ISLAMISTER SLOG NED KUPPEN. Under kuppnatten var det Muslimska brödraskapet som med hjälp av moskéernas högtalare kallade ut islamister på gatorna. Med religiös fanatism och under stridsropet Allahu Akbar gav de sig på stridsvagnar och soldater, som chockade inte visste hur de skulle hantera den uppkomna situationen och inte sällan gav upp. Kort efter anslöt partimedlemmar i Erdogans Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP). Det var först på morgontimmarna som vanliga turkar anslöt. Många soldater misshandlades och dödades av islamistmobben, minst en blev halshuggen. Foto: Reuters

Turkiet: ”Amerikansk general organiserade kuppen”

Turkisk media pekar ut den amerikanske före detta ISAF-chefen i Afghanistan som hjärnan bakom den misslyckade statskuppen och den som distribuerade finansiellt stöd. Nato-landet Turkiet har efter kuppen hamnat på kollisionskurs med Natos ledande makt USA. Det är den andra supermakten man använder högljudd retorik mot efter att Ankara beordrade nedskjutningen av ett ryskt attackflygplan i november.

Den 25 juli kom den turkiska nyhetstidningen Yeni Safak, som anses stå nära regeringspartiet AKP, med detta sensationella avslöjande. De hänvisar till källor inom den pågående utredningen som den turkiska regeringen beordrat i syfte att få klarhet i vilka som låg bakom kuppförsöket samt detaljer gällande tillvägagångssättet.

Campbell_John - Vice Chief of Staff of the Army
GENERAL JOHN F. CAMPBELL, 59. ”Mannen bakom den misslyckade kuppen i Turkiet” skrev den regeringstrogna tidningen Yeni Safak bredvid en bild av den amerikanske generalen. Campbell befordrades till fyrstjärnig general och vice armégeneralstabschef i mars 2013. I juli 2014 tog han över som chef för International Security Assistance Force (ISAF), den dåvarande Nato-ledda militärinsatsen i Afghanistan. Den 1 januari 2015 övergick ISAF i nuvarande Resolute Support Mission (RSM), där Nato-soldaterna har en mer rådgivande roll. Den 2 mars i år lämnade Campbell över befälet av RSM till general John W. Nicholson Jr. och den 1 maj gick han i pension. Foto: US Army, 2013

Tidningen skriver: ”General John F. Campbell var en av toppfigurerna som organiserade och ledde soldaterna i det misslyckade kuppförsöket i Turkiet, enligt källor nära den pågående rättsliga processen med gripna kuppmakare.”

Under kuppförsöket natten mellan den 15 och 16 juli dödades närmare 250 människor och över 2 100 skadades.

Miljardbelopp delades ut av CIA-nätverk

Enligt den turkiska nyhetstidningens källor ska general Campbell ha fört över två miljarder amerikanska dollar till Turkiet i flera penningtransaktioner via United Bank of Africas (UBA) kontor i Nigeria.

 

Pengarna ska sedan med hjälp av CIA och dess nätverk i Turkiet ha fördelats bland kuppmakarna och deras sammansvurna inom främst den turkiska militären. Överföringarna ska ha pågått under cirka ett halvår före kuppförsöket.

Enligt de turkiska källorna inom utredningen ska pengarna ha distribuerats av ett nätverk bestående av cirka 80 personer som CIA satt upp för ändamålet. Individerna i nätverket var speciellt utvalda för att kunna övertyga nyckelpersoner inom turkisk militär att ansluta sig till den planerade kuppen.

I de östra och sydöstra delarna av Turkiet, där militären tidigare i år varit inblandade i tidvis hård repression av den kurdiska befolkningen, uppges flera ”kända figurer” ha tagit eget initiativ i kuppförberedelserna som i övrigt bestod av anhängare till den i USA boende Fethullah Gülen. Gülen är en tidigare allierad till president Recep Tayyip Erdogan, men de blev bittra fiender år 2013 efter att Erdogan anklagat Gülen för korruption.

Hemliga möten på kärnvapenbas

Enligt den pågående utredningen ska Campbell även själv ha besökt Turkiet i hemlighet två gånger under tiden mellan att han gick i pension den 1 maj och kuppförsöket i mitten av juli. Tidningens militära källor hävdar att Campbell deltagit i hemliga möten på militärbasen Erzurum och flygbasen Incirlik, som USA:s flygkampanj mot Islamiska staten (IS) utgår ifrån.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

USA: Nytt invandringsrekord

USA: Nytt invandringsrekord

🟠 Tre fjärdedelar av de som korsar gränsen illegalt blir kvar. Under USA:s nuvarande regering har invandringen från Latinamerika slagit nya rekord. I år hade enligt gränsmyndigheterna 2 388 350 illegala invandrare korsat USA:s södra gräns redan i mitten av september – vilket är ett nytt rekord med en dryg vecka kvar av räkenskapsåret 2023. Dessutom utvisas betydligt färre än tidigare.

Tornados i USA blir mindre farliga

Tornados i USA blir mindre farliga

🟠 UTRIKES En nyligen publicerad studie om tornados i USA visar att de har tappat i intensitet under de senaste decennierna och har också orsakat mindre skada. Klimatförändringarna, som sägs ska leda till fler naturkatastrofer, verkar inte följa klimatfanatikernas förutsägelser.

