Skip to Content

Valstaskolan i Märsta norr om Stockholm är så ”utsatt” att mellanstadiet fick lägga ned förra året och högstadiet håller på att avvecklas genom att inga nya årsklasser antas. Nu vill regeringen att ännu mer pengar ska gå till problemskolor. Foto: Nya Tider
INRIKES

Två identiska anmälningar fick helt olika behandlingar – på samma poliskontor

PappersupplaganNya Tider v. 18

När den kända nationalisten Nils-Eric Hennix anmälde Aftonbladet för upphovsrättsbrott lade polisenheten NOA i Stockholm ned ärendet direkt. Men när den nationalistiska nättidningen Petterssons blogg anmäldes för samma sak, ryckte samma poliskontor ut och tog bloggaren till förhör och skickade utredare från Stockholm. ”Vi kommenterar inte enskilda fall”, svarar Alma Skarrie på NOA:s enhet i Stockholm för immaterialrättsfrågor, på frågan varför de behandlar lika anmälningar så olika.

Publicerad: 4 maj, 2018, 18:23

  • Svenska

Läs även

Ägaren bakom Pettersons blogg skriver att han nyligen kallats till förhör till polisstationen i Nyköping. Med på förhöret fanns en advokat och utredare hade skickats ned från Stockholm. Blogg­aren fick veta att han var misstänkt för upphovsrättsbrott efter att han påstods ha publicerat ett kollage på sin hemsida föreställande ett flertal äldre kvinnor när de kramade afghanska så kallade ”ensamkommande”. Fotografen till en av bilderna i kollaget hade anmält bloggen.

”Totalt slöseri med allas tid”, menar bloggaren som inte kan förstå varför polisen lägger stora resurser på en sådan anmälan samtidigt som anmälningar om gruppvåldtäkter läggs ned i brist på tid att utreda.

För Nya Tider berättar han om flera andra anmälningar mot bloggen om typiska småbrott som förtal, förolämpning och ringa brott mot personuppgiftslagen, som trots brottens bagatellartade karaktär och att de inte kunnat styrkas i domstol, ändå manglas genom påkostade utredningar och ständigt dras till åtal.

Lade ned identisk anmälan från en nationalist

Polisenheten som valt att bekosta en större utredning mot den invandringskritiska bloggaren är dock inte alltid lika nitisk. En dryg månad dessförinnan lade samma enhet, NOA i Stockholm för immateriella rättigheter, direkt ned en anmälan som nationalisten Nils Erik Hennix gjorde mot vänstertidningen Aftonbladet för att tidningen stulit hans film och låtit sända den på sin webb-tv. Aftonbladet gjorde en uthängning av Hennix där han anklagades för att vara rasist och i samband med den uthängningen använde tidningen också ett filmklipp som Hennix var upphovsman till där han spelade in sig själv.

Nils-Eric hennix anmälan mot Aftonbladet, som olovligt publicerat hans film, blev avskriven för att den saknade ”konstnärlig verkshöjd”. Skärmavbild: Aftonbladet

Då menade NOA i Stockholm att det inte fanns anledning att utreda Hennix anmälan eftersom hans film inte var tillräckligt konstnärlig för att omfattas av upphovsrättslagen. I beslutet om att avsluta ärendet skriver handläggaren Brita Wallström:

”Upphovsrättslagen ger skydd till litterära och konstnärliga verk. För att ett verk ska skyddas enligt lagen krävs det att verket har verkshöjd. Verkshöjd innebär att verket ska ha höjt sig till en viss grad av originalitet och självständighet.”

På vilket sätt en bild av en kvinna som kramar en afghansk asylsökare skulle ha större originalitet och självständighet, kan NOA-enheten i Stockholm inte förklara.

NyT: Mannen som driver Petterssons blogg kallades till förhör och ni skickar ned utredare från Stockholm. Samtidigt lade ni ned Nils Erik Hennix anmälan direkt. Varför bedömer ni så olika?
– Jag kan inte uttala mig om olika ärenden på grund av förundersökningssekretess, svarar Alma Skarrie och tillägger att det ”generellt är flera faktorer som avgör verkshöjd, till exempel hur mycket arbete man lagt ned på bilden och massa annat”.

