Skip to Content

Valstaskolan i Märsta norr om Stockholm är så ”utsatt” att mellanstadiet fick lägga ned förra året och högstadiet håller på att avvecklas genom att inga nya årsklasser antas. Nu vill regeringen att ännu mer pengar ska gå till problemskolor. Foto: Nya Tider
INRIKES

Två identiska anmälningar fick helt olika behandlingar – på samma poliskontor

PappersupplaganNya Tider v. 18

När den kända nationalisten Nils-Eric Hennix anmälde Aftonbladet för upphovsrättsbrott lade polisenheten NOA i Stockholm ned ärendet direkt. Men när den nationalistiska nättidningen Petterssons blogg anmäldes för samma sak, ryckte samma poliskontor ut och tog bloggaren till förhör och skickade utredare från Stockholm. ”Vi kommenterar inte enskilda fall”, svarar Alma Skarrie på NOA:s enhet i Stockholm för immaterialrättsfrågor, på frågan varför de behandlar lika anmälningar så olika.

Publicerad: 4 maj, 2018, 18:23

 • Svenska

Läs även

Ägaren bakom Pettersons blogg skriver att han nyligen kallats till förhör till polisstationen i Nyköping. Med på förhöret fanns en advokat och utredare hade skickats ned från Stockholm. Blogg­aren fick veta att han var misstänkt för upphovsrättsbrott efter att han påstods ha publicerat ett kollage på sin hemsida föreställande ett flertal äldre kvinnor när de kramade afghanska så kallade ”ensamkommande”. Fotografen till en av bilderna i kollaget hade anmält bloggen.

”Totalt slöseri med allas tid”, menar bloggaren som inte kan förstå varför polisen lägger stora resurser på en sådan anmälan samtidigt som anmälningar om gruppvåldtäkter läggs ned i brist på tid att utreda.

För Nya Tider berättar han om flera andra anmälningar mot bloggen om typiska småbrott som förtal, förolämpning och ringa brott mot personuppgiftslagen, som trots brottens bagatellartade karaktär och att de inte kunnat styrkas i domstol, ändå manglas genom påkostade utredningar och ständigt dras till åtal.

Lade ned identisk anmälan från en nationalist

Polisenheten som valt att bekosta en större utredning mot den invandringskritiska bloggaren är dock inte alltid lika nitisk. En dryg månad dessförinnan lade samma enhet, NOA i Stockholm för immateriella rättigheter, direkt ned en anmälan som nationalisten Nils Erik Hennix gjorde mot vänstertidningen Aftonbladet för att tidningen stulit hans film och låtit sända den på sin webb-tv. Aftonbladet gjorde en uthängning av Hennix där han anklagades för att vara rasist och i samband med den uthängningen använde tidningen också ett filmklipp som Hennix var upphovsman till där han spelade in sig själv.

Nils-Eric hennix anmälan mot Aftonbladet, som olovligt publicerat hans film, blev avskriven för att den saknade ”konstnärlig verkshöjd”. Skärmavbild: Aftonbladet

Då menade NOA i Stockholm att det inte fanns anledning att utreda Hennix anmälan eftersom hans film inte var tillräckligt konstnärlig för att omfattas av upphovsrättslagen. I beslutet om att avsluta ärendet skriver handläggaren Brita Wallström:

”Upphovsrättslagen ger skydd till litterära och konstnärliga verk. För att ett verk ska skyddas enligt lagen krävs det att verket har verkshöjd. Verkshöjd innebär att verket ska ha höjt sig till en viss grad av originalitet och självständighet.”

På vilket sätt en bild av en kvinna som kramar en afghansk asylsökare skulle ha större originalitet och självständighet, kan NOA-enheten i Stockholm inte förklara.

NyT: Mannen som driver Petterssons blogg kallades till förhör och ni skickar ned utredare från Stockholm. Samtidigt lade ni ned Nils Erik Hennix anmälan direkt. Varför bedömer ni så olika?
– Jag kan inte uttala mig om olika ärenden på grund av förundersökningssekretess, svarar Alma Skarrie och tillägger att det ”generellt är flera faktorer som avgör verkshöjd, till exempel hur mycket arbete man lagt ned på bilden och massa annat”.

NyT: I det här fallet så föreställer ju båda bilderna människor som står uppställda framför en kamera, utan någon särskild ljussättning eller konstnärliga inslag. De är väldigt lika på det sättet. Men ändå bedöms det helt olika.

– Jag kan inte svara på vilken bedömning som gjorts. Men jag kan säga att det har absolut inget att göra med att den ena är invandringskritisk och den andra inte.

NyT: Om det inte beror på det, hur kommer det sig då att ni lägger ned den ena anmälan direkt och gör en stor utredning om den andra?

