Skip to Content

OPERATION FREDSVÅR uppfattas av många som ett mycket provokativt namn på en offensiv militär operation. Det verkar dessutom systematiskt från den turkiska ledningens sida, då namnet på den turkisk-jihadistiska invasionen av Afrin 2018 var Operation Olivkvist – en fredssymbol. Här syns en konvoj med turkiska MRAP pansarfordon vid den turksiska gränsstaden Kilis kort innan de gick in i Syrien den 9 oktober. Foto: Ihlas News Agency
UTRIKES

Turkiet går in i nordöstra Syrien

PappersupplaganNya Tider v. 43

USA lämnar plötsligt nordöstra Syrien och lämnar sina tidigare kurdiska allierade åt deras öde när turkiska styrkor går över gränsen och dess stridsflyg börjar hamra kurdiskdominerade gränsstäder och försvarsställningar. I bräschen går en styrka på runt 14 000 ”syriska rebeller” som är mestadels araber och i många fall jihadister med hämnd i sikte mot kurderna, som anklagats för att etniskt rensat araber från de områden de tidigare kontrollerat med USA:s beskydd. Turkiets president Erdogan som snabbt upptäcker att han har hela världen emot sig förblir trotsig och hotar EU med att skicka 3,6 miljoner flyktingar till Europa.

Publicerad: 21 oktober, 2019, 15:49

  • Svenska

Läs även

Onsdagen den 9 oktober inledde den turkiska militären ”Operation Fredsvår” genom att på flera platser gå över gränsen in i tidigare USA- och kurdkontrollerade nordöstra Syrien. Det rör sig främst om turkiskstödda så kallade syriska rebeller som är uppbackade av turkiska markförband, artilleri och inte minst stridsflyg, som inledde operationen med flera bombningar av gränsorter.

Runt 150 000 människor, främst kurder, har flytt gränsområdet. Vissa uppgifter talar om uppemot 300 000. Minst hundra civila har dödats, varav 20 på den turkiska sidan efter artilleribeskjutning från kurdiska styrkor. Turkiskstödda ”syriska rebeller”, som inte sällan är jihadister och även till viss del tidigare medlemmar av terrorgrupper, började tämligen omgående plundra hus och i några fall godtyckligt mörda civila.

KURDISKT KULSPRUTENÄSTE bemannat av Kvinnornas försvarsenheter (YPJ), den kvinnliga delen av YPG. De används flitigt i den kurdiska propagandan, men deras stridsduglighet har ifrågasatts. Det är oklart om detta är en arrangerad propagandabild. Om inte, är deras överlevnadsmöjligheter små mot en mekaniserad fiende i ett så öppet landskap. Foto: Twitter @KobaniJuan

 

Kurdiska miliser, som till Ankaras förbittring de senaste åren mottagit mycket stora mängder lätta vapen och fordon från USA, saknar dock tunga vapen. Det flacka landskapet i norra och nordöstra Syrien gör det därför närmast omöjligt för dem att försvara sig utanför tätbebyggt område. USA har uppskattningsvis tio baser och uppemot 1 500 soldater där vid sidan av fransk militär vid två egna baser.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • LookMoo

    Turkiet har sagt sig ha en avsikt att gå in 30 KM inpå Syriskt territorium. Knappast något som hotar Kurdernas existens. Kunderna har haft en Pole position de gånga åren. I stället för att passa på att skaffa sig en bra förhandlingsposition och nya vänner har man nyttjat tiden till att skaffa sig “nya” problem.

Åttaåring ihjälskjuten av BLM-aktivister

USAPå Förenta staternas nationaldag den 4 juli blev Secoriea Turner, 8, ihjälskjuten av BLM-aktivister. Aktivisterna öppnade eld mot familjens bil när hennes mamma försökte köra igenom en vägspärr som BLM satt upp. Secoriea var svart.

CNN bannlyser könstermen ”kvinnor”: ”Individer med livmoderhals” rekommenderas

UTRIKESDen amerikanska Tv-kanalen CNN tar nu den politiska korrektheten till nya höjder. I slutet av juli sändes ett nyhetsinslag om kvinnor som testas för livmoderhalscancer, men istället för att använda termen ”kvinnor” benämndes de istället som ”individer med livmoderhals”, något som snart fick reaktioner på sociala medier.

Författaren Thilo Sarrazin utesluten från tyska socialdemokraterna

UTRIKESSent under fredagseftermiddagen den 31 juli meddelade SPD:s partisekreterare Lars Klingbeil att författaren och tidigare Berlinsenatorn Thilo Sarrazin utesluts från det tyska socialdemokratiska partiet. Det var vid presidiets tredje sittning som man fattade detta drastiska beslut.

Terrorist i Storbritannien förlorar mål om tidig frigivning

STORBRITANNIENStorbritanniens högsta domstol har avslagit den begäran som den dömde terroristen Mohammed Zahir Khan lämnat in om att friges efter halva tiden. Khan hävdade att en lagändring som avskaffade den typen av straffrabatt kränkte hans mänskliga rättigheter och är diskriminerande mot muslimer.

Vattuminskningen

HISTORIA”Vattenminskningsläran väckte anstöt i kyrkliga kretsar eftersom den ansågs strida mot bibeln, och förklarades av prästerskapet vid 1747 års riksdag vara ’en opålitlig sats på vilken inget i historien kunde byggas’. Biskop Johan Browallius i Åbo, teolog och professor i fysik och botanik, […] Enligt honom berodde vattuminskningen på att syndaflodens vatten fortfarande höll på att dra sig tillbaka.” Så såg man tidigare på det vi kal­lar landhöjningen, enligt Wikipedia.

Svenska politiker i rysk television

UTRIKESI sin senaste sändning av Lördagens nyheter presenterade redaktör Sergej Briljov några intressanta inslag. Briljovs program är efter Dmitrij Kisjelovs Veckans nyheter det mest intrikata programmet i den ryska kanalen Rossija24. Inför sommaruppehållet blev det extra intervjuer och kittlande avslöjanden.

Hollywood predikar, men bestraffas av publiken

KULTUR2010-talet har sett en stor mängd amerikanska filmer där huvudsyftet inte verkar ha varit underhållning, utan övertydliga försök att uppfostra publiken i de ”progressiva” värderingar som nu ska vara vägledande i Västvärlden. Den goda nyheten är att sådana filmer ofta bestraffas av sviktande publiksiffror och därmed låga intäkter.

Vänsterextrema Antifa och BLM i gemensamma upplopp

USAI över en månad har upplopp dagligen ägt rum i Portland, där polis och federala byggnader angripits med gatstenar, raketer och sprängmedel. Polisens insats med tårgas lovordades av president Donald Trump som varnade att upplopp kommer att ”kväsas igen” om det behövs.

Gå till arkivet

Send this to a friend