TURKISKA KOMMANDOSOLDATER beskjuter kurdiska ställningar i Barsaya-bergen i nordöstra Afrin. På denna unika stillbild syns de tillsamman med FSA-rebeller, några skäggiga och maskerade. I andra videor syns FSA-män, med alla kännetecken jihadister har, visa upp stupade från kurdiska YPG. De håller upp ett pekfinner och skriker ”Allahu akbar” på det sätt som är karaktäristiskt för till exempel IS. Enligt turkisk statsmedia deltar 6 400 militärer i Operation olivkvist, varav ett okänt antal kommandosoldater. FSA hävdar själva att de deltar med runt 25 000 man. Stillbild: Revolutionary Forces of Syria Media Office (RFS)

Turkiet på kollisionskurs med USA

Turkiet invaderar norra Syrien efter att USA meddelat att de ämnar sätta upp en gränsstyrka i främst kurddominerade områden. Något Ankara menar är oacceptabelt, då den ses som embryot till en kurdisk stat vid Turkiets gräns. Natoländerna riskerar nu att hamna i djupare konflikt med varandra. Detta förvärras av att det kan finnas flera tänkbara dolda motiv bakom Ankaras officiellt angivna, samt av den växande splittringen i sunnivärlden. Nya Tider utreder detta i förhållande till hur Turkiet tidigare agerat i Syrien samt förklarar förenklat Turkiets position i det intrikata politiska mönstret i Mellanöstern.

Den nu pågående turkiska invasionen av kurdiskdominerade områden i nordvästra Syrien skedde synbart som ett direkt svar på att USA den 14 januari meddelade att kurdiskdominerade Syriens demokratiska styrkor (SDF) ämnar bilda en gränsstyrka med namnet Border Security Force (BSF), som ska övervaka och kontrollera Syriens gränser med Turkiet i norr och Irak i öst. USA-stödda SDF består till närmare 80 procent av de syriska kurdernas milis YPG, som är terrorstämplad av Ankara.

Turkiet reagerade omedelbart med ilska och den 15 januari ondgjorde sig Turkiets president Recep Tayyip Erdogan över att ”… en allierad [USA] insisterar på att bilda en terrorarmé vid vår gräns” och klargjorde att ”Vårt uppdrag är att krossa den innan den ens är född”. Ankara krävde också att Nato agerade då Turkiet ”inte kommer tolerera att terrorgruppen YPG får vapen från andra medlemmar [USA] i alliansen”.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Turkiets dubbelspel med Ryssland – vänner, men också fiender på två slagfält

Turkiets dubbelspel med Ryssland – vänner, men också fiender på två slagfält

🟠 ANALYS: Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans aggressiva och motsägelsefulla utrikespolitik förbryllar många. Det högljudda tonläget mot USA och många av dess allierade samt samarbete med och vapenköp från Ryssland ger vid handen att Erdogan står Moskva nära. Men samtidigt stödjer Ankara jihadisterna i Syrien, som Damaskus och Moskva bekämpar. Även i det geopolitiskt alltmer betydelsefulla kriget i Libyen, som bara på ytan är ett inbördeskrig, står Ankara och Moskva mot varandra. Nya Tider utreder här vem Erdogan är allierad med, om någon, och vem den egentliga vinnaren är.

Europeiska stater rustar för att bemöta flyende jihadister från Syrien

Europeiska stater rustar för att bemöta flyende jihadister från Syrien

🟠 Flera europeiska stater rustar nu för att bemöta de jihadister som flyr den sammanfallande Islamiska staten och som kan misstänkas vilja hämnas dess sammanbrott. I Ryssland hölls under första veckan av april en stor säkerhetspolitisk konferens och i Ankare slöts nya avtal mellan presidenterna för Ryssland, Turkiet och Iran. Samtidigt aviserar Österrike utökade gränskontroller och upprustar landets militärpolis.

Läs även:

Sedan Finland gick med i Nato i april 2023 känner landet ”ett större hot mot sin nationella säkerhet”

Sedan Finland gick med i Nato i april 2023 känner landet ”ett större hot mot sin nationella säkerhet”

🟠 UTRIKES Den ”avsevärda lättnad” som rapporterades strax efter Finlands anslutning till Nato har gett vika för oro inom den finska underrättelsetjänsten. Säkerhetsministeriet skriver i sin årsrapport att Moskva ”fortfarande är det största hotet mot den nationella säkerheten” och att risken för ryska operationer mot Helsingfors infrastruktur har ökat sedan landet gick med i den transatlantiska alliansen. Det talas särskilt om en ”instrumentalisering av migranter”, enligt finsk underrättelsetjänst, som utesluter en direkt rysk attack på dess territorium inom en snar framtid, men varnar för en ”hög risk för ryskt spionage”.

Korpral Roberto är nu kvinna

Korpral Roberto är nu kvinna

🟠 UTRIKES Han är en av de soldater som har bytt juridiskt kön i den spanska enklaven Ceuta. Efter att ”hon” har blivit kvinna säger hon att hon har fått ett eget rum, kan låta håret växa långt, att hon har fått en högre pension och att hon lättare kan befordras. Dessutom kämpar hon nu för vårdnaden om sin son som icke-havande mamma.

I Sachsen är en valchock i antågande

I Sachsen är en valchock i antågande

🟠 UTRIKES De tyska medströmspartierna SPD, De gröna och vänstern kan komma att sparkas ut ur delstatsparlamentet i Sachsen. Den senaste opinionsmätningen från delstaten visar att AfD leder stabilt. Koalitionen CDU-SPD-De gröna är långt ifrån i majoritet.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Klarsynthet och intelligens obekvämt för makthavarna i Sverige

🟠 RECENSION Tommy Ulmnäs har med sin tredje bok, som utkom 2021, byggt vidare på temat om Sveriges förfall som land. Han går igenom område efter område och beskriver hur Sverige gradvis – med uppsåt från korrupta politiker – malts sönder inom alla samhällsområden. Han analyserar problemområdena och ger i boken sin förklaring till varför det ser ut som det gör i landet och är förundrad över att inte fler ser orsak och verkan och efterlyser konsekvensanalyser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Realismens ytterlighet

🟠 Naturalismen i litteraturen Medan realismens författare skildrade verkligheten så som den såg ut, utan försköningar och omskrivningar, hade naturalisterna ytterligare en avsikt. Precis som realisterna skildrade de också verkligheten människor kan leva i, men de gick längre i sina beskrivningar och tog även steget in i den mänskliga naturen.

Pasch och rokokon

🟠 HISTORIA Vid övergången från barocken till rokokon i Sverige på 1700-talet kom den svenske konstnären Lorens Pasch den äldre att spela en betydande roll. Han förde denna konstnärsstil med sig efter att ha inspirerats av den franska rokokon under en vistelse i England.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.