Skip to Content

Valstaskolan i Märsta norr om Stockholm är så ”utsatt” att mellanstadiet fick lägga ned förra året och högstadiet håller på att avvecklas genom att inga nya årsklasser antas. Nu vill regeringen att ännu mer pengar ska gå till problemskolor. Foto: Nya Tider
INRIKES

Två identiska anmälningar fick helt olika behandlingar – på samma poliskontor

PappersupplaganNya Tider v. 18

När den kända nationalisten Nils-Eric Hennix anmälde Aftonbladet för upphovsrättsbrott lade polisenheten NOA i Stockholm ned ärendet direkt. Men när den nationalistiska nättidningen Petterssons blogg anmäldes för samma sak, ryckte samma poliskontor ut och tog bloggaren till förhör och skickade utredare från Stockholm. ”Vi kommenterar inte enskilda fall”, svarar Alma Skarrie på NOA:s enhet i Stockholm för immaterialrättsfrågor, på frågan varför de behandlar lika anmälningar så olika.

Publicerad: 4 maj, 2018, 18:23

 • Svenska

Läs även

Ägaren bakom Pettersons blogg skriver att han nyligen kallats till förhör till polisstationen i Nyköping. Med på förhöret fanns en advokat och utredare hade skickats ned från Stockholm. Blogg­aren fick veta att han var misstänkt för upphovsrättsbrott efter att han påstods ha publicerat ett kollage på sin hemsida föreställande ett flertal äldre kvinnor när de kramade afghanska så kallade ”ensamkommande”. Fotografen till en av bilderna i kollaget hade anmält bloggen.

”Totalt slöseri med allas tid”, menar bloggaren som inte kan förstå varför polisen lägger stora resurser på en sådan anmälan samtidigt som anmälningar om gruppvåldtäkter läggs ned i brist på tid att utreda.

För Nya Tider berättar han om flera andra anmälningar mot bloggen om typiska småbrott som förtal, förolämpning och ringa brott mot personuppgiftslagen, som trots brottens bagatellartade karaktär och att de inte kunnat styrkas i domstol, ändå manglas genom påkostade utredningar och ständigt dras till åtal.

Lade ned identisk anmälan från en nationalist

Polisenheten som valt att bekosta en större utredning mot den invandringskritiska bloggaren är dock inte alltid lika nitisk. En dryg månad dessförinnan lade samma enhet, NOA i Stockholm för immateriella rättigheter, direkt ned en anmälan som nationalisten Nils Erik Hennix gjorde mot vänstertidningen Aftonbladet för att tidningen stulit hans film och låtit sända den på sin webb-tv. Aftonbladet gjorde en uthängning av Hennix där han anklagades för att vara rasist och i samband med den uthängningen använde tidningen också ett filmklipp som Hennix var upphovsman till där han spelade in sig själv.

Nils-Eric hennix anmälan mot Aftonbladet, som olovligt publicerat hans film, blev avskriven för att den saknade ”konstnärlig verkshöjd”. Skärmavbild: Aftonbladet

Då menade NOA i Stockholm att det inte fanns anledning att utreda Hennix anmälan eftersom hans film inte var tillräckligt konstnärlig för att omfattas av upphovsrättslagen. I beslutet om att avsluta ärendet skriver handläggaren Brita Wallström:

”Upphovsrättslagen ger skydd till litterära och konstnärliga verk. För att ett verk ska skyddas enligt lagen krävs det att verket har verkshöjd. Verkshöjd innebär att verket ska ha höjt sig till en viss grad av originalitet och självständighet.”

På vilket sätt en bild av en kvinna som kramar en afghansk asylsökare skulle ha större originalitet och självständighet, kan NOA-enheten i Stockholm inte förklara.

NyT: Mannen som driver Petterssons blogg kallades till förhör och ni skickar ned utredare från Stockholm. Samtidigt lade ni ned Nils Erik Hennix anmälan direkt. Varför bedömer ni så olika?
– Jag kan inte uttala mig om olika ärenden på grund av förundersökningssekretess, svarar Alma Skarrie och tillägger att det ”generellt är flera faktorer som avgör verkshöjd, till exempel hur mycket arbete man lagt ned på bilden och massa annat”.

