Skip to Content

Valstaskolan i Märsta norr om Stockholm är så ”utsatt” att mellanstadiet fick lägga ned förra året och högstadiet håller på att avvecklas genom att inga nya årsklasser antas. Nu vill regeringen att ännu mer pengar ska gå till problemskolor. Foto: Nya Tider
INRIKES

Två identiska anmälningar fick helt olika behandlingar – på samma poliskontor

PappersupplaganNya Tider v. 18

När den kända nationalisten Nils-Eric Hennix anmälde Aftonbladet för upphovsrättsbrott lade polisenheten NOA i Stockholm ned ärendet direkt. Men när den nationalistiska nättidningen Petterssons blogg anmäldes för samma sak, ryckte samma poliskontor ut och tog bloggaren till förhör och skickade utredare från Stockholm. ”Vi kommenterar inte enskilda fall”, svarar Alma Skarrie på NOA:s enhet i Stockholm för immaterialrättsfrågor, på frågan varför de behandlar lika anmälningar så olika.

Publicerad: 4 maj, 2018, 18:23

  • Svenska

Läs även

Ägaren bakom Pettersons blogg skriver att han nyligen kallats till förhör till polisstationen i Nyköping. Med på förhöret fanns en advokat och utredare hade skickats ned från Stockholm. Blogg­aren fick veta att han var misstänkt för upphovsrättsbrott efter att han påstods ha publicerat ett kollage på sin hemsida föreställande ett flertal äldre kvinnor när de kramade afghanska så kallade ”ensamkommande”. Fotografen till en av bilderna i kollaget hade anmält bloggen.

”Totalt slöseri med allas tid”, menar bloggaren som inte kan förstå varför polisen lägger stora resurser på en sådan anmälan samtidigt som anmälningar om gruppvåldtäkter läggs ned i brist på tid att utreda.

För Nya Tider berättar han om flera andra anmälningar mot bloggen om typiska småbrott som förtal, förolämpning och ringa brott mot personuppgiftslagen, som trots brottens bagatellartade karaktär och att de inte kunnat styrkas i domstol, ändå manglas genom påkostade utredningar och ständigt dras till åtal.

Lade ned identisk anmälan från en nationalist

Polisenheten som valt att bekosta en större utredning mot den invandringskritiska bloggaren är dock inte alltid lika nitisk. En dryg månad dessförinnan lade samma enhet, NOA i Stockholm för immateriella rättigheter, direkt ned en anmälan som nationalisten Nils Erik Hennix gjorde mot vänstertidningen Aftonbladet för att tidningen stulit hans film och låtit sända den på sin webb-tv. Aftonbladet gjorde en uthängning av Hennix där han anklagades för att vara rasist och i samband med den uthängningen använde tidningen också ett filmklipp som Hennix var upphovsman till där han spelade in sig själv.

Nils-Eric hennix anmälan mot Aftonbladet, som olovligt publicerat hans film, blev avskriven för att den saknade ”konstnärlig verkshöjd”. Skärmavbild: Aftonbladet

Då menade NOA i Stockholm att det inte fanns anledning att utreda Hennix anmälan eftersom hans film inte var tillräckligt konstnärlig för att omfattas av upphovsrättslagen. I beslutet om att avsluta ärendet skriver handläggaren Brita Wallström:

”Upphovsrättslagen ger skydd till litterära och konstnärliga verk. För att ett verk ska skyddas enligt lagen krävs det att verket har verkshöjd. Verkshöjd innebär att verket ska ha höjt sig till en viss grad av originalitet och självständighet.”

På vilket sätt en bild av en kvinna som kramar en afghansk asylsökare skulle ha större originalitet och självständighet, kan NOA-enheten i Stockholm inte förklara.