Läs även:

Vem blir ny chef för Wagnergruppen?

Vem blir ny chef för Wagnergruppen?

🟠 UTRIKES Rysslands president Vladimir Putin uppges ha träffat Andrej Trosjev, en av grundarna av Wagnergruppen, förra torsdagen. Den dekorerade krigsveteranen, som är känd under sitt alias ”Sedoi” (Gråhår), sägs ha blivit ombedd att leda frivilliginsatserna i Ukraina

”Flyktingar välkomna – men bara från väst!”

En seger för Orbán

🟠 UTRIKES Europeiska unionen har insett att man behöver Ungern på sin sida för att kunna fortsätta att pumpa in pengar till Ukraina. Bryssel planerar nu att frigöra miljarder i undanhållna EU-medel för Ungern i utbyte mot att landet släpper fram hjälpen till Ukraina.

USA: Nytt invandringsrekord

USA: Nytt invandringsrekord

🟠 Tre fjärdedelar av de som korsar gränsen illegalt blir kvar. Under USA:s nuvarande regering har invandringen från Latinamerika slagit nya rekord. I år hade enligt gränsmyndigheterna 2 388 350 illegala invandrare korsat USA:s södra gräns redan i mitten av september – vilket är ett nytt rekord med en dryg vecka kvar av räkenskapsåret 2023. Dessutom utvisas betydligt färre än tidigare.

Tornados i USA blir mindre farliga

Tornados i USA blir mindre farliga

🟠 UTRIKES En nyligen publicerad studie om tornados i USA visar att de har tappat i intensitet under de senaste decennierna och har också orsakat mindre skada. Klimatförändringarna, som sägs ska leda till fler naturkatastrofer, verkar inte följa klimatfanatikernas förutsägelser.

Nyhetsdygnet

Äntligen – en Malmbergbiografi

🟠 Bokrecension. Bertil Malmberg är ett rätt stort namn inom svensk poesi­. Han kanske står i skuggan av samtida gestalter som Gunnar Ekelöf och Harry Martinson, men han är långtifrån glömd. Malmberg var Akademi­ledamot och en vurmare för sådant som det traditionella Tyskland, vilket gör honom till ett naturligt fokus för mången konservativ litteraturvän. Tack vare en personlig, konstnärlig omprövning i slutet av 1940-talet blev han även accepterad av den svenska modernistiska skolan, samtidigt som han bevarade sin integritet. En ny biografi om Malmberg ger anledning till en närmare titt på mannen, hans liv och hans verk.

Stridsskrift mot modernism och trista hus

🟠 Denna bok är en opinionsbildande skrift, rikt illustrerad, med korta texter och bilder på varje uppslag. Den är skriven av Jerker Söderlind. Han har utbildat sig till arkitekt och journalist, och driver ett företag som sysslar med stadsutveckling. Den här boken innehåller så många glada attacker mot nutida svenskt stadsbyggande att man riktigt ser framför sig hur de som är nedgrävda i modernismens skyttegravar fullständigt måste explodera av raseri. Att boken är skriven så visar hur långt detta arkitekturkrig har gått.

Den poetiske prästen

🟠 Johan Ludvig Runebergs författarskap. Den finlandssvenske skalden Johan Ludvig Runeberg blev redan under sin livstid känd och älskad i både Sverige och Finland för sina diktverk. Han skrev bland annat det episka diktverket Fänrik Ståls sägner, Kung Fjalar som utspelas i Norden under vikingatiden, samt Majsång som sjungs traditionsenligt under Valborgsfirandet. Trots att han var finsk nationalist har hans diktning haft oskattbar betydelse även för den svenska nationalkänslan.

Vad vill World Economic Forum?

🟠 11 exempel på konkreta framtidsplaner för planeten. World Economic Forum (WEF) är en av de mest inflytelserika globalistiska privata organisationerna som finns i världen. De ingår samarbete med FN och skryter öppet med att deras lärjungar ”infiltrerar” världens regeringar. Men vad döljer sig egentligen bakom allt prat om ”hållbarhet”, ”resiliens” och ”Den stora återställningen”? Nya Tider listar elva av de mest förryckta idéer som WEF verkar för.

Apostlarnas apostel i legendens värld

🟠 HISTORIA Under 1200-talet skrev ärkebiskopen av Genua, Jacobus de Voragine, Gyllene legender, som är en samling av berättelser om olika bibliska personer och helgon. Ett av de helgon han skrev om var Maria Magdalena. Hans berättelse om henne präglade inte bara den medeltida synen på henne utan även hur hon kom att avbildas i konsten.

Inblickar i den tidiga kristendomen

🟠 HISTORIA Nya testamentets kanon utgörs av 27 skrifter: fyra evangelier, Uppenbarelseboken samt brev. Denna kanon sammanställdes under 300-talet, men dessa 27 skrifter är inte de enda kristna skrifter som finns. Ett mycket stort antal evangelier, böcker, sånger och apokalypser skrevs under 100-300-talen och några enstaka skrifter kom även till långt senare. Dessa kom inte med i Bibeln utan utgör Nya testamentets apokryfer. Även om dessa skrifter inte är kanon har de varit betydande och ger intressanta inblickar i den tidiga kristendomen.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.