Skip to Content

Stora delar av Bryssels centrum är avstängda för trafik i samband med Nato-toppmötet och säkerhetspådraget är omfattande. Foto: Nya Tider

Trump kräver att Natoländer köper mer vapen (från USA)

Nato-mötet pågår den 11-12 juli i Bryssel. På agendan har man samarbete mellan EU och USA på säkerhetsområdet, skapandet av nya befälsstrukturer, det militära blockets expansion samt strategier för hur man ska kringskära Ryssland. Men inte minst handlar det om pengar.

Publicerad: 12 juli, 2018, 10:28

  • Svenska

Något USA:s president Donald Trump gjort till sin käpphäst redan under presidentvalskampanjen är att de andra Nato-medlemmarna måste öka sina försvarsanslag. Han menar att USA inte ska betala de andra ländernas säkerhet.

Media i USA rapporterade nyligen att Trump på kvällen innan mötet skickat brev till ledarna i Tyskland, Spanien, Portugal, Norge, Belgien, Nederländerna och Luxemburg där han föreslår att de satsar mer på sin militär.

I år är USA:s militära budget 692 miljarder dollar, motsvarande 6 086 miljarder svenska kronor. Detta är dubbelt så mycket som alla de andra Nato-medlemmarnas försvarsbudgetar tillsammans. Sveriges försvarsbudget är för i år 48 miljarder kronor, vilket motsvara cirka en procent av vår BNP.

På Nato-mötet år 2006 i Riga sattes målet upp att alla medlemsländer skulle avsätta minst två procent av sina statsbudgetar på sin militär. Endast Island fick undantag. I slutet av 2017 hade dock målet bara uppfyllts av USA, Grekland, Storbritannien, Estland och Polen.

Situationen ser inte bättre ur vad avser ett annat mål som sattes upp på konferensen i Riga, att öka kostnaden för inköp av ny materiell till minst 20 procent av de totala försvarskostnaderna i varje land. Tyskland, Kanada, Spanien, Lettland, Nederländerna, Grekland, Ungern, Danmark, Tjeckien, Portugal, Kroatien, Montenegro, Albanien, Belgien och Slovenien lyckades inte uppnå detta mål.

Tom Van Grieken, partiledare för Vlaams Belang. Foto: Nya Tider

Tom Van Grieken, partiledare för Vlaams Belang. Foto: Nya Tider

I Belgien, där mötet äger rum, är man inte så förtjust över dessa krav.

– USA vill bara att vi ska köpa mer vapen av dem. Nu vill de att vi ska köpa det ultradyra stridsflygplanet F-35 Lightning. Vad ska vi med det till? Belgien är så litet att så fort det lyfter har det lämnat vårt luftrum, säger ledaren för det nationalistiska Vlaams Belang, Tom Van Grieken, till Nya Tider på plats i Bryssel.

Relationen mellan USA och dess allierade i Nato har allvarligt försämrats de senaste månaderna. Trump träffade ledarna för Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Kanada förra månaden på G7-mötet i Quebec. Den amerikanske presidenten lämnade mötet utan att skriva under den slutliga kommunikén. Nu har USA infört skyddstullar på en rad europeiska och kanadensiska varor med argumentet att tullsystemet gynnade dessa allierade.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Klarsyn

    NATO-länderna får mer vapen för pengarna om de köper ryska vapen, både i antal och kvalitet.

Ryssland initierar ett intensivt program med repatriering av syriska flyktingar

Under fredagen den 20 juli hölls i Moskva en gemensam konferens med deltagande av stabs-representanter från Nationellt Centrum för interrimsförvaltning i Syrien samt representanter för ryska Utrikesministeriet. Mötet och de uppgifter som delades ut till olika myndigheter i Syrien visar ryssarnas mycket välorganiserade plan för hemresa för syriska familjer till hemlandet.

”Anpassa taktiken, men stå fast vid principerna”

UTRIKESDen unge karismatiske ledaren för Vlaams Belang, Tom Van Grieken, tog över ledarskapet efter att partiet rasat från som mest 24 procent år 2004 till 6 procent i Flandern. Med hjälp av nytänkande och sociala medier ökar han åter partiets popularitet, men tiden är knapp, säger han. Européerna är snart i minoritet i hela västeuropa.

”Världens intelligentaste man” avstängd från Facebook

UTRIKESChristopher ”Chris” Langan, som kallats ”världens intelligentaste man” på grund av sin exceptionellt höga IQ, har blivit temporärt avstängd från Facebook efter att ha jämfört somalier med gorillor.

Nya fakta kring tsarfamiljen Romanovs kvarlevor

Det är numera väl känt vad som inträffade natten mellan den 16 och 17 juli 1918 i staden Jekaterinburg öster om Uralbergen. Man har även kunnat fastställa transportförloppet av de mördade personernas kroppar. Mängder av skickligt utlagda desinformationtrådar ledde till flera falska spår.

Paris, den 14 juli – La Fête Nationale

Årets militära parad blev en strålande uppvisning i Frankrikes militära traditioner.

Krigshot vilar över toppmöten

UTRIKESPutin håller hov inför toppmötet med Trump när utländska dignitärer med fotbolls-VM som förevändning flockas till Moskva för att diskutera främst Syriens framtid. Bland dessa fanns Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som återigen kom i ogjort ärende trots påtryckningar i form av flygattacker mot Syrien. Den strategiskt och symboliskt viktiga provinshuvudstaden Daraa nära gränsen till Jordanien har befriats efter att varit i rebellernas händer i över sju år.

Massdemonstration i London – Kravet: frige politiske fången Tommy Robinson

Mellan 8000 och 10 000 demonstranter samlades under lördagen den 14 juli under omfattande polisbevakning för att visa en gemensam front och att skicka ett tydligt budskap till politiker och lagmän i landet: Frige Tommy Robinson.

Kent Ekeroth talar i London

Kent Ekeroth (SD) talar inför demonstrationen för Free Tommy Robinson i London den 14 juli 2018.

Gå till arkivet