Skip to Content

INRIKES

Tryckta medier dominerar fortfarande

PappersupplaganNya Tider v. 51-52

En brittisk studie av mediekonsumtion visar att 89 procent av den tid som spenderas på att läsa tidningar läggs på de tryckta utgåvorna, medan 7 procent sker via mobiltelefoner och 4 procent genom datorer. Studien har gjorts av Neil Thurman vid City University of London, och är den första där den tid som används för att läsa tidningar på nätet har kartlagts.

Publicerad: 21 december, 2017, 21:37

  • Svenska

Läs även

Även om tidningarnas nätversioner gör att de når dubbelt eller tre gånger så många läsare, menar Thurman att man då bortser från graden av uppmärksamhet som ges i de olika formaten. Till universitetets hemsida säger Thurman:

– Min forskning visar att medan tryckta nyhetstidningar i genomsnitt blir lästa 40 minuter per dag, tillbringar besökare på samma tidningars hemsidor och appar i genomsnitt endast 30 sekunder per dag. Om man multiplicerar dessa siffror ser man varför nyhetstidningar fortfarande är beroende av pappersformatet för den övervägande delen av den uppmärksamhet de får.

Neil Thurman. Foto: Twitter

I studien ingår elva brittiska rikstäckande dagstidningar från april 2015 till mars 2016. Den visar också att intäkterna nästan exakt motsvarar den spenderade tiden, med 88 procent för pappersupp­lagan och 12 procent för den digitala. Thurman kommenterar detta samband:

– Det verkar som att intäkterna ligger nära läsarnas uppmärksamhet. Det är rimligt då, som Benjamin Franklin sade, ”tid är pengar”.
Resultatet ligger också i linje med den rekommendation som Storbritanniens regelverk för medier, Ofcom, har givit, där en aktörs marknadsandel ska fastställas efter hur mycket tid den tillägnas. Thurman drar ytterligare en slutsats:

– Mina beräkningar visar att den brittiska dagstidningsmarknaden är mer koncentrerad än man vanligen tänker sig, där ett namn, Daily Mail, har nästan 30 procent av marknaden.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • ♚Grand Vizier♚✓ᵀʳᵘᵐᵖ ˢᵘᵖᵖᵒʳᵗᵉʳ

    I UK kostar kvällstidningarna mellan 1 och 4 kr, , även Times kostar runt 15 kr.

    Det är en helt annan värld. I Norden är bilden en helt annan. Gratisblaskan Metro läses i ungefär 1 minut, medan nättidningar får mycket mera tid.

    Oavsett, så tror jag inte på denna undersökning på trots av lägt prisade tidningar. Britterna får nog också det mesta av sina nyheter från nätet.

Covid 1984 – övervakning är ”det nya normala”

DEBATTKanske är viruset SARS-CoV-2 naturligt, kanske har det sluppit ut från ett labb av misstag, kanske har det konstruerats och planterats avsiktligt. Det kommer nog aldrig att kunna avgöras. Säkert är att läkemedelsindustrin och de stora drakarna (Gates, Wellcome, Rockefeller, med flera) som opererar i skymningslandet bakom politiken, är väl förberedda. De har väntat på det här. Det visade sig kanske för svårt och tidsödande att skrämma fram den nya världsordningen med klimatfrågan. De har nu på tre månader åstadkommit mer för att förverkliga sin plan än de gjort på 30 år med klimatskrämseln. Debattör Åke Blomdahl menar att coronapandemin används som svepskäl till att införa omfattande kontroll och restriktioner.

13-åring halshuggen av sin muslimske pappa

UTRIKESEn 13-årig iransk flicka halshöggs med en skära när hon sov. Gärningsmannen var hennes egen pappa som mördade flickan för att bevara sin familjs ”heder”. Mordet skedde efter att han upptäckt att 13-åringen blivit kär i en 35-årig man och rymt med denne. Iran har dödsstraff men på grund av islamsk lagstiftning kan pappan komma att gå fri och ostraffad.

Trump hotar stänga ner Twitter

UTRIKESEfter att den sociala mediekanalen Twitter markerade två inlägg, så kallade ”tweets” från den amerikanska presidenten Donald Trump igår har presidenten reagerat kraftigt och hotar med nedstängning av Twitter. Han menar att de sociala medierna tystar konservativa röster vilket leder till en ensidig politisk debatt.

Trumps administration diskuterar USA:s första kärnvapenprov på årtionden

UTRIKESTrumpadministrationen har överlagt om att genomföra det första amerikanska kärnvapentestet sedan 1992 i ett drag som skulle få långtgående konsekvenser för förbindelserna med andra kärnvapenmakter och upphäva ett decennier långt moratorium för sådana provsprängningar uppger högt uppsatta tjänstemän inom administrationen.

Skandal runt processen mot Salvini

UTRIKESDen anti-migrationspolitik som genomfördes av Matteo Salvini var laglig, men den italienska rättvisan valde trots det att väcka åtal, enligt en WhatsApp-konversation mellan domare, avslöjar den italienska pressen.

WHO: Vi ska gå från hus till hus och ”ta bort” sjuka familjemedlemmar – ”Armé” av kontaktspårare rekryteras globalt

UTRIKESMassövervakning och kontaktspårning uppges vara en del av ”The New Normal” som är ett begrepp som lanseras hårt i alla länder med nedstängningar, vilka är nästan alla världens länder i varierande grad där Sverige är ett av mycket få undantag. Endast genom att acceptera ”Det nya normala” kan folk få lämna sina hus och få ha en inkomst igen påstår de maktföreträdare som aldrig saknar en ursäkt för att förlänga nedstängningar och restriktioner. Efter att Världshälsoorganisationen och flera amerikanska delstatsguvernörer sagt att människor måste kunna kontrolleras och vid behov föras bort från sina hem så rekryteras nu ”kontaktspårare” världen över som ska ingå i en ”armé” med egna ”insatsstyrkor”.

Merkel och Macron vill ge bidrag till coronadrabbade ekonomier

UTRIKESTysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron, representanter för EU:s största länder (sedan England lämnat) framträdde var för sig den 18 maj med föreslaget att EU skall bevilja ett paket på 500 miljarder euro i bidrag till coronadrabbade sektorer och regioner i EU. Motståndare till planerna är framför allt Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz samt Nederländerna, Sverige och Danmark, som föreslår lån istället för bidrag.

Ryssland, Frankrike och Tyskland, en vecka i maj 2020

UTRIKESDe svenska medierna förmedlar selektiv information för djupt troende medborgare som ser omvärlden genom decenniers medial och pedagogisk fostran. Tragiskt nog kommer mycket av väsentlig och betydande information aldrig till allmänhetens kännedom.

Gå till arkivet

Send this to a friend