska stater med högt guldägande.

Nu kan du få fängelsestraff för hädelse av islam

Om du kritiserar islam måste du överväga att riskera att sitta i fängelse. Detta efter en nylig dom från Europadomstolen. Medan europeiska nationer har avskaffat hädelselagar, har Europadomstolen rest tillbaka till medeltiden och försvarar dem.

Europeiska institutioner går till nya attacker mot yttrandefriheten

UTRIKESEU-parlamentet har nu antagit en resolution om att medlemsländerna ska fördöma och förbjuda yttranden och organisationer som av socialistiska och liberala krafter kan ses som ”nyfascistiska” eller helt enkelt ”främlingsfientliga”. Samtidigt slår Europadomstolen fast att islamkritik inte faller inom yttrandefriheten.

Terrordåd i Australien – somalisk gärningsman sköts till döds

Ett terrordåd skedde under fredagseftermiddagen lokal tid i Australien. Två personer dog, varav en var gärningsmannen, som sköts ihjäl. Två andra personer skadades i attacken som visar att islamsk terrorism fortfarande är ett hot även i Australien.

Gå till arkivet