Skip to Content

Valstaskolan i Märsta norr om Stockholm är så ”utsatt” att mellanstadiet fick lägga ned förra året och högstadiet håller på att avvecklas genom att inga nya årsklasser antas. Nu vill regeringen att ännu mer pengar ska gå till problemskolor. Foto: Nya Tider
INRIKES

Två identiska anmälningar fick helt olika behandlingar – på samma poliskontor

PappersupplaganNya Tider v. 18

När den kända nationalisten Nils-Eric Hennix anmälde Aftonbladet för upphovsrättsbrott lade polisenheten NOA i Stockholm ned ärendet direkt. Men när den nationalistiska nättidningen Petterssons blogg anmäldes för samma sak, ryckte samma poliskontor ut och tog bloggaren till förhör och skickade utredare från Stockholm. ”Vi kommenterar inte enskilda fall”, svarar Alma Skarrie på NOA:s enhet i Stockholm för immaterialrättsfrågor, på frågan varför de behandlar lika anmälningar så olika.

Publicerad: 4 maj, 2018, 18:23

 • Svenska

Läs även

Ägaren bakom Pettersons blogg skriver att han nyligen kallats till förhör till polisstationen i Nyköping. Med på förhöret fanns en advokat och utredare hade skickats ned från Stockholm. Blogg­aren fick veta att han var misstänkt för upphovsrättsbrott efter att han påstods ha publicerat ett kollage på sin hemsida föreställande ett flertal äldre kvinnor när de kramade afghanska så kallade ”ensamkommande”. Fotografen till en av bilderna i kollaget hade anmält bloggen.

”Totalt slöseri med allas tid”, menar bloggaren som inte kan förstå varför polisen lägger stora resurser på en sådan anmälan samtidigt som anmälningar om gruppvåldtäkter läggs ned i brist på tid att utreda.

För Nya Tider berättar han om flera andra anmälningar mot bloggen om typiska småbrott som förtal, förolämpning och ringa brott mot personuppgiftslagen, som trots brottens bagatellartade karaktär och att de inte kunnat styrkas i domstol, ändå manglas genom påkostade utredningar och ständigt dras till åtal.

Lade ned identisk anmälan från en nationalist

Polisenheten som valt att bekosta en större utredning mot den invandringskritiska bloggaren är dock inte alltid lika nitisk. En dryg månad dessförinnan lade samma enhet, NOA i Stockholm för immateriella rättigheter, direkt ned en anmälan som nationalisten Nils Erik Hennix gjorde mot vänstertidningen Aftonbladet för att tidningen stulit hans film och låtit sända den på sin webb-tv. Aftonbladet gjorde en uthängning av Hennix där han anklagades för att vara rasist och i samband med den uthängningen använde tidningen också ett filmklipp som Hennix var upphovsman till där han spelade in sig själv.

Nils-Eric hennix anmälan mot Aftonbladet, som olovligt publicerat hans film, blev avskriven för att den saknade ”konstnärlig verkshöjd”. Skärmavbild: Aftonbladet

Då menade NOA i Stockholm att det inte fanns anledning att utreda Hennix anmälan eftersom hans film inte var tillräckligt konstnärlig för att omfattas av upphovsrättslagen. I beslutet om att avsluta ärendet skriver handläggaren Brita Wallström:

”Upphovsrättslagen ger skydd till litterära och konstnärliga verk. För att ett verk ska skyddas enligt lagen krävs det att verket har verkshöjd. Verkshöjd innebär att verket ska ha höjt sig till en viss grad av originalitet och självständighet.”

På vilket sätt en bild av en kvinna som kramar en afghansk asylsökare skulle ha större originalitet och självständighet, kan NOA-enheten i Stockholm inte förklara.

NyT: Mannen som driver Petterssons blogg kallades till förhör och ni skickar ned utredare från Stockholm. Samtidigt lade ni ned Nils Erik Hennix anmälan direkt. Varför bedömer ni så olika?
– Jag kan inte uttala mig om olika ärenden på grund av förundersökningssekretess, svarar Alma Skarrie och tillägger att det ”generellt är flera faktorer som avgör verkshöjd, till exempel hur mycket arbete man lagt ned på bilden och massa annat”.

