Skip to Content

OPERATION FREDSVÅR uppfattas av många som ett mycket provokativt namn på en offensiv militär operation. Det verkar dessutom systematiskt från den turkiska ledningens sida, då namnet på den turkisk-jihadistiska invasionen av Afrin 2018 var Operation Olivkvist – en fredssymbol. Här syns en konvoj med turkiska MRAP pansarfordon vid den turksiska gränsstaden Kilis kort innan de gick in i Syrien den 9 oktober. Foto: Ihlas News Agency
UTRIKES

Turkiet går in i nordöstra Syrien

PappersupplaganNya Tider v. 43

USA lämnar plötsligt nordöstra Syrien och lämnar sina tidigare kurdiska allierade åt deras öde när turkiska styrkor går över gränsen och dess stridsflyg börjar hamra kurdiskdominerade gränsstäder och försvarsställningar. I bräschen går en styrka på runt 14 000 ”syriska rebeller” som är mestadels araber och i många fall jihadister med hämnd i sikte mot kurderna, som anklagats för att etniskt rensat araber från de områden de tidigare kontrollerat med USA:s beskydd. Turkiets president Erdogan som snabbt upptäcker att han har hela världen emot sig förblir trotsig och hotar EU med att skicka 3,6 miljoner flyktingar till Europa.

Publicerad: 21 oktober, 2019, 15:49

  • Svenska

Läs även

Onsdagen den 9 oktober inledde den turkiska militären ”Operation Fredsvår” genom att på flera platser gå över gränsen in i tidigare USA- och kurdkontrollerade nordöstra Syrien. Det rör sig främst om turkiskstödda så kallade syriska rebeller som är uppbackade av turkiska markförband, artilleri och inte minst stridsflyg, som inledde operationen med flera bombningar av gränsorter.

Runt 150 000 människor, främst kurder, har flytt gränsområdet. Vissa uppgifter talar om uppemot 300 000. Minst hundra civila har dödats, varav 20 på den turkiska sidan efter artilleribeskjutning från kurdiska styrkor. Turkiskstödda ”syriska rebeller”, som inte sällan är jihadister och även till viss del tidigare medlemmar av terrorgrupper, började tämligen omgående plundra hus och i några fall godtyckligt mörda civila.

KURDISKT KULSPRUTENÄSTE bemannat av Kvinnornas försvarsenheter (YPJ), den kvinnliga delen av YPG. De används flitigt i den kurdiska propagandan, men deras stridsduglighet har ifrågasatts. Det är oklart om detta är en arrangerad propagandabild. Om inte, är deras överlevnadsmöjligheter små mot en mekaniserad fiende i ett så öppet landskap. Foto: Twitter @KobaniJuan

 

Kurdiska miliser, som till Ankaras förbittring de senaste åren mottagit mycket stora mängder lätta vapen och fordon från USA, saknar dock tunga vapen. Det flacka landskapet i norra och nordöstra Syrien gör det därför närmast omöjligt för dem att försvara sig utanför tätbebyggt område. USA har uppskattningsvis tio baser och uppemot 1 500 soldater där vid sidan av fransk militär vid två egna baser.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • LookMoo

    Turkiet har sagt sig ha en avsikt att gå in 30 KM inpå Syriskt territorium. Knappast något som hotar Kurdernas existens. Kunderna har haft en Pole position de gånga åren. I stället för att passa på att skaffa sig en bra förhandlingsposition och nya vänner har man nyttjat tiden till att skaffa sig “nya” problem.

Svensk krisberedskap i djup kris

INRIKESCoronapandemin lamslår länder över hela världen. Nu har en diskussion blossat upp om den civila krisberedskapen, som var välutvecklad i Sverige fram till 1990-talet. Det civila försvaret skulle bistå militären i händelse av mobilisering, men även samhället i händelse av kris. I dag är det mesta borta. Varför blev det så, och vad har resultatet blivit? Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Mikael Jansson och Roger Richtoff, samt läkaren Mikael Fjällid, som alla berättar om ett ”just-in-time”-samhälle som bryter ihop när krisen kommer.

Har Ungern blivit en diktatur?

UTRIKESMånga medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Nordkorea avfyrar fler missiler än någonsin mitt i coronakrisen

UTRIKESNordkorea har avfyrat vad som beskrivs som två kortdistansmissiler i havet utanför sin östkust söndagen den 22 mars. Detta är den senaste incidenten i en aldrig tidigare skådad mängd av uppskjutningar, något som av Sydkorea betecknas som ”olämpligt” mitt i den globala coronaviruspandemin, rapporterar Reuters.

Hydroxiklorokin – en kontroversiell behandling mot coronaviruset

UTRIKESMirakelbehandling eller ett villospår? Debattens vågor går höga i Frankrike i frågan. Samtidigt har Ungern förbjudit exporten av ett parti på fyra ton klorokin. Nya Tider ger en kort beskrivning om vad som är känt om effekten av klorokin och dess derivat på coronavirus.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

Tidig demokrati i Norden

KULTURDe nordiska vikingasamhällena var mer demokratiska än vi kanske tror. Då vi läser om vikingar och deras härjningar i världen, kanske vi tänker att de var mycket ociviliserade och våldsamma. Men det är inte hela sanningen om vikingar. Det fanns samtidigt med våldet en kultur med etablerad ordning för ett demokratiskt beslutsfattande bland fria män, som handlade om lag och rätt, konfliktlösning, sociala frågor och politik, det vill säga maktfrågor.

Bakläxa för DO: Högljudda romer diskriminerades ej – Men att övervaka snatteridömda romer är olagligt, slår Göta hovrätt fast.

INRIKESI ett mål mot butiken Sagoland i Linköping bestämde Linköpings tingsrätt förra året att tre romer skulle få totalt 75 000 kronor i skadestånd för att personalen övervakat dem inne i butiken. Göta hovrätt river nu upp domen då det inte står klart att personalen faktiskt övervakat romerna. Att göra det hade varit straffbart, slår hovrätten fast, trots att romerna är dömda för snatteri både före och efter händelsen.

Gå till arkivet

Send this to a friend