Skip to Content

ISLAMISTER SLOG NED KUPPEN. Under kuppnatten var det Muslimska brödraskapet som med hjälp av moskéernas högtalare kallade ut islamister på gatorna. Med religiös fanatism och under stridsropet Allahu Akbar gav de sig på stridsvagnar och soldater, som chockade inte visste hur de skulle hantera den uppkomna situationen och inte sällan gav upp. Kort efter anslöt partimedlemmar i Erdogans Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP). Det var först på morgontimmarna som vanliga turkar anslöt. Många soldater misshandlades och dödades av islamistmobben, minst en blev halshuggen. Foto: Reuters
Turkiet

Turkiet: ”Amerikansk general organiserade kuppen”

Turkisk media pekar ut den amerikanske före detta ISAF-chefen i Afghanistan som hjärnan bakom den misslyckade statskuppen och den som distribuerade finansiellt stöd. Nato-landet Turkiet har efter kuppen hamnat på kollisionskurs med Natos ledande makt USA. Det är den andra supermakten man använder högljudd retorik mot efter att Ankara beordrade nedskjutningen av ett ryskt attackflygplan i november.

Publicerad: 3 augusti, 2016, 16:01

  • Svenska

Den 25 juli kom den turkiska nyhetstidningen Yeni Safak, som anses stå nära regeringspartiet AKP, med detta sensationella avslöjande. De hänvisar till källor inom den pågående utredningen som den turkiska regeringen beordrat i syfte att få klarhet i vilka som låg bakom kuppförsöket samt detaljer gällande tillvägagångssättet.

Campbell_John - Vice Chief of Staff of the Army

GENERAL JOHN F. CAMPBELL, 59. ”Mannen bakom den misslyckade kuppen i Turkiet” skrev den regeringstrogna tidningen Yeni Safak bredvid en bild av den amerikanske generalen. Campbell befordrades till fyrstjärnig general och vice armégeneralstabschef i mars 2013. I juli 2014 tog han över som chef för International Security Assistance Force (ISAF), den dåvarande Nato-ledda militärinsatsen i Afghanistan. Den 1 januari 2015 övergick ISAF i nuvarande Resolute Support Mission (RSM), där Nato-soldaterna har en mer rådgivande roll. Den 2 mars i år lämnade Campbell över befälet av RSM till general John W. Nicholson Jr. och den 1 maj gick han i pension. Foto: US Army, 2013

Tidningen skriver: ”General John F. Campbell var en av toppfigurerna som organiserade och ledde soldaterna i det misslyckade kuppförsöket i Turkiet, enligt källor nära den pågående rättsliga processen med gripna kuppmakare.”

Under kuppförsöket natten mellan den 15 och 16 juli dödades närmare 250 människor och över 2 100 skadades.

Miljardbelopp delades ut av CIA-nätverk

Enligt den turkiska nyhetstidningens källor ska general Campbell ha fört över två miljarder amerikanska dollar till Turkiet i flera penningtransaktioner via United Bank of Africas (UBA) kontor i Nigeria.

 

Pengarna ska sedan med hjälp av CIA och dess nätverk i Turkiet ha fördelats bland kuppmakarna och deras sammansvurna inom främst den turkiska militären. Överföringarna ska ha pågått under cirka ett halvår före kuppförsöket.

Enligt de turkiska källorna inom utredningen ska pengarna ha distribuerats av ett nätverk bestående av cirka 80 personer som CIA satt upp för ändamålet. Individerna i nätverket var speciellt utvalda för att kunna övertyga nyckelpersoner inom turkisk militär att ansluta sig till den planerade kuppen.

I de östra och sydöstra delarna av Turkiet, där militären tidigare i år varit inblandade i tidvis hård repression av den kurdiska befolkningen, uppges flera ”kända figurer” ha tagit eget initiativ i kuppförberedelserna som i övrigt bestod av anhängare till den i USA boende Fethullah Gülen. Gülen är en tidigare allierad till president Recep Tayyip Erdogan, men de blev bittra fiender år 2013 efter att Erdogan anklagat Gülen för korruption.