NyT: I det här fallet så föreställer ju båda bilderna människor som står uppställda framför en kamera, utan någon särskild ljussättning eller konstnärliga inslag. De är väldigt lika på det sättet. Men ändå bedöms det helt olika.

– Jag kan inte svara på vilken bedömning som gjorts. Men jag kan säga att det har absolut inget att göra med att den ena är invandringskritisk och den andra inte.

NyT: Om det inte beror på det, hur kommer det sig då att ni lägger ned den ena anmälan direkt och gör en stor utredning om den andra?

– Jag kan inte svara på det. Om bilderna är lika, så borde det ju inte vara olika bedömningar. Men även porträtt kan ju vara olika. Ett porträtt kan ju ha verkshöjd och ett annat inte.

NyT: Upphovsrättsliga frågor är något som bara i undantagsfall ens faller under allmänt åtal, och polisen lägger ned tusentals ärenden om betydligt grövre brott på grund av bristande resurser. Varför gör ni en stor utredning nu?

– Jag kan inte svara på det. Att åka och hålla ett förhör är ju inte generellt en stor sak. Sen kan jag inte svara. Det är ju förundersökningssekretess.

NyT: Det här med principen om likabehandling inom myndighetsutövning. Du tycker inte att er enhet brustit från den principen här?
– Nej, det tror jag inte.

Anmälningar – nya metoden mot ”rasism”

Det är inte första gången som Petterssons blogg varit utsatt för polisundersökningar och åtal för så kallade bagatellbrott, som senare ogillas av domstolen eftersom åtalet saknat bäring.
– Jag blev friad från brott mot personuppgiftslagen eftersom jag publicerade delar i journalistiskt syfte och det var ju en offentlig dom, berättar Pettersson som exempel för Nya Tider.

Att massanmäla invandringskritiker har det senaste året kommit att bli den i princip enda aktivismen bland så kal­lade ”antirasister”. Flera organisationer har framträtt med just den specifika verksamhetsbeskrivningen, däribland Juridikfronten, Näthatsgranskaren och #jagärhär.

Grupperna påstår sig anmäla sina meningsmotståndare eftersom de av rättspatos vill hjälpa polisen att lagföra brottslingar. Nya Tiders granskning av Juridikfronten visade dock att gruppen själva fejkat näthat i kommentarsfälten på sina meningsmotståndares bloggar för att därefter få något att anmäla och gruppens presstalesman hoppade av efter att Nya Tider också avslöjade att polisen funnit amfetamin hemma hos honom under en knarkrazzia.

”Näthatsgranskaren”, vars riktiga namn är Tomas Åberg, var nominerad till Aftonbladets ”Årets hjälte” för sina många anmälningar mot invandringskritiker, men blev av med sin nominering efter att Nya Tider kunnat avslöja att han anmälts för djurplågeri och flytt landet tills brottet hunnit preskriberas för att undkomma rättvisan.

Regeringen, som stöttar dessa grupper med statliga bidrag, har också gett direktiv till polisen att prioritera anmälningar mot personer som kritiserar deras politik. Under tiden tvingas polisen avskriva anmälningar om till exempel våldtäkter och rån i brist på resurser.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Jörgen Persson

  Det är ingen nyhet att även polisen är “vänsterorienterad” och politisk i sitt uppträdande likt Nord Korea. Sverige idag blir mer och mer en “sovjetstat”.
  Jag kommer ihåg så väl när SD var nytt och hade ett torgmöte som jag besökte, Längst bak stod fem vänsteraktivister och skrek för att tysta ner SD politikern. Tre poliser stod snett bakom dessa vrålapor och tittade på. Jag hade först tänkt gå fram till vrålaporna och få de att hålla käft…men fick känslan av att det var vad poliserna väntade på. Poliserna var där för att skydda vrålaporna. De var inte där för att skydda det fria ordet…
  snarare tvärtom.

