Skip to Content

Kvinnan skriker och gör motstånd när väktarna vill avhysa henne från tunnelbanan eftersom hon saknar biljett. Detta har fått flera politiskt korrekta debattörer att reagera och anklaga väktarna för rasism. Men tänk om situationen varit den omvända? Stillbild: Youtube
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

”Tunnelbanegate”: Den enda rasismen är riktad mot vita

PappersupplaganNya Tider v. 07

Publicerad: 11 februari, 2019, 12:18

 • Svenska

Läs även

De flesta har vid det här laget hört talas om incidenten på Stockholms tunnelbana, där ordningsvakter avlägsnade en gravid, svart kvinna som inte kunde uppvisa biljett. Det har blivit en följetong i massmedierna som på flera sätt belyser den absurda situationen i Sverige.

Jag kunde egentligen nöja mig med detta: Du är inte undantagen från biljettkrav därför att du är svart, därför att du är kvinna, eller därför att du är gravid. Reglerna gäller lika för alla. Börjar du slåss och bråka med ordningsvakter så kommer de att bunta ihop dig och avlägsna dig. Varsamt såklart om du är en gravid kvinna, men du har inget frikort. Punkt.

Men fallet säger också en del om åt vilket håll den ”strukturella rasismen” i Sverige verkligen går.

”Afrosvenska” intressegrupper och aktivister har försökt få det till att ”om kvinnan varit vit hade hon behandlats bättre”. Incidenten ”visar att Sverige har ett problem med strukturell rasism”, et cetera. Särskilt aktiv i att sprida detta narrativ har svart makt-aktivisten Lovette Jallow varit.

Givetvis får hon och hennes gelikar hela medieetablissemanget med sig. Mönstret är tröttsamt vid det här laget. SVT har i vanlig ordning bjudit in vänsteraktivister att uttala sig i tv-sofforna. Aftonbladet och Expressen gapar högljutt om rasism. Kvinnan får uttala sig. Myndighetspersoner får säga att de ”ser allvarligt på det inträffade”.

Vad skulle de annars säga? ”Det här är bara trams”? Tyvärr är det ingen som törs sticka ut hakan på det sättet i dagens Sverige.

I den svenska offentligheten är det bara Leif GW Persson som vågat säga det uppenbara:

– Det är en svart, höggravid kvinna och det är sådana här som ordningsvakter ytterst sällan ingriper mot, säger GW till Expressen.

Just så. Det finns i själva verket goda skäl att anta att svarta särbehandlas ”positivt” i många situationer. Inte därför att ordningsvakter eller poliser tycker bättre om dem, utan därför att de är rädda att bli anklagade för rasism. Vissa ingripanden blir förmodligen inte gjorda därför att man inte vill riskera att få löpa gatlopp i media för något som varit okontroversiellt ifall det gällt en vit person.

Kanske den mest bisarra ledarartikel som publicerats i kölvattnet av incidenten hade, inte helt oväntat, Aftonbladet som avsändare. Deras ledarskribent Pernilla Ericson jämför på fullt allvar incidenten med en Holly­woodfilm, där en afroamerikan åtalats för att ha skjutit ihjäl vita män som våldtagit hans dotter. Likt advokaten i filmen uppmanar hon läsarna: ”Tänk dig att kvinnan är vit”.

Ja, tänk er att kvinnan är vit. Några biljettkontrollanter som händelsevis är icke-vita invandrare stiger på tunnelbanan och ber resenärerna att uppvisa biljett. Den vita kvinnan hävdar att hon har biljett och rotar i fickorna efter den. Efter att tålmodigt ha väntat i flera minuter säger kontrollanterna att de måste skriva ut en tilläggsavgift.

Vår vita ”hjältinna” skrynklar argt ihop boten och kastar den. Biljettkontrollanterna ber henne då att avlägsna sig från tåget vid nästa hållplats. Hon vägrar och börjar bli våldsam. Väktare som tillkallats leder henne av tåget medan hon kränger, skriker som om elden vore lös och försöker ta sig loss, inför ögonen på sin lilla dotter som förskräckt tittar på.

En av de invandrade väktarna för medlidsamt den gråtande vita flickan åt sidan och försöker lugna henne. Den galna vita kvinnan hamnar under tiden på en bänk där väktarna försöker få grepp om henne medan de säger ”lugna dig, lugna dig”. Fortfarande skrikande leds hon mot utgången.

Vid utgången lägger hon sig på golvet, vägrar att bli hjälpt upp på fötter och skriker något som låter som ”Du måste döda mig då!” och andra hysteriska och knappt begripliga fraser mot väktarna.

Sanningen är naturligtvis att väldigt få svenskar hade haft någon större sympati för den vita kvinnan. Hon hade snarare blivit till åtlöje än till ett offer. Och att väktarna hade anklagats för rasism av systemmedierna finns inte ens på världskartan.

