Skip to Content

Stora delar av Bryssels centrum är avstängda för trafik i samband med Nato-toppmötet och säkerhetspådraget är omfattande. Foto: Nya Tider

Trump kräver att Natoländer köper mer vapen (från USA)

Nato-mötet pågår den 11-12 juli i Bryssel. På agendan har man samarbete mellan EU och USA på säkerhetsområdet, skapandet av nya befälsstrukturer, det militära blockets expansion samt strategier för hur man ska kringskära Ryssland. Men inte minst handlar det om pengar.

Publicerad: 12 juli, 2018, 10:28

  • Svenska

Läs även

Något USA:s president Donald Trump gjort till sin käpphäst redan under presidentvalskampanjen är att de andra Nato-medlemmarna måste öka sina försvarsanslag. Han menar att USA inte ska betala de andra ländernas säkerhet.

Media i USA rapporterade nyligen att Trump på kvällen innan mötet skickat brev till ledarna i Tyskland, Spanien, Portugal, Norge, Belgien, Nederländerna och Luxemburg där han föreslår att de satsar mer på sin militär.

I år är USA:s militära budget 692 miljarder dollar, motsvarande 6 086 miljarder svenska kronor. Detta är dubbelt så mycket som alla de andra Nato-medlemmarnas försvarsbudgetar tillsammans. Sveriges försvarsbudget är för i år 48 miljarder kronor, vilket motsvara cirka en procent av vår BNP.

På Nato-mötet år 2006 i Riga sattes målet upp att alla medlemsländer skulle avsätta minst två procent av sina statsbudgetar på sin militär. Endast Island fick undantag. I slutet av 2017 hade dock målet bara uppfyllts av USA, Grekland, Storbritannien, Estland och Polen.

Situationen ser inte bättre ur vad avser ett annat mål som sattes upp på konferensen i Riga, att öka kostnaden för inköp av ny materiell till minst 20 procent av de totala försvarskostnaderna i varje land. Tyskland, Kanada, Spanien, Lettland, Nederländerna, Grekland, Ungern, Danmark, Tjeckien, Portugal, Kroatien, Montenegro, Albanien, Belgien och Slovenien lyckades inte uppnå detta mål.

Tom Van Grieken, partiledare för Vlaams Belang. Foto: Nya Tider

Tom Van Grieken, partiledare för Vlaams Belang. Foto: Nya Tider

I Belgien, där mötet äger rum, är man inte så förtjust över dessa krav.

– USA vill bara att vi ska köpa mer vapen av dem. Nu vill de att vi ska köpa det ultradyra stridsflygplanet F-35 Lightning. Vad ska vi med det till? Belgien är så litet att så fort det lyfter har det lämnat vårt luftrum, säger ledaren för det nationalistiska Vlaams Belang, Tom Van Grieken, till Nya Tider på plats i Bryssel.

Relationen mellan USA och dess allierade i Nato har allvarligt försämrats de senaste månaderna. Trump träffade ledarna för Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Kanada förra månaden på G7-mötet i Quebec. Den amerikanske presidenten lämnade mötet utan att skriva under den slutliga kommunikén. Nu har USA infört skyddstullar på en rad europeiska och kanadensiska varor med argumentet att tullsystemet gynnade dessa allierade.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ecuador drar tillbaka Julian Assanges medborgarskap

YTTRANDEFRIHETEcuador har dragit tillbaka Wikileaksgrundaren Julian Assanges medborgarskap, som han fick år 2018. Assanges advokat Carlos Poveda, själv från Ecuador, är besviken och menar att beslutet fattats på ett felaktigt sätt och att Assange själv inte fick komma till tals.

Nederländernas parlament: Premiärminister Mark Rutte ertappas med grov lögn… inför rullande kamera

NEDERLÄNDERNAUnder en frågestund ställs Nederländernas statschef, som tvingat befolkningen till hårda covid-restriktioner, mot väggen av den nationalistiske parlamentarikern Gideon van Meijeren (FvD). Den amerikanska konservativa nyhetssidan Breitbart beskriver i en opinionstext honom som en ”hjältepolitiker” som ”skoningslöst förgör” den nederländske premiärministern. Therry Baudet, partiledaren för FvD, presenterade videon från händelsen med orden ”TITTA! Gideon van Meijeren avslöjar LÖGNAREN Rutte”. Premiärministern, som går under öknamnet ”Teflon-Mark”, förnekar under utfrågningen att han har någon kännedom om globalist­handboken COVID-19: The Great Reset. Detta trots att han är en flitig besökare i globalistsammanhang. Rutte skänker också miljarder av folkets skatte­pengar till den nu mest aktuella delen av globalist­agendan, att få hela världens befolkning injicerad.

Vancouvers flygplats, Rachel Marsden. Foto: Skytrax, privat

Inresande till Kanada tvingas i karantänläger – även om de är immuna

Den som kommer till Kanada ovaccinerad tvingas till en karantänanläggning på egen bekostnad. Detta även om man tidigare varit sjuk i Covid-19 och kan uppvisa att man är immun. Detta hände kolumnisten Rachel Marsden, som tvingades ta första flyget till Europa igen.

Snöplig sorti för biologisk man i kvinnlig OS-tävling

UTRIKESDet blev ett totalt misslyckande för Laurel Hubbard, en manlig tyngdlyftare som tilläts tävla i kvinnlig tyngdlyftning i OS. Men tre misslyckade lyftförsök fick honom dock utslagen ur tävlingen i +87-kiloklassen i tyngdlyftning för kvinnor. Inget hindrar heller andra män från att tävla mot kvinnor – det är upp till de enskilda länderna att bestämma vem man skickar till OS meddelar den internationella olympiska kommittén, IOK.

Islam i Ryssland: Tusen omväxlande år med blodig terror och fredlig renässans

UTRIKESI Europa oroar sig många för islamisering. Vårt grannland Ryssland har en lång historia med olika riktningar inom islam, en historia som paradoxalt nog både varit blodigare och lugnare än den europeiska historien med muslimer. Kan vi lära något av ryssarnas erfarenheter?

Gates Foundations-anställda vill byta jobb

UTRIKESMelinda French Gates talade onsdagen den 28 juli med de anställda på Bill & Melinda Gates Foundation för första gången sedan hon och Bill Gates meddelade sin skilsmässa, eftersom den filantropiska organisationen med 65 miljarder dollar i kassan alltmer ställs inför interna frågor om sin framtid och uppdrag. Parets separation efter 27 års äktenskap och pressrubriker med anklagelser om oegentligheter från Bill Gates sida har orsakat uppenbar oro i organisationens led, enligt tre nuvarande anställda, som talat med nyhetssiten Business Insider på villkor av anonymitet.

”Välkomna, nykomlingar!”

UTRIKESProfessor Alexander Dugin, filosof och geopolitisk expert från Ryssland, ser världen förändras: den gamla liberalismen ersätts av en ny, aggressiv, globalistisk mutation.

Drakoniska regler och lagar drabbar Frankrikes befolkning

UTRIKESDet befästes i det franska parlamentet, l’Assemblée Nationale, under natten till den 26 juli. Med röstsiffrorna 156 för, 60 emot och 14 som avstod inleds nu en ny ordning i den femte franska republiken. I kampen mot Covid-19 antogs nya åtgärder gentemot Frankrikes befolkning. Stora protester betraktas av regeringen som ett oansvarigt beteende från en störande minoritet.

Gå till arkivet

Send this to a friend