 • Sophie Farmer

  Youtube Gavin Boby som är en advokat som stoppar byggandet utav moskéer i Storbrittanien. Intervjua honom!

 • petterssons blogg är bra.

Corona-pandemin riskerar leda till upplopp

ANALYSCoronaviruset har chockat världen. De ekonomiska effekterna är redan högst påtagliga, med hela branscher som stänger ner sin verksamhet. Flyget står stilla i stor utsträckning, besöksnäringen har tagit time-out. Industrin permitterar och samhället står inför en allvarlig kris. Vissa aktörer pekar på en ökad risk för både upplopp och plundring när privatekonomin raseras för allt fler.

Hessens finansminister begick självmord – fruktade för coronasmittans följder

TYSKLAND

Hemlöse Lars är död: ”Var patriot ända ut i fingerspetsarna”

REPORTAGELars Bick, som var hemlös i Gamla stan, är död. I flera år arbetade han för att uppmärksamma svenska hem­lösas situation. När Sverigedemokraterna hyrde säng­platser till hemlösa i Stockholm blev Lars en informell talesperson för gruppen. Flera gånger medverkade han också i både alternativmedier och gammelmedier. Nya Tider har talat med bröderna Anders och Johan Hesselbäck, som under sitt arbete som guider i Gamla stan lärde känna Lars. Nu vill de berätta om hans öde för att uppmärksamma de hemlösas situation. ”Det är vad Lars skulle ha velat att vi gjorde”, säger de.

Kändisarna som coronaviruset tog

CORONAVIRUSETMellan februari och slutet av mars i år har åtminstone fyra personer inom artistvärlden avlidit i Covid-19.

Smittskyddsläkaren till Nya Tider: ”Nu gäller det rädde sig den som kan”

INRIKESNya Tider har talat med två läkare som har lång erfarenhet av svensk sjukvård och som båda är kritiska till svenska myndigheters hantering av coronaviruset och smittspridningen. Sten Forsman, som har arbetat som både allmänläkare och forskningschef, menar att Sveriges beredskap inför en epidemi är katastrofal. Jan Stillström, som har arbetat med smittskydd och som upphandlingskonsult för Stockholms län, uppmanar landets alla äldre att helt hålla sig hemma och i möjligaste mån undvika all kontakt med and­ra personer, som kan bära smittan utan att visa symptom.

Regeringen flyger hit utlandsfödda och lämnar svenskar strandade

INRIKESDen 19 mars flögs hundratals svenska medborgare med statligt chartrade plan till Sverige från Marocko, där många av resenärerna sannolikt också har sina rötter. Transporten sticker ut, då många svenskar på grund av coronaviruset sitter strandade på olika platser i världen, utan att få någon hjälp från den svenska staten. En av dessa är Rasmus, som tillsammans med sin fru har blivit kvar i Peru, efter att landet stängt ner sina gränser med ett dygns varsel.

477 döda i Sverige – Yngsta patienten i intensivvård ett spädbarn

INRIKESDe senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten visar att Sverige snart når 500 döda, med ett bekräftat antal döda på 477 totalt. Samtidigt erkänner man att siffrorna släpar efter betydligt och att det verkliga antalet döda är högre. Antalet smittade av SARS-CoV-2 fortsätter även det att öka och man har nu bekräftat 7 206 fall totalt. Den yngsta patienten som får intensivvård är ett spädbarn.

I USA har coronaviruset nu skördat fler dödsoffer än 9/11

USADen 1 april passerade USA 200 000 coronasmittade, vilket gör landet till det mest drabbade i världen. Den 30 mars passerade dödstalet 2 996, vilket är antalet döda i terrorattacken den 11 september 2001. Militären ställer upp fältsjukhus och i New York har ett sjukhusskepp från den amerikanska flottan placerats för att avlasta stadens sjukhus. Samtidigt har frivilliga börjat sy skyddsmasker, då sådana inte har levererats i den omfattning som krävs.

Gå till arkivet

Send this to a friend