Inte ens ifall ingripandet verkligen hade varit brutalt hade de anklagats för rasism, utan det de anklagats för hade i så fall varit just brutalitet – och systemmedierna hade varit fullt upptagna av att förklara för sina läsare att detta bara var ett enskilt fall, och att den som drog generella slutsatser om icke-vita ordningsvakters beteende utifrån denna enskilda incident var rasister.

Att dra generella slutsatser om vita ordningsvakters beteende mot svarta, det är däremot antirasistiskt. Även om man måste hitta på falska anklagelser, som Aftonbladets kolumnist Amie Bramme Sey gjorde, om att de pressat ner en svart kvinna mot en bänk med magen nedåt och satt ett knä i ryggen på henne.

Det ironiska är att drevet mot väktarna i sig utgör en form av rasism – mot vita. Det är vita ordningsvakter, poliser och andra som hela tiden måste passa sig och vara extra hänsynsfulla vid ingripanden mot icke-vita, eftersom de annars riskerar att få löpa gatlopp i medierna. Det omvända gäller däremot inte – ifall icke-vita ordningsvakter ingriper bestämt mot vita som stör ordningen kommer det inga rasist­anklagelser.

Att den situationen är djupt ojämlik hade knappast gått systemmedierna förbi om den varit omvänd.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Idiotin har egentligen inget med den riktiga vänstern att göra. I sossarnas gamla Sverige under Olof Palme, i ANC:s Sydafrika och FNL:s Vietnam betalade alla biljett oavsett etnicitet. Det här har drivits fram av 6 marknadsliberala högerpartier och ett vänsterparti. De är alla vilseledda eller mutade av monopolkapitalet.

 • xmaverickx

  Det är bara hovnarren Leif GW Person som får säga sanningen utan att riskera att bli av med huvudet.

 • Knutkalas

  det jag minns mest av denna händelse var när HEllE KLAJN sa att det största hotet mot demokratin är vakterna i tunnelbanan

 • latmask

  Man måste förstå skillnaden mellan antirasism och ickerasism. Antirasism är rasism riktad mot de vita.

 • Maria Lundberg

  Först och främst, läs på om rasism innan ni skriver en artikel. Att rasism skulle vara omvänd och riktad mot vita visar på en icke faktabaserad artikel i detta fall. Vilket leder denna artikel till att vara mer känslobaserad än faktabaserad. Vita utsätts ej för strukturell rasism.
  Läs mer om begreppet rasism här : http://rbuf.se/darfor-finns-det-ingen-omvand-rasism/

Att vara lojal mot sin förtryckare

OPINION: KATERINA JANOUCHIdén att den nuvarande samhällsmodellen är den bästa sitter djupt rotad hos 80 procent av den svenska befolkningen – i alla fall sett till hur de röstade i det senaste riksdagsvalet. Kanske lägger de även handen på varma plattor gång efter annan i tron att de inte bränner sig nästa gång? Självbilden verkar svårast att rubba och hjärntvätten som svensken har översköljts med sedan barnsben sitter stenhårt, skriver Katerina Janouch, författare och debattör.

Systemmedias indoktrinering

KRÖNIKAVad är de bakomliggande orsakerna till att etablerade medier ägnar sig åt ”fake news” ofta på ett likriktat och enögt sätt? Det spekuleras ibland om bakomliggande konspirationer, men sanningen är både enklare och mer komplicerad än så.

När inte ens Volvo-chefen kan hålla tyst längre …

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETGöteborg är för otryggt, menar Volvos vd Håkan Samuelsson, och det gör det svårt att rekrytera utländska experter. Nu hotar mångkulturen alltså hela Västsveriges födkrok, men fortfarande får man höra bortförklaringar som att ”Samuelsson borde läsa på” och trams som ”fler vuxna förebilder”.

Sverige har inte råd med allas lika värde

KRÖNIKARegeringen och dess stödpartier gör sitt bästa för att förtränga verklighetens bokslut. Det hjälper inte att dra till med floskeln om allas lika värde i sammanhang där det inte har någon som helst relevans. En annan propagandistisk dimridå är målsättningen att inte ställa grupp mot grupp. Hur kan man fatta beslut om prioriteringar i samhället och budgeten utan att just ställa grupp mot grupp? Tänk om våra förtroendevalda beslutsfattare kunde införa så mycket ärlighet i debatten att de slutade tala fikonspråk.

Vi har seglat över kanten

OPINION

Vänsterliberal kollaps i EU-valet

KRÖNIKAEn fartblind, vänsterliberal elit fortsatte att ånga på om mer överstatlighet, EU-skatter och jordens klimatundergång. Men väljarna tycks inte helt imponerade, Liberalerna överlevde valet med nöd och näppe och frågan är om vi kan förvänta oss liberal självkritik eller liberal självutplåning framöver.

EU har blivit sjöpirater?

LEDARE

Börja arbeta tidigare!

KRÖNIKADen nya pensionsuppgörelsen fokuserar på hur länge vi skall arbeta. Men den missar att vi börjar arbeta senare än vi gjorde förr. Det minskar vår totala arbetstid och innebär att färre arbetade timmar skall betala för fler oavlönade både före och efter arbetslivet.

Gå till arkivet

Send this to a friend