– Jag kan inte svara på det. Om bilderna är lika, så borde det ju inte vara olika bedömningar. Men även porträtt kan ju vara olika. Ett porträtt kan ju ha verkshöjd och ett annat inte.

NyT: Upphovsrättsliga frågor är något som bara i undantagsfall ens faller under allmänt åtal, och polisen lägger ned tusentals ärenden om betydligt grövre brott på grund av bristande resurser. Varför gör ni en stor utredning nu?

– Jag kan inte svara på det. Att åka och hålla ett förhör är ju inte generellt en stor sak. Sen kan jag inte svara. Det är ju förundersökningssekretess.

NyT: Det här med principen om likabehandling inom myndighetsutövning. Du tycker inte att er enhet brustit från den principen här?
– Nej, det tror jag inte.

Anmälningar – nya metoden mot ”rasism”

Det är inte första gången som Petterssons blogg varit utsatt för polisundersökningar och åtal för så kallade bagatellbrott, som senare ogillas av domstolen eftersom åtalet saknat bäring.
– Jag blev friad från brott mot personuppgiftslagen eftersom jag publicerade delar i journalistiskt syfte och det var ju en offentlig dom, berättar Pettersson som exempel för Nya Tider.

Att massanmäla invandringskritiker har det senaste året kommit att bli den i princip enda aktivismen bland så kal­lade ”antirasister”. Flera organisationer har framträtt med just den specifika verksamhetsbeskrivningen, däribland Juridikfronten, Näthatsgranskaren och #jagärhär.

Grupperna påstår sig anmäla sina meningsmotståndare eftersom de av rättspatos vill hjälpa polisen att lagföra brottslingar. Nya Tiders granskning av Juridikfronten visade dock att gruppen själva fejkat näthat i kommentarsfälten på sina meningsmotståndares bloggar för att därefter få något att anmäla och gruppens presstalesman hoppade av efter att Nya Tider också avslöjade att polisen funnit amfetamin hemma hos honom under en knarkrazzia.

”Näthatsgranskaren”, vars riktiga namn är Tomas Åberg, var nominerad till Aftonbladets ”Årets hjälte” för sina många anmälningar mot invandringskritiker, men blev av med sin nominering efter att Nya Tider kunnat avslöja att han anmälts för djurplågeri och flytt landet tills brottet hunnit preskriberas för att undkomma rättvisan.

Regeringen, som stöttar dessa grupper med statliga bidrag, har också gett direktiv till polisen att prioritera anmälningar mot personer som kritiserar deras politik. Under tiden tvingas polisen avskriva anmälningar om till exempel våldtäkter och rån i brist på resurser.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Jörgen Persson

  Det är ingen nyhet att även polisen är ”vänsterorienterad” och politisk i sitt uppträdande likt Nord Korea. Sverige idag blir mer och mer en ”sovjetstat”.
  Jag kommer ihåg så väl när SD var nytt och hade ett torgmöte som jag besökte, Längst bak stod fem vänsteraktivister och skrek för att tysta ner SD politikern. Tre poliser stod snett bakom dessa vrålapor och tittade på. Jag hade först tänkt gå fram till vrålaporna och få de att hålla käft…men fick känslan av att det var vad poliserna väntade på. Poliserna var där för att skydda vrålaporna. De var inte där för att skydda det fria ordet…
  snarare tvärtom.

 • Sophie Farmer

  Youtube Gavin Boby som är en advokat som stoppar byggandet utav moskéer i Storbrittanien. Intervjua honom!

 • petterssons blogg är bra.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Alexander Bard: ”TV4 fick order från USA att sparka mig”

REPORTAGEDebattören och mångsysslaren Alexander Bard hamnade återigen i hetluften i juni. Efter att ha kritiserat Black Lives Matter sparkades han under uppseendeväckande former från juryn i TV4-programmet Talang. Nu talar Bard ut i en exklusiv intervju för Nya Tider om vad som egentligen hände när drevet gick. Han berättar också varför han tror att Liberalerna är på väg att dö ut och varför framtiden istället tillhör Medborgerlig Samling och Alternativ för Sverige.

Ann Lindes nya lögner för medier

INRIKESDen svenska utrikesministern Ann Lindes arroganta ton, undermåliga engelska och direkta lögner i den uppmärksammade intervjun med Deutsche Welle har uppenbarligen inte lett till någon självkritik. Nu granskar den danska radions program Detektor hennes uttalande i Dagens Nyheter den 16 juni om att danska turister uppvisar ett riskabelt beteende när de besöker Sverige. Sveriges utrikesminister hävdade i intervjun att hon fått ”väldigt mycket mejl” om danskarnas beteende i Sverige. När Detektor begär ut mejlen visar det sig att bara en person hade klagat.

Gå till arkivet

Send this to a friend