Skip to Content

ISLAMISTER SLOG NED KUPPEN. Under kuppnatten var det Muslimska brödraskapet som med hjälp av moskéernas högtalare kallade ut islamister på gatorna. Med religiös fanatism och under stridsropet Allahu Akbar gav de sig på stridsvagnar och soldater, som chockade inte visste hur de skulle hantera den uppkomna situationen och inte sällan gav upp. Kort efter anslöt partimedlemmar i Erdogans Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP). Det var först på morgontimmarna som vanliga turkar anslöt. Många soldater misshandlades och dödades av islamistmobben, minst en blev halshuggen. Foto: Reuters
Turkiet

Turkiet: ”Amerikansk general organiserade kuppen”

Turkisk media pekar ut den amerikanske före detta ISAF-chefen i Afghanistan som hjärnan bakom den misslyckade statskuppen och den som distribuerade finansiellt stöd. Nato-landet Turkiet har efter kuppen hamnat på kollisionskurs med Natos ledande makt USA. Det är den andra supermakten man använder högljudd retorik mot efter att Ankara beordrade nedskjutningen av ett ryskt attackflygplan i november.

Publicerad: 3 augusti, 2016, 16:01

  • Svenska

Den 25 juli kom den turkiska nyhetstidningen Yeni Safak, som anses stå nära regeringspartiet AKP, med detta sensationella avslöjande. De hänvisar till källor inom den pågående utredningen som den turkiska regeringen beordrat i syfte att få klarhet i vilka som låg bakom kuppförsöket samt detaljer gällande tillvägagångssättet.

Campbell_John - Vice Chief of Staff of the Army

GENERAL JOHN F. CAMPBELL, 59. ”Mannen bakom den misslyckade kuppen i Turkiet” skrev den regeringstrogna tidningen Yeni Safak bredvid en bild av den amerikanske generalen. Campbell befordrades till fyrstjärnig general och vice armégeneralstabschef i mars 2013. I juli 2014 tog han över som chef för International Security Assistance Force (ISAF), den dåvarande Nato-ledda militärinsatsen i Afghanistan. Den 1 januari 2015 övergick ISAF i nuvarande Resolute Support Mission (RSM), där Nato-soldaterna har en mer rådgivande roll. Den 2 mars i år lämnade Campbell över befälet av RSM till general John W. Nicholson Jr. och den 1 maj gick han i pension. Foto: US Army, 2013

Tidningen skriver: ”General John F. Campbell var en av toppfigurerna som organiserade och ledde soldaterna i det misslyckade kuppförsöket i Turkiet, enligt källor nära den pågående rättsliga processen med gripna kuppmakare.”

Under kuppförsöket natten mellan den 15 och 16 juli dödades närmare 250 människor och över 2 100 skadades.

Miljardbelopp delades ut av CIA-nätverk

Enligt den turkiska nyhetstidningens källor ska general Campbell ha fört över två miljarder amerikanska dollar till Turkiet i flera penningtransaktioner via United Bank of Africas (UBA) kontor i Nigeria.

 

Pengarna ska sedan med hjälp av CIA och dess nätverk i Turkiet ha fördelats bland kuppmakarna och deras sammansvurna inom främst den turkiska militären. Överföringarna ska ha pågått under cirka ett halvår före kuppförsöket.

Enligt de turkiska källorna inom utredningen ska pengarna ha distribuerats av ett nätverk bestående av cirka 80 personer som CIA satt upp för ändamålet. Individerna i nätverket var speciellt utvalda för att kunna övertyga nyckelpersoner inom turkisk militär att ansluta sig till den planerade kuppen.

I de östra och sydöstra delarna av Turkiet, där militären tidigare i år varit inblandade i tidvis hård repression av den kurdiska befolkningen, uppges flera ”kända figurer” ha tagit eget initiativ i kuppförberedelserna som i övrigt bestod av anhängare till den i USA boende Fethullah Gülen. Gülen är en tidigare allierad till president Recep Tayyip Erdogan, men de blev bittra fiender år 2013 efter att Erdogan anklagat Gülen för korruption.

Hemliga möten på kärnvapenbas

Enligt den pågående utredningen ska Campbell även själv ha besökt Turkiet i hemlighet två gånger under tiden mellan att han gick i pension den 1 maj och kuppförsöket i mitten av juli. Tidningens militära källor hävdar att Campbell deltagit i hemliga möten på militärbasen Erzurum och flygbasen Incirlik, som USA:s flygkampanj mot Islamiska staten (IS) utgår ifrån.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Stilla havet: Ryskt och kinesiskt stridsflyg i gemensam flygpatrullering

UTRIKESRyskt och kinesiskt bombflyg utförde under sommaren en gemensam flygpatrullering i luftrummet över Stilla havet. Enligt ryska myndigheter är det fråga om en planmässig manöver, beslutad sedan länge, och utförd i syfte att uppvisa beslutsamhet och förmåga att försvara egen säkerhet. Enligt Sydkorea kränkte det ryska flyget Sydkoreas gränser.

President Trump bekräftar: bin Ladens son är död

UTRIKESDen amerikanske presidenten bekräftar en flera månader gammal uppgift att Usama bin Ladens son Hamsa dödats under en antiterroroperation någonstans i Afghanistan eller Pakistan.

Trumps rådgivare avgår – oklart hur

UTRIKESDen amerikanske presidenten Donald Trump meddelade på tisdagen att han gör sig av med sin rådgivare John Bolton. Bolton är av skiljaktig mening; han hävdar att det är han själv som sagt upp sig.

Kärlek och nödmynt i Värnamo – Den 300-åriga historien om Per och Kersti

HISTORIADe flesta känner till Carl Snoilskys dikt ”På Värnamo marknad” som berättar om kärleksparet Per och Kersti som just möttes på en marknad i Värnamo och bestämde sig för att gifta sig. Vad som kanske är mindre känt är att dikten bygger på en sann historia som utspelades i Värnamo för 300 år sedan i år.

En redovisning av dagsläget i Tyskland

UTRIKESDoktor Gottfried Curio är medlem av tyska Förbundsdagen för AfD (Alternativ für Deutschland, Alternativ för Tyskland). I följande tal i Förbundsdagen beskriver han de katastrofala konsekvenserna av förbundskansler Angela Merkels öppna-dörrar-politik.

En motreaktion på kulturmarxismen kommer

OPINION: DAN AHLMARKSka de etablerade partierna reagera tillräckligt snabbt mot mass­invandring och kulturmarxism, eller är det andra aktörer som får ta över ledarskapet i svensk politik? Ju längre utvecklingen får fortgå, desto radikalare nödgas reaktionen bli, menar veckans debattör Dan Ahlmark, ekon lic och jur kand.

11-åring giftes bort enligt muslimsk tradition

UTRIKESEtt filmklipp som visar hur en 11-årig flicka gifter sig med sin 22-åriga kusin i Iran har skapat starka reaktioner. Traditionen med barngiftermål, precis som kusingiftermål, är stark i många muslimska länder trots lagar som skall begränsa förekomsten.

Tomma ord: Kändisar som hade lovat att ta hand om invandrare

UTRIKESFranska och brittiska kändisar som hade skapat uppmärksamhet runt sig själva genom att säga att de skulle ta emot illegala invandrare hemma, har inte gjort det.

Gå till arkivet

Send this to a friend