Skip to Content

INRIKES

Tryckta medier dominerar fortfarande

PappersupplaganNya Tider v. 51-52

En brittisk studie av mediekonsumtion visar att 89 procent av den tid som spenderas på att läsa tidningar läggs på de tryckta utgåvorna, medan 7 procent sker via mobiltelefoner och 4 procent genom datorer. Studien har gjorts av Neil Thurman vid City University of London, och är den första där den tid som används för att läsa tidningar på nätet har kartlagts.

Publicerad: 21 december, 2017, 21:37

  • Svenska

Läs även

Även om tidningarnas nätversioner gör att de når dubbelt eller tre gånger så många läsare, menar Thurman att man då bortser från graden av uppmärksamhet som ges i de olika formaten. Till universitetets hemsida säger Thurman:

– Min forskning visar att medan tryckta nyhetstidningar i genomsnitt blir lästa 40 minuter per dag, tillbringar besökare på samma tidningars hemsidor och appar i genomsnitt endast 30 sekunder per dag. Om man multiplicerar dessa siffror ser man varför nyhetstidningar fortfarande är beroende av pappersformatet för den övervägande delen av den uppmärksamhet de får.

Neil Thurman. Foto: Twitter

I studien ingår elva brittiska rikstäckande dagstidningar från april 2015 till mars 2016. Den visar också att intäkterna nästan exakt motsvarar den spenderade tiden, med 88 procent för pappersupp­lagan och 12 procent för den digitala. Thurman kommenterar detta samband:

– Det verkar som att intäkterna ligger nära läsarnas uppmärksamhet. Det är rimligt då, som Benjamin Franklin sade, ”tid är pengar”.
Resultatet ligger också i linje med den rekommendation som Storbritanniens regelverk för medier, Ofcom, har givit, där en aktörs marknadsandel ska fastställas efter hur mycket tid den tillägnas. Thurman drar ytterligare en slutsats:

– Mina beräkningar visar att den brittiska dagstidningsmarknaden är mer koncentrerad än man vanligen tänker sig, där ett namn, Daily Mail, har nästan 30 procent av marknaden.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • ♚Grand Vizier♚✓ᵀʳᵘᵐᵖ ˢᵘᵖᵖᵒʳᵗᵉʳ

    I UK kostar kvällstidningarna mellan 1 och 4 kr, , även Times kostar runt 15 kr.

    Det är en helt annan värld. I Norden är bilden en helt annan. Gratisblaskan Metro läses i ungefär 1 minut, medan nättidningar får mycket mera tid.

    Oavsett, så tror jag inte på denna undersökning på trots av lägt prisade tidningar. Britterna får nog också det mesta av sina nyheter från nätet.

Snörekord sätts över hela världen

KLIMATETMassiva och avvikande snöfall har i november drabbat flera länder i bland annat Centralasien och Nordamerika. På norra halvklotet uppges den totala snömassan vara ofattbara 400 miljarder ton över genomsnittet och den växer nu också snabbare än vanligt. I Kanada slås alla tiders snörekord och även så på olika platser i USA.

Ungern och Polen fattar ett betongbeslut

UTRIKES”Detta är ett betongbeslut och kommer inte att ändras!” klargjorde Ungerns premiärministern Victor Orbán när Polens regeringschef Mateusz Mazowiecki under två dagar, den 25-26 november, gästade Budapest. Måndagen den 30 november besökte Victor Orbán Warszawa. Beslutet gäller ländernas suveränitet vid utnämningar av högsta domare till ländernas beslutande rättssystem. När man inom EU kopplade ihop denna ohörsamhet med budgetfrågor blockerade Polen och Ungern hela processen.

Brittiska armén förklarar krig mot vaccinmotståndare – skall övervakas och bekämpas

UTRIKESEnligt tidningen Sunday Times så har den brittiska armén valt att gå i ”krig” mot motståndare till de stundande massvaccineringarna som planeras. Det är den 77:e brigaden, den så kallade DCSU, eller ”Defence Cultural Specialist Unit” som skall övervaka och motverka ”nätpropaganda mot vacciner”.

Israels lönnmord riskerar starta krig

UTRIKESI fredags mördades Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi i en avancerad attack mot en bilkonvoj. Mohsen var en iransk fysiker som ansågs vara ”fadern” till det iranska kärnenergiprogrammet, vilket av Israel hävdas vara ett försök till att skapa kärnvapen. Nu riktar Iran allvarliga hot mot Israel, som av militära experter pekas ut som den troligaste staten skyldig till mordet. Om Iran gör allvar av hoten är risken stor att regionen dras in i ett storkrig – ett krig som Israel sannolikt vill kunna få igång medan Trump ännu är vid makten.

Kyle Rittenhouse frisläppt i väntan på rättegång

USAKyle Rittenhouse, 17-åringen som sköt tre så kal­la­de antifascister i Kenosha, Wisconsin, den 25 augusti, har släppts mot borgen. Hans försvarsadvokater samlade ihop de två miljoner dollar som hade satts som borgenssumma. Rittenhouse står fortfarande anklagad för mord och dråp, men kommer att vara fri i väntan på rättegång.

Spanska regeringen tömmer migrantläger på Kanarieöarna

UTRIKESDe provisoriska anläggningarna i Arguineguín på Gran Canaria är tomma för första gången sedan augusti, men smugglare fortsätter att skicka människor på farliga sjöresor till arkipelagen

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Storbritannien påbörjar: ”Massiv grön återställningsplan”, Nytt skatteförslag: Betala för varje körd mil

STORBRITANNIENStorbritanniens premiärminister Boris Johnson har som en del av en ”Grön revolution” proklamerat slutet för alla bensin- och dieselfordon på önationen, inga nya sådana fordon får säljas från år 2030. För att täcka upp för uteblivna framtida skattein­täkter på runt motsvarande 450 mil­jarder kronor från fossilbränsledrivna fordon så vill finansminister Rishi Sunak redan nu börja pungslå brittiska bilister för varje mil de kör. Detta sker inom ramen för det FN-lanserade begreppet ”Bygga tillbaka bättre” och en tiopunktsplan för Storbritannien som Boris Johnson nu lagt fram. Nya Tider går här igenom den punkt för punkt. Flera länder runt om i världen har beslutat om eller diskuterar samma eller liknande planer.

Gå till arkivet

Send this to a friend