NyT: I det här fallet så föreställer ju båda bilderna människor som står uppställda framför en kamera, utan någon särskild ljussättning eller konstnärliga inslag. De är väldigt lika på det sättet. Men ändå bedöms det helt olika.

– Jag kan inte svara på vilken bedömning som gjorts. Men jag kan säga att det har absolut inget att göra med att den ena är invandringskritisk och den andra inte.

NyT: Om det inte beror på det, hur kommer det sig då att ni lägger ned den ena anmälan direkt och gör en stor utredning om den andra?

– Jag kan inte svara på det. Om bilderna är lika, så borde det ju inte vara olika bedömningar. Men även porträtt kan ju vara olika. Ett porträtt kan ju ha verkshöjd och ett annat inte.

NyT: Upphovsrättsliga frågor är något som bara i undantagsfall ens faller under allmänt åtal, och polisen lägger ned tusentals ärenden om betydligt grövre brott på grund av bristande resurser. Varför gör ni en stor utredning nu?

– Jag kan inte svara på det. Att åka och hålla ett förhör är ju inte generellt en stor sak. Sen kan jag inte svara. Det är ju förundersökningssekretess.

NyT: Det här med principen om likabehandling inom myndighetsutövning. Du tycker inte att er enhet brustit från den principen här?
– Nej, det tror jag inte.

Anmälningar – nya metoden mot ”rasism”

Det är inte första gången som Petterssons blogg varit utsatt för polisundersökningar och åtal för så kallade bagatellbrott, som senare ogillas av domstolen eftersom åtalet saknat bäring.
– Jag blev friad från brott mot personuppgiftslagen eftersom jag publicerade delar i journalistiskt syfte och det var ju en offentlig dom, berättar Pettersson som exempel för Nya Tider.

Att massanmäla invandringskritiker har det senaste året kommit att bli den i princip enda aktivismen bland så kal­lade ”antirasister”. Flera organisationer har framträtt med just den specifika verksamhetsbeskrivningen, däribland Juridikfronten, Näthatsgranskaren och #jagärhär.

Grupperna påstår sig anmäla sina meningsmotståndare eftersom de av rättspatos vill hjälpa polisen att lagföra brottslingar. Nya Tiders granskning av Juridikfronten visade dock att gruppen själva fejkat näthat i kommentarsfälten på sina meningsmotståndares bloggar för att därefter få något att anmäla och gruppens presstalesman hoppade av efter att Nya Tider också avslöjade att polisen funnit amfetamin hemma hos honom under en knarkrazzia.

”Näthatsgranskaren”, vars riktiga namn är Tomas Åberg, var nominerad till Aftonbladets ”Årets hjälte” för sina många anmälningar mot invandringskritiker, men blev av med sin nominering efter att Nya Tider kunnat avslöja att han anmälts för djurplågeri och flytt landet tills brottet hunnit preskriberas för att undkomma rättvisan.

Regeringen, som stöttar dessa grupper med statliga bidrag, har också gett direktiv till polisen att prioritera anmälningar mot personer som kritiserar deras politik. Under tiden tvingas polisen avskriva anmälningar om till exempel våldtäkter och rån i brist på resurser.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Jörgen Persson

  Det är ingen nyhet att även polisen är “vänsterorienterad” och politisk i sitt uppträdande likt Nord Korea. Sverige idag blir mer och mer en “sovjetstat”.
  Jag kommer ihåg så väl när SD var nytt och hade ett torgmöte som jag besökte, Längst bak stod fem vänsteraktivister och skrek för att tysta ner SD politikern. Tre poliser stod snett bakom dessa vrålapor och tittade på. Jag hade först tänkt gå fram till vrålaporna och få de att hålla käft…men fick känslan av att det var vad poliserna väntade på. Poliserna var där för att skydda vrålaporna. De var inte där för att skydda det fria ordet…
  snarare tvärtom.

 • Sophie Farmer

  Youtube Gavin Boby som är en advokat som stoppar byggandet utav moskéer i Storbrittanien. Intervjua honom!

 • petterssons blogg är bra.

