Skip to Content

S-400 TRIUMF (Natos rapporteringsnamn SA-21 Growler) visas upp på vapenmässan Oboronexpo 2014 utanför Moskva i augusti 2014. Framför går en kvinna i de turkiska färgerna förbi. Den arrangerade och talande bilden har använts flitigt i bland annat grekisk media, vilka inte skrätt orden över köpet som de vill ska stoppas av Nato. Natoländerna Grekland och Turkiet har tidvis haft fientliga relationer. Affären kan inte underskattas vare sig politiskt eller militärt. Politiskt då Turkiet är ett Natoland och militärt eftersom Nato och då främst USA är överlägsna vad gäller flygstridskrafter, vilket gör att Ryssland förlitar sig på kraftfulla och omfattande luftförsvarssystem för att förneka sina potentiella fiender luftherra­välde. S-400 är därför en av de viktigaste, kanske den viktigaste, nyckelkomponenten i Rysslands konventionella försvarsförmåga. Foto: Yuri Kochetkov/EPA
UTRIKES

Turkiet köper ryskt luftvärn

Det har länge varit känt att Natolandet Turkiet vill köpa det avancerade luftförsvarssystemet S-400 från Ryssland. Experter tvivlade dock på att det verkligen skulle bli av. I september bekräftade Ankara att handpenning betalats och affären som förargar inte minst Washington förvånar nu många. Nya Tider tittar här närmare på omständigheterna kring det anmärkningsvärda köpet och vad det innebär.

Publicerad: 4 oktober, 2017, 18:28

 • Svenska

Läs även

Den 12 september tillkännagav Turkiets president Recep Tayyip Erdogan personligen att en handpenning för att köpa luftvärnsrobotsystemet S-400 Triumf betalats till Ryssland. Den ryska motparten Federal Service for Military-Technical Cooperation (FSMTC) bekräftade affären senare samma dag. Det omtalade köpet, som många betvivlat verkligen skulle bli av, var därmed ett faktum.

S-400 anses av de flesta militära experter vara världens mest avancerade luftförsvarssystem och vida överlägset Natos motsvarigheter. Det finns dock i flera versioner och med olika typer av robotar.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Klarsyn

  Även Sverige borde köpa moderna ryska S 400 luftvärnsrobotar istället för mediokra franska eller uråldriga amerikanska Patriot-robotar.

  • DexterSverige

   Det hade varit ett väldigt bra alternativ – men det går inte så länge den svenska regeringen agerar som en knähund åt NATO (läs USA).

   Just nu gör svenska myndigheter sitt bästa för att övertyga befolkningen om att en rysk invasion är nära förestående och att det bästa vi kan göra är att gå med i NATO fullt ut. Frekventa opinionsundersökningar görs för att kontrollera hur propagandan biter – hittills har utfallet varit magert, till regeringens och MSBs besvikelse.

Gravid mamma mördad på sin semester

UTRIKESDen unga mamman var gravid med sitt andra barn när hon och hennes make överfölls av knivbeväpnade män i sin hyrda bungalow vid stranden på en semesterort i Sydafrika. Mannen överlevde med livshotande skador medan den unga kvinnan avled tillsammans med fostret på grund av de många knivhuggen mot hennes mage.

Eugenik i Nigeria

UTRIKESEugenik är något som i västerländer är politiskt inkorrekt och ses som avskyvärt och otänkbart. Något oväntat är Nigeria den nation som går längst med eugenik för den egna befolkningen sett internationellt. Statliga initiativ för ökad medvetenhet och till och med lagar som skall stoppa giftermål mellan partners som anses genetiskt inkompatibla är metoder som används i eugenikens tjänst.

Salvini vill genomföra folkomröstning för att stoppa öppnande av hamnar

Inför 80 000-100 000 anhängare krävde senator Matteo Salvini, partiledare för nationalistiska Lega, att en folkomröstning ska hållas i Italien för att stoppa den nya regeringens planer på att öppna landets hamnar för organisationer som transporterar migranter. Nya Tider var på plats under dagen.

Ryska protesten visar nätjättarnas dubbelmoral

OPINION: TOBIAS SVENSSONRyssland har i bland annat USA anklagats för att blanda sig i andra länders valkampanjer, men under de senaste ryska lokal­valen visade det sig att amerikanska nätjättar bröt mot ryska lagar om valannonsering. Problemet med privata företag som tillhandahåller sociala plattformar är dock oerhört mycket större än denna historia, då nätjättarnas dominans påverkar politisk information över hela världen, menar veckans debattör Tobias Svensson.

Hizbollah slår tillbaka mot Israel – IDF flydde och övergav gränsbas i Avivim

UTRIKESIsrael har under sommaren trappat upp luftanfallen mot granländerna. Inte bara Syrien flygbombas nu regelbundet, utan luftattacker har skett i både Libanon och Irak med både dödade militärer och civila som följd. Den libanesiska shiamilisen Hizbollah svor att hämnas och gjorde det första dagen i september genom att angripa ett israeliskt stridsfordon i norra Israel. Vad som skedde finns det kraftigt motstridiga uppgifter om och Nya Tider reder här ut händelsen som får ses som en tämligen allvarlig upptrappning av det redan spända läget vid Israels norra gräns.

Den arktiska islossningen kan öka samarbetet Kina-Ryssland

UTRIKESKlimatförändringarna och de tekniska framstegen kommer snart att se Arktis öppnas för nya handelsvägar, och regionens växande ekonomiska potential, liksom militär infrastruktur, kräver uppmärksamhet från de globala makterna.

Amsterdams museum avskaffar uttrycket ”Guldåldern”

UTRIKESAmsterdams museum, som dokumenterar historien om staden, har beslutat att sluta använda uttrycket ”Gouden Eeuw” (Guldåldern) eftersom termen inte är politiskt korrekt.

De Gula västarna – varifrån kom de, och vad gör de nu?

UTRIKESDe Gula västarna – les Gilets jaunes – fortsätter att protestera. Faktum är att de aldrig slutat. En ”hård kärna” har samlats varje lördag till fortsatta protester mot den sittande regeringen och dess politik, även över sommaren, och har vid det här laget gjort så i 10 månader. En ”revolutionär” källa, signaturen ”Révolution permanente”, hävdar att nu blir de Gula västarna åter fler igen.

Gå till arkivet

Send this to a friend