Olof Rudbeck den äldre (t.v.)var anatomiprofessorn som upptäckte lymfkärlen först. Thomas Bartholin (t.h.) präglade benämningen lymfkärl samt var först med att skriva om dessa kärl. Målning attribuerad till Caspar Kenckel, daterad 1687, Nationalmuseum, allmän egendom, gravyr, daterad 1651, Rijksmuseum, allmän egendom.

Två nordiska professorers upptäckt

Hur observanta och flitiga vetenskapsmän nordbor kan vara uppdagades på 1600-talet. Då upptäckte nämligen två nordiska anatomiprofessorer, som var helt oberoende av varandra, människokroppens lymfkärl ungefär samtidigt. Dessa professorer var dansken Thomas Bartholin och svensken Olof Rudbeck den äldre.

Nordbor är, generellt sett, pionjärer till naturen. Historien visar gång på gång hur observanta, flitiga och initiativtagande nordbor gjort nya upptäckter inom olika forskningsområden. Detta var tydligt år 1653 när två anatomiprofessorer – dansken Thomas Bartholin (1616-1680) och svensken Olof Rudbeck den äldre (1630-1702) – publicerade varsin avhandling om de mänskliga lymfkärlen med ett fåtal månaders mellanrum. Det otroliga med den här historien är att Bartholin och Rudbeck var helt oberoende av varandra.

Bartholin och Rudbeck

Bartholin var, som det berättas i Livets tjänare. En bok om läkekonstens historia av Alf Sagnér, son till anatomiprofessor Caspar Bartholin d.ä., som var verksam vid Köpenhamns universitet. Thomas Bartholin gick, som Sagnér skriver, ”i faderns fotspår och erhöll år 1648 samma professur.”

Olof Rudbeck d.ä. var, som man får veta i samma bok, son till Johannes Rudbeck, som var biskop i Västerås. Olof Rudbeck valde dock en annan väg i liv än fadern. Han blev medicine professor 1660 och anatomiprofessor ett år senare. Han blev även professor i botanik och blev med tiden mer intresserad av det området, men det är en annan historia. Sagnér nämner att 1662-1663 var han delaktig i uppförandet av den anatomiska teatern i byggnaden Gustavianum i Uppsala. Där höll han sina berömda föreläsningar i anatomi.

Svensken och dansken upptäcker lymfkärl

Lymfa är en vätska som består av vita blodkroppar och vävnadsvätska. Den bildas när blodplasma från de minsta kärlen i kroppen filtreras och dess två uppgifter är att transportera vita blodkroppar samt att underlätta utbytet av ämnen i celler och blod. Kroppens lymfatiska system utgörs av bland annat lymfkörtlar och lymfkärl.

När det gäller vem av de två anatomiprofessorerna som kan ha upptäckt lymfkärlen först publicerades visserligen Bartholins avhandling först, men Rudbeck var ungefär ett år före dansken med själva upptäckten. Det får man veta i både Sagnérs bok och i artikeln ”Den medicinska forskningens vagga – och ett svenskt geni” (Läkartidningen nr 16 2010 volym 107) som är skriven av Emma Hansson, Henry Svensson och Håkan Brorson.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Finska forskare säkra – Karl XII sköts av norrmännen

Finska forskare säkra – Karl XII sköts av norrmännen

🟠 I över 300 år har eftervärlden spekulerat i om det var en norrman eller en krigstrött svensk soldat som sköt Karl XII till döds. Nu hävdar forskare på Uleåborgs universitet att de fått avgörande resultat efter att ha provskjutit musköter och jämfört med de skotthål som finns på kungens hatt och i hans kranium.

Läs även:

De kreativa patrioterna

De kreativa patrioterna

🟠 HISTORIA Götiska förbundet grundades år 1811 av anledningen att svenskarna blivit för osvenska. Erik Gustaf Geijer, som tog initiativet till grundandet av detta förbund, ville bejaka nordbons natur samt sprida kunskap om den nordiska forntiden.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Boken som blev profetisk

🟠 BOKRECENSION Finns det någon roman som på ett intressant sätt gestaltat massinvandringen? Ja, Jean Raspails De heligas läger från 1973 är fortfarande läsvärd. Den lyckas kondensera hela folkutbytet genom att låta det vara något som sker omedelbart, snarare än som resultatet av en utdragen process. Det är en fascinerande bok, både på grund av dess målande stil och dess profetiska insikter.

Den eldrökta

🟠 KULTUR Magnus Stenlund höll den 28 november boksläpp, arrangerat av Frihetsnytt, för den historiska äventyrsberättelsen Den eldrökta. ”Förhistorisk” kanske är en exaktare beskrivning. Berättelsen är givetvis fiktiv men väl förankrad i vad vi kan veta om vår förhistoria, i synnerhet för oss med rötter vid Mälaren och Uppland.

Forskare föreslår tankestyrning genom AI för att rehabilitera brottslingar

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK En uppmärksammad molekylärbiolog vill hacka kriminellas hjärnor för att göra dem till laglydiga medborgare. Teknologin är redan framgångsrikt testad på djur, och nu gäller det bara att ändra på den vetenskapliga etiken och öppna upp för experiment på människor. Han nämner specifikt ”diskriminering och hatbrott” som exempel, och enligt honom kan tekniken finnas på plats redan om tio år.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.