NyT: Mannen som driver Petterssons blogg kallades till förhör och ni skickar ned utredare från Stockholm. Samtidigt lade ni ned Nils Erik Hennix anmälan direkt. Varför bedömer ni så olika?
– Jag kan inte uttala mig om olika ärenden på grund av förundersökningssekretess, svarar Alma Skarrie och tillägger att det ”generellt är flera faktorer som avgör verkshöjd, till exempel hur mycket arbete man lagt ned på bilden och massa annat”.

NyT: I det här fallet så föreställer ju båda bilderna människor som står uppställda framför en kamera, utan någon särskild ljussättning eller konstnärliga inslag. De är väldigt lika på det sättet. Men ändå bedöms det helt olika.

– Jag kan inte svara på vilken bedömning som gjorts. Men jag kan säga att det har absolut inget att göra med att den ena är invandringskritisk och den andra inte.

NyT: Om det inte beror på det, hur kommer det sig då att ni lägger ned den ena anmälan direkt och gör en stor utredning om den andra?

– Jag kan inte svara på det. Om bilderna är lika, så borde det ju inte vara olika bedömningar. Men även porträtt kan ju vara olika. Ett porträtt kan ju ha verkshöjd och ett annat inte.

NyT: Upphovsrättsliga frågor är något som bara i undantagsfall ens faller under allmänt åtal, och polisen lägger ned tusentals ärenden om betydligt grövre brott på grund av bristande resurser. Varför gör ni en stor utredning nu?

– Jag kan inte svara på det. Att åka och hålla ett förhör är ju inte generellt en stor sak. Sen kan jag inte svara. Det är ju förundersökningssekretess.

NyT: Det här med principen om likabehandling inom myndighetsutövning. Du tycker inte att er enhet brustit från den principen här?
– Nej, det tror jag inte.

Anmälningar – nya metoden mot ”rasism”

Det är inte första gången som Petterssons blogg varit utsatt för polisundersökningar och åtal för så kallade bagatellbrott, som senare ogillas av domstolen eftersom åtalet saknat bäring.
– Jag blev friad från brott mot personuppgiftslagen eftersom jag publicerade delar i journalistiskt syfte och det var ju en offentlig dom, berättar Pettersson som exempel för Nya Tider.

Att massanmäla invandringskritiker har det senaste året kommit att bli den i princip enda aktivismen bland så kal­lade ”antirasister”. Flera organisationer har framträtt med just den specifika verksamhetsbeskrivningen, däribland Juridikfronten, Näthatsgranskaren och #jagärhär.

Grupperna påstår sig anmäla sina meningsmotståndare eftersom de av rättspatos vill hjälpa polisen att lagföra brottslingar. Nya Tiders granskning av Juridikfronten visade dock att gruppen själva fejkat näthat i kommentarsfälten på sina meningsmotståndares bloggar för att därefter få något att anmäla och gruppens presstalesman hoppade av efter att Nya Tider också avslöjade att polisen funnit amfetamin hemma hos honom under en knarkrazzia.

”Näthatsgranskaren”, vars riktiga namn är Tomas Åberg, var nominerad till Aftonbladets ”Årets hjälte” för sina många anmälningar mot invandringskritiker, men blev av med sin nominering efter att Nya Tider kunnat avslöja att han anmälts för djurplågeri och flytt landet tills brottet hunnit preskriberas för att undkomma rättvisan.

Regeringen, som stöttar dessa grupper med statliga bidrag, har också gett direktiv till polisen att prioritera anmälningar mot personer som kritiserar deras politik. Under tiden tvingas polisen avskriva anmälningar om till exempel våldtäkter och rån i brist på resurser.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ledarskribent på Aftonbladet polisanmäls – likställde SD med Anders Breivik

SVERIGEAftonbladets ledarskribent Lina Stenberg polisanmäldes i dagarna för förtal och ärekränkning av Sverigedemokraternas gruppledare i Karlstad, Kjell Örnberg. Detta efter att ledarskribenten jämfört Sverigedemokraterna med massmördaren Anders Breivik, som dödade sammanlagt 77 personer och skadade 315 i Norge 2011.