Hemliga möten på kärnvapenbas

Enligt den pågående utredningen ska Campbell även själv ha besökt Turkiet i hemlighet två gånger under tiden mellan att han gick i pension den 1 maj och kuppförsöket i mitten av juli. Tidningens militära källor hävdar att Campbell deltagit i hemliga möten på militärbasen Erzurum och flygbasen Incirlik, som USA:s flygkampanj mot Islamiska staten (IS) utgår ifrån.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Förorten röstar på Socialdemokraterna – vare sig de vill eller ej

OPINION: PETER LATIFIDet har länge pågått en upplösning av socialdemokratins kärnväljare. Successivt har den svenska arbetarklassen gått över till andra partier då man tycker att Socialdemokraterna inte längre representerar arbetarnas intressen. Och skrapar man på ytan får man dessutom uppfattningen att det finns en mörk agenda där förortens invandrare indirekt tvingas rösta på partiet. Den förda migrationspolitiken har implicit garanterat makten för Socialdemokraterna. Man kan säga att Socialdemokraterna straffat svenskarna med budskapet att ”röstar ni inte på oss, så tar vi in folk som gör det”. Men varför lyckades Socialdemokraterna och inte Vänsterpartiet i förorterna?

Romer lurade åldringar på pengar, en tappade livslusten och avled – får skyddstillsyn och villkorlig dom

INRIKESTvå romer, 42 respektive 18 år gamla, dömdes av Södertörns tingsrätt för tolv bedrägerier och bedrägeriförsök riktade mot kvinnor och män i 90-årsåldern. En 85-årig kvinna tappade enligt anhöriga livslusten och avled kort efter att ha blivit utsatt. Åklagaren yrkade på att brotten skulle betraktas som grova men tingsrätten gjorde en annan bedömning och dömde romerna till villkorlig dom respektive skyddstillsyn.

Hamburg valde vänster – AfD kvar, FDP ut, men erhöll tröstmandat

UTRIKESNazis raus! skanderade tyska miljöpartiets valvaka. Valet till Hamburgs delstatsparlament under söndagen gav en dramatisk rösträkningskväll. Efter flera felräkningar stod resultatet först under måndagskvällen klart – AfD hade fått sju mandat och liberala FDP ett enda.

Expressen och konsten att fuska med rubriker

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETExpressenkrönikören Fredrik Sjöshult vill påskina att invandringen inte har något samband med gängbrottsligheten genom att citera polisens siffror om att ingen av de kriminella gängledare man har under uppsikt är nyanländ. Det enda han lyckas visa är att invandringen var en katastrof för Sverige redan innan migrationsvågen 2015. Hundra procent av gängledarna har nämligen utländsk bakgrund.

AfD kvar i Hamburgs delstatsparlament trots massiv hatkampanj

UTRIKESSöndagen den 23 februari hölls delstatsval i Tysklands näst största stad Hamburg. Både mainstreammedier och politiskt etablissemang hade unisont hoppats på att nationalkonservativa AfD skulle åka ur delstatsparlamentet i skuggan av vansinnesdådet i Hanau tidigare i veckan då elva personer dödades. Trots en massiv hatkampanj från både medier, politiska partier och regelrätta vänsterextremister klarar sig dock AfD med god marginal kvar i Hamburgs delstatsparlament.

SYRIEN: Aleppo säkrat efter regeringsseger

INRIKESOmrådena kring Syriens tidigare finanscentrum Aleppo har befriats efter en blixtkrigsliknande syrisk offensiv där, som tvingade islamisterna att fly hals över huvud. Internationella flygplatsen har nu öppnat efter att ha varit stängd i nästan åtta år. Trump försökte efter ett telefonsamtal med Erdogan, som han prisade, att sätta press på Syrien och Ryssland att avbryta offensiven mot terroristerna i Idlib. Moskva har helt avfärdat dessa utspel från Washington och Ankara. Situationen är nu så pressad för terroristerna i al-Qaida att Turkiet inte längre har tid att dölja vapenleveranserna till dem, som nu sker helt öppet.

Ylva Johansson försvarar asylrätten efter ECHR:s dom

UTRIKESEU-kommissionären för inrikes frågor, Ylva Johansson (S), försvarar rätten för migranter att begära asyl, och även om denna rättighet ”inte kan erbjudas vid varje meter gräns” borde det vara möjligt, hävdade hon.

Italien drabbat av Coronaviruset – 132 smittade

UTRIKESItalien har på kort tid blivit det värst drabbade landet i Europa när det kommer till spridningen av det dödliga coronaviruset Covid-19. Från tre bekräftade fall på fredagsmorgonen har man nu nått 132 bekräftade fall på söndagsmorgonen. Två av patienterna har avlidit. Ett av Vatikanen initierat projekt, att donera hundratusentals ansiktsmasker till Kina, kan samtidigt ha bidragit till smittspridningen i Italien eftersom det nu råder en stor brist på ansiktsmasker för den egna befolkningen.

Gå till arkivet

Send this to a friend