NyT: I det här fallet så föreställer ju båda bilderna människor som står uppställda framför en kamera, utan någon särskild ljussättning eller konstnärliga inslag. De är väldigt lika på det sättet. Men ändå bedöms det helt olika.

– Jag kan inte svara på vilken bedömning som gjorts. Men jag kan säga att det har absolut inget att göra med att den ena är invandringskritisk och den andra inte.

NyT: Om det inte beror på det, hur kommer det sig då att ni lägger ned den ena anmälan direkt och gör en stor utredning om den andra?

– Jag kan inte svara på det. Om bilderna är lika, så borde det ju inte vara olika bedömningar. Men även porträtt kan ju vara olika. Ett porträtt kan ju ha verkshöjd och ett annat inte.

NyT: Upphovsrättsliga frågor är något som bara i undantagsfall ens faller under allmänt åtal, och polisen lägger ned tusentals ärenden om betydligt grövre brott på grund av bristande resurser. Varför gör ni en stor utredning nu?

– Jag kan inte svara på det. Att åka och hålla ett förhör är ju inte generellt en stor sak. Sen kan jag inte svara. Det är ju förundersökningssekretess.

NyT: Det här med principen om likabehandling inom myndighetsutövning. Du tycker inte att er enhet brustit från den principen här?
– Nej, det tror jag inte.

Anmälningar – nya metoden mot ”rasism”

Det är inte första gången som Petterssons blogg varit utsatt för polisundersökningar och åtal för så kallade bagatellbrott, som senare ogillas av domstolen eftersom åtalet saknat bäring.
– Jag blev friad från brott mot personuppgiftslagen eftersom jag publicerade delar i journalistiskt syfte och det var ju en offentlig dom, berättar Pettersson som exempel för Nya Tider.

Att massanmäla invandringskritiker har det senaste året kommit att bli den i princip enda aktivismen bland så kal­lade ”antirasister”. Flera organisationer har framträtt med just den specifika verksamhetsbeskrivningen, däribland Juridikfronten, Näthatsgranskaren och #jagärhär.

Grupperna påstår sig anmäla sina meningsmotståndare eftersom de av rättspatos vill hjälpa polisen att lagföra brottslingar. Nya Tiders granskning av Juridikfronten visade dock att gruppen själva fejkat näthat i kommentarsfälten på sina meningsmotståndares bloggar för att därefter få något att anmäla och gruppens presstalesman hoppade av efter att Nya Tider också avslöjade att polisen funnit amfetamin hemma hos honom under en knarkrazzia.

”Näthatsgranskaren”, vars riktiga namn är Tomas Åberg, var nominerad till Aftonbladets ”Årets hjälte” för sina många anmälningar mot invandringskritiker, men blev av med sin nominering efter att Nya Tider kunnat avslöja att han anmälts för djurplågeri och flytt landet tills brottet hunnit preskriberas för att undkomma rättvisan.

Regeringen, som stöttar dessa grupper med statliga bidrag, har också gett direktiv till polisen att prioritera anmälningar mot personer som kritiserar deras politik. Under tiden tvingas polisen avskriva anmälningar om till exempel våldtäkter och rån i brist på resurser.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Teskedsorden i konkurs

Stiftelsen Teskedsorden med kopplingar till den socialdemokratiska rörelsen och Bonnierssfären försattes i början av maj i konkurs på egen begäran, rapporterar sajten Altinget. Stiftelsen har sedan 2006 varit verksam med att sprida politiskt korrekt litteratur och film till ungdomar. Man har också delat ut priser till personer som anses ha ” gjort en insats för ett samhälle inom rasism, diskriminering, demokrati och rättigheter samt för mångfald”.