Domen mot Cementas kalkbrytning på Gotland ett slag mot hela samhället

ANALYSMark- och miljööverdomstolen avvisar Cementas ansökan om fortsatt och utökad brytning av kalksten i Slite på Gotland. Orsaken är att domstolen inte anser att Cementas miljökonsekvensbeskrivning är tillförlitlig, trots att föregående instans godkände den i sin helhet. Domens effekter kan bli långt bortom vad någon tänkt sig, om den vinner laga kraft. Cementas kalkbrytning är avgörande för svensk industri. Cirka 75 procent av all cement som tillverkas i Sverige kommer från Cementas kalkbrytning på Gotland.

Undersökning bekräftar: SVT väljer vänsterliberala nyhetskällor

MEDIERSveriges Television väljer oftast vänsterliberala källor när de ska hämta nyheter från USA och Storbritannien. Det bekräftar två undersökningar som gjorts av Kai Weinefelt som driver bloggen Mediegranskaren.

Nu föreslår regeringen slopad straffrabatt – elva år efter SD

POLITIK Den 21 juli höll migrations- och justitieminister Morgan Johansson från Socialdemokraterna en digital pressträff för att föreslå slopad straffrabatt för ungdomar mellan 18-20 år som begår grova brott som mord och rån.

SSU-politikern som petats efter öl med SD:are: ”Samtalsklimatet i Sverige mår mycket dåligt”

INRIKESDen petade SSU-politikern Alexander Paulsson från Karlstad säger till Nya Tider att man måste kunna sätta sig ner med en politisk motståndare och föra ett civiliserat samtal. Förra veckan skrev vi om att hans nominering till SSU:s förbundsstyrelse dragits tillbaka sedan han setts samtala med en företrädare för Sverigedemokraternas ungdomsförbund över en öl. Men han skulle ”definitivt” kunna göra om det, säger han idag.

Spanien föreslår dystopisk lag – vill kunna beslagta egendom och tvinga till tvångsarbete ”vid kris”

SPANIENSpaniens regering vill införa en lag som skulle ge den långtgående, rent av dystopiska, möjligheter till kontroll över invånarna i händelse av ”krissituation”. I ett förslag på tillägg till Spaniens nationella säkerhetslag skulle regeringen kunna tvinga alla vuxna till tvångsarbete och staten skulle kunna beslagta all form av privat egendom. Allt enligt lärdomar man dragit från coronapandemin, enligt politikerna.

Svenskhatande polis får uppbackning av sin närmaste chef

INRIKESNadim Ghazale, kommunpolis i Borås, men även aktiv på sociala medier, har under den senaste veckan uppmärksammats sedan han i sitt sommarprat i Sveriges Radio påstått att vita svenska män är priviligierade, varpå många började granska hans tidigare inlägg på framför allt Twitter. Trots de hätska inläggen och hans uttalanden i radion får han uppbackning av sin närmaste chef. I ett samtal med Nya Tider tvingas chefen ändå medge att man måste hålla se hur situationen fortskrider och hur poliser ska agera på sociala medieplattformar.

SCB-rapport: 100  000 invand­rare varje år fram till 2070-talet

REPORTAGEDen minskade invandringen till Sverige till följd av coronapandemin är högst temporär, och förväntas återgå till 2000-talets genomsnittsnivå på hela 100 000 invandrare varje år – i minst 50 år till. Detta enligt en framskrivning av Sveriges framtida befolkning som SCB gjort. Nya Tider har djupdykt i rapporten, och kan avslöja att myndigheten effektivt försöker dölja folkutbytet genom kreativ demografisk statistik. ”Andelen födda utomlands ökar något”, skriver SCB, men när Nya Tider granskar påståendet medger SCB att de inte fört någon statistik över andelen med utländsk bakgrund. Istället räknas alla personer födda i Sverige som en enda homogen grupp, oavsett var deras föräldrar kommer ifrån.

Gå till arkivet

Send this to a friend