Skip to Content

OPERATION FREDSVÅR uppfattas av många som ett mycket provokativt namn på en offensiv militär operation. Det verkar dessutom systematiskt från den turkiska ledningens sida, då namnet på den turkisk-jihadistiska invasionen av Afrin 2018 var Operation Olivkvist – en fredssymbol. Här syns en konvoj med turkiska MRAP pansarfordon vid den turksiska gränsstaden Kilis kort innan de gick in i Syrien den 9 oktober. Foto: Ihlas News Agency
UTRIKES

Turkiet går in i nordöstra Syrien

PappersupplaganNya Tider v. 43

USA lämnar plötsligt nordöstra Syrien och lämnar sina tidigare kurdiska allierade åt deras öde när turkiska styrkor går över gränsen och dess stridsflyg börjar hamra kurdiskdominerade gränsstäder och försvarsställningar. I bräschen går en styrka på runt 14 000 ”syriska rebeller” som är mestadels araber och i många fall jihadister med hämnd i sikte mot kurderna, som anklagats för att etniskt rensat araber från de områden de tidigare kontrollerat med USA:s beskydd. Turkiets president Erdogan som snabbt upptäcker att han har hela världen emot sig förblir trotsig och hotar EU med att skicka 3,6 miljoner flyktingar till Europa.

Publicerad: 21 oktober, 2019, 15:49

  • Svenska

Läs även

Onsdagen den 9 oktober inledde den turkiska militären ”Operation Fredsvår” genom att på flera platser gå över gränsen in i tidigare USA- och kurdkontrollerade nordöstra Syrien. Det rör sig främst om turkiskstödda så kallade syriska rebeller som är uppbackade av turkiska markförband, artilleri och inte minst stridsflyg, som inledde operationen med flera bombningar av gränsorter.

Runt 150 000 människor, främst kurder, har flytt gränsområdet. Vissa uppgifter talar om uppemot 300 000. Minst hundra civila har dödats, varav 20 på den turkiska sidan efter artilleribeskjutning från kurdiska styrkor. Turkiskstödda ”syriska rebeller”, som inte sällan är jihadister och även till viss del tidigare medlemmar av terrorgrupper, började tämligen omgående plundra hus och i några fall godtyckligt mörda civila.

KURDISKT KULSPRUTENÄSTE bemannat av Kvinnornas försvarsenheter (YPJ), den kvinnliga delen av YPG. De används flitigt i den kurdiska propagandan, men deras stridsduglighet har ifrågasatts. Det är oklart om detta är en arrangerad propagandabild. Om inte, är deras överlevnadsmöjligheter små mot en mekaniserad fiende i ett så öppet landskap. Foto: Twitter @KobaniJuan

 

Kurdiska miliser, som till Ankaras förbittring de senaste åren mottagit mycket stora mängder lätta vapen och fordon från USA, saknar dock tunga vapen. Det flacka landskapet i norra och nordöstra Syrien gör det därför närmast omöjligt för dem att försvara sig utanför tätbebyggt område. USA har uppskattningsvis tio baser och uppemot 1 500 soldater där vid sidan av fransk militär vid två egna baser.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • LookMoo

    Turkiet har sagt sig ha en avsikt att gå in 30 KM inpå Syriskt territorium. Knappast något som hotar Kurdernas existens. Kunderna har haft en Pole position de gånga åren. I stället för att passa på att skaffa sig en bra förhandlingsposition och nya vänner har man nyttjat tiden till att skaffa sig “nya” problem.

Alexander Bard till attack mot DN:s hets mot oliktänkande

INRIKESDagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski menar att det är förkastligt att Alexander Bard, eftersom han deltagit i en debatt arrangerad av Palaestra Media, får förekomma i TV4. Alexander Bard skriver i en motattack att Wolodarski är yttrandefrihetens fiende och att denne bör ställas inför rätta.

Nord Stream 2-stoppet vänder allierade mot USA

UTRIKESÄr det totala handelskriget här? Den 20 december tvingades rederiet Allseas att avbryta bygget på Nord Stream 2 som då hade 16 mil kvar till färdigställande när USA:s hot om sanktioner sattes i verket. Tyskland, EU och Ryssland kommer var för sig att svara med motåtgärder riktade mot bland annat USA:s export. Den 8 januari invigdes mot USA:s vilja TurkStream.

Terror- eller antiterror-general?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUSA:s lönnmord i Irak på Irans ikoniske general Qassem Soleimani har inte bara sänt chockvågor genom Mellanöstern och betecknats som en ”Game changer”, utan även splittrat delar av den invandringskritiska rörelsen i Sverige. Så vad anklagas han egentligen för och av vem?

Trump skryter om att stjäla Syriens olja

ANALYSUSA:s president sade nyligen i en intervju i amerikansk tv om Syrien: ”Jag lämnade trupper för att ta oljan, jag tog oljan …”. De amerikaner som fortsatt stödjer Trump och tycker att stulen utländsk olja är en bra idé är ovetandes om att oljeintäkterna på intet sätt kommer USA eller dess skattebetalare till del. Tvärtom kostar det dem stora pengar. Nya Tider analyserar här varför Trump avviker så starkt från sina vallöften och vad som ligger bakom Washingtons och Pentagons motstridiga uttalanden gällande truppnärvaro i Syrien och Irak.

Somalia vill ta hem somaliska IS-kvinnor och deras barn

UTRIKESSomalia är villig att evakuera och ta hem IS-kvinnor och deras barn om europeiska länder inte vill det, men bara om de är etniska somalier. Några andra har man inte råd att hjälpa. Detta rapporterar Sveriges Radio den 21 januari.

Till minne av Sir Roger

DÖDSRUNA

Roger Scrutons vän: ”Han gav oss hopp”

UTRIKESDen konservative filosofen Roger Scruton är död. Han dog den 12 januari i cancer. Scruton adlades 2016, men utsattes förra året för en brutal svartmålning av systemmedia och var i slutet av sitt liv persona non grata bland etablissemanget. När döden var nära berättade Scruton att han blivit fråntagen både hälsa och rykte, men uttryckte ingen vrede utan istället tacksamhet över allt det positiva han fått vara med om. Nya Tider har talat med Scrutons vän Gregory Lauder-Frost från Traditional Britain Group.

Antalet smittade av kinesiskt virus stiger – flera dödsfall

UTRIKESDet kinesiska coronaviruset har visat sig kunna sprida sig mellan människor och antalet smittade ökar nu snabbt. Bara över helgen mer än tredubblades antalet smittade till 300. Samtidigt har antalet dödsfall även stigit från två till sex. Viruset har även bekräftats spritt sig till ett flertal olika kinesiska städer och nu ökar risken för fortsatta mutationer som gör viruset ännu dödligare.

Gå till arkivet

Send this to a friend