Allt färre skånska kommuner firar Lucia – men Staffanstorp går mot strömmen

INRIKESDet blir allt färre kommuner i Skåne som har ett traditionellt Luciatåg med framröstad Lucia. En av kommunerna som i år slopade det traditionella svenska Luciafirandet är Hörby, trots att kommunen är SD-ledd. Däremot var en annan kommun, Staffanstorp, minst lika tydlig i sitt ställningstagande, fast i motsatt riktning. Där säger den kulturpolitiskt ansvariga nämndordföranden att det är viktigt att gemensamt värna de svenska kulturtraditionerna.

Stefan Torssell vill se en oberoende, internationell utredning om M/S Estonia

KULTURDet har med dryga två månaders marginal gått 25 år sedan Estoniakatastrofen, och någon slutgiltig förklaring till hur förlisningen kunde ske finns ännu inte. Nu vill Estlands regering utreda händelseförloppet på nytt. Debattören och författaren Stefan Torssell, som givit ut en bok om förlisningen, är positiv till initiativet, men menar att också en oberoende, internationell utredning måste tillsättas.

Hovrätt friar ensamkommande för våldtäkt

Göta hovrätt friar en så kallad ensamkommande från Afghanistan för den våldtäkt han enligt åklagaren begått på Sveriges nationaldag den 6 juni. En oenig hovrätt ger Örebro tingsrätt bakläxa och menar att bevisningen inte räcker för en fällande dom.

Penningpolitiken spetsas till – räntan kan höjas till 0 procent

ANALYSDen 18 december har Riksbankens direktion sitt nästa penningpolitiska möte. Sannolikt avslutas då det ganska oortodoxa och outredda vågspelet med negativ reporänta i Sverige. Många finansstrateger på de svenska storbankerna uttalade sig tämligen tvärsäkert om att vi inte skulle få någon höjning av räntan i år, efter det förra penningpolitiska mötet i september, då Riksbanken behöll minusräntan på -0,25 procent. På senare tid har dock tonläget ändrats påtagligt och allt fler börjar svänga i retoriken inför det beslut som kommer nästa vecka.

Pojke HMF-åtalad för Spotifylista

INRIKESEn pojke åtalas för hets mot folkgrupp på grund av en Spotifylista med namnet ”Vit makt, n*gerslakt”. Listan namngav han 2018, då han var 15 år gammal. Det är första gången som någon åtalas på grund av en titel på en musiklista på streaming­tjänsten. Spotify, som inte säger sig censurera sin tjänst även om visst material skulle kunna uppfattas som stötande, har trots det genom åren raderat många artister och podcasts på just de grunderna.

Hultqvist: Folket ska lita på statsmakten – vill ha ny myndighet för psykologiskt försvar

INRIKESFörsvarsminister Peter Hultqvist (S) vill att Sverige inför en ny myndighet för psykologiskt försvar för att skydda sig från aktivitet i sociala medier och förkunna för medborgarna ”vad som gäller”. Det säger han i en intervju med SR Ekot.

Stockholms domprost stöttar böneutrop i norrländsk landsortskyrka – gillar även islamister på Facebook

INRIKESLördagen den 7 december hölls en interreligiös konsert i en kyrka i Korpilombolo i Norrbotten. Konserten innehöll bland annat muslimska böneutrop, något som den lokale prästen såg som en viktig värdemarkör i kyrkans mångfaldsarbete. Konserten fick dessutom moralisk uppbackning av Stockholms domprost Hans Ulfvebrand, som efter granskning från Nya Tider visar sig gilla den islamistiska organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa, ledd av den kvinnofientlige islamisten tillika före detta miljöpartisten Yasri Khan.

Inget veto mot förslagen chock­höjning av Sveriges EU-avgift

INRIKESNär EU beslutar om unionens långtidsbudget för 2021-2027 förväntas en radikal höjning av Sveriges EU-avgift. Förslaget är att Sveriges EU-avgift ökar med omkring 15 miljarder, vilket är en höjning med 40 procent. Den nya rekordstora EU-avgiften förväntas vara omkring 55 miljarder kronor per år.

Gå till arkivet

Send this to a friend