Nordbor är, generellt sett, pionjärer till naturen. Historien visar gång på gång hur observanta, flitiga och initiativtagande nordbor gjort nya upptäckter inom olika forskningsområden. Detta var tydligt år 1653 när två anatomiprofessorer – dansken Thomas Bartholin (1616-1680) och svensken Olof Rudbeck den äldre (1630-1702) – publicerade varsin avhandling om de mänskliga lymfkärlen med ett fåtal månaders mellanrum. Det otroliga med den här historien är att Bartholin och Rudbeck var helt oberoende av varandra.
Bartholin och Rudbeck
Bartholin var, som det berättas i Livets tjänare. En bok om läkekonstens historia av Alf Sagnér, son till anatomiprofessor Caspar Bartholin d.ä., som var verksam vid Köpenhamns universitet. Thomas Bartholin gick, som Sagnér skriver, ”i faderns fotspår och erhöll år 1648 samma professur.”
Olof Rudbeck d.ä. var, som man får veta i samma bok, son till Johannes Rudbeck, som var biskop i Västerås. Olof Rudbeck valde dock en annan väg i liv än fadern. Han blev medicine professor 1660 och anatomiprofessor ett år senare. Han blev även professor i botanik och blev med tiden mer intresserad av det området, men det är en annan historia. Sagnér nämner att 1662-1663 var han delaktig i uppförandet av den anatomiska teatern i byggnaden Gustavianum i Uppsala. Där höll han sina berömda föreläsningar i anatomi.
Svensken och dansken upptäcker lymfkärl
Lymfa är en vätska som består av vita blodkroppar och vävnadsvätska. Den bildas när blodplasma från de minsta kärlen i kroppen filtreras och dess två uppgifter är att transportera vita blodkroppar samt att underlätta utbytet av ämnen i celler och blod. Kroppens lymfatiska system utgörs av bland annat lymfkörtlar och lymfkärl.
När det gäller vem av de två anatomiprofessorerna som kan ha upptäckt lymfkärlen först publicerades visserligen Bartholins avhandling först, men Rudbeck var ungefär ett år före dansken med själva upptäckten. Det får man veta i både Sagnérs bok och i artikeln ”Den medicinska forskningens vagga – och ett svenskt geni” (Läkartidningen nr 16 2010 volym 107) som är skriven av Emma Hansson, Henry Svensson och Håkan Brorson.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.