Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
OPERATION FREDSVÅR uppfattas av många som ett mycket provokativt namn på en offensiv militär operation. Det verkar dessutom systematiskt från den turkiska ledningens sida, då namnet på den turkisk-jihadistiska invasionen av Afrin 2018 var Operation Olivkvist – en fredssymbol. Här syns en konvoj med turkiska MRAP pansarfordon vid den turksiska gränsstaden Kilis kort innan de gick in i Syrien den 9 oktober. Foto: Ihlas News Agency
UTRIKES

Turkiet går in i nordöstra Syrien

PappersupplaganNya Tider v. 43

USA lämnar plötsligt nordöstra Syrien och lämnar sina tidigare kurdiska allierade åt deras öde när turkiska styrkor går över gränsen och dess stridsflyg börjar hamra kurdiskdominerade gränsstäder och försvarsställningar. I bräschen går en styrka på runt 14 000 ”syriska rebeller” som är mestadels araber och i många fall jihadister med hämnd i sikte mot kurderna, som anklagats för att etniskt rensat araber från de områden de tidigare kontrollerat med USA:s beskydd. Turkiets president Erdogan som snabbt upptäcker att han har hela världen emot sig förblir trotsig och hotar EU med att skicka 3,6 miljoner flyktingar till Europa.

Publicerad: 21 oktober, 2019, 15:49

  • Svenska

Läs även

Onsdagen den 9 oktober inledde den turkiska militären ”Operation Fredsvår” genom att på flera platser gå över gränsen in i tidigare USA- och kurdkontrollerade nordöstra Syrien. Det rör sig främst om turkiskstödda så kallade syriska rebeller som är uppbackade av turkiska markförband, artilleri och inte minst stridsflyg, som inledde operationen med flera bombningar av gränsorter.

Runt 150 000 människor, främst kurder, har flytt gränsområdet. Vissa uppgifter talar om uppemot 300 000. Minst hundra civila har dödats, varav 20 på den turkiska sidan efter artilleribeskjutning från kurdiska styrkor. Turkiskstödda ”syriska rebeller”, som inte sällan är jihadister och även till viss del tidigare medlemmar av terrorgrupper, började tämligen omgående plundra hus och i några fall godtyckligt mörda civila.

KURDISKT KULSPRUTENÄSTE bemannat av Kvinnornas försvarsenheter (YPJ), den kvinnliga delen av YPG. De används flitigt i den kurdiska propagandan, men deras stridsduglighet har ifrågasatts. Det är oklart om detta är en arrangerad propagandabild. Om inte, är deras överlevnadsmöjligheter små mot en mekaniserad fiende i ett så öppet landskap. Foto: Twitter @KobaniJuan

 

Kurdiska miliser, som till Ankaras förbittring de senaste åren mottagit mycket stora mängder lätta vapen och fordon från USA, saknar dock tunga vapen. Det flacka landskapet i norra och nordöstra Syrien gör det därför närmast omöjligt för dem att försvara sig utanför tätbebyggt område. USA har uppskattningsvis tio baser och uppemot 1 500 soldater där vid sidan av fransk militär vid två egna baser.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • LookMoo

    Turkiet har sagt sig ha en avsikt att gå in 30 KM inpå Syriskt territorium. Knappast något som hotar Kurdernas existens. Kunderna har haft en Pole position de gånga åren. I stället för att passa på att skaffa sig en bra förhandlingsposition och nya vänner har man nyttjat tiden till att skaffa sig “nya” problem.

Sebastian Kurz går åt vänster? Möjlig koalition mellan borgerliga och gröna i Österrike

UTRIKESEtablerade mediers kampanj för en ”turkos-grön” koalitionsregering i Österrike ser ut att ha framgång. Borgerliga ÖVP har nyligen inlett förhandlingar med det gröna partiet, Grünen, i ett försök att få till en regering. Samtidigt syns tecken på att Sebastians Kurz’ parti anpassar sin migrationspolitik till den gröna agendan.

NASA byter namn på asteroid

UTRIKESEfter att NASA kommit under attack från politiskt korrekta vänsteraktivister har man bytt namn på en asteroid, från Ultima Thule till Arrokoth. Namnet Ultima Thule menades ha ”nazistiska kopplingar” och NASA såg sig tvingade att byta namn till ett indianord istället.

Ärans och hjältarnas språk

OPINION: JULIA CAESARAllt färre behärskar sitt eget modersmål i tal och skrift. Inte minst på universiteten slår man larm om att studenter – varav en del själva ska bli lärare – inte klarar av att uttrycka sig på ett begripligt sätt. Julia Caesar, som haft förmånen att gå i den svenska folkskolan, realskolan och gymnasiet på 1950-60-talen medan de ännu var bra, menar att språket inte bara är viktigt för kommunikationen, utan också för nationens överlevnad.

Visselblåsare: Sjukvårdspersonal vågar inte prata om orsakerna till rekordlånga vårdköer

INRIKESÖver 120 000 svenskar står nu i köer så långa att det strider mot lagen. Samtidigt har flera sjukhus i landet anställningsstopp och på Karolinska sjukhuset varslas nu 600 anställda om uppsägning – man har inte råd att behålla personalen. Regeringen har tidigare skyllt situationen på att svenskar blir allt äldre. Enligt flera läkare som Nya Tider talat med är dock massinvandringen en betydligt större faktor, men det råder en ”tystnadskultur” som gör att man inte vågar prata om det.

Socialdemokrat erkänner: Ljög om rasistisk attack

UTRIKESAbdirahim ”Husu” Hussein är kommunfullmäktigeledamot för Socialdemokraterna i Helsingfors, till vardags taxichaufför. På Twitter skrev han att en kund sagt åt honom att åka hem till Somalia, varpå Hussein skall ha stannat bilen på motorvägen och bett kunden stiga av. Men nu erkänner Hussein att allting var påhittat. ”Jag ljög”, säger Hussein.

Turkiet skickar IS-terrorister till Europa

UTRIKESTurkiet har bekräftat att de påbörjat de utannonserade deportationerna av IS-terrorister som suttit i turkiskt förvar. En amerikansk medborgare har redan deporterats och senare i veckan kommer sju tyska medborgare att deporteras. Det är oklart hur många av de cirka 1 500 IS-terroristerna som kommer att skickas till Sverige.

Succé i spanska valet för nationalistiska Vox – blir tredje största parti

UTRIKESDet nationalistiska högerpartiet Vox får omkring 15 procent av rösterna och fördubblar antalet mandat i parlamentet. I västerländsk systemmedia var besvikelsen stor när resultatet stod klart. ”Visst är det så att högerextrema Vox är den stora vinnaren” konstaterade en upprörd Johanna Frändén i Aftonbladets sändning.

Alternativ för Tyskland mer än fördubblades i Thüringen

UTRIKESDen 27 oktober fick delstaten Thüringen, på gränsen till Tjeckien, välja sitt lokala parlament. Flest röster fick vänsterpartiet Linke, 31 procent. Alternativ för Tyskland mer än fördubblade sitt röstetal från 10 procent till 23 procent och blir näst störst i delstatsparlamentet. För såväl kristdemokratiska CDU som socialdemokratiska SPD blev valet en katastrof. Båda förlorade ungefär en tredjedel av sina väljare. Nu pågår koalitionsförhandlingar.

Gå till arkivet

Send this to a friend