Vredgad Annie Lööf till attack mot lugn Jimmie Åkesson

INRIKESSöndag den 2 maj hölls årets första partiledardebatt i SVT Agenda, och det blev en tidvis infekterad debatt. Centerledaren Annie Lööf tappade i det närmaste fattningen när Jimmie Åkesson menade att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. ”Jag känner sånt förakt när jag hör ditt resonemang!”, utbrast Lööf. Dessutom blev sprickan mellan Annie Lööf och Nyamko Sabuni allt tydligare. De två liberala partierna har de senaste åren varit som ler och långhalm, och båda ingick januariöverenskommelsen med regeringen Löfven. I debatten frågade Lööf om Sabuni vill ”skicka ut” invandrare, varpå Sabuni syrligt frågade: ”Skall du ta hit hela världen?”.

Statliga myndigheters ”effektivisering” leder till ännu mer administration

ANALYSI en rapport från Riksrevisionen slås det fast att regeringens arbete med att effektivisera statens verksamhet istället lett till mer administration. Frigjorda resurser från olika effektiviseringsåtgärder går, enligt rapporten, i större utsträckning till ny administration än till dess egentliga kärnuppgifter. Man menar också att det satsas mer på att digitalisera verksamheten än de administrativa funktionerna. Gjorda satsningar går dessutom långsamt. Ökad andel chefer och kvalificerad administrativ personal tynger ner utvecklingen.

Arrangör av frihetsdemonstration fick vite på 30 000 kronor av Länsstyrelsen – bestrider betalning

INRIKESFilip Sjöström, en av huvudarrangörerna av de senaste månadernas frihetsdemonstrationer mot pandemilagen och coronarestriktionerna har nu ålagts att betala ett vite på 30 000 kronor till Länsstyrelsen i Stockholm för protesterna. Enligt medieuppgifter skall han också ha dömts för brott mot ordningslagen till 50 dagsböter på sammanlagt 2 500 kronor för den första frihetsmanifestationen den 6 mars. I en kommentar till Nya Tider säger Filip Sjöström att han inte ens kände till den domen än.

Fritidsledare fick sparken – hade röstat på Sverigedemokraterna

INRIKESStefan Cronlund sparkades från jobbet som fritidsledare vid en ungdomsgård i Ockelbo. Anledningen är att han i en intervju för Expressen berättade att han röstat på Sverigedemokraterna, något som inte uppskattades av socialdemokratiska ABF som driver ungdomsgården. ”Det här är åsiktsförföljelse”, säger Stefan till Nya Tider.

Fem kvinnomord – Jämställdhets­myndigheten ointresserad av förövarnas härkomst

INRIKESDen senaste tidens händelser, då fem kvinnor mördats av sin partner, har lett till en stor debatt i Sverige. Endast en av de fem männen är etnisk svensk, något som förtigs av systemmedia. Jämställdhetsmyndigheten säger att de inte för någon statistik över kvinnomördarnas ursprung och heller inte är intresserade av det. ”Mäns våld mot kvinnor är den yttersta konsekvensen av ett ojämställt samhälle och det är utifrån den utgångspunkten vi arbetar och genomför våra uppdrag”, skriver utredaren Katarina Björkgren till Nya Tider.

Vattenfalls presschef uttryckte SD-hat på Twitter – företaget ser inga problem med agerandet

INRIKESTisdagen den 4 maj skrev det statliga energibolaget Vattenfalls presschef Natalie Sial en hatisk tweet riktad mot Sverigedemokraterna. Anledningen till inlägget skall ha varit en debatt i SR:s program P1-morgon angående den migrationspolitiska uppgörelse som nåddes mellan M, KD, L plus SD under Valborgshelgen. När Nya Tider når Natalie Sial själv försvarar hon utan omsvep sitt politiska agerande på Twitter, och företagets presstjänst ser inga som helst problem med att deras egen chef uttrycker sig politiskt på sociala medier.

”Rasistiska organisationer” ska inte förbjudas – däremot deltagande i sådana

INRIKESÅr 2019 tillsatte regeringen en kommitté med syftet att utreda huruvida man skulle kunna förbjuda ”rasistiska organisationer”, ett begrepp som inte definierades på ett tydligt sätt. En minoritet i riksdagen, däribland Socialdemokraterna, ville se ett förbud mot sådana organisationer, medan en majoritet kunde enas om att endast förbjuda personer att delta i dem, vilket också blev det besked som kommittén gav vid sin slutpresentation den 30 april.

Gå till arkivet

Send this to a friend