Skip to Content

Tallinn är den bäst bevarade medeltida staden i norra Europa. Här hittar man byggnader i gotisk stil, och mitt i Gamla stan finns stadshuset (infälld bild) som började byggas redan i slutet av 1300-talet. Foton: Nya Tider
INRIKES

Turista utan mångkultur i Tallinns medeltida kärna

PappersupplaganNya Tider v. 17

Tallinns stadskärna är en unik upplevelse för en svensk. Förutom att Tallinn är den bäst bevarade medeltida staden i norra Europa, är den även i stort sett fri från mångkultur – en stor kontrast mot städer likt Stockholm, Berlin och Bryssel. I flera av de restauranger där det serveras mat från olika delar av världen är personalen rakt igenom estländsk, och atmosfären är positiv och tempot lugnt.

Publicerad: 28 april, 2018, 11:33

  • Svenska

Läs även

Tallinn ligger i Estland och är landets huvudstad med 430 000 invånare. År 1997 sattes stadens äldre del upp på Unescos världsarvslista på grund av dess välbevarade medeltida byggnader och gator. Gatorna påminner om Gamla stan i Stockholm, men är något bredare och inte alls lika fullt av turister som den svenska motsvarigheten. Här är tempot lugnt och glädjen hänger i luften, och många unga par söker sig till stadskärnan på grund av dess romantiska atmosfär med pittoreska byggnader och fik. De flesta byggnader är byggda i klassisk, gotisk stil.

Mitt i Talllinns Gamla stan reser sig stadshuset, som byggdes klart år 1404 och är mycket välbevarat. Den äldsta delen av byggnaden började byggas i slutet på 1300-talet, och huset användes först som en mötesplats för stadens befolkning när de behövde diskutera någonting viktigt. Stadshuset är det äldsta i hela Skandinavien och bland Baltländerna.

Gotiska byggnader och kullersten kännetecknar Gamla stan i Tallinn. Här finns pittoreska kaféer och flera museer. Foto: Nya Tider

Var en del av Sverige

Att Tallinns äldre delar är så välbevarade ter sig extra fascinerande med tanke på stadens brokiga historia och bombräder under andra världskriget. Tallinn var en gång under svensk besittning, ända från 1561 till 1721.

Det var först efter det ”Stora nordiska kriget” som staden kom att besittas av Ryssland. I år firade Estland 100 år av självständighet, något som högtidlighölls med ett fackeltåg på Frihetstorget i centrum.

Estländarna är mycket måna om sin frihet, och i staden finns bland annat ett Ockupationsmuseum för att påminna om en tid som man inte vill tillbaka till. Tallinn utsattes för massiva bomräder från Röda Armén under andra världskriget, men särskilt den 9 mars år 1944, då omkring 600 av stadens invånare dödades.

inspirerat av medeltiden. Mitt i stadskärnan säljer folk varor och klär sig i tidstypiska kläder. Foto: Nya Tider

Minimalt med mångkultur

År 2017 rapporterade den estländska tidningen Posttimees att Estland sedan 2016 endast accepterat 107 flyktingar enligt direktiv från EU. Dock har man inte accepterat nämnvärt många invandrare från arabländer, och de få som invandrar har svårt att få språkundervisning eftersom det helt enkelt saknas folk som kan både arabiska och estländska.

Vill man lära sig arabiska blir det svårt, inte ens på det anrika universitetet i Tartu erbjuds det kurser i arabiska.

I Tallinns centrum finns det inga mångkulturuella inslag så långt ögat når. Förvånande nog arbetar estländsk personal i exempelvis restauranger som serverar thaimat. Tallinn har dock en stor rysk befolkning, där 22 procent av stadens invånare är ryssar.

I Tallinns Gamla stan finns det mycket att upptäcka. Där finns museum, trevliga restauranger i medeltida stil, medeltida skådespel under somrarna och härliga uteserveringar med utsikt över torget och det anrika stads­huset. Stadskärnan är även rik på marknader och stånd där man säljer varor av ull och hemgjord sylt och andra delikatesser.

Människor verkar glada och mindre stressade än i större städer som Stockholm och Berlin, och priserna är betydligt lägre. Ett perfekt resmål för familjen eller för svenskar som vill uppleva den ovana känslan av befrielse från mångkultur.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Hemmet på frammarsch

KULTUR OCH TRADITIONTänk att hemmet har blivit en så viktig plats i dessa coronatider. Vill man göra nytta för sina medmänniskor ska man stanna hemma. Det är länge sedan hemmet betydde så här mycket som det gör just nu. När man inte kan eller får bjuda hem släktingar och vänner drabbas de flesta människor av någon slags uppvaknande och börjar se på sitt hem med nya ögon.

Finns det numera en svensk intelligentia?

ANALYSFörr fanns en bildad klass, men Sverige gjorde sig medvetet av med den. Vad utgör då den ”intelligentia” vi har i dag, den som Karl-Olov Arnstberg nämner i sin debattartikel i Nya Tider v. 23/2020? Sophie Kielbowska redogör för hur det gick till när Sverige förlorade sin bildning och vad som blev resultatet.

Mellan dikt och fakta om u-båtskränkningar

DEBATTFörra året utkom boken Operation Notvarp, och debattören Curt Linderholm menar att den förvånar på grund av sina fantasier kring den stora ubåtsjakten i Hårsfjärden, Stockholms skärgård 1982. Författaren Mikael Nyman har, för att stadga upp sin tes, hänvisat till verkliga platser i Stockholms skärgård, verkliga sjunkbombsfällningar och minsprängningar samt då inblandade svenska amiraler och politiker. Linderholm pekar dock på att många påståenden och antydningar som görs i boken om vilken den kränkande makten var, för länge sedan motbevisats.

På jakt efter den nordiska folksjälen

KULTURMyrkur, eller Amalie Bruun som den 35-åriga danska kvinnliga artisten ifråga heter, började sin karriär med att skapa atmosfärisk black metal-musik, som blev uppmärksammad, och som även överlag fick bra kritik. Det gjorde i sin tur att hon kunde uppträda på stora och erkända festivaler som Roskildefestivalen i Danmark, Wacken Open Air i Danmark, och även på en av världens största ”multi”-festivaler, South by Southwest, i USA.

Den mystiska kedjan, Sägnerna om Ängsökedjan

KULTURPå slottet Ängsö (vars äldre stavning är Engsö) i Västmanlands län förvaras i dag en guldkedja av dunkelt ursprung. Denna kedja får aldrig lämna slottet för då bryter eldsvåda ut.

Bok: Vaccinera dig – eller låt bli

RECENSIONDen danske professorn och specialistläkaren Peter Gøtzsche har utkommit med ännu en bok där han granskar läkemedel och behandlingsmetoder, denna gång riktar han in sig på vaccin. Ska man låta vaccinera sig och sina barn? Uppväger fördelarna alla risker? Svaret är inte så enkelt och Gøtzsche gör en ansträngning att differentiera debatten, som ofta är svartvit. I själva verket kan ett vaccin vara värt att ta, medan ett annat borde avstås. Författaren går igenom en rad vanliga och ovanliga vaccin och redovisar med omfattande stöd i vetenskaplig litteratur sina slutsatser.

Gå till arkivet

Send this to a friend