Skip to Content

S-400 TRIUMF (Natos rapporteringsnamn SA-21 Growler) visas upp på vapenmässan Oboronexpo 2014 utanför Moskva i augusti 2014. Framför går en kvinna i de turkiska färgerna förbi. Den arrangerade och talande bilden har använts flitigt i bland annat grekisk media, vilka inte skrätt orden över köpet som de vill ska stoppas av Nato. Natoländerna Grekland och Turkiet har tidvis haft fientliga relationer. Affären kan inte underskattas vare sig politiskt eller militärt. Politiskt då Turkiet är ett Natoland och militärt eftersom Nato och då främst USA är överlägsna vad gäller flygstridskrafter, vilket gör att Ryssland förlitar sig på kraftfulla och omfattande luftförsvarssystem för att förneka sina potentiella fiender luftherra­välde. S-400 är därför en av de viktigaste, kanske den viktigaste, nyckelkomponenten i Rysslands konventionella försvarsförmåga. Foto: Yuri Kochetkov/EPA
UTRIKES

Turkiet köper ryskt luftvärn

Det har länge varit känt att Natolandet Turkiet vill köpa det avancerade luftförsvarssystemet S-400 från Ryssland. Experter tvivlade dock på att det verkligen skulle bli av. I september bekräftade Ankara att handpenning betalats och affären som förargar inte minst Washington förvånar nu många. Nya Tider tittar här närmare på omständigheterna kring det anmärkningsvärda köpet och vad det innebär.

Publicerad: 4 oktober, 2017, 18:28

 • Svenska

Läs även

Den 12 september tillkännagav Turkiets president Recep Tayyip Erdogan personligen att en handpenning för att köpa luftvärnsrobotsystemet S-400 Triumf betalats till Ryssland. Den ryska motparten Federal Service for Military-Technical Cooperation (FSMTC) bekräftade affären senare samma dag. Det omtalade köpet, som många betvivlat verkligen skulle bli av, var därmed ett faktum.

S-400 anses av de flesta militära experter vara världens mest avancerade luftförsvarssystem och vida överlägset Natos motsvarigheter. Det finns dock i flera versioner och med olika typer av robotar.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Klarsyn

  Även Sverige borde köpa moderna ryska S 400 luftvärnsrobotar istället för mediokra franska eller uråldriga amerikanska Patriot-robotar.

  • DexterSverige

   Det hade varit ett väldigt bra alternativ – men det går inte så länge den svenska regeringen agerar som en knähund åt NATO (läs USA).

   Just nu gör svenska myndigheter sitt bästa för att övertyga befolkningen om att en rysk invasion är nära förestående och att det bästa vi kan göra är att gå med i NATO fullt ut. Frekventa opinionsundersökningar görs för att kontrollera hur propagandan biter – hittills har utfallet varit magert, till regeringens och MSBs besvikelse.

Argentina i konkurs – för nionde gången

UTRIKESI december 2019 tillträdde Alberto Fernández som ny president i Argentina. Hans nya vänstermittenregering har dock fått en tuff start, och nu meddelar landet att de inte kan betala räntor på 500 miljoner amerikanska dollar till utländska obligationsägare. Argentinas mål är att undvika en liknande ekonomisk härdsmälta som 2001, då landet noterades för historiens största statskonkurs då fordringsägare förlorade 80 miljarder dollar. Nya Tider reder ut vad de inställda betalningarna innebär för Argentina och vad en statskonkurs innebär.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Gå till arkivet